Δεσμεύσεις για αντισταθμιστικά

Διατεθειμένος να «συγκρουστεί» με τους μεγάλους δήμους, των Αθηνών κυρίως,

για μια ισορροπημένη κατανομή των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων, αλλά και να αντλήσει πόρους για τη στήριξη των δήμων από πλουτοπαραγωγικές πηγές, ακόμη και από τους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία, εμφανίστηκε ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής στη συνάντηση που είχε με τους δημάρχους της Ηπείρου, στα γραφεία της ΠΕΔ.

Οι πρωτοβουλίες του υπουργού Εσωτερικών θα αποτυπωθούν σύντομα στο πολυνομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή και με το οποίο επιλύονται μια σειρά ζητημάτων που απασχολούν την αυτοδιοίκηση, αλλά και στο πλαίσιο που θα διαμορφωθεί για την «επαναθεσμοθέτηση» του Καλλικράτη, ώστε και εκεί να βρεθούν λύσεις για δυσλειτουργίες που υπάρχουν.

Ο νέος «Καλλικράτης» στοχεύει να ξεκαθαρίσει το τοπίο σε σχέση με τις αρμοδιότητες, να δοθούν οι ίδιες δυνατότητες λειτουργίας και ανάπτυξης σε όλους τους δήμους, ιδιαίτερα στους μικρούς και ορεινούς ή νησιωτικούς, αλλά και να επέλθει σταδιακά η δημοσιονομική αποκατάσταση της πρωτοβάθμιας αυτοδιοίκησης, μέσω της θεσμοθέτησης νέων πόρων.

Η επαναθεσμοθέτηση του «Καλλικράτη» τέθηκε και στη συνάντηση που είχε λίγο νωρίτερα με τον περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέκο Καχριμάνη. «Συζητήσαμε με τον περιφερειάρχη, γιατί ήθελα να ακούσω απόψεις του μέσα από την εμπειρία του, πάνω στα ζητήματα της επαναθεσμοποίησης του Καλλικράτη και της αποκέντρωσης. Γιατί, όπως ξέρετε, επιχειρούμε μια πολύ μεγάλη μεταρρύθμιση, που όμως δε θέλουμε να μην πατάει γερά στα πόδια της. Γι’ αυτό οφείλουμε να ακούμε όλους εκείνους που έχουν εμπειρία, πλούτο ιδεών και απόψεων πάνω σε αυτά τα ζητήματα, γιατί τα ζουν», τόνισε.

Σε ό,τι αφορά το κομμάτι των πόρων της αυτοδιοίκησης, ο κ. Κουρουμπλής σημείωσε ότι ετοιμάζεται τροπολογία στο πολυνομοσχέδιο για την αύξηση του ποσοστού του «Πράσινου Ταμείου» προς τους δήμους, ενώ προωθεί την αύξηση των τελών για την εμφιάλωση νερού και την καταβολή ενός ευρώ υπέρ των οικείων δήμων, από τα εισιτήρια επισκέψιμων χώρων. Μάλιστα, αντιμετώπισε θετικά και το αίτημα του δημάρχου Ηγουμενίτσας, ώστε να γίνει κάτι αντίστοιχο για υποδομές, όπως το λιμάνι.

«Πρέπει ένα ουσιαστικό ποσοστό των πλουτοπαραγωγικών πηγών να πηγαίνει στους δήμους. Δεν μπορεί να σηκώνουν οι πόλεις τέτοια βάρη και να μην έχουν ένα αντισταθμιστικό όφελος», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Επίσης, το υπουργείο θα προωθήσει τη λειτουργία τουλάχιστον ενός ΚΔΑΠ και ενός ΚΔΑΠ ΑμεΑ σε κάθε δήμο, ενώ εξετάζει τον τρόπο αντικατάστασης του πεπαλαιωμένου στόλου οχημάτων και μηχανημάτων των δήμων, προκειμένου να είναι λειτουργικά και λιγότερο κοστοβόρα.

Παράλληλα, στάθηκε στο πλευρό των δημάρχων που διαφωνούν με τις μετατάξεις υπαλλήλων από τους δήμους σε άλλες υπηρεσίες χωρίς οι δήμαρχοι να έχουν λόγο σε αυτό, με τον δήμαρχο Ιωαννίνων να υπογραμμίζει το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στην Πολεοδομία, ενώ ο δήμαρχος Ζαγορίου έκανε γνωστό ότι βρίσκεται κατηγορούμενος για την καθυστέρηση υπογραφής μιας τέτοιας διαδικασίας.

Τέλος, οι προσλήψεις προσωπικού και ιδιαίτερα κάποιων ειδικοτήτων όπως μηχανικοί ή χειριστές μηχανημάτων, ήταν ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα που ανέφεραν οι δήμαρχοι, καθώς οι δήμοι δεν μπορούν να αξιοποιήσουν την «απελευθέρωση» προσλήψεων, περισσότερο για τυπικούς, παρά ουσιαστικούς λόγους.

«Οι δήμοι, όπως και η Εκκλησία, σηκώνουν πολύ μεγάλο βάρος στην κοινωνική στήριξη των πολιτών. Η αυτοδιοίκηση στα πλαίσια της αποκέντρωσης, πρέπει να αποκτήσει τα οικονομικά, αλλά και τα θεσμικά εργαλεία, που θα της δώσουν τη δυνατότητα να γίνει πιο παραγωγική, δημιουργική και αναπτυξιακή», σημείωσε, χαρακτηρίζοντας το πολυνομοσχέδιο «εργαλείο» προς αυτή την κατεύθυνση.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν σχεδόν όλοι οι δήμαρχοι της Ηπείρου ή εκπρόσωποί τους και έθεσαν τα ζητήματα που απασχολούν τους δήμους, με τον πρόεδρο της ΠΕΔ Γιάννη Λώλο να εκφράζει στο τέλος την ικανοποίησή του για το θετικό κλίμα που υπήρξε. «Είχαμε μια πολύ γόνιμη και εποικοδομητική συζήτηση και ευχαριστούμε τον υπουργό, ο οποίος έχει ανοιχτά αυτιά και το απέδειξε και στο παρελθόν», σημείωσε.

«Συμφωνήσαμε όλοι οι δήμαρχοι που είμαστε εδώ ότι η παρουσία του κ. Κουρουμπλή σε αυτό το υπουργείο, ενισχύει την προσπάθεια που κάνουμε σαν δήμοι, ιδιαίτερα σε αυτές τις δύσκολες εποχές. Ο υπουργός, απαντάει σε όλα και ειλικρινά, λέει πού μπορεί να δοθεί εύκολα λύση και πού όχι. Η αυτοδιοίκηση έχει πάρει ένα μεγάλο βάρος της κρίσης στις πλάτες της και θέλουμε τη βοήθεια όλων», κατέληξε ο δήμαρχος Ιωαννίνων, ο οποίος νωρίτερα είχε συνάντηση με τον κ. Κουρουμπλή στο γραφείο του.

Εφημ.ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ


 
 
 

 

 

 

Διαχειριστής Ιστοσελίδας


Καψάλης Χάρης

Facebook 

Γίνε μέλος της Ομάδας μας στο FB

►Ή 'Ηπειρος στήν Καρδιά μας!!!Τζουρλάκος Ιστός.

twitter

►TikTok

Οικονομική Ενίσχυση της Ιστοσελίδας

yes

Τηλ.Καταγγελιών:
Κιν.6973034101
email: tzourlakos@yahoo.gr

Το κανάλι μας στο YouTube.!!!

Πατήστε επάνω για να μεταφερθείτε στο κανάλι μας στο YouTube

Εάν είναι τής αρεσκείας σας κάντε εγγραφή και γίνεται μέλος του.

 

Το BLOGSPOT τής Ιστοσελίδας μας

 

tzourlakosTikTok

 

ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΣΥΛΛΟΓΩΝ

(ΚΑΛΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗ)

Η Ιστοσελίδα δεν ευθύνεται για την επιμελή ενημέρωση των εφημερίδων των Συλλόγων.Ευθύνη μας είναι η άμεση ανάρτηση αυτών εφόσον ο εκάστοτε Σύλλογος στέλνει έγκαιρα τα σχετικά pdf στο email μας.Ευχαριστώ.Χάρης Καψάλης Διαχειριστής.

Αδελφότητα Ζίτσας Ιωαννίνων

 

Αδελφ/τητας Λιγοψινών Ζίτσας


 

Αδελφ/τας Καστάνιανης Πωγωνίου

Βήσσανη Πωγωνίου

 

Αδελφότητα Σελλαδιτών Άρτας