Banner Πανω
 
 
 

ΣΤΗ ΖΑΜΠΙΑ Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΙΚ

 

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ, ΤΟΝ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΗΓΕΤΗ ΚΕΝΕΘ ΚΑΟΥΝΤΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΓΙΑ ΕΝΑΡΞΗ ΔΙΜΕΡΩΝ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΩΝ

 

Με την επίσκεψή του στη Ζάμπια, τη συνάντησή του με την εκεί Ομογένεια, τις συνομιλίες του με τον Υπουργό Εξωτερικών κ.Joseph Malanji και τη συνάντησή του με τον ιστορικό Πρόεδρο Κένεθ Κάουντα, ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Τέρενς Κουίκ ολοκλήρωσε την περιοδεία του σε τέσσερις Υποσαχάριες χώρες. Περιοδεία που συνδύασε Πάσχα με τους ξεχασμένους Έλληνες και σημαντικές διμερείς επαφές είτε για πρώτη φορά, όπως με την Τανζανία είτε μετά από τουλάχιστον 30 και 40 χρόνια, όπως με Μαλάουι, Ζιμπάμπουε και Ζάμπια.

Στη Ζάμπια, που πρόσφατα κτυπήθηκε από επιδημία Χολέρας, ο ΥΦΥΠΕΞ ανακοίνωσε και την προσφορά της Ελλάδας, στις αμέσως επόμενες μέρες, ανθρωπιστικής βοήθειας με 1,5 τόνο φαρμακευτικού υλικού που συγκέντρωσε το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και ανέλαβε να αποστείλει αεροπορικώς το Υπουργείο Εξωτερικών μέσω της Πρεσβείας στο Χαράρε.

Η συνάντηση με την Ομογένεια έγινε στην έδρα της Μητρόπολης Ζάμπιας, σε εκδήλωση που προετοίμασε ο Μητροπολίτης κκ Ιωάννης εκ μέρους του Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Αφρικής κκ Θεόδωρου. Ο Επίτιμος Πρόξενος κ. Μιχάλης Κρούπνικ παρουσίασε στον Υφυπουργό τα θέματα που απασχολούν τους Έλληνες της Ζάμπιας, με κυριότερα την ενίσχυση της εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας, την επανέναρξη μετάδοσης των εκπομπών της ΕΡΤ και όπως χαρακτηριστικά τόνισε:

«Περιμέναμε αυτή την ημέρα που θα ξαναρχόταν η Ελλάδα κοντά μας μετά από ολόκληρες δεκαετίες. Είναι τεράστια η χαρά μας. Να προσφέρουμε στη πατρίδα θέλουμε μόνο. Της ζητάμε τα ελάχιστα και κυρίως να μας στηρίζει ηθικά με τη παρουσία της πού και πού».

Στον δικό του χαιρετισμό ο Μητροπολίτης Ζάμπιας, μετέφερε τις ευχαριστίες του Πατριάρχη Αλεξανδρείας για τη περιοδεία του Υφυπουργού Εξωτερικών σε Υποσαχάριες χώρες και παρουσίασε το εκεί πολύ σημαντικό ιεραποστολικό και φιλανθρωπικό έργο της Εκκλησίας.

Στις συνομιλίες του με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ζάμπιας κ.Joseph Malanji, ο ΥΦΥΠΕΞ παρουσίασε τη νέα πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης προς την Αφρικανική Ήπειρο, με πολιτικές διαβουλεύσεις, επιχειρηματικές αποστολές και συνεργασία σε παραγωγικούς τομείς, όπως και στον πολιτιστικό και πανεπιστημιακό και άκουσε με ενδιαφέρον που η Ζάμπια είναι από τις βασικές χώρες στην Συμμαχία της Νοτιοανατολικής Αφρικής SADC και της Διυπουργικής Επιτροπής της MCO για την συνεργασία σε θέματα Άμυνας και Ασφάλειας της Υποσαχάριας Αφρικής, την προεδρία της οποίας η Λουσάκα αναλαμβάνει τον προσεχή Αύγουστο.

Σημειώνεται, ότι με πρωτοβουλία του Ελληνο-Ζαμπιανού Επιμελητηρίου, που εδρεύει στην Αθήνα, ήδη επιχειρούν στη Ζάμπια των 17 εκατομμυρίων, περίπου 20 ελληνικές επιχειρήσεις με σημαντική δραστηριότητα.

Επίσης, ο κ. Κουίκ παρουσίασε στον ΥΠΕΞ της Ζάμπιας τη κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και Μέση Ανατολή, την επιθετική στάση της Τουρκίας έναντι της Ελλάδας και τις διαταραγμένες σχέσεις της με την Ε.Ε. και τις διπλωματικές προσπάθειες της χώρας μας, για να αποτελεί τον πυλώνα σταθερότητας στη περιοχή, μαζί με τη Κυπριακή Δημοκρατία.

Η επίσκεψη στο σπίτι του ιστορικού Προέδρου κ. Κένεθ Κάουντα, απελευθερωτή της Ζάμπιας και πρωτεργάτη του Κινήματος των Αδεσμεύτων, ήταν συναισθηματικά φορτισμένη.

Στα 94 του σήμερα θυμήθηκε στα πλαίσια του Κινήματος (με ηγέτες όπως η Γκάντι και ο Κάστρο), τη συνεργασία του με τον Ανδρέα Παπανδρέου και τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο.

Αποκάλυψε ότι ετοιμάζει να εκδώσει την αυτοβιογραφία του, όπου θα εξηγήσει για πρώτη φορά γιατί πάντοτε στις δημόσιες εμφανίσεις του κρατούσε και κρατά στο αριστερό χέρι ένα άσπρο μαντήλι.

Με δεδομένο, ότι έχασε σημαντικά κομμάτια από το αρχείο του, όταν απομακρύνθηκε από την Εξουσία και τέθηκε σε πενταετή κατ' οίκον περιορισμό (στο σπίτι αυτό μένει σήμερα ο Μητροπολίτης Ζάμπιας κκ Ιωάννης), ζήτησε από τον ΥΦΥΠΕΞ αν θα μπορούσε να μεριμνήσει, ώστε από τη Κύπρο να του αποσταλεί μία φωτογραφία του με τον Μακάριο.

«Σίγουρα θα υπάρχει στα αρχεία της Λευκωσίας. Θέλω να τη προσθέσω μαζί με τις φωτογραφίες των άλλων συνοδοιπόρων μου», σχολίασε. Και επιπλέον ζήτησε να του αφήσουν ένα επιτραπέζιο ελληνικό σημαιάκι που μετέφερε για τη συνάντηση ο Επίτιμος Πρόξενος της Ελλάδας στη Λουσάκα.

Στην επίσκεψή του στη Ζάμπια, τον συνόδευε ο Πρέσβης στο Χαράρε κ. Γιώργος Μαρκαντωνάτος, που έχει εκεί παράλληλη διαπίστευση.

 

 

 


 • Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Πωγωνιανής

  Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Πωγωνιανής

 • βίντεο αφιέρωμα του Εκκλησιαστικού Μουσείου Χρυσόρραχης

  Εκκλησιαστικό Μουσείο Χρυσόρραχης.Βίντεο αφιέρωμα!!!

 • Βίντεο αφιέρωμα: Μουσείο Ιερομάρτυς Πατροκοσμάς στο Βασιλικό Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Μουσείο Ιερομάρτυς Πατροκοσμάς στο Βασιλικό Πωγωνίου

 • Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικό Μουσείο Μερόπης

  Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικό Μουσείο Μερόπης

 • Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

 • Δείτε το βίντεο αφιέρωμα της Ιεράς Μονής Σωσσίνου

  Δείτε το βίντεο αφιέρωμα της Ιεράς Μονής Σωσσίνου

 

 

 

 

Διαχειριστής Ιστοσελίδας


Καψάλης Χάρης

Facebook

Τηλ.Καταγγελιών:
Κιν.6973034101
email: tzourlakos@yahoo.gr

Συνταγή γνήσιας Πωγωνίσιας κουρκουτόπιτας

Αφιερωμένο στη ''ΜΑΝΑ ΜΟΥ''

Κύρκου Καψάλη Αγαθή

πού έφυγε από την ζωή 17-8-2020 από ανακοπή καρδιάς...