Banner Πανω
 
 
 

Στον εορτασμό της επετείου της Α΄ Εθνικής Συνέλευσης της Επιδαύρου ο Πρόεδρος της Βουλής: Τα μηνύματα της Ελληνικής Επανάστασης

αποτελούν τη σχεδία της επιβιώσεως και της προκοπής της πατρίδας μας

Ο Πρόεδρος της Βουλής, κ. Κωνσταντίνος Τασούλας, παρευρέθη χθές Κυριακή 12 ιανουαρίου 2020 στον επίσημο εορτασμό της 198ης επετείου της Α΄ Εθνικής Συνέλευσης των Ελλήνων, που διοργανώθηκε από τον Δήμο Νέας Επιδαύρου με τη συμμετοχή της Βουλής των Ελλήνων και της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Ο κ. Τασούλας, στον χαιρετισμό που απηύθυνε, αναφερόμενος μεταξύ άλλων στα ιστορικά γεγονότα που προετοίμασαν και θεμελίωσαν την εθνική ανεξαρτησία και την ίδρυση ελληνικού κράτους, υπογράμμισε τους παράγοντες που οδήγησαν στο κορυφαίο αυτό ιστορικό επίτευγμα του έθνους μας και τα μηνύματα που εξακολουθούν σήμερα να παραμένουν ζωντανά και επίκαιρα:

Ο Πρόεδρος της Βουλής είπε χαρακτηριστικά:

«Εκείνα τα μηνύματα, ότι δηλαδή τη μοίρα μας την ορίζουμε πρωτίστως οι ίδιοι, ότι η μοίρα μας είναι συνυφασμένη, εάν χρειαστεί, με ηρωισμό αλλά και με πολιτικότητα κι ότι εμείς έχουμε ρίζες στο αντιπροσωπευτικό, φιλελεύθερο δημοκρατικό καθεστώς, αυτά τα τέσσερα θηριώδη μηνύματα που άντεξαν τη βάσανο δύο αιώνων είναι τόσο επίκαιρα, που και σήμερα αποτελούν τη σχεδία, όχι μόνο της επιβιώσεως της πατρίδας μας, αλλά και της προόδου και της προκοπής».

«Είναι τα μηνύματα τα οποία και σήμερα αξιοποιούμε, όχι μόνο για να θυμηθούμε, αλλά και για να είμαστε βέβαιοι ότι όπως αντέξαμε και προοδεύσαμε παρά τις κρίσεις επί δύο αιώνες, η πορεία μας προοπτικά θα είναι μια πορεία γεμάτη εκπληρώσεις καλών υποσχέσεων, θα είναι γεμάτη προκοπή, ευημερία και ασφάλεια, γιατί έχουμε ισχυρές ρίζες πάνω σ’ αυτά τα χώματα».

Αναφερόμενος εξάλλου ο Πρόεδρος της Βουλής στο προοδευτικό, δημοκρατικό και φιλελεύθερο πνεύμα του πρώτου ελληνικού Συντάγματος, που ψηφίστηκε από την Εθνική Συνέλευση της Επιδαύρου, με ορισμένες από τις αρχές του να διέπουν και το ισχύον Σύνταγμα του 2019, επεσήμανε:

«Εκείνο το Σύνταγμα, που καθιέρωσαν οι εξήντα παραστάτες από τη Στερεά, την Πελοπόννησο, τις Σπέτσες, την Κάσο και την Ύδρα μίλαγε για δικαίωμα στην ιδιοκτησία, στην ελευθερία,  στην ισότητα, για απαγόρευση βασανιστηρίων, για απαγόρευση δήμευσης περιουσίας. Μίλαγε επίσης για διάκριση εξουσιών. Για εμπορικό, ποινικό και αστικό κώδικα.

Και εκείνη την εποχή, αρχές του ’22, αυτοί οι ξυπόλητοι άνθρωποι, που τα δάκρυά τους έμπλεξαν με το μελάνι στην υπογραφή τους, στις ίδιες διακηρύξεις, εκείνη την εποχή που στην Ευρώπη υπήρχε δεσποτεία, μίλησαν για εκλογικό νόμο και για καθολικό δικαίωμα ψήφου».

Σημειώνοντας δε και την πολιτική διατύπωση του πρώτου εκείνου Συντάγματος, ο κ. Τασούλας επεσήμανε τη σημασία της στην εκπλήρωση του σκοπού του Αγώνα, ως μια διπλωματική διατύπωση προς την αντιδραστική, πανίσχυρη Ιερά Συμμαχία, αλλά και ως έναν προσανατολισμό οδηγούμενο από τις αρχές του Διαφωτισμού, που συνοψίζεται ως εξής: Δεν οδηγούμεθα από ιδέας δημαγωγικάς ή στασιαστικάς. Εμείς θέλουμε να απελευθερωθούμε και αντιλαμβανόμεθα την απελευθέρωσή μας και το νέο κράτος μας ως μέρος της ευρωπαϊκής πραγματικότητας.

 


Δωρεάν φιλική προβολή.

 • Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

 • Δείτε το βίντεο αφιέρωμα της Ιεράς Μονής Αβελ

  Δείτε το βίντεο αφιέρωμα της Ιεράς  Μονής Αβελ

 • Βίντεο αφιέρωμα: Μουσείο Ιερομάρτυς Πατροκοσμάς στο Βασιλικό Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Μουσείο Ιερομάρτυς Πατροκοσμάς στο Βασιλικό Πωγωνίου

 • Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικό Μουσείο Μερόπης

  Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικό Μουσείο Μερόπης

 • βίντεο αφιέρωμα του Εκκλησιαστικού Μουσείου Χρυσόρραχης

  Εκκλησιαστικό Μουσείο Χρυσόρραχης.Βίντεο αφιέρωμα!!!

 • Δείτε το βίντεο αφιέρωμα της Ιεράς Μονής Σωσσίνου

  Δείτε το βίντεο αφιέρωμα της Ιεράς Μονής Σωσσίνου

 • Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

  Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

 • Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Πωγωνιανής

  Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Πωγωνιανής

 

Blog: http://karagkiozis-ipirotis.blogspot.com

Facebook: Ηπειρώτης Θέατρο Σκιών

Youtube: https://www.youtube.com/watch?v=dBsa-lnTShY

Δωρεάν Πολιτιστική προβολή

 

Διαχειριστής Ιστοσελίδας


Καψάλης Χάρης

Facebook

Τηλ.Καταγγελιών:
Κιν.6973034101
email: tzourlakos@yahoo.gr