Banner Πανω
 
 
 

Δήλωση της διευρυμένης Διεθνούς Γραμματείας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί

 

Με βουλευτές-μέλη της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ) από είκοσι κράτη πραγματοποιήθηκε η συνεδρίαση της Διεθνούς Γραμματείας, των Προέδρων και των Εισηγητών των Επιτροπών της, για πρώτη φορά μέσω τηλεδιάσκεψης.

Κατά τη συνεδρίαση συζητήθηκε το θέμα της απόφασης του Προέδρου της Τουρκίας Recep Tayyip Erdoğan για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί και εξεδόθη ανάλογη Δήλωση.

Οι βουλευτές αντάλλαξαν επίσης απόψεις σχετικά με την εξάπλωση της πανδημίας του covid-19 που έπληξε τις χώρες τους και τις επιπτώσεις της σε παγκόσμιο επίπεδο, λόγω της οποίας αναβλήθηκαν και όλες οι προγραμματισμένες δραστηριότητες της Συνέλευσης.

Μετά την κοινή εισήγηση του Προέδρου και του Γενικού Γραμματέα της Γενικής Συνέλευσης ως προς τη διοργάνωση της 27ης Γενικής Συνέλευσης της ΔΣΟ, λήφθηκε η απόφαση φέτος η ολομέλεια να πραγματοποιηθεί λόγω εκτάκτων συνθηκών στην Κρήτη, 17–21 Σεπτεμβρίου 2020, εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες. Θέμα προς συζήτηση θα είναι “Το μέλλον του κόσμου, το μέλλον της Ευρώπης μετά την πανδημία”.

 • Επισυνάπτεται η Δήλωση καταδίκης της απόφασης μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε μουσουλμανικό τέμενος.

 

Δήλωση της Δ.Σ.Ο. για τη μετατροπή της Αγ. Σοφίας σε τζαμί

Συνεδρίαση 14ης Ιουλίου 2020

 

Ο Γενικός Γραμματέας, ο Πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης, τα μέλη της Διεθνούς Γραμματείας, οι Πρόεδροι και οι Εισηγητές των Επιτροπών της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (Δ.Σ.Ο), οι οποίοι συνήλθαν κατά την πρόσφατη διαδικτυακή συνεδρία τους στις 14.7.2020, καταδίκασαν την απόφαση της εκτελεστικής εξουσίας της Δημοκρατίας της Τουρκίας, για την ανάκληση του μουσειακού καθεστώτος του κτηρίου του ιστορικού Ναού της Αγίας Σοφίας και μετατροπής του σε τζαμί. Η πράξη αυτή σηματοδοτεί στροφή σε λογικές και πρακτικές περασμένων αιώνων, που δεν συνάδουν με τις αρχές του 21ού αιώνα, που στοχεύουν στην ειρήνη και στην αλληλοκατανόηση μεταξύ των θρησκειών και των πολιτισμών.

Συμφώνησαν επίσης ότι η απόφαση αυτή αντίκειται ευθέως με την ιστορία και την αξία του συγκεκριμένου μνημείου. Ως γνωστόν, η Αγία Σοφία, κτισμένη τον 6ο αιώνα, είναι ένα θαύμα της αρχιτεκτονικής, και δικαίως συνιστά μνημείο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.

Σήμερα η ανθρωπότητα απευθύνεται στις πανανθρώπινες προοπτικές αλληλεγγύης, προκειμένου να λύσει τα μεγάλα προβλήματα που ανέδειξε η πανδημία του Κορωνοϊού. Η απόφαση αυτή κατ’ ουσίαν σημαίνει την άρνηση της Τουρκίας να έχει το ρόλο του φύλακα του οικουμενικού αυτού μνημείου και της ιστορίας. Η προσπάθεια να το εντάξει σε δικούς της εσωτερικούς σχεδιασμούς εν τέλει οδηγεί σε διαθρησκευτική ένταση. Δεν πρέπει να λησμονηθεί το γεγονός ότι το μοναδικό αυτό μνημείο μεταξύ Ανατολής και Δύσης, στην Κωνσταντινούπολη, αποτελεί χαρακτηριστικό σύμβολο συμφιλίωσης της παγκόσμιας ιστορίας και του κοινού παγκόσμιου πολιτισμού, με την υπενθύμιση ότι τα εθνικά μεγαλοϊδεατικά αφηγήματα δεν μπορεί να κτίζονται σε μνημεία άλλων πολιτισμών.

Για τους λόγους αυτούς καλούμε τους διεθνείς και περιφερειακούς οργανισμούς, τις κυβερνήσεις, τους συναδέλφους βουλευτές όλων των κοινοβουλίων, τις αρχές όλων των θρησκειών και των δογμάτων να συντονιστούμε σε μια προσπάθεια να πειστεί η ηγεσία της Τουρκίας να ακυρώσει αυτή την εντελώς λανθασμένη απόφαση που έλαβε για την Αγία Σοφία. Επίσης, η Δ.Σ.Ο. καλεί τους συναδέλφους βουλευτές του Κοινοβουλίου της Τουρκίας, η οποία είναι μέλος της πρωτοβουλίας του ΟΗΕ “Συμμαχία των Πολιτισμών”, να διαφυλάξουν τις παγκόσμιες πολιτιστικές αξίες και να συμβάλουν στη διαθρησκειακή ειρήνη.


 

 

 

 

 • Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

 • Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Πωγωνιανής

  Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Πωγωνιανής

 • Δείτε το βίντεο αφιέρωμα της Ιεράς Μονής Αβελ

  Δείτε το βίντεο αφιέρωμα της Ιεράς  Μονής Αβελ

 • Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

  Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

 • Βίντεο αφιέρωμα: Μουσείο Ιερομάρτυς Πατροκοσμάς στο Βασιλικό Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Μουσείο Ιερομάρτυς Πατροκοσμάς στο Βασιλικό Πωγωνίου

 • Δείτε το βίντεο αφιέρωμα της Ιεράς Μονής Σωσσίνου

  Δείτε το βίντεο αφιέρωμα της Ιεράς Μονής Σωσσίνου

 • βίντεο αφιέρωμα του Εκκλησιαστικού Μουσείου Χρυσόρραχης

  Εκκλησιαστικό Μουσείο Χρυσόρραχης.Βίντεο αφιέρωμα!!!

 • Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικό Μουσείο Μερόπης

  Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικό Μουσείο Μερόπης

Διαχειριστής Ιστοσελίδας


Καψάλης Χάρης

Facebook

Τηλ.Καταγγελιών:
Κιν.6973034101
email: tzourlakos@yahoo.gr