Banner Πανω
 
 
 

 

Συναντήσεις του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων με τους ομολόγους του της Αυστρίας, του Ισραήλ, της Σερβίας, της Β. Μακεδονίας και της Ρωσίας

Διαδοχικές διμερείς συναντήσεις είχε ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Κωνσταντίνος Τασούλας με τους ομολόγους του της Αυστρίας, του Ισραήλ, της Σερβίας και της Βόρειας Μακεδονίας, στο διάλειμμα των εργασιών της Διάσκεψης Προέδρων Κοινοβουλίων κρατών-μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης, κατά τη σημερινή πρώτη ημέρα διεξαγωγής της. Μετά το πέρας των εργασιών, ο κ. Τασούλας συναντήθηκε με την Πρόεδρο της Ρωσικής Άνω Βουλής, κυρία Valentina Matviyenko.

Οι πρόεδροι των τεσσάρων κοινοβουλίων συνεχάρησαν τον κ. Τασούλα για την επιτυχή και γόνιμη διεξαγωγή της κορυφαίας αυτής διακοινοβουλευτικής διοργάνωσης στην Αθήνα, με την ευκαιρία της επετείου των 200 χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης.

Κατά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο του Κοινοβουλίου της Αυστρίας, οι κύριοι Τασούλας και Sobotka συζήτησαν για διμερή, περιφερειακά και ευρωπαϊκά θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος. Μεταξύ άλλων συμφώνησαν ότι «οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων πρέπει να προωθηθούν προς την ευρωπαϊκή τους προοπτική υπό τους όρους και τις προϋποθέσεις που τίθενται» και διαπίστωσαν «πως η κρίση που περάσαμε και περνάμε ακόμη μας δυνάμωσε περισσότερο και μας έφερε πολύ κοντά σε αποφάσεις που έχουν σχέση με την αντιμετώπιση νέων ζητημάτων, όπως είναι τα υγειονομικά και τα περιβαλλοντικά, στα οποία από κοινού θα ανταποκριθούμε», όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Τασούλας.

Στη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της ισραηλινής Κνεσέτ, κ. Mickey Levy, ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων υπογράμμισε τις πολύ καλές και εποικοδομητικές σχέσεις των δύο χωρών, αναφέροντας και την τριμερή κοινοβουλευτική συνεργασία μεταξύ Ελλάδας, Ισραήλ και Κύπρου, ενώ σημείωσε και την επωφελή συμφωνία της χώρας μας με το Ισραήλ για την ενίσχυση του εκπαιδευτικού κέντρου της Πολεμικής μας Αεροπορίας στην Καλαμάτα.

Ο κ. Levy, από την πλευρά του, διαβεβαίωσε για τη συνέχιση της συνεργασίας μεταξύ των κοινοβουλίων, αλλά και για τις ευοίωνες προοπτικές ανάπτυξης της συνεργασίας σε διακρατικό επίπεδο στους τομείς της τεχνολογίας, της υγείας, του κυβερνοχώρου και των νεοφυών επιχειρήσεων.

Τους αδελφικούς δεσμούς που έχουν σφυρηλατηθεί στο διάβα της ιστορίας επιβεβαίωσαν κατά τη συνάντησή τους οι Πρόεδροι των Κοινοβουλίων Ελλάδας και Σερβίας.

«Οι σχέσεις μας έχουν δοκιμαστεί σε μεγάλες δυσκολίες, γι’ αυτό και η Ελλάδα θα συνεχίζει να υποστηρίζει έναν κύριο εθνικό στόχο της Σερβίας, που είναι η ευρωπαϊκή της πορεία, και είμαι βέβαιος, παρά τα προβλήματα που υπάρχουν, ότι ο στόχος αυτός, αργότερα ή συντομότερα, θα επιτευχθεί» διαβεβαίωσε ο κ. Τασούλας τον Σέρβο ομόλογό του κ. Dacic.

«Είμαστε ευγνώμονες προς την Ελλάδα για την υποστήριξη που εκφράζει στην πορεία της Σερβίας και στην ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Είμαστε ευγνώμονες που η Ελλάδα σέβεται την εδαφική κυριαρχία της Σερβίας και δεν αναγνώρισε το Κοσσυφοπέδιο» ανέφερε από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Σερβικού Κοινοβουλίου.

Την αισιοδοξία του για το μέλλον των σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας εξέφρασε ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Κωνσταντίνος Τασούλας μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο του Κοινοβουλίου της γειτονικής χώρας κ. Talat Xhaferi.

«Η Ελλάδα ενδιαφέρεται συνολικά για την ευρωπαϊκή εξέλιξη των Δυτικών Βαλκανίων» ανέφερε ο κ. Τασούλας προσθέτοντας ότι «αυτή η εξέλιξη, που αφορά την Αλβανία, τη Βόρεια Μακεδονία και βεβαίως τη Σερβία, θα προσδώσει τελικά, πετυχαίνοντας τον στόχο της, ιστορική και οικονομική διάσταση στην ευρύτερη περιοχή». Και διαβεβαίωσε τον κ. Xhafer πως «η Ελλάδα θα είναι πρωτοπόρος σε αυτές τις πρωτοβουλίες ούσα και ένα από τα παλαιότερα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

«Είναι η πρώτη φορά που έχω συνάντηση με Πρόεδρο της Ελληνικής Βουλής» σημείωσε ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου της Βόρειας Μακεδονίας. «Θεωρώ ότι είναι ιστορική στιγμή και για τις δύο χώρες μας –πρόσθεσε– και είμαι αισιόδοξος για τη συμφωνία η οποία έχει κυρωθεί και είναι στο δικό μας χέρι, και εμείς ως κοινοβουλευτικοί, να καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια για την υλοποίηση και την εφαρμογή της». Υπογράμμισε μάλιστα, ως σημαντικό βήμα για την οικοδόμηση της αμοιβαίας εμπιστοσύνης των δύο χωρών, ότι το γειτονικό κράτος εμπιστεύθηκε την επιτήρηση του εναέριου χώρου του στην Ελλάδα.

Ο κύκλος των σημερινών διμερών επαφών του κ. Τασούλα έκλεισε με τη συνάντησή του με την Πρόεδρο της Άνω Βουλής της Ρωσικής Ομοσπονδίας, κυρία Valentina Matviyenko, που πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων.

Ακολούθησε ξενάγηση των προσκεκλημένων προέδρων κοινοβουλίων στην έκθεση «Αντικρίζοντας την Ελευθερία! Στη Βουλή των Ελλήνων δύο αιώνες μετά», ενώ στη συνέχεια η Ελληνική Συμφωνική Ορχήστρα Νέων έδωσε συναυλία προς τιμήν τους στον προαύλιο χώρο του μεγάρου της Βουλής.

Αύριο, Παρασκευή 22 Οκτωβρίου, ολοκληρώνονται οι εργασίες της Διάσκεψης με τη συζήτηση για το κοινό μέλλον των Ευρωπαίων πολιτών και τη συνάντηση των Γενικών Γραμματέων των κοινοβουλίων. Ο κ. Τασούλας θα συναντηθεί το πρωί με τη Φινλανδή ομόλογό του, κυρία Anu Vehviläinen.

·         Ακολουθούν οι πλήρεις δηλώσεις κατά τις διμερείς συναντήσεις.

Συνάντηση του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων

με τον Πρόεδρο του Κοινοβουλίου της Αυστρίας

Ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Κωνσταντίνος Τασούλας συναντήθηκε με τον Πρόεδρο του Κοινοβουλίου της Αυστρίας κ. Wolfgang Sobotka, στο πλαίσιο των διμερών συναντήσεων που έλαβαν χώρα με την ευκαιρία της Διάσκεψης των Προέδρων Κοινοβουλίων των κρατών-μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Μετά το πέρας της συνάντησης, οι δύο ομόλογοι προέβησαν στις ακόλουθες δηλώσεις:

Κ. Τασούλας: «Καλοσώρισα με χαρά και τιμή έναν πολύ άξιο φίλο και συνάδελφο, τον Πρόεδρο του Αυστριακού Κοινοβουλίου κ. Σομπότκα, ο οποίος ήταν ένας απο τους κύριους ομιλητές της Διάσκεψης που έχουμε εδώ στην Αθήνα.

Με τον κ. Σομπότκα μοιραστήκαμε εμπειρίες για την περίοδο της πανδημίας, την περίοδο των περιορισμών, και για τους τρόπους που τα κοινοβούλιά μας έπρεπε να ανταποκριθούν σε αυτή την κρίση. Σήμερα, έχοντας ανοίξει, προσεκτικά όμως, τις ζωές μας και τους θεσμούς μας, είχαμε μια πολύ γόνιμη συζήτηση. Μιλήσαμε και για διμερή θέματα αλλά και για θέματα που έχουν σχέση με την ικανότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες προκλήσεις.

Αναφερθήκαμε στα δυτικά Βαλκάνια και μοιραζόμαστε την ίδια αίσθηση, πως οι χώρες των δυτικών Βαλκανίων πρέπει να προωθηθούν προς την ευρωπαϊκή τους προοπτική υπό τους όρους και τις προϋποθέσεις που τίθενται και βρήκαμε πως αυτή η κρίση που περάσαμε και περνάμε ακόμη μας δυνάμωσε περισσότερο και μας έφερε πολύ κοντά σε αποφάσεις που έχουν σχέση με την αντιμετώπιση νέων ζητημάτων, όπως είναι τα υγειονομικά και τα περιβαλλοντικά, στα οποία από κοινού θα ανταποκριθούμε.

Τον καλοσωρίζω και πάλι στην Ελλάδα, έναν σπουδαίο πολιτικό και καλό φίλο της χώρας μας και τον ευχαριστώ για τη συνεργασία».

W. Sobotka: «Καταρχάς, θα ήθελα να συγχαρώ την Ελλάδα και να της ευχηθώ για την επέτειο των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση. Ιδιαιτέρως, όμως, θέλω να εκφράσω στον συνάδελφο, τον Πρόεδρο του Ελληνικού Κοινοβουλίου κ. Τασούλα, συγχαρητήρια για τη διοργάνωση αυτής της πολύ σημαντικής Διάσκεψης, δεδομένου ότι έχουν συγκεντρωθεί 47 κοινοβούλια από τα κράτη-μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης. Είναι δε πολύ σημαντικό το ότι λαμβάνει χώρα στην Αθήνα, ακριβώς στην επέτειο των 200 ετών απο την Ελληνική Επανάσταση, η οποία αποτέλεσε την αρχή για τη διαμόρφωση της σύγχρονης ελληνικής ταυτότητας και έκτοτε η δημοκρατία εξαπλώθηκε σε όλη την Ευρώπη.

Συζητήσαμε πολλά θέματα σε αυτή τη συνάντηση, ειδικά για το πώς θα πορευτούμε τώρα, στην εποχή μετά την πανδημία, δηλαδή πώς πρέπει να προχωρήσουν τα κοινοβούλιά μας, οι κοινωνίες μας και οι οικονομίες μας. Είναι πολύ σημαντικό, όταν γίνονται τέτοιες διασκέψεις, να συναντάς από κοντά τους συναδέλφους σου και να συζητάς θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

Η Αυστρία έχει πολύ στενή φιλία με την Ελλάδα, έχουμε και παραδόσεις που μας συνδέουν. Θα σας δώσω ένα παράδειγμα. Το κτήριο του κοινοβουλίου μας είναι κτισμένο σε αρχαία ελληνική αρχιτεκτονική. Ο αρχιτέκτων που το κατασκεύασε είναι Δανός, ο οποίος είχε έρθει στην Ελλάδα και σπούδασε κι έχει υιοθετήσει αυτό το αρχαιοελληνικό στυλ. Τώρα μάλιστα ανακαινίζουμε το κτήριο και σας προσκαλούμε με χαρά να έρθετε να το δείτε. Μας συνδέουν λοιπόν στενές πολιτικές σχεσεις, αλλά και σχέσεις στον τομέα του τουρισμού, καθώς και οικονομικές σχέσεις. Είμαστε φίλες χώρες και θεωρώ ότι τώρα, στην εποχή μετά την πανδημία, πρέπει να ενδυναμώσουμε ακόμη περισσότερο το κράτος δικαίου και να επανέλθουμε σε μια κανονικότητα στις ζωές μας, ενισχύοντας τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα, και για να γίνει αυτό χρειαζόμαστε στενή συνεργασία. Για τους λόγους αυτούς, εκτιμούμε ιδιαιτέρως το γεγονός ότι η Διάσκεψη των Προέδρων των Κοινοβουλίων γίνεται με φυσική παρουσία, διότι τελευταία έχουμε κάνει πάρα πολλές τηλεδιασκέψεις, αλλά φτάνει πια με τις αποστάσεις του διαδικτύου».

 

Συνάντηση του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων

με τον Πρόεδρο της ισραηλινής Κνεσέτ

Ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, κ. Κωνσταντίνος Τασούλας, συναντήθηκε με τον Πρόεδρο του Κοινοβουλίου του Ισραήλ (Κνεσέτ), κ. Mickey Levy, με την ευκαιρία των εργασιών της Διάσκεψης Προέδρων Κοινοβουλίων των κρατών-μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Μετά το πέρας της μεταξύ τους συζήτησης, ο κ. Τασούλας και ο κ. Levy προέβησαν στις ακόλουθες δηλώσεις:

Κ. Τασούλας: «Θέλω να εκφράσω την ιδιαίτερη χαρά μου και την ιδιαίτερη τιμή μου για την επίσκεψη του Προέδρου της Κνεσέτ, εδώ στην Αθήνα, του κ. Levy, για τη διεξαγωγή της Διάσκεψης των Προέδρων των Κοινοβουλίων των χωρών του Συμβουλίου της Ευρώπης. Είχε και μια πολύ ενδιαφέρουσα παρέμβαση προηγουμένως στη διάσκεψή μας για την εμπειρία του στη διαχείριση της πανδημίας.

Η Ελλάδα με το Ισραήλ είναι χώρες με ισχυρούς ιστορικούς και φιλικούς δεσμούς. Στο πλαίσιο των πολύ καλών, εποικοδομητικών σχέσεών μας, έχουμε συνάψει συμφωνία κοινοβουλευτικής συνεργασίας με την Κνεσέτ και τη Βουλή των Αντιπροσώπων της Κύπρου, και βεβαίως η χώρα μας τελευταίως, χάρη σε μία επωφελή συμφωνία που έκανε με το Ισραήλ, κατάφερε να ενισχύσει το Εκπαιδευτικό Κέντρο της Πολεμικής μας Αεροπορίας στην Καλαμάτα κι αυτό αποδεικνύει για μια ακόμη φορά και την εμπιστοσύνη αλλά και τη λειτουργία αυτής της συνεργασίας υπέρ των εθνικών μας στόχων.

Καλωσορίζω λοιπόν τον εξοχότατο Πρόεδρο της Κνεσέτ στην Αθήνα και του εύχομαι καλή επιτυχία στο έργο που πριν από τρεις μήνες ανέλαβε. Είμαι βέβαιος ότι κατά τη διάρκεια της θητείας μας οι σχέσεις των δύο κοινοβουλίων θα δυναμώσουν, συμβάλλοντας στην περαιτέρω βελτίωση των ούτως ή άλλως πολύ καλών σχέσεων των χωρών μας».

M. Levy: «Θέλω να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο της Ελληνικής Βουλής για την τόσο θερμή υποδοχή του. Αισθανόμαστε πραγματικά σαν κοντινές οικογένειες, διότι δεν έχουμε επιπλέον άλλες οικογένειες. Το Ισραήλ υπέγραψε διμερείς συμφωνίες με την Ελλάδα και η νέα κυβέρνηση του Ισραήλ βεβαιότατα και θα συνεχίσει την εφαρμογή τους. Και υπάρχουν πάρα πολλά θέματα συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, όπως θέματα που αφορούν την τεχνολογία, την υγεία, τον κυβερνοχώρο και τις νεοφυείς επιχειρήσεις. Οι δύο χώρες και οι δύο λαοί μας μοιάζουμε και μοιραζόμαστε πολλά μεταξύ μας. Κατά το παρελθόν υπήρχαν στην Ελλάδα μεγάλες εβραϊκές κοινότητες, αλλά και σήμερα είναι πολλοί οι Ισραηλινοί που επισκέπτονται την Ελλάδα, γιατί μας αρέσει πολύ η χώρα σας, η ελληνική φιλοξενία, η ελληνική μουσική, το ελληνικό φαγητό. Εύχομαι στην Ελλάδα ευημερία, κάθε καλό και καλή μεταξύ μας συνεργασία».

 

Συνάντηση του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων

με τον Πρόεδρο του Σερβικού Κοινοβουλίου

Με τον Πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης της Σερβίας, κ. Ivica Dacic, συναντήθηκε ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, κ. Κωνσταντίνος Τασούλας, στο πλαίσιο των διμερών συναντήσεών του με προέδρους κοινοβουλίων των κρατών-μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης που συμμετέχουν στη Διάσκεψη της Αθήνας.

Μετά το τέλος της συνάντησης οι δύο ομόλογοι Πρόεδροι προέβησαν στις ακόλουθες δηλώσεις:

Κ. Τασούλας: «Είμαστε εδώ σήμερα σε μια ενδιαφέρουσα και γόνιμη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Βουλής της φίλης χώρας Σερβίας, με τον οποίο συζητήσαμε στο πλαίσιο της Διάσκεψης των Προέδρων των Κοινοβουλίων των κρατών-μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης για διμερή θεμάτα, αλλά και για θέματα που αφορούν τη συνεργασία των χωρών μας ώστε η υπόθεση της ευρωπαϊκής πορείας των Δυτικών Βαλκανίων να επιταχυνθεί.

Η χώρα μας είναι στενά συνδεδέμενη ιστορικά με τη Σερβία. Μάλιστα, είπαμε ότι σύντομα θα ενεργοποιήσουμε τις ανταλλαγές των δύο Ομάδων Φιλίας των κοινοβουλίων μας και το πιθανότερο είναι έως το τέλος του χρόνου να γίνει μια επίσημη επίσκεψη του δικού μας κοινοβουλίου στη Σερβία, στο ανώτατο δυνατό επίπεδο.

Κάποτε, στις αρχές του προηγούμενου αιώνα, όταν οι Βαλκανικοί Πόλεμοι και ο Πρώτος Πάγκόσμιος Πόλεμος διαμόρφωσαν νέες καταστάσεις στη Βαλκανική Χερσόνησο, είχε ζητηθεί από την Ελλάδα, από μεγάλη δύναμη της εποχής, να παραβιάσει και να αγνοήσει μια αμυντική συμφωνία που είχε συνάψει με τη Σερβία.

Ο τότε Έλληνας Πρωθυπουργός είχε απαντήσει ότι η Ελλάδα είναι μια μικρή χώρα και δεν μπορεί να διαπράξει μια τόσο μεγάλη ατιμία. Οι σχέσεις μας έχουν δοκιμαστεί και σε μεγάλες δυσκολίες, γι’ αυτό και η Ελλάδα θα συνεχίζει να υποστηρίζει έναν κύριο εθνικό στόχο της Σερβίας, που είναι η ευρωπαϊκή της πορεία, και είμαι βέβαιος, παρά τα προβλήματα που υπάρχουν, ότι ο στόχος αυτός, αργότερα ή συντομότερα, θα επιτευχθεί».

I. Dacic: «Θα ήθελα να εκφράσω τη μεγάλη ικανοποίησή μου για τη δυνατότητα που μου δόθηκε να συμμετέχω σε αυτή τη Διάσκεψη, ιδιαίτερα δε για τον λόγο ότι τη διοργανώνει η Ελλάδα που είναι μια αδελφή χώρα. Η Σερβία και η Ελλάδα είναι δύο φίλες χώρες, οι λαοί μας είναι πολύ κοντά ο ένας με τον άλλο. Η φιλία μας έχει εδραιωθεί μέσα απο την κοινή ιστορία. Υπήρχε μεταξύ μας πάντοτε αληλλεγύη και φυσικά μας συνδέει και η Ορθοδοξία.

Στην ελληνική επικράτεια βρίσκονται δύο ιεροί τόποι. Είναι η μονή Χιλανδαρίου στο Άγιο Όρος και η νήσος Κέρκυρα όπου βρίσκεται ο υγρός τάφος ή αλλιώς ο γαλάζιος τάφος πολύ κοντά στην νησίδα Βίδος όπου κοίτονται πολλές χιλιάδες Σέρβοι στρατιώτες που έχασαν τη ζωή τους αναγκασμενοι να εγκαταλείψουν τη χώρα τους. Στην ελληνική θάλασσα έχουν ενταφιασθεί δεκάδες χιλιάδες Σέρβων στρατιωτών οι οποίοι θυσίασαν τη ζωή τους για την ελευθερία της Σερβίας. Αυτό μας υποχρεώνει να ενδυναμώσουμε τις αδελφικές μας σχέσεις.

Είμαστε ευγνώμονες προς την Ελλάδα όσον αφορά την υποστήριξη που εκφράζει για την πορεία της Σερβίας και την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Είμαστε ευγνώμονες που η Ελλάδα σέβεται την εδαφική κυριαρχία της Σερβίας και δεν αναγνώρισε το Κοσσυφοπέδιο.

Ο Πρόεδρος, ο καλός μου φίλος, και εγώ θα πράξουμε ό,τι είναι δυνατόν ώστε να ενδυναμώσουμε αυτές τις καλές και στενές σχέσεις μεταξύ των δύο κοινοβουλίων. Άλλωστε η Σερβία τέτοιου είδους συνεργασία, εκτός από την Ελλάδα, έχει με τη Ρωσία και την Κίνα. Θα εργαστούμε προς αυτή την κατεύθυνση, προς την ενδυνάμωση δηλαδή της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών. Και μέχρι τα τέλη του έτους τον αναμένω στο Βελιγράδι».

 

Συνάντηση του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων

με τον Πρόεδρο του Κοινοβουλίου της Βόρειας Μακεδονίας

Ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, κ. Κωνσταντίνος Τασούλας, συναντήθηκε με τον Πρόεδρο του Κοινοβουλίου της Βόρειας Μακεδονίας, κ. Talat Xhaferi, με την ευκαιρία των εργασιών της Διάσκεψης των Προέδρων Κοινοβουλίων των κρατών-μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης, στην Αθήνα.

Μετά το πέρας της μεταξύ τους συζήτησης, ο κ. Τασούλας και ο κ. Xhaferi προέβησαν στις ακόλουθες δηλώσεις:

Κ. Τασούλας: «Είμαστε εδώ μαζί με τον Πρόεδρο της Βουλής της Βόρειας Μακεδονίας, μιας χώρας με την οποία η Ελλάδα έχει υπογράψει μια συμφωνία, η οποία πρέπει να υλοποιηθεί πλήρως, για τη βελτίωση των σχέσεων των λαών μας. Είμαι αισιόδοξος γι’ αυτό, έπειτα από τη συνάντηση με τον κ. Πρόεδρο του Κοινοβουλίου της γειτονικής χώρας, αλλά και τη συνάντηση που έκανα προ ημερών με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας. Σήμερα μιλήσαμε πιο συγεκριμένα και αναλύσαμε τρόπους με τους οποίους θα μπορούσαν τα δύο κοινοβούλια μέσω των Κοινοβουλευτικών Ομάδων Φιλίας να συνεργασθούν.

Θεωρώ και αισθάνομαι μετά τη διμερή μας επαφή ότι πρέπει να ενθαρρύνουμε τις σχέσεις των κοινοβουλίων μας, γιατί μόνο σε καλό θα μας βγει η βελτίωση αυτών των σχέσεων, όπως και η βελτίωση της συνεργασίας ανάμεσα στις χώρες μας, οι οποίες είναι και απολύτως γειτονικές. Η Ελλάδα, είπα στον Πρόεδρο, ενδιαφέρεται συνολικά για την ευρωπαϊκή εξέλιξη των δυτικών Βαλκανίων, μία πολιτική που προέταξε η ελληνική κυβέρνηση ήδη το 2003, στη Σύνοδο της Θεσσαλονίκης. Και όλη αυτή η εξέλιξη στα δυτικά Βαλκάνια, που αφορά την Αλβανία, τη Βόρεια Μακεδονία, τη Σερβία βέβαια, που βρίσκεται σε άλλη φάση, τελικά θα προσδώσει, πετυχαίνοντας τον στόχο της, ιστορική και οικονομική διάσταση στην ευρύτερη περιοχή. Και η Ελλάδα, βεβαίως, θα είναι πρωτοπόρος σε αυτές τις πρωτοβουλίες ούσα και ένα από τα παλαιότερα πλέον μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τον καλωσορίζω λοιπόν στην Αθήνα και στην Ελλάδα, αλλά κυρίως καλωσορίζω την ειλικρινή διάθεσή του για βελτίωση, περαιτέρω, των σχέσεων των δύο χωρών και νομίζω πως έχουμε χρέος, τα κοινοβούλιά μας, στα οποία προεδρεύουμε, να δείξουν αυτόν τον δρόμο».

 T. Xhaferi: «Θα ήθελα κι εγώ, με την ευκαιρία, να εκφράσω τη χαρά μου και την υπερηφάνειά μου, ως Πρόεδρος του Κοινοβουλίου της Βόρειας Μακεδονίας. Είναι η πρώτη φορά που έχω συνάντηση με Πρόεδρο της Ελληνικής Βουλής. Θεωρώ ότι είναι ιστορική στιγμή και για τις δύο χώρες μας και είμαι αισιόδοξος γι’ αυτή τη συμφωνία που έχει κυρωθεί και είναι στο δικό μας χέρι, εμείς ως κοινοβουλευτικοί να καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια για την υλοποίηση, για την εφαρμογή αυτής της συμφωνίας. Βρισκόμαστε στην πρώτη φάση της υλοποίησης, κάποια σημεία της συμφωνίας έχουν υλοποιηθεί, κάποια όχι, αλλά είμαστε στη σωστή κατεύθυνση. Και μάλιστα, κάνουμε βήματα για την οικοδόμηση της αμοιβαίας εμπιστοσύνης των χωρών μας, με πρώτο βήμα στην οικοδόμηση αυτής της εμπιστοσύνης την επιτήρηση του εναέριου χώρου μας, την οποία εμπιστευθήκαμε στην Ελληνική Δημοκρατία.

Και βεβαίως, να επαναλάβω τις ευχαριστίες μου για την υποστήριξη της Ελλάδας στο άνοιγμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Βορείου Μακεδονίας. Κατά τη διάρκεια της συνάντησής μας επανέλαβα επίσης και μια ανοιχτή πρόσκληση. Είπα πως θα χαρούμε να υποδεχθούμε τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων στη Βόρεια Μακεδονία, στα Σκόπια, σε μια επίσημη επίσκεψη. Κλείνοντας να ευχαριστήσω για μια ακόμη φορα για τη φιλοξενία σας και για την ευκαιρία που είχαμε να κάνουμε την πρώτη ιστορική συνάντηση μεταξύ Προέδρων Κοινοβουλίων των δύο χωρών. Είναι η πρώτη συνάντηση σε αυτό το επίπεδο, αλλά σίγουρα όχι η τελευταία, θα είναι η πρώτη από πολλές που θα ακολουθήσουν».


 • Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

  Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

 • Ιερά Μονή Πατέρων.Λίθινο Ζίτσας Ιωαννίνων.Βίντεο Αφιέρωμα.Δείτε το...

  Ιερά Μονή Πατέρων.Λίθινο Ζίτσας Ιωαννίνων.Βίντεο Αφιέρωμα.Δείτε το...

 • Βίντεο αφιέρωμα: Μουσείο Ιερομάρτυς Πατροκοσμάς στο Βασιλικό Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Μουσείο Ιερομάρτυς Πατροκοσμάς στο Βασιλικό Πωγωνίου

 • Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Πωγωνιανής

  Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Πωγωνιανής

 • Ιερά Μονή Παναγίας Ραϊδιώτισσας Βροσίνα Ζίτσας.Βίντεο αφιέρωμα.Δείτε το...

  Ιερά Μονή Παναγίας Ραϊδιώτισσας Βροσίνα Ζίτσας.Βίντεο αφιέρωμα.Δείτε το...

 • Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

 • Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

 • βίντεο αφιέρωμα του Εκκλησιαστικού Μουσείου Χρυσόρραχης

  Εκκλησιαστικό Μουσείο Χρυσόρραχης.Βίντεο αφιέρωμα!!!

 • Λαογραφικό Μουσείο Καρίτσας Ζίτσας Ιωαννίνων

  Λαογραφικό Μουσείο Καρίτσας Ζίτσας.Δείτε το!!!

 • Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Κεφαλόβρυσου

  Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Κεφαλόβρυσου

 

 

 

Το κανάλι μας στο YouTube.!!!

Πατήστε επάνω για να μεταφερθείτε στο κανάλι μας στο YouTube

Εάν είναι τής αρεσκείας σας κάντε εγγραφή και γίνεται μέλος του.

 

Το BLOGSPOT τής Ιστοσελίδας μας

 

Διαχειριστής Ιστοσελίδας


Καψάλης Χάρης

Facebook

Τηλ.Καταγγελιών:
Κιν.6973034101
email: tzourlakos@yahoo.gr

Συνταγή γνήσιας Πωγωνίσιας κουρκουτόπιτας

Αφιερωμένο στη ''ΜΑΝΑ ΜΟΥ''

Κύρκου Καψάλη Αγαθή

πού έφυγε από την ζωή 17-8-2020 από ανακοπή καρδιάς...

 

Φιλικά blogspot