Banner Πανω
 
 
 

Ο Στέφανος Φούσας Ομιλητής για τη ζωή και το πολυπλευρο έργο του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Σεραφείμ

 

Την κεντρική ομιλία για τη ζωή και το έργο του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Σεραφείμ Τίκα εκφώνησε ο Βελλαΐτης Συντονιστής Τομέα Καρδιάς στο Metropolitan General κ. Στέφανος Φούσας, μετά από πρόσκληση του Συλλόγου των Απανταχού εκ του Νομού Καρδίτσας καταγόμενων, στο πλαίσιο της καθιερωμένης ετήσιας επιμνημόσυνης δέησης για τους επιφανείς Καρδιτσιώτες. Για τη ζωή και το έργο του Στρατηγού- Πρωθυπουργού Νικολάου Πλαστήρα μίλησε ο Δήμαρχος Λίμνης Πλαστήρα κ. Παναγιώτης Νάνος. Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Κώστας Τσιάρας, οι βουλευτές του Ν. Καρδίτσας, ο Πρόεδρος του  Πανελληνίου Συνδέσμου Αποφοίτων Ιεροδιδασκαλείου Βελλάς κ. Κλεάνδρος Παπαδόπουλος, ο οποίος κατέθεσε στεφάνι στον τάφο του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Σεραφείμ και πλήθος πολιτών. Τις δέουσες τιμές απέδωσε η Φιλαρμονική του Δήμου Αθηναίων. Αναλυτικά η ομιλία του Βελλαΐτη Στέφανου Φούσα, έχει ως εξής :

 

«Εκπρόσωποι της Εκκλησίας και της Πολιτείας,

 

    Με βαθιά συγκίνηση βρισκόμαστε σήμερα εδώ για να αποτίσουμε τον οφειλόμενο φόρο τιμής και ευγνωμοσύνης προς τον Μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, Κυρό Σεραφείμ τον Α'.

    Με χαρά, υποχρέωση και υψηλό αίσθημα καθήκοντος ανταποκρίθηκα στην πρόσκληση να εκφωνήσω τη σημερινή επιμνημόσυνη ομιλία στον μακαριστό, αγαπητό Δεσπότη και Καθοδηγητή της Σχολής μας, το ιεροδιδασκαλείο Βελλάς Νομού Ιωαννίνων και τον μετέπειτα τολμηρό, ευθύ, ντόμπρο, ειλικρινή, αυθόρμητο, λαϊκό, απλό, αγωνιστικό, λεβέντικο, σεμνό, μετριοπαθή, στυλοβάτη της Ελληνικής Εκκλησίας, Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, Μακαριστό Σεραφείμ.

    Ορφανός, με φτωχή και ταπεινή καταγωγή αλλά με πλουσιότατο έργο στην Αντίσταση, στην Εκκλησία, στον κλήρο, στους φτωχούς, με εθνική υπερηφάνεια, χωρίς προκαταλήψεις απέναντι σ' εκείνους, που είχαν διαφορετική θρησκευτική, φιλοσοφική ή πολιτική θεώρηση, στάθηκε κατά της μισαλλοδοξίας και υπέρ της εθνικής συμφιλίωσης. Πολλά και πλούσια τα  έργα του στην Μητρόπολη Άρτας, Ιωαννίνων και στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών και Πάσης Ελλάδος. Έργα με αγάπη, για φτωχούς και ανήμπορους. Έργα επιπέδου, με προοπτική, έργα πολιτισμού, έργα ορθοδοξίας, έργα φιλανθρωπικά, φιλόπτωχα, σε ορφανοτροφεία, γηροκομεία και άλλα ευαγή ιδρύματα της χώρας. Έγινε ο πρώτος δότης οργάνων σώματος δίνοντας το παράδειγμα για τη μέγιστη αξία συνέχισης της ζωής.

    Ως Βελλαϊτης θυμάμαι και αναγνωρίζω την τελειοποίηση των κτιριακών εγκαταστάσεων της Σχολής αλλά κυρίως τη λειτουργία και τον προγραμματισμό, που ήταν αντίγραφο της Σχολής της Χάλκης στην Κωνσταντινούπολη, με πρότυπα, με αριστεία, με απολογισμό έργου, με συνεργασία, με ομαδικότητα και αλληλεγγύη. Γαλουχηθήκαμε, ανατραφήκαμε και ανδρωθήκαμε έχοντας πρότυπο τον μεγάλο αυτόν εκκλησιαστικό άνδρα. 

    Η ιδιαίτερα χαρισματική, βροντερή, λεβέντικη, καθαρή, μεταλλική, κρυστάλλινη και γεμάτη φρεσκάδα, γλυκιά, καμπανάτη και με δαντελωτές τρίλιες, αγγελική φωνή του, μας ξεσήκωνε και αυθόρμητα ξεσπούσαμε σε θυελλώδη χειροκροτήματα και επευφημίες, όταν μεταξύ άλλων, έψαλλε ύμνους όπως : “ Ο άγγελος εβόα”, “ την ωραίοτητα της παρθενίας σου”, “ Θεοτόκε Παρθένε”, “ το νυμφώνα σου βλέπω”. Άγγιζε τις πιο ευαίσθητες χορδές της ψυχής μας. Εμείς οι Βελλαϊτες θυμόμαστε πάντα τις όμορφες αυτές στιγμές της ζωής μας, που καθόρισαν την πορεία μας. 

    Ο Μακαριστός Σεραφείμ, γνήσιος χριστιανός, ήταν αφτιασίδωτος,  μπαρουτοκαπνισμένος, εκκλησιαστικός αρχηγός και είχε πλούσιο κοινωνικό, θρησκευτικό και εθνικό έργο. Η ιστορία το έχει αναγνωρίσει.

    Αιωνία Σου η Μνήμη, Αξιομακάριστε, Αείμνηστε Αρχιεπίσκοπε.

 

Στέφανος Γρ. Φούσας MD, FESC, FACC 

Συντονιστής Τομέα Καρδιάς METROPOLITAN GENERAL 

Ε. Καθηγητής Καρδιολογίας 

Τ. Πρόεδρος Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας". 

 


 • Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

 • Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

 • Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Κεφαλόβρυσου

  Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Κεφαλόβρυσου

 • Ιερά Μονή Πατέρων.Λίθινο Ζίτσας Ιωαννίνων.Βίντεο Αφιέρωμα.Δείτε το...

  Ιερά Μονή Πατέρων.Λίθινο Ζίτσας Ιωαννίνων.Βίντεο Αφιέρωμα.Δείτε το...

 • Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Πωγωνιανής

  Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Πωγωνιανής

 • Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

  Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

 • Βίντεο αφιέρωμα: Μουσείο Ιερομάρτυς Πατροκοσμάς στο Βασιλικό Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Μουσείο Ιερομάρτυς Πατροκοσμάς στο Βασιλικό Πωγωνίου

 • βίντεο αφιέρωμα του Εκκλησιαστικού Μουσείου Χρυσόρραχης

  Εκκλησιαστικό Μουσείο Χρυσόρραχης.Βίντεο αφιέρωμα!!!

 • Ιερά Μονή Παναγίας Ραϊδιώτισσας Βροσίνα Ζίτσας.Βίντεο αφιέρωμα.Δείτε το...

  Ιερά Μονή Παναγίας Ραϊδιώτισσας Βροσίνα Ζίτσας.Βίντεο αφιέρωμα.Δείτε το...

 

 

 

Το κανάλι μας στο YouTube.!!!

Πατήστε επάνω για να μεταφερθείτε στο κανάλι μας στο YouTube

Εάν είναι τής αρεσκείας σας κάντε εγγραφή και γίνεται μέλος του.

 

Το BLOGSPOT τής Ιστοσελίδας μας

 

Διαχειριστής Ιστοσελίδας


Καψάλης Χάρης

Facebook

Τηλ.Καταγγελιών:
Κιν.6973034101
email: tzourlakos@yahoo.gr

Συνταγή γνήσιας Πωγωνίσιας κουρκουτόπιτας

Αφιερωμένο στη ''ΜΑΝΑ ΜΟΥ''

Κύρκου Καψάλη Αγαθή

πού έφυγε από την ζωή 17-8-2020 από ανακοπή καρδιάς...