Υφυπουργός Γιώργος Στύλιος: Με τη νέα ΚΑΠ ενισχύουμε την κτηνοτροφία, διπλασιάζουμε τα κονδύλια για

την μελισσοκομία και διατηρούμε στις συνδεδεμένες ενισχύσεις τα εσπεριδοειδή προς χυμοποίηση.

Άμεσα και ορατά τα οφέλη για την Ήπειρο και την Άρτα

Στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής μίλησε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Βουλευτής Άρτας της Ν.Δ., εν όψει της κατάθεσης του Στρατηγικού Σχεδίου της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη νέα ΚΑΠ 2023-2027.

Στην ομιλία του ανέφερε μεταξύ άλλων ότι το σχέδιο του Υπουργείου θέτει στο επίκεντρο ένα νέο παραγωγικό και αναπτυξιακό μοντέλο για την ελληνική αγροτική οικονομία. Το μοντέλο αυτό εστιάζει στη βελτίωση της παραγωγής, με αξιοποίηση των ψηφιακών τεχνολογιών από τους Έλληνες παραγωγούς του αύριο.

Ως προς το θέμα των πόρων ο κ. Στύλιος υπογράμμισε πως «χαρακτηριστικό παράδειγμα της δουλειάς που κάνει η Κυβέρνηση είναι το θέμα του προϋπολογισμού της ΚΑΠ. Σε όλη την Ε.Ε. αποφασίστηκε στο συνολικό προϋπολογισμό της ΚΑΠ μείωση 10%-15%. Η μοναδική χώρα που δεν έγινε μείωση είναι η Ελλάδα. Αυτό είναι μια προσωπική επιτυχία του Κυριάκου Μητσοτάκη. Οι πόροι, δηλαδή, για την Ελλάδα για την περίοδο 2021-2027 διατηρούνται στο ποσό των 19,3 δισ. ευρώ.»

Ενίσχυση ηπειρώτικων προϊόντων

Ειδικά σε ό,τι αφορά την Άρτα και ευρύτερα την Περιφέρεια της Ηπείρου, η νέα ΚΑΠ προβλέπει ενισχύσεις σε κτηνοτροφία και μελισσοκομία, ενώ διατηρεί στις Συνδεδεμένες Ενισχύσεις τα εσπεριδοειδή προς χυμοποίηση.

«Στόχος μου, από τη θέση του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, είναι να βοηθήσω, με όλες τις δυνάμεις μου, την ενίσχυση των ηπειρώτικων αγροτικών προϊόντων, τα οποία αποδεδειγμένα είναι υψηλής ποιότητας και διατροφικής αξίας και ανταγωνιστικά, όχι μόνο σε εγχώριο, αλλά και σε διεθνή επίπεδο» υπογράμμισε ο κ. Στύλιος.

Κτηνοτροφία

Αναφορικά με την κτηνοτροφία, «το ελληνικό σχέδιο που καταθέσαμε, προβλέπει ενισχυμένους πόρους μέσω των συνδεδεμένων κατά επιπλέον 17-18 εκατ. ευρώ ετησίως. Πρόκειται για έναν κλάδο στον οποίο πρέπει να δώσουμε ακόμα μεγαλύτερη έμφαση και να τον ενισχύσουμε όσο μπορούμε. Μην ξεχνάμε ότι είναι σταθερά ελλειμματικός σε όρους εμπορικού ισοζυγίου, στα επίπεδα του 1-1,1 δισ. ευρώ εδώ και πολλά χρόνια, παρά τη μικρή βελτίωση που εμφάνισε πέρυσι (με έλλειμμα 940 εκατ. ευρώ)» ανέφερε ο ΥφΑΑΤ.

Ειδικότερα, με τις σημαντικά αυξημένες ενισχύσεις στο βόειο κρέας, στόχος είναι η αύξηση της εγχώριας παραγωγής, ώστε να μειωθεί το αρνητικό εμπορικό ισοζύγιο που σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στην εισαγωγή βόειου κρέατος. Σημειώνεται ότι η εγχώρια παραγωγή βοδινού κρέατος καλύπτει σταδιακά λιγότερο την εγχώρια κατανάλωση, με το δείκτη αυτάρκειας να παρουσιάζεται πτωτικός (ποσοστό αυτάρκειας κάτω του 25%), ενώ και η εγχώρια κατανάλωση βόειου κρέατος μειώνεται.

Στο αιγοπρόβειο κρέας, η συνδεδεμένη στοχεύει στην υποστήριξη της κτηνοτροφικής παραγωγής (που υπολείπεται της φυτικής), μέσω της γέννησης εριφίων και αρνιών. Ως παράλληλη συνέπεια αυτής της παραγωγικής διαδικασίας προκύπτει και παραγωγή γάλακτος από τις αίγες και τις προβατίνες που γέννησαν. Στους στόχους που περιλαμβάνονται στο Ελληνικό Σχέδιο είναι:

 • Η διατήρηση της υψηλής ανταγωνιστικότητας του κλάδου

 • Η παραγωγή πρώτης ύλης για την παραγωγή προϊόντος προστιθέμενης αξίας (φέτα)

 • Η τόνωση της έντονα ελλειμματικής παραγωγής ερυθρού κρέατος, μέσω της γέννησης εριφίων και αρνιών που κατευθύνονται στην κρεοπαραγωγή

 • Η ενίσχυση παραμονής κτηνοτρόφων στις ορεινές και μειονεκτικές περιοχές (επιπρόσθετα της εξισωτικής αποζημίωσης)

Τέλος, στα πρωτεϊνούχα κτηνοτροφικά ψυχανθή, το σχέδιο προβλέπει υπερδιπλασιασμό του προϋπολογισμού. Στόχος είναι η μείωση της εξάρτησης της διατροφής των ζώων, από εισαγόμενους από τρίτες χώρες πρωτεϊνούχους καρπούς και η μείωση του κόστους παραγωγής των κτηνοτροφικών προϊόντων, από την στιγμή που η διατροφή των ζώων συμμετέχει σε ποσοστό 50%-70% στο σύνολο των κτηνοτροφικών δαπανών.

Σημειώνεται ότι οι καλλιέργειες των ψυχανθών είναι εξαιρετικά φιλοπεριβαλλοντικές, καθώς συμβάλλουν στη μείωση των νιτρικών λιπασμάτων, λόγω αυξημένης δέσμευσης αζώτου στις ρίζες τους και στην παραγωγή προϊόντων με χαμηλό αποτύπωμα άνθρακα.

Σε όλα τα παραπάνω, όπως αναφέρει ο κ. Στύλιος, μπορεί να ενταχθούν η πτηνοτροφία και η χοιροτροφία, που είναι εκτεταμένες στην Άρτα και στην Πρέβεζα.

Στο πλαίσιο της Μεταβατικής Περιόδου 2021-2022, και ειδικότερα στο πρόγραμμα «Ευζωία Παραγωγικών Ζώων» προβλέπονται συνολικές ενισχύσεις της τάξης των 45 εκατ. ευρώ, οι οποίες αφορούν και στις συγκεκριμένες κατηγορίες ζωικού κεφαλαίου. «Με αυτές τις δράσεις και τα σχέδια βελτίωσης στηρίζουμε τον πρωτογενή τομέα και επωφελείται έτσι πάρα πολύ η Ήπειρος και ευρύτερα η χώρα μας».

Μελισσοκομία

Ανάλογη στήριξη δίνουμε και στη μελισσοκομία. Προχωράμε σε τομεακές παρεμβάσεις που αφορούν και το συγκεκριμένο κλάδο, διπλασιάζοντας σχεδόν το ποσό που θα δώσουμε στους μελισσοκόμους, στα 30,8 εκατ. ευρώ.

Εσπεριδοειδή προς χυμοποίηση

Τέλος, τα εσπεριδοειδή προς χυμοποίηση, διατηρούνται σε καθεστώς Συνδεδεμένων Ενισχύσεων. «Μολονότι ο σύμβουλος είχε κάνει κάποιες προτάσεις, για μείωση ορισμένων προϊόντων που περιλαμβάνονται στις Συνδεδεμένες, αποφασίσαμε τελικά να μην προχωρήσουμε σε αλλαγές στη σχετική λίστα, αφουγκραζόμενοι τις παρατηρήσεις της κοινωνίας, όπως αυτές προέκυψαν μέσα από το διάλογο και τη διαβούλευση που κάναμε με τους φορείς» τονίζει ο Βουλευτής Άρτας.

 

 


 


 

 


 • Βίντεο αφιέρωμα: Ιερά Μονή Αγ.Ιωάννου Προδρόμου.Κάτω Μερόπη Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Ιερά Μονή Αγ.Ιωάννου Προδρόμου.Κάτω Μερόπη Πωγωνίου

 • Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

  Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

 • Ιερά Μονή Παναγίας Ραϊδιώτισσας Βροσίνα Ζίτσας.Βίντεο αφιέρωμα.Δείτε το...

  Ιερά Μονή Παναγίας Ραϊδιώτισσας Βροσίνα Ζίτσας.Βίντεο αφιέρωμα.Δείτε το...

 • Ιερά Μονή Πατέρων.Λίθινο Ζίτσας Ιωαννίνων.Βίντεο Αφιέρωμα.Δείτε το...

  Ιερά Μονή Πατέρων.Λίθινο Ζίτσας Ιωαννίνων.Βίντεο Αφιέρωμα.Δείτε το...

 • Λαογραφικό Μουσείο Καρίτσας Ζίτσας Ιωαννίνων

  Λαογραφικό Μουσείο Καρίτσας Ζίτσας.Δείτε το!!!

 • Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

 

 

 

Διαχειριστής Ιστοσελίδας


Καψάλης Χάρης

Facebook 

twitter

Οικονομική Ενίσχυση της Ιστοσελίδας

yes

Τηλ.Καταγγελιών:
Κιν.6973034101
email: tzourlakos@yahoo.gr

Το κανάλι μας στο YouTube.!!!

Πατήστε επάνω για να μεταφερθείτε στο κανάλι μας στο YouTube

Εάν είναι τής αρεσκείας σας κάντε εγγραφή και γίνεται μέλος του.

 

Το BLOGSPOT τής Ιστοσελίδας μας

 

ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΣΥΛΛΟΓΩΝ

(ΚΑΛΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗ)

Η Ιστοσελίδα δεν ευθύνεται για την επιμελή ενημέρωση των εφημερίδων των Συλλόγων.Ευθύνη μας είναι η άμεση ανάρτηση αυτών εφόσον ο εκάστοτε Σύλλογος στέλνει έγκαιρα τα σχετικά pdf στο email μας.Ευχαριστώ.Χάρης Καψάλης Διαχειριστής.

Αδελφότητα Ζίτσας Ιωαννίνων

 

Αδελφ/τητας Λιγοψινών Ζίτσας

Αδελφ/τας Χαραυγής Πωγωνίου


Αδελφ/τας Καστάνιανης Πωγωνίου

Βήσσανη Πωγωνίου


Αδελφ/τας Κρυονερίου Πωγωνίου


Η Φωνή του Γεροπλάτανου


Ένωση Κεράσοβου Πωγωνίου