Banner Πανω
 
 
 

Κοινές πρωτοβουλίες Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας και Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού για σεβασμό θρησκευτικών ελευθεριών

Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού (ΠαΔΕΕ), Γερουσιαστή του Ρόουντ Άιλαντ των ΗΠΑ, κ. Λεωνίδα Ραπτάκη, και το προεδρείο της ΠαΔΕΕ, που επισκέπτονται επισήμως την Ελλάδα για σειρά επαφών με πολιτειακούς, πολιτικούς και θρησκευτικούς παράγοντες, είχε ο Γενικός Γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), δρ Μάξιμος Χαρακόπουλος.

Στη συνάντηση, εκ μέρους της ΔΣΟ, εκτός του Γενικού Γραμματέα της, κ. Χαρακόπουλου, συμμετείχαν οι βουλευτές κ.κ. Αθανάσιος Δαβάκης και Σταύρος Κελέτσης και ο σύμβουλος της ΔΣΟ δρ Κώστας Μυγδάλης. Από πλευράς της ΠαΔΕΕ, εκτός του κ. Λ. Ραπτάκη, συμμετείχαν οι γερουσιαστές κ. Στέφαν Πάππας (Wyoming), κ. Τζέιμς Όρενσολ (Nevada) και η κ. Μαρία Τζανάκης Κόλλετ (Pennsylvania), η βουλευτής της Σουηδίας κ. Βασιλική Τσουπλάκη, ο βουλευτής της Αλβανίας κ. Βαγγέλης Ντούλες και ο γερουσιαστής της Ιορδανίας κ. Αουντέχ Καουάς.

Ο κ. Χαρακόπουλος καλωσορίζοντας τα μέλη της ΠαΔΕΕ ανέφερε: «Ευελπιστώ πως η συνάντηση θα εγκαινιάσει μια στενότερη και πιο εποικοδομητική συνεργασία των δύο διακοινοβουλευτικών θεσμών που υπηρετούμε. Καθώς μοιραζόμαστε κοινούς στόχους μπορούμε να συντονίσουμε από κοινού δράσεις για την ευόδωσή τους». Ο επικεφαλής της ΔΣΟ σημείωσε ακόμη ότι «η Ορθοδοξία είναι βασικό στοιχείο της εθνικής μας ταυτότητας και αυτό είναι ακόμη περισσότερο εμφανές στην ομογένεια, όπου είναι ιδιαίτερα στενοί οι δεσμοί των ελληνικών κοινοτήτων με τις κατά τόπους εκκλησίες που βρίσκονται υπό την καθοδήγηση των μητροπόλεων του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Άλλωστε –επισήμανε– οι Έλληνες της Διασποράς είναι εμπροσθοφυλακή στην προάσπιση των θρησκευτικών ελευθεριών του Οικουμενικού μας Πατριαρχείου. Η Τουρκία, δυστυχώς, αρνείται τον οικουμενικό χαρακτήρα του Πατριαρχείου, καταπατά ακίνητα της ελληνορθόδοξης μειονότητας που εξεδίωξε συστηματικά και οδήγησε σε δραματική συρρίκνωση, ενώ με την αυθαίρετη απόφασή της να κλείσει το 1971 τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης στερεί εδώ και 50 χρόνια το κέντρο της Ορθοδοξίας από τη δυνατότητα να καταρτίζει τα στελέχη που θα διακονήσουν ανά τον κόσμο τις μητροπόλεις του. Ταυτόχρονα, εργαλειοποιώντας τη θρησκεία προχώρησε στη μετατροπή της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη σε ισλαμικό τέμενος, όπως έπραξε και με τη Μονή της Χώρας, τις Αγίες Σοφίες στην Τραπεζούντα, τη Νίκαια και την Αδριανούπολη. Γι’ αυτό και προχωρούμε σε δράσεις ευαισθητοποίησης της διεθνούς κοινής γνώμης, όπως η πολύγλωσση έκδοση του τόμου για την Αγία Σοφία. Προς αυτή την κατεύθυνση πιστεύω ότι μπορούμε να δρομολογήσουμε από κοινού δράσεις».

Ο κ. Χαρακόπουλος πρόσθεσε ότι «Ιδιαίτερη προσοχή δίνουμε στη διατήρηση της χριστιανικής παρουσίας στη Μέση Ανατολή, όπου οι Χριστιανοί κινδυνεύουν με εξαφάνιση. Πρόσφατα, μάλιστα, ο πατριάρχης Ιεροσολύμων Θεόφιλος επισήμανε τον κίνδυνο από ακραία στοιχεία ζηλωτών Εβραίων που επιχειρούν να υφαρπάξουν ακίνητα των χριστιανών στην Παλαιά Πόλη. Και επ’ αυτού μπορούμε να αναλάβουμε κοινές πρωτοβουλίες. Όπως επίσης και με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή, που σήμανε και το τέλος της χριστιανικής παρουσίας στη Μικρά Ασία με τη Γενοκτονία των χριστιανικών κοινοτήτων Ελλήνων, Αρμενίων και Ασσυρίων, να αναδείξουμε τις συνέπειες για τα πρεσβυγενή Πατριαρχεία».

Ο Πρόεδρος της ΠαΔΕΕ κ. Λεωνίδας Ραπτάκης και τα μέλη της αντιπροσωπείας συμφώνησαν ότι ΔΣΟ και ΠαΔΕΕ έχουν κοινούς στόχους και θα πρέπει συνεργαστούν στενά και να αναληφθούν κοινές πρωτοβουλίες για την προώθησή τους.

Αναφέρθηκαν, μεταξύ άλλων, στο Αμερικανικό Ψήφισμα που καταδικάζει τις τουρκικές παραβιάσεις των θρησκευτικών ελευθεριών και στην πρόταση για υιοθέτηση από τα αμερικανικά πολιτειακά κοινοβούλια, όπου εκλέγονται ομογενείς, ψηφίσματος για τα 30 χρόνια Πατριαρχίας της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.  Βαρθολομαίου.

Επιπλέον, έγινε ιδιαίτερη αναφορά στην ανάγκη στήριξης πρωτοβουλιών όπως η ελληνομάθεια στα σχολεία της Δυτικής Όχθης στη Μέση Ανατολή και στη συνεργασία με το Υπουργείο Τουρισμού για την προώθηση  του θρησκευτικού τουρισμού.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν στη συγκρότηση κοινής Επιτροπής Εργασίας για το συντονισμό των κοινών πρωτοβουλιών και δράσεων ΔΣΟ και ΠαΔΕΕ σε πνεύμα γόνιμης συνεργασίας και κοινής συμπόρευσης.

Ο κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος προσέφερε στον κ. Λεωνίδα Ραπτάκη και στα μέλη της ΠαΔΕΕ τον τόμο για την Αγία Σοφία.


 • Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Πωγωνιανής

  Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Πωγωνιανής

 • Λαογραφικό Μουσείο Καρίτσας Ζίτσας Ιωαννίνων

  Λαογραφικό Μουσείο Καρίτσας Ζίτσας.Δείτε το!!!

 • βίντεο αφιέρωμα του Εκκλησιαστικού Μουσείου Χρυσόρραχης

  Εκκλησιαστικό Μουσείο Χρυσόρραχης.Βίντεο αφιέρωμα!!!

 • Ιερά Μονή Πατέρων.Λίθινο Ζίτσας Ιωαννίνων.Βίντεο Αφιέρωμα.Δείτε το...

  Ιερά Μονή Πατέρων.Λίθινο Ζίτσας Ιωαννίνων.Βίντεο Αφιέρωμα.Δείτε το...

 • Βίντεο αφιέρωμα: Μουσείο Ιερομάρτυς Πατροκοσμάς στο Βασιλικό Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Μουσείο Ιερομάρτυς Πατροκοσμάς στο Βασιλικό Πωγωνίου

 • Ιερά Μονή Παναγίας Ραϊδιώτισσας Βροσίνα Ζίτσας.Βίντεο αφιέρωμα.Δείτε το...

  Ιερά Μονή Παναγίας Ραϊδιώτισσας Βροσίνα Ζίτσας.Βίντεο αφιέρωμα.Δείτε το...

 • Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

 • Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Κεφαλόβρυσου

  Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Κεφαλόβρυσου

 • Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

  Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

 • Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

 

 

 

Το κανάλι μας στο YouTube.!!!

Πατήστε επάνω για να μεταφερθείτε στο κανάλι μας στο YouTube

Εάν είναι τής αρεσκείας σας κάντε εγγραφή και γίνεται μέλος του.

 

Το BLOGSPOT τής Ιστοσελίδας μας

 

Διαχειριστής Ιστοσελίδας


Καψάλης Χάρης

Facebook

Τηλ.Καταγγελιών:
Κιν.6973034101
email: tzourlakos@yahoo.gr

Συνταγή γνήσιας Πωγωνίσιας κουρκουτόπιτας

Αφιερωμένο στη ''ΜΑΝΑ ΜΟΥ''

Κύρκου Καψάλη Αγαθή

πού έφυγε από την ζωή 17-8-2020 από ανακοπή καρδιάς...

 

Φιλικά blogspot