Συνάντηση του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων με τον Πρόεδρο του Μαυροβουνίου

 

 

«Εκ μέρους της Βουλής των Ελλήνων, εκ μέρους της Εθνικής Αντιπροσωπείας της Ελλάδος, σας διαβεβαιώνω ότι η χώρα μας θα είναι συμπαραστάτης σας σε όλα τα κεφάλαια που είναι ακόμη ανοιχτά και που πρέπει να κλείσουν για την ευρωπαϊκή σας πορεία» δήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλής, κ. Κωνσταντίνος Τασούλας, υποδεχόμενος σήμερα στο Κοινοβούλιο τον Πρόεδρο του Μαυροβουνίου κ. Μίλο Τζουκάνοβιτς (Μilo  Đukanović), κατά την πρώτη επίσημη επίσκεψη Προέδρου της χώρας στην Ελλάδα. Από την πλευρά του ο κ. Τζουκάνοβιτς εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για τη σθεναρή υποστήριξη της Ελλάδας όχι μόνο στο Μαυροβούνιο αλλά και σε όλες τις χώρες των Βαλκανίων.

Καλωσορίζοντας τον Πρόεδρο του Μαυροβουνίου, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Βουλής υπογράμμισε τη στενή σύνδεση των δύο χωρών «από τη μυθολογία, από τη γεωγραφία και από την ιστορία» τονίζοντας ότι «φιλοδοξούμε να συνδεθούν ακόμη πιο στενά από την κοινή προοπτική τους που είναι η Ενωμένη Ευρώπη».  

Όπως υπογράμμισε ο κ. Τασούλας, «η επιδίωξή σας να ενταχθείτε πλήρως στους δυτικούς θεσμούς, όπως έχετε ήδη ενταχθεί στον ΟΗΕ, στο Συμβούλιο της Ευρώπης, στο ΝΑΤΟ, με κορωνίδα την ένταξή σας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι κάτι το οποίο βρίσκει την Ελλάδα όχι απλώς σύμφωνη, αλλά και θερμή υποστηρίκτρια». Επαναβεβαίωσε δε την πλήρη στήριξη της Ελλάδας στην  ευρωπαϊκή πορεία του Μαυροβουνίου «με πολιτική στήριξη, με τεχνογνωσία και με διπλωματική στήριξη».

Ο Πρόεδρος της Βουλής αναφέρθηκε στην επίσκεψη του Πρωθυπουργού πριν από λίγες εβδομάδες στην ιδιαίτερη πατρίδα του, τα Ιωάννινα, όπου «ανακοίνωσε ότι το τελευταίο κομμάτι ενός σημαντικού οδικού άξονα που συνδέει τα Γιάννενα με τα ελληνοαλβανικά σύνορα, μήκους 75 χιλιομέτρων, το τελευταίο κομμάτι της Ιόνιας Οδού, θα κατασκευαστεί από την ελληνική κυβέρνηση». Όπως τόνισε, «αποτελεί μέρος του “blue highway”, ενός δρόμου της Ιόνιας και της Αδριατικής, που ξέρω ότι η χώρα σας υποστηρίζει σθεναρά, ενός δρόμου που θα ενώσει τις χώρες μας μέχρι τον μυχό της Αδριατικής, ψηλά, και θα επιβεβαιώσει, με αυτό το σπουδαίο έργο, την ένωση της μυθολογίας, της ιστορίας και της προοπτικής, εν ονόματι των οποίων σας καλωσορίζω στο Εθνικό Κοινοβούλιο».  

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Μαυροβουνίου αναφέρθηκε στις διαχρονικά άριστες σχέσεις των δύο χωρών εκφράζοντας την πεποίθηση πως «θα συνεχίσουμε αυτή την καλή πορεία για να οικοδομήσουμε και ένα καλύτερο μέλλον που μας περιμένει εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Όπως υπογράμμισε, «ένα από τα θέματα που τέθηκαν στη συνάντηση που είχαμε με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας κ. Μητσοτάκη ήταν ακριβώς αυτό που αναφέρατε, οι οδικοί άξονες και οι υποδομές και ποιοι είναι τρόποι που μπορούμε από κοινού να βελτιώσουμε τη συνεργασία μας σε αυτόν τον τομέα».

Ο κ. Τζουκάνοβιτς αναφέρθηκε και στη σημασία της άριστης διακοινοβουλευτικής συνεργασίας των δύο χωρών εκφράζοντας την πεποίθηση ότι αυτή «θα συνεισφέρει σε μια γενικότερη συνεργασία σε όλους τους τομείς μεταξύ των χωρών μας».

Ο Πρόεδρος της Βουλής απένειμε στον Πρόεδρο του Μαυροβουνίου το χρυσό μετάλλιο της Βουλής των Ελλήνων «Σφραγίδα Ελευθερίας 1821».

Στη συνάντηση παρέστησαν επίσης εκ μέρους της Βουλής ο Γενικός Γραμματέας κ. Γιώργος Μυλωνάκης, ο Ειδικός Γραμματέας κ. Βασίλης Μπαγιώκος και ο Διπλωματικός Σύμβουλος, Πρέσβης κ. Κωνσταντίνος Οικονομίδης.

Ακολούθησε ξενάγηση στου Προέδρου του Μαυροβουνίου στην Έκθεση «Αντικρίζοντας την Ελευθερία! Στη Βουλή των Ελλήνων δύο αιώνες μετά».

Οι πλήρεις δηλώσεις

 

κ.Κώστας Τασούλας

Εξοχότατε κύριε Πρόεδρε του Μαυροβουνίου, 

 

Με ιδιαίτερη χαρά και τιμή σας υποδεχόμαστε στο Μέγαρο της Βουλής των Ελλήνων, ένα Μέγαρο το οποίο έχετε επισκεφθεί παλαιότερα ως Πρωθυπουργός. Και σας υποδεχόμαστε και στη χώρα μας την Ελλάδα με την ιδιότητα του Προέδρου του Μαυροβουνίου, που σηματοδοτεί την πρώτη επίσκεψη Προέδρου της χώρας σας στην Ελλάδα.

Οι χώρες μας συνδέονται στενά από τη μυθολογία, από τη γεωγραφία και από την ιστορία, αλλά συνδέονται –και φιλοδοξούμε να συνδεθούν ακόμη πιο στενά- από την κοινή προοπτική τους που είναι η Ενωμένη Ευρώπη.  

Είστε μία νέα χώρα, ένα νέο κράτος, αλλά με βαθιές ρίζες στην ιστορία. Και η επιδίωξη σας να ενταχθείτε πλήρως στους δυτικούς θεσμούς, όπως έχετε ήδη ενταχθεί στον ΟΗΕ, στο Συμβούλιο της Ευρώπης, στο ΝΑΤΟ, με κορωνίδα την ένταξη σας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι κάτι το οποίο βρίσκει την Ελλάδα όχι απλώς σύμφωνη, αλλά και θερμή υποστηρίκτρια.

Όταν πριν από τρεις περίπου ώρες άκουγα τον εθνικό ύμνο της χώρας σας στην υποδοχή σας στο Προεδρικό Μέγαρο, σκεφτόμουν ότι ο ελληνικός εθνικός ύμνος που ακούστηκε και αυτός, οφείλεται και στον αγώνα ενός συμπατριώτη σας, του Βάσο Μπράγιοβιτς, του Βάσου Μαυροβουνιώτη,  ο οποίος με τον αδερφό του Ράντο πολέμησε για την ανεξαρτησία της Ελλάδος από την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Σήμερα γιορτάζουμε τους 2 αιώνες από το ξέσπασμα εκείνου του αγώνα.

Και επειδή, κύριε Πρόεδρε, η μυθολογία όπως είπα, η γεωγραφία και η ιστορία, μας κρατάνε πολύ κοντά, έτσι και η προοπτική θα μας κρατήσει ακόμη πιο κοντά. Θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω εκ μέρους της Βουλής των Ελλήνων, εκ μέρους της Εθνικής Αντιπροσωπείας της Ελλάδος,  ότι η χώρα μας θα είναι συμπαραστάτης σας σε όλα τα κεφάλαια που είναι ακόμη ανοιχτά και που πρέπει να κλείσουν για την ευρωπαϊκή σας πορεία, με πολιτική στήριξη, με τεχνογνωσία και με διπλωματική στήριξη.

 Πριν από λίγες εβδομάδες ο Πρωθυπουργός της Ελλάδος, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, επισκέφθηκε την ιδιαίτερη πατρίδα μου τα Ιωάννινα που είναι στη βορειοδυτική Ελλάδα και εκεί ανακοίνωσε ότι το τελευταίο κομμάτι ενός σημαντικού οδικού άξονα που συνδέει τα Γιάννενα με τα ελληνοαλβανικά σύνορα, μήκους 75 χιλιομέτρων, το τελευταίο κομμάτι της Ιόνιας Οδού, θα κατασκευαστεί από την ελληνική κυβέρνηση. Είναι μέρος του «blue highway», ενός δρόμου της Ιόνιας και της Αδριατικής, που ξέρω ότι η χώρα σας υποστηρίζει σθεναρά. Ενός δρόμου που θα ενώσει τις χώρες μας μέχρι τον μυχό της Αδριατικής, ψηλά, και θα επιβεβαιώσει, με αυτό το σπουδαίο έργο, όλη αυτή την ένωση της μυθολογίας, της ιστορίας και της προοπτικής, εν ονόματι των οποίων σας καλωσορίζω στο Εθνικό Κοινοβούλιο.  

 

κ. Μίλο Τζουκάνοβιτς

Σας ευχαριστώ κ. Πρόεδρε της Βουλής για τα θερμά λόγια υποδοχής και φιλοξενίας.

Το να έρθει κανείς στην Ελλάδα, στο λίκνο του πολιτισμού και να μην επισκεφθεί τη Βουλή δεν αποτελεί ολοκληρωμένη επίσκεψη. Οπότε, όπως αναφέρατε κι εσείς, ως Πρόεδρος της χώρας, πραγματοποιώ την πρώτη επίσημη επίσκεψη, αλλά είχα έρθει ξανά και ως Πρωθυπουργός. Οπότε αυτή εδώ η επίσκεψη είναι ευκαιρία να ανανεώσω τη μνήμη και τις αναμνήσεις μου.

Σας ευχαριστώ πολύ που μου υπενθυμίσατε και αυτή την παράδοση της μακρόχρονης φιλίας μας. Πολλοί άνθρωποι στην ιστορία μας και αναφέρατε και το παράδειγμα του Βάσο Μπράγιοβιτς που είναι γνωστός εδώ ως Βάσος Μαυροβουνιώτης, συνέβαλαν στο να οικοδομήσουμε τις σχέσεις μας και να θέσουμε πολύ γερά θεμέλια στη φιλία μας. Είναι σημαντικό για μας που ζούμε στη σύγχρονη εποχή να έχουμε αυτή τη συνείδηση, να θυμόμαστε και να συνεχίσουμε αυτή την καλή πορεία για να οικοδομήσουμε και ένα καλύτερο μέλλον που μας περιμένει εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Επίσης αναφέρω και την εταιρική σχέση μας στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και ας ελπίσουμε ότι σύντομα θα έχουμε την ίδια σχέση και στο πλαίσιο της ΕΕ. Και θέλω σε αυτό το σημείο να επαναλάβω πόσο είμαστε ευγνώμονες για τη σθεναρή υποστήριξη της Ελλάδας όχι μόνο στο Μαυροβούνιο αλλά σε όλες τις χώρες των Βαλκανίων.

Ένα από τα θέματα που τέθηκαν στη συνάντηση που είχαμε με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας τον κ. Μητσοτάκη ήταν ακριβώς αυτό που αναφέρατε, οι οδικοί άξονες και οι υποδομές και ποιοι είναι τρόποι που μπορούμε από κοινού να βελτιώσουμε τη συνεργασία μας σε αυτόν τον τομέα.

Βέβαια πολύ σημαντική είναι και η διακοινοβουλευτική μας συνεργασία. Υπάρχει ένα memorandum συνεργασίας μεταξύ των δύο Κοινοβουλίων. Στη Βουλή του Μαυροβουνίου έχουμε συστήσει μία επιτροπή η οποία ασχολείται αποκλειστικά με τις σχέσεις με την Ελλάδα. Οπότε είμαι πεπεισμένος ότι η άριστη συνεργασία που υπάρχει μεταξύ των Κοινοβουλίων μας θα συνεισφέρει σε μια γενικότερη συνεργασία σε όλους τους τομείς μεταξύ των χωρών μας.

Και σας ευχαριστώ επίσης κ. Πρόεδρε που μας δώσατε την ευκαιρία να ξεναγηθούμε στο ελληνικό Κοινοβούλιο και να δούμε από κοντά την έκθεση για τα 200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση.


 • Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

  Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

 • Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

 • Λαογραφικό Μουσείο Καρίτσας Ζίτσας Ιωαννίνων

  Λαογραφικό Μουσείο Καρίτσας Ζίτσας.Δείτε το!!!

 • Ιερά Μονή Πατέρων.Λίθινο Ζίτσας Ιωαννίνων.Βίντεο Αφιέρωμα.Δείτε το...

  Ιερά Μονή Πατέρων.Λίθινο Ζίτσας Ιωαννίνων.Βίντεο Αφιέρωμα.Δείτε το...

 • Ιερά Μονή Παναγίας Ραϊδιώτισσας Βροσίνα Ζίτσας.Βίντεο αφιέρωμα.Δείτε το...

  Ιερά Μονή Παναγίας Ραϊδιώτισσας Βροσίνα Ζίτσας.Βίντεο αφιέρωμα.Δείτε το...

 • Βίντεο αφιέρωμα: Ιερά Μονή Αγ.Ιωάννου Προδρόμου.Κάτω Μερόπη Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Ιερά Μονή Αγ.Ιωάννου Προδρόμου.Κάτω Μερόπη Πωγωνίου

 

 

 

Διαχειριστής Ιστοσελίδας


Καψάλης Χάρης

Facebook 

twitter

Οικονομική Ενίσχυση της Ιστοσελίδας

yes

Τηλ.Καταγγελιών:
Κιν.6973034101
email: tzourlakos@yahoo.gr

Το κανάλι μας στο YouTube.!!!

Πατήστε επάνω για να μεταφερθείτε στο κανάλι μας στο YouTube

Εάν είναι τής αρεσκείας σας κάντε εγγραφή και γίνεται μέλος του.

 

Το BLOGSPOT τής Ιστοσελίδας μας

 

ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΣΥΛΛΟΓΩΝ

(ΚΑΛΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗ)

Η Ιστοσελίδα δεν ευθύνεται για την επιμελή ενημέρωση των εφημερίδων των Συλλόγων.Ευθύνη μας είναι η άμεση ανάρτηση αυτών εφόσον ο εκάστοτε Σύλλογος στέλνει έγκαιρα τα σχετικά pdf στο email μας.Ευχαριστώ.Χάρης Καψάλης Διαχειριστής.

Αδελφότητα Ζίτσας Ιωαννίνων

 

Αδελφ/τητας Λιγοψινών Ζίτσας

Αδελφ/τας Χαραυγής Πωγωνίου


Αδελφ/τας Καστάνιανης Πωγωνίου

Βήσσανη Πωγωνίου


Αδελφ/τας Κρυονερίου Πωγωνίου


Η Φωνή του Γεροπλάτανου


Ένωση Κεράσοβου Πωγωνίου