Συζήτηση της δέσμης μέτρων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις συνθήκες εργασίας των εργαζομένων σε πλατφόρμες
Την κρίσιμη σημασία της δημιουργίας ευνοϊκού περιβάλλοντος για την ανάπτυξη των ψηφιακών πλατφορμών και την αξιοποίηση του δυναμικού τους στο έπακρο για τη δημιουργία θέσεων εργασίας επισήμανε στη κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Ευρωπαϊκών και Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων, ο Α΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής και Πρόεδρος της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, κ. Νικήτας Κακλαμάνης.
Στη συνεδρίαση που είχε ως αντικείμενο την εξέταση της δέσμης μέτρων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας των εργαζομένων σε πλατφόρμες εργασίας, τόσο ο Υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, κ. Παναγιώτης Τσακλόγλου, που ενημέρωσε τα μέλη των δύο Επιτροπών, όσο και οι Βουλευτές που πήραν το λόγο, ξεκίνησαν τις παρεμβάσεις τους καταδικάζοντας τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και την επικίνδυνη επίδειξη αναθεωρητισμού.
Όσον αφορά το θέμα της συνεδρίασης, ο κ. Κακλαμάνης τόνισε: “Τo επιχειρηματικό μοντέλο των ψηφιακών πλατφορμών αποτελεί το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο η ψηφιακή μετάβαση διαμορφώνει την ευρωπαϊκή οικονομία και τις αγορές εργασίας της”. Μοντέλο, μάλιστα, που απέκτησε ιδιαίτερη ώθηση λόγω της πανδημίας.
Υπογράμμισε και τη “λεπτή γραμμή” που πρέπει να “χαραχθεί”, ώστε η ψηφιακή μετάβαση στον εργασιακό τομέα να συντελέσει στην ορθή αξιοποίηση του δυναμικού και στη δημιουργία θέσεων εργασίας: “Είναι ανάγκη –σημείωσε– να διαμορφωθεί το κατάλληλο νομοθετικό πλαίσιο, το οποίο θα εξασφαλίζει ποιοτικές θέσεις εργασίας, που θα ανταποκρίνονται στα υψηλά πρότυπα κοινωνικής προστασίας και εργασιακών δικαιωμάτων της Ε.Ε.”.
Ο κ. Τσακλόγλου, αφού περιέγραψε το περιεχόμενο της νομοθετικής πρότασης και το πεδίο εφαρμογής της, υπογράμμισε τη συμβολή της στην απαραίτητη ισορροπία μεταξύ της ευελιξίας των επιχειρήσεων και της ασφάλειας των εργαζομένων. Αναφέρθηκε επίσης εκτενώς στο νόμο 4808/21, με τον οποίο για πρώτη φορά σε πανευρωπαϊκό επίπεδο επιχειρήθηκε η ρύθμιση του εργασιακού περιβάλλοντος σε ψηφιακές πλατφόρμες. Κλείνοντας την παρέμβασή του ο Υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης αναφέρθηκε στην προσπάθεια της κυβέρνησης να εξαλείψει τις δομικές αδυναμίες της ελληνικής αγοράς εργασίας (μεγάλο ποσοστό ανεργίας και ειδικά μεταξύ νέων και γυναικών), που επιτυγχάνεται κατά ένα μεγάλο βαθμό χάρη στο φιλόδοξο πρόγραμμα προσέλκυσης επενδύσεων.