5ος χρόνος τώρα που η κυβέρνηση της ΝΔ χρησιμοποιεί την κλιματική κρίση ως συγχωροχάρτι για την απουσία στρατηγικής πρόληψης και αντιμετώπισης
Σημεία συνέντευξης της Όλγας Γεροβασίλη, Β’ Αντιπροέδρου της ΒτΕ και βουλευτή Άρτας ΣΥΡΙΖΑ –ΠΣ, στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ και στους Δ. Οικονόμου και Α. Παυλόπουλο
Δολοφονία επιβάτη: Η κοινωνία δεν πρέπει να συνηθίσει το τέρας και κυρίως δεν πρέπει να του μοιάσει
Εκφράζοντας τον αποτροπιασμό της για τη δολοφονία του επιβάτη του πλοίου από το πλήρωμα του επιβατηγού πλοίου στο πολυπληθέστερο λιμάνι της χώρας η Όλγα Γεροβασίλη παρατήρησε ότι τα τελευταία χρόνια σημειώνονται πολλά περιστατικά απάνθρωπης συμπεριφοράς από άνθρωπο σε άνθρωπο και ότι το φαινόμενο εντείνεται, πράγμα εξαιρετικά ανησυχητικό. «Έχει σημασία να μην συνηθίσουμε το τέρας και κυρίως να μην του μοιάσουμε» είπε και τόνισε ότι η ανθρώπινη ζωή αποτελεί αυταξία και ως τέτοια πρέπει να αντιμετωπίζεται χωρίς αστερίσκους. Το επόμενο βήμα είναι η δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της, ως οφείλει διερευνώντας τις ευθύνες όλων.
Το επείγον σήμερα είναι να ανταποκριθούν οι υπηρεσίες του κράτους στις πληγείσες περιοχές.
Το επείγον χτες είναι να υπάρξει στρατηγική και σχέδιο πρόληψης και αντιμετώπισης των συνεπειών της κλιματικής κρίσης
«Το επείγον σήμερα για τις πληγείσες περιοχές και τους ανθρώπους είναι να ανταποκριθούν οι υπηρεσίες του κράτους. Αυτή τη στιγμή απειλούνται ανθρώπινες ζωές» σημείωσε η Όλγα Γεροβασίλη στη συζήτηση που άνοιξε για τη βιβλική καταστροφή που έπληξε τη Μαγνησία και ακόμη βρίσκεται σε εξέλιξη με κόστος ανθρώπινες ζωές εκ νέου και ανυπολόγιστες ζημιές σε υποδομές και περιουσίες.
Η κλιματική κρίση είναι παρούσα εδώ και πολλά χρόνια. Η συζήτηση έχει επίσης ανοίξει διεθνώς και εδώ πολύ καιρό. Δεν αρκεί όμως. Χρειάζεται από μέρους του κράτους να λάβει μέτρα αντιμετώπισης. Η κλιματική κρίση απειλεί τη ζωή και την ανθεκτικότητα της κοινωνίας. Αυξάνεται η αβεβαιότητα, αλλάζουν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των φαινομένων και τα μεγέθη. Άρα πρέπει να υπάρξουν εργαλεία αντιμετώπισης.
Βρισκόμαστε ουσιαστικά στον 5ο χρόνο διακυβέρνησης ΝΔ. Δεν είναι δυνατόν ακόμη να συζητάμε τι θα κάνουμε μετά και να μην έχει κάνει τίποτα! Εδώ βλέπουμε ότι σε ολόκληρες περιοχές της χώρας καταστρέφονται οι κρίσιμες υποδομές. Αποτελεί ευθύνη του κράτους να μπορέσει και να τις προστατέψει και να αναβαθμίσει την ανθεκτικότητά τους.
Η διαχείριση της κλιματικής κρίσης έχει το χρώμα της κυβέρνησης ΝΔ -Ως απερχόμενη υπουργός Προ.Πο το 2019 παρέδωσα το εκπονηθέν σχέδιο. Απάντησα θετικά σε πρόσκληση συνεννόησης από την ηγεσία τότε και δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ!
Στην παρατήρηση του δημοσιογράφου να δουν όλοι μαζί οι πολιτικοί αυτό το θέμα της αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης «που δεν έχει χρώμα» η Ό. Γεροβασίλη ανέτρεξε στα γεγονότα του παρελθόντος που εκ του αποτελέσματος φαίνεται χρωματίζουν τις επιλογές της κυβέρνησης ΝΔ:
«Κατά την παράδοση της κυβέρνησης στη Νέα Δημοκρατία το 2019, ως υπουργός Προστασίας του Πολίτη παρέδωσα ό,τι θεωρούσα ως κρίσιμο και χρήσιμο έργο που είχε εκπονηθεί ως εκείνη τη στιγμή ώστε να υπάρξει μία βάση προς συζήτηση, χρήση ή αλλαγές που έκριναν ή θα συζητούσαμε όλοι μαζί. Αρχικά έγινε από την κυβέρνηση πρόσκληση συνεννόησης την και οποία αποδέχτηκα. Έκτοτε ουδέποτε υπήρξε ξανά συζήτηση» υπογράμμισε η κ. Γεροβασίλη και συνέχισε: «το 2019 παραδώσαμε το 112 σε πιλοτική λειτουργία, πρόταση νόμου που περιείχε πρωτόκολλα συντονισμού εμπλεκομένων φορέων, κατάργηση γραφειοκρατίας εισηγείτο την ίδρυση Εθνικής Αρχής και όχι υπουργείου (ώστε να μην εξαρτάται από την εκάστοτε πολιτική ηγεσία) με επιστημονική ομάδα που θα εκπονεί τα σχέδια σε συνεργασία με τον κεντρικό κράτος και την αυτοδιοίκηση κ.λπ.»
Τίποτα δεν αξιοποιήθηκε, συνέχισε η κ. Γεροβασίλη τουναντίον, «η κυβέρνηση έφερε νόμο το 2020 ο οποίος τέθηκε σε αναστολή δύο μήνες μετά την ψήφισή του γιατί κρίθηκε ανεφάρμοστος με αποτέλεσμα σήμερα να λειτουργούμε ακόμη με νομοθεσία του 2003 και του 2014». Οι συνέπειες; Φέτος είχαμε 1.800.000 στρέμματα και προ διετίας περίπου 1-1.500.000 στρέμματα με την κυβέρνηση να διοικεί τη χώρα επί 5 έτη χωρίς ίχνος επένδυσης στην πρόληψη. Χωρίς σχέδιο!
Το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ήταν ώριμο, συμμετοχικό και ενωτικό –Με την ίδια ωριμότητα θα προχωρήσουμε στην εκλογή Προέδρου και κατόπιν στο συνέδριο που ακολουθεί
Ερωτηθείσα εάν ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι έτοιμος για έναν νέο πρόεδρο η Ό. Γεροβασίλη επεσήμανε κατ αρχάς ότι η ηγεσία του Αλέξη Τσίπρα, η εποχή του και η πορεία του έχουν μοναδικότητα. Μετά την σοκαριστική αποχώρησή του και την παραχώρηση του χώρου εκ μέρους του δημιουργούνται καινούργια δεδομένα και μένει να δούμε τον τρόπο με τον οποίο θα συνεχίσει ο ΣΥΡΙΖΑ.
Αναφερόμενη στο συνέδριο τόνισε ότι επρόκειτο για ένα συμμετοχικό, ώριμο και ενωτικό συνέδριο με πολύ σημαντικές ομιλίες και τοποθετήσεις των υποψηφίων οι οποίοι δέχονταν τις επιδοκιμασίες των συνέδρων στα σημεία που ενδιέφεραν πολύ όλους και σε διαφορετικές ομιλίες.
Αυτό σημαίνει ότι με ωριμότητα μπορούμε να αποφασίσουμε πώς μπορούμε να πάμε περαιτέρω και βεβαίως θα ακολουθήσει μετά την εκλογή αρχηγού το συνέδριο στο οποίο πια θα μιλήσουμε εις βάθος και για το τι συνέβη μέχρι τώρα, αλλά κυρίως για το τι πρέπει να συμβεί προκειμένου να δώσουμε στην ελληνική κοινωνία μια αξιόπιστη, εναλλακτική, προοδευτική λύση.
Θα είμαι παρούσα σε όποια επιλογή κάνουν τα μέλη του κόμματος για να δουλέψουμε ενωτικά
Έχω εκτίμηση σε όλους τους υποψηφίους για πολλούς και διαφορετικούς λόγους, με τους περισσότερους δε έχω συμπορευτεί. Δεν αισθάνομαι όμως την ανάγκη να τοποθετηθώ δημόσια. Υπήρξα για τέσσερα χρόνια γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, σήμερα είμαι Αντιπρόεδρος στη Βουλή. Προτιμώ να μείνω στο θεσμικό μου ρόλο και να μη δημοσιοποιήσω την επιλογή μου. Αυτό που έχω να πω είναι ότι εγώ θα είμαι παρούσα στην όποια επιλογή κάνουν τα μέλη του κόμματος για να δουλέψουμε ενωτικά απέναντι σε αυτό που έχουμε να αντιμετωπίσουμε, δηλαδή την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και τον Κυριάκο Μητσοτάκη.