Η Βουλή των Ελλήνων τίμησε τους Ολυμπιονίκες και Παραολυμπιονίκες αθλητές στους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς του Παρισιού 2024
Σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην Ολομέλεια, η Βουλή των Ελλήνων βράβευσε τους Ολυμπιονίκες και Παραολυμπιονίκες οι οποίοι κατέλαβαν από την 1η έως την 8η θέση, στους 33ους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες του 2024 στο Παρίσι.
Ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, κ. Κωνσταντίνος Τασούλας, καλωσόρισε τους Έλληνες αθλητές «ως ζωντανά και επιτυχημένα παραδείγματα διάκρισης σπάνιας, ήθους και σκληρής προσπάθειας που δεν χάρισαν μόνο ενθουσιασμό σε μια ολόκληρη χώρα φέτος το καλοκαίρι, αλλά έγιναν η προσωποποίηση των αρχών που το Συμβούλιο της Ευρώπης και η ελληνική πολιτεία υποστηρίζουν ώστε να προστατευθεί η ελκυστικότητα, η αξιοπιστία και η χρησιμότητα του αθλητισμού στα μάτια της κοινωνίας».
Η βράβευση των αθλητών έγινε στο πλαίσιο της Διάσκεψης που διοργανώνουν σήμερα και αύριο, η Βουλή και η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, στο Μέγαρο του Κοινοβουλίου, με θέμα «Προωθώντας την ασφάλεια, την ακεραιότητα, την ισότητα και τη συμπερίληψη στον αθλητισμό».
Όπως επεσήμανε ο Πρόεδρος της Βουλής, «ο συνδυασμός της βράβευσης, που παραδοσιακά τελεί η Βουλή των Ελλήνων κάθε τέσσερα χρόνια, με τη Διάσκεψη είναι μια πρωτοβουλία εφαρμοσμένης ελπίδας πως οι θεσμοί και οι αξίες του καθαρού αθλητισμού μεταφράζονται εδώ, στη γενέτειρα των Ολυμπιακών Αγώνων, σε πρόσωπα, σε ονόματα, σε νίκες και σε εθνική αναγνώριση. Άρα, αξίζει ως σύγχρονοι Ελλανοδίκες να προστατεύσουμε το κύρος του αθλητισμού για να προστατεύσει και αυτός με τη σειρά του τις κοινωνίες μας με τα διδάγματά του».
Στους τιμώμενους αθλητές, Ολυμπιονίκες και Παραολυμπιονίκες, στους προπονητές και τους συνοδούς τους, που έκαναν περήφανη την Ελλάδα, απονεμήθηκε το μετάλλιο της Βουλής των Ελλήνων που απεικονίζει τη Σφραγίδα Ελευθερίας, αντίγραφο σφραγίδας της Επανάστασης του 1821, συμβολίζοντας τα ιδεώδη που ενέπνευσαν τον αδιάκοπο αγώνα των Ελλήνων.
Στην τιμητική εκδήλωση στην Ολομέλεια της Βουλής, τον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη εκπροσώπησε ο Αναπληρωτής Υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, κ. Ιωάννης Βρούτσης, ο οποίος τόνισε πως «θέλουμε έναν αθλητισμό μακριά από σκιές, απαλλαγμένο από παθογένειες που αμαυρώνουν την εικόνα του». Προς αυτή την κατεύθυνση, ο κ. Βρούτσης αναφέρθηκε στο συνολικό σχέδιο της κυβέρνησης για την καταπολέμηση της βίας στους αθλητικούς χώρους, την εξάλειψη των φαινομένων κακοποιητικών συμπεριφορών και παρενοχλήσεων, την προστασία από τους χειραγωγημένους αγώνες και το ντόπινγκ, αλλά και την αντιμετώπιση της διαφθοράς στους αθλητικούς οργανισμούς.
Χαιρετισμούς απηύθυναν επίσης, ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, κ. Θεόδωρος Ρουσόπουλος, ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης, κ. Βjørn Berge, η κ. Ντόρα Μπακογιάννη, Επικεφαλής της Ελληνικής Αντιπροσωπείας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, ο κ. Σπύρος Καπράλος, Πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, ο κ. Γεώργιος Καπελλάκης, Πρόεδρος της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής, ο κ. Ανδρέας Ζαγκλής, Γενικός Γραμματέας FIBA, η χρυσή Ολυμπιονίκης κ. Ευαγγελία Πλατανιώτη, ως εκπρόσωπος των Ολυμπιονικών και ο χρυσός Παραολυμπιονίκης και πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Παραολυμπιονικών, κ. Γρηγόρης Πολυχρονίδης.
Εκ μέρους των κομμάτων χαιρετισμούς απηύθυναν οι κ.κ. Νίκος Παππάς, πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Μάντζος, Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Θανάσης Παφίλης από το ΚΚΕ, Βασίλειος Βιλιάρδος από την Ελληνική Λύση, Θεοπίστη Πέρκα από τη Νέα Αριστερά, Γεωργία Κεφαλά από την Πλεύση Ελευθερίας και Ιωάννης Κόντης από τους Σπαρτιάτες.
Στην εκδήλωση παρέστησαν επίσης και απένειμαν βραβεία οι Αντιπρόεδροι της Βουλής, κ.κ. Ιωάννης Πλακιωτάκης και Αθανάσιος Μπούρας, ο Γενικός Γραμματέας της Βουλής κ. Βασίλειος Μπαγιώκος και ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού κ. Γεώργιος Μαυρωτάς.
Στις εργασίες της Διάσκεψης, που θα ολοκληρωθούν αύριο, συμμετέχουν σημαντικοί παράγοντες του αθλητισμού στην Ελλάδα και το εξωτερικό οι οποίοι θα αναλύσουν ζητήματα την πρόληψη της βίας και της κακοποίησης, για την αντιμετώπιση του ντόπινγκ, των στημένων αγώνων και των παράνομων στοιχημάτων, καθώς και για την ισότητα και τη συμπερίληψη στον αθλητισμό.
Ομιλία του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων, κ. Κωνσταντίνου Τασούλα στην τιμητική εκδήλωση
για την βράβευση Ολυμπιονικών και Παραολυμπιακών αθλητών στους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες του 2024 στο Παρίσι
Κύριε Πρόεδρε της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, αγαπητέ συνάδελφε, κ. Θεόδωρε Ρουσόπουλε, κύριε Αναπληρωτή Γενικέ Γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης, κύριοι Πρόεδροι και Εκπρόσωποι των κοινοβουλευτικών ομάδων των κομμάτων, κύριε Αναπληρωτά Υπουργέ Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, κύριοι Αντιπρόεδροι της Βουλής, κυρία Ντόρα Μπακογιάννη, Επικεφαλής της Ελληνικής Αντιπροσωπείας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι βουλευτές, κύριοι Πρόεδροι και μέλη της Διοίκησης της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής και της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής, κυρίες και κύριοι αθλητές και προπονητές, Ολυμπιονίκες στους 33ους Ολυμπιακούς Αγώνες των Παρισίων, κυρίες και κύριοι Παραολυμπιονίκες αθλητές και προπονητές και συνοδοί αθλητών των Παραολυμπιακών Αγώνων των Παρισίων 2024!
Σας καλωσορίζω στην εκδήλωση της Βουλής των Ελλήνων προς τιμήν των Ελλήνων Ολυμπιονικών και Παραολυμπιονικών. Σας καλωσορίζω με αισθήματα χαράς και τιμής εδώ, στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων, εσάς, τους Ολυμπιονίκες και Παραολυμπιονίκες μας αλλά καλωσορίζω και την Διάσκεψη με θέμα την «Προώθηση της ασφάλειας, της ακεραιότητας, της ισότητας και της συμπερίληψης στον αθλητισμό», που από κοινού με την Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης οργανώνουμε για σήμερα και αύριο.
Mια Διάσκεψη στην οποία θα τεθούν από ειδήμονες θέματα κορυφαία γύρω από τον αθλητισμό όπως η πρόληψη της βίας, η αξιοπρέπεια των αθλητών, ο καθαρός αθλητισμός, η ακεραιότητα των αγώνων, η ισότητα και ο μη αποκλεισμός στα αθλήματα και τελικά, η πρόταση για μία κοινοβουλευτική συμμαχία για την προώθηση όλων αυτών των αξιών.
Γιατί με το Συμβούλιο της Ευρώπης; Γιατί το ίδιο το Συμβούλιο της Ευρώπης αλλά και η Κοινοβουλευτική του Συνέλευση που προεδρεύεται για πρώτη φορά από Έλληνα βουλευτή, τον κύριο Ρουσόπουλο, αναγνωρίζει και προωθεί τη θετική επίδραση του αθλητισμού στην κοινωνική πρόοδο και προωθεί την εξοικείωση, μέσω της αθλητικής ακεραιότητας, με τη σημασία της δικαιοσύνης και των προστατευμένων ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Η αθλητική ακεραιότητα ισούται με δικαιοσύνη τελικά, και με προάσπιση ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Άρα, αναγνωρίζει και προωθεί τη σημασία του αθλητισμού ως παράγοντα παιδείας που οικοδομεί μια πολιτισμένη και ανθρωποκεντρική κοινωνία. Την ίδια στιγμή, στον ίδιο χώρο, στην Ολομέλεια της Εθνικής Αντιπροσωπείας της Ελλάδος, καλωσορίζουμε υπερήφανα τους Έλληνες και Ελληνίδες Ολυμπιονίκες και Παραολυμπιονίκες των Παρισίων του 2024 ως ζωντανά και επιτυχημένα παραδείγματα διάκρισης σπάνιας, ήθους και σκληρής προσπάθειας που δεν χάρισαν μόνο ενθουσιασμό σε μια ολόκληρη χώρα φέτος το καλοκαίρι αλλά έγιναν η προσωποποίηση των αρχών που το Συμβούλιο της Ευρώπης και η Ελληνική Πολιτεία υποστηρίζουν, ώστε να προστατευθεί η ελκυστικότητα, η αξιοπιστία και η χρησιμότητα του αθλητισμού στα μάτια της κοινωνίας.
Ο συνδυασμός της βράβευσης που παραδοσιακά τελεί η Βουλή των Ελλήνων κάθε τέσσερα χρόνια με τη Διάσκεψη είναι μια πρωτοβουλία εφαρμοσμένης ελπίδας, καθώς οι θεσμοί και οι αξίες του καθαρού αθλητισμού μεταφράζονται εδώ, στη γενέτειρα των Ολυμπιακών Αγώνων, σε πρόσωπα, σε ονόματα, σε νίκες και σε εθνική αναγνώριση. Άρα, αξίζει ως σύγχρονοι Ελλανοδίκες να προστατεύσουμε το κύρος του αθλητισμού για να προστατεύσει και αυτός, με τη σειρά του, τις κοινωνίες μας με τα διδάγματά του.
Έλληνες, Ελληνίδες Ολυμπιονίκες και Παραολυμπιονίκες, στην 23η ραψωδία της Ιλιάδος διαβάζουμε την παλαιότερη περιγραφή αθλητικών αγώνων, «Άθλα επί Πατρόκλω». Οργάνωσαν οι Έλληνες στην Τροία αθλητικούς αγώνες στη μνήμη του Πατρόκλου. Είναι 640 στίχοι. Τι αγώνες οργάνωσαν; Αρματοδρομία, πυγμαχία, πάλη, αγώνα δρόμου, σφαιροβολία, τοξοβολία και ακοντισμό. Η ζωντάνια της περιγραφής αθλητών και θεατών μας μεταφέρει στο ίδιο κλίμα με το σήμερα, 33 αιώνες μετά.
Το σημαντικό όμως των αγώνων εκείνων ήταν άλλο. «Μείδησεν δε ποδάρκης δῖος Αχιλλεύς χαίρων Ἀντιλόχῳ». Χαμογέλασε, δηλαδή, ο θεϊκός και γρήγορος στα πόδια Αχιλλέας χαίροντας για τον φίλο του Αντίλοχο. Ο απαρηγόρητος και μέχρι τότε αδιάλλακτος και διψασμένος για εκδίκηση Αχιλλέας που θρηνεί τον φίλο του Πάτροκλο, για πρώτη και μοναδική φορά σε ολόκληρη την Ιλιάδα, για πρώτη και μοναδική φορά σε ένα τεράστιο ποίημα 16.000 στίχων, χαμογελάει, ναι χαμογελάει, παρακολουθώντας τις αρματοδρομίες, γιατί νιώθει πως τα αγωνίσματα διώχνουν το θανάσιμο βάρος του πολέμου και η ψυχή του ηρεμεί και πηγαίνει από τη σκληρότητα στην καλοσύνη, χάρη στους αγώνες. Να ο αθλητισμός, να το νόημα, να το κέρδος, να η σημασία του να τιμάμε και να προστατεύουμε τον αθλητισμό, όπως ακριβώς κάνουμε σήμερα.
Σήμερα εδώ θα ακουστούν τα ονόματα των νέων μας Ολυμπιονικών και Παραολυμπιονικών και θα βραβευθούν επάξια για την αφοσίωση στον σκοπό, τον σεβασμό στον αντίπαλο, την αξιοπρέπεια, το παράδειγμα και για τη διάκριση. Για το άκουσμα του εθνικού μας ύμνου.
Το μετάλλιο που θα πάρετε είναι το χρυσό μετάλλιο της Βουλής των Ελλήνων. Βγήκε σχεδόν ανήμερα της Ελληνικής Επαναστάσεως του 1821 απεικονίζει τη Θεά Αθηνά και βγήκε από την τότε Βουλή των Ελλήνων που ελέγετο «Βουλευτικόν Σώμα».
Πέρα όμως και πάνω από όλα αυτά να ξέρετε πως το πιο μεγάλο σας βραβείο για τον αγώνα σας περί αρετής είναι πως το όνομά σας που θα ακουστεί και εδώ σήμερα και πάλι «κάτω απ’ τον τρυφερό κι αβάσταχτο ουρανό της δικής σας οδού ονείρων», όπως τη μελοποίησε ο Μάνος Χατζηδάκης, το όνομά σας, λοιπόν, θα ενωθεί με ένα αόρατο νήμα με άλλα ονόματα που έρχονται από πολύ παλιά, το παλιότερο 2800 χρόνια πριν. 776 π.Χ. οι πρώτοι Ολυμπιακοί Αγώνες. Κόροιβος ο Ηλείος, νικητής στο στάδιον. 720 π.Χ. Άκανθος ο Λακεδαιμόνιος, νικητής στο δόλιχο. 652 π.Χ. Κομαίος ο Μεγαρεύς, νικητής στην πυγμή. Διαλέγω στην τύχη ονόματα. 640 π.Χ. Κύλων ο Αθηναίος, νικητής στο δίαυλο. 444 π.Χ. Χαρμίδης ο Ηλείος, νικητής στην πυγμή παίδων, 288 π.Χ. Αντίγονος ο Μακεδών, νικητής στο στάδιον. 101 μ.Χ. Αχιλλεύς ο Αλεξανδρεύς νικητής στο στάδιον. Και τώρα εσείς!
Για την επιτυχία σας την προσωπική, αλλά και των προπονητών και των οικείων σας, που τιμά τη χώρα και μοιράζει ένα μοναδικό χαμόγελο, ίδιο με του Αχιλλέα, 33 αιώνες πριν, σε όλη την Ελλάδα, η Βουλή των Ελλήνων σας καλωσορίζει και σας συγχαίρει. Να είστε καλά!