Banner Πανω
 
 
 

Γιαννιώτικη προσφυγή κατά ΕΝΦΙΑ

Η εβδομάδα αυτή ξεκίνησε αρκετά δύσκολα για όλους τους έλληνες πολίτες, που καλούνται να πληρώσουν τους φόρους τους προς το κράτος.
Τελευταία μέρα η σημερινή για την καταβολή των δόσεων του φόρου εισοδήματος και του ΕΝΦΙΑ, με τις ουρές έξω από τις τράπεζες να αναμένεται να δώσουν το παρών, όπως και χτες.
Στο μέτωπο του ΕΝΦΙΑ, έχουμε εξελίξεις στα Γιάννενα, καθώς κατατέθηκε ενδικοφανής προσφυγή ενώπιον της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών της Γενικής Γραμματείας Εσόδων του υπουργείου Οικονομικών. Την προσφυγή κατέθεσε ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Μετοχών Εξαγοράς Κτημάτων Δολιανών (ΑΣΜΕΚ). Ο αγροτικός συνεταιρισμός που στην ουσία είναι ίδρυμα, κλήθηκε να καταβάλλει το ποσό των 47.768 ευρώ.
Όπως αναφέρεται στην ενδικοφανή προσφυγή, ο ΑΣΜΕΚ είναι από τους λίγους ιδιότυπους συνεταιρισμούς στην Ελλάδα, αν και εγγεγραμμένος αναγκαστικά στο μητρώο συνεταιρισμών της ΠΑΣΕΓΕΣ. Ο συνεταιρισμός αυτός ιδρύθηκε το 1920, κατόπιν εξαγοράς κτημάτων της κοινότητας Δολιανών πριν την απελευθέρωση του 1913 με συνεισφορά όλων των κατοίκων του χωριού. Τα έσοδα του συνεταιρισμού δεν διατίθενται ως κέρδη αλλά πηγαίνουν σε κοινωφελούς σκοπούς και έργα στην τοπική κοινότητα των Δολιανών. Οι προσφεύγοντες υποστηρίζουν καταρχήν ότι το υψηλό ποσό του ΕΝΦΙΑ που επιβάλλεται, καθιστά προβληματική τη λειτουργία του συνεταιρισμού. Επίσης, κάνουν λόγο για παραβίαση της αρχής απαγόρευσης διπλής φορολόγησης. Κι αυτό επειδή ο συγκεκριμένος φόρος καταλογίστηκε μία φορά επί της φορολογητέας αξίας του κάθε ακινήτου και μία φορά επί της συνολικής αξίας τους «παρά το γεγονός ότι ακίνητη περιουσία αξίας μέχρι 300.000 ευρώ δεν υπόκειται σε συμπληρωματικό φόρο». Ο συμπληρωματικός φόρος που επιβλήθηκε στον συνεταιρισμό, ανέρχεται σε 34.700 ευρώ. Στην προσφυγή, τίθεται μεταξύ άλλων και το θέμα της ακυρότητας της πράξης προσδιορισμού του ΕΝΦΙΑ, λόγω μη αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών.

ΔΕΝ ΕΛΕΙΨΑΝ ΤΑ ΠΑΡΑΤΡΑΓΟΥΔΑ
Σε πανελλαδικό επίπεδο, είναι αρκετοί φορείς και πολίτες που έχουν επιλέξει τον δρόμο της ενδικοφανούς προσφυγής, αν και παρατράγουδα υπήρξαν με αποτέλεσμα να παρέμβει ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών. Όπως αναφέρεται σε πρόσφατη ανακοίνωσή του, εφοριακοί απέτρεπαν πολίτες από την κατάθεση προσφυγών κατά των εκκαθαριστικών ΕΝΦΙΑ. Μετά την καταγγελία του Δικηγορικού Συλλόγου, η Γενική Γραμματεία Εσόδων απηύθυνε αυστηρή προειδοποίηση προς τις εφορίες της χώρας να παραλάβουν τις ενδικοφανείς προσφυγές. Σημειωτέον ότι μέχρι σήμερα μπορούν να υποβάλουν προσφυγή οι φορολογούμενοι που αμφισβητούν τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ και τα οποία έχουν ημερομηνία έκδοσης την 31η Ιουλίου 2014. Οι φορολογούμενοι στους οποίους έγινε νέα εκκαθάριση μετά και τις τελευταίες αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ, μπορούν να υποβάλλουν ενδικοφανή προσφυγή, μέχρι και την 17η Οκτωβρίου 2014, διότι τα νέα εκκαθαριστικά, έχουν ημερομηνία έκδοσης την 17η Σεπτεμβρίου 2014.
Στο μεταξύ, με αφορμή επίσκεψή του στο Μέτσοβο, ο βουλευτής Ιωαννίνων της ΝΔ Σταύρος Καλογιάννης έγινε αποδέκτης διαμαρτυριών από πολίτες για τον ΕΝΦΙΑ. Ο κ. Καλογιάννης, με ανακοίνωσή του, υπενθυμίζει ότι για τον φόρο ακινήτων κατέθεσε εκ νέου ερώτηση στη Βουλή, καθώς η προηγούμενη δεν είχε απαντηθεί από τον υπουργό Οικονομικών. Ο βουλευτής, στην ερώτησή του, αν και αναγνωρίζει ότι έγιναν κάποιες διορθωτικές κινήσεις από την κυβέρνηση, επισημαίνει ότι υπάρχουν ακόμη σοβαρά ζητήματα που εκκρεμούν. Συγκεκριμένα, ζητά την επανεξέταση του φόρου επί των αγρο-κτηνοτροφικών κτισμάτων, την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων της χώρας εντός του τρέχοντος έτους και την αποπληρωμή του φόρου εισοδήματος σε 12 δόσεις.
Ηπειρώτικος Αγών


 • Βίντεο αφιέρωμα: Μουσείο Ιερομάρτυς Πατροκοσμάς στο Βασιλικό Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Μουσείο Ιερομάρτυς Πατροκοσμάς στο Βασιλικό Πωγωνίου

 • Δείτε το βίντεο αφιέρωμα της Ιεράς Μονής Αβελ

  Δείτε το βίντεο αφιέρωμα της Ιεράς  Μονής Αβελ

 • Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

 • Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

 • Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

  Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

 • Βίντεο αφιέρωμα: Ιερά Μονή Αγ.Ιωάννου Προδρόμου.Κάτω Μερόπη Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Ιερά Μονή Αγ.Ιωάννου Προδρόμου.Κάτω Μερόπη Πωγωνίου

 

 

 

Το κανάλι μας στο YouTube.

Πατήστε επάνω για να μεταφερθείτε στο κανάλι μας στο YouTube

Εάν είναι τής αρεσκείας σας κάντε εγγραφή και γίνεται μέλος του.

 

Το BLOGSPOT τής Ιστοσελίδας μας

 

Διαχειριστής Ιστοσελίδας


Καψάλης Χάρης

Facebook

Τηλ.Καταγγελιών:
Κιν.6973034101
email: tzourlakos@yahoo.gr

Συνταγή γνήσιας Πωγωνίσιας κουρκουτόπιτας

Αφιερωμένο στη ''ΜΑΝΑ ΜΟΥ''

Κύρκου Καψάλη Αγαθή

πού έφυγε από την ζωή 17-8-2020 από ανακοπή καρδιάς...