Αποζημιώσεις για τις ζημιές από αρκούδες ζητά ο Δήμος Ζαγορίου

ARKOYDITSA

• Το περασμένο καλοκαίρι ήταν τα αγριογούρουνα που απασχολούσαν τους κατοίκους των χωριών στο Νομό Ιωαννίνων με τις καταστροφές που προξενούσαν, ιδίως στις καλλιέργειες καλαμποκιού. Αυτό τον χειμώνα σειρά έχουν πάρει οι αρκούδες!
Πλην της περιοχής Μετσόβου, αρκετά είναι τα άγρια ζώα που έχουν εντοπιστεί τελευταία και στον Δήμο Ζαγορίου, τα οποία αναζητώντας τροφή, προξενούν ζημιές σε αγρότες, κτηνοτρόφους ή μελισσοκόμους, οι οποίοι έχουν πλέον να αντιμετωπίσουν κι άλλον ένα κίνδυνο που απειλεί την περιουσία τους. Εξάλλου, πρόσφατα είναι ακόμη τα περιστατικά εισβολής αρκούδων σε κλειστό καφενείο στο χωρίο Μανασσή και νωρίτερα σε άλλο καφενείο στο Γυφτόκαμπο Ζαγορίου, όπου τα έκαναν… γυαλιά – καρφιά αναζητώντας τροφή!

Το Δημοτ. Συμβούλιο
Η κατάσταση αυτή οδήγησε το Δημοτικό Συμβούλιο Ζαγορίου να συζητήσει κατά την τελευταία του συνεδρίαση το θέμα των αρκούδων και να ζητήσει την ενεργοποίηση του Νόμου 1650 που αγορά την προστασία του περιβάλλοντος και ορίζει ότι οι ζημιές που προξενούν προστατευόμενα ζώα πρέπει να αποζημιώνονται.
Το Συμβούλιο όρισε τους εκπροσώπους του Δήμου στην Ομάδα Άμεσης Επέμβασης διαχείρισης περιστατικών προσέγγισης – αλληλεπίδρασης αρκούδας στην περιοχή ευθύνης του και αποφάσισε ότι «για την προστασία της αρκούδας αλλά και την αρμονική συμβίωσή τους με τους μόνιμους κατοίκους της ορεινής περιοχής του Ζαγορίου που ανήκει εξολοκλήρου στο Εθνικό Πάρκο Βόρειας Πίνδου και γενικότερα των προστατευόμενων περιοχών, πρέπει να αποζημιώνεται οποιαδήποτε ζημιά που προκαλείται από τις αρκούδες ή άλλα είδη της πανίδας που έχουν χαρακτηρισθεί ως προστατευόμενα».

Να δίνονται αποζημιώσεις
Για το λόγο αυτό το Δημοτ. Συμβούλιο Ζαγορίου ζητά να ενεργοποιηθεί ο Νόμος 1650 «Για την προστασία του περιβάλλοντος» ΦΕΚ 160/Α’/16-10-1986, ο οποίος σε άρθρο του αναφέρει, μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα: «Για υλικές ζημιές που προκαλούνται σε γεωργικές, κτηνοτροφικές ή άλλες αγροτικές εκμεταλλεύσεις ή εγκαταστάσεις ή σε αλιευτικά εργαλεία από είδη της άγριας πανίδας που έχουν χαρακτηρισθεί, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 20, ως σπάνια ή απειλούμενα με εξαφάνιση, μπορούν να χορηγούνται, με απόφαση του Υπουργού Γεωργίας, αποζημιώσεις, επιδοτήσεις ή άλλες κατά περίπτωση παροχές. Η εκτίμηση των ζημιών γίνεται από την αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Γεωργίας και η καταβολή των αποζημιώσεων από το Κεντρικό Ταμείο Γεωργίας, Κτηνοτροφίας και Δασών του ίδιου υπουργείου ή από άλλες πηγές χρηματοδότησης».

ΠΡΩΪΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

 • Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

 • Λαογραφικό Μουσείο Καρίτσας Ζίτσας Ιωαννίνων

  Λαογραφικό Μουσείο Καρίτσας Ζίτσας.Δείτε το!!!

 • Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

 • βίντεο αφιέρωμα του Εκκλησιαστικού Μουσείου Χρυσόρραχης

  Εκκλησιαστικό Μουσείο Χρυσόρραχης.Βίντεο αφιέρωμα!!!

 • Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

  Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

 • Ιερά Μονή Παναγίας Ραϊδιώτισσας Βροσίνα Ζίτσας.Βίντεο αφιέρωμα.Δείτε το...

  Ιερά Μονή Παναγίας Ραϊδιώτισσας Βροσίνα Ζίτσας.Βίντεο αφιέρωμα.Δείτε το...

 • Ιερά Μονή Πατέρων.Λίθινο Ζίτσας Ιωαννίνων.Βίντεο Αφιέρωμα.Δείτε το...

  Ιερά Μονή Πατέρων.Λίθινο Ζίτσας Ιωαννίνων.Βίντεο Αφιέρωμα.Δείτε το...

 

 

 

Διαχειριστής Ιστοσελίδας


Καψάλης Χάρης

Facebook 

twitter

Οικονομική Ενίσχυση της Ιστοσελίδας

yes

Τηλ.Καταγγελιών:
Κιν.6973034101
email: tzourlakos@yahoo.gr

Το κανάλι μας στο YouTube.!!!

Πατήστε επάνω για να μεταφερθείτε στο κανάλι μας στο YouTube

Εάν είναι τής αρεσκείας σας κάντε εγγραφή και γίνεται μέλος του.

 

Το BLOGSPOT τής Ιστοσελίδας μας

 

ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΣΥΛΛΟΓΩΝ

(ΚΑΛΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗ)

Η Ιστοσελίδα δεν ευθύνεται για την επιμελή ενημέρωση των εφημερίδων των Συλλόγων.Ευθύνη μας είναι η άμεση ανάρτηση αυτών εφόσον ο εκάστοτε Σύλλογος στέλνει έγκαιρα τα σχετικά pdf στο email μας.Ευχαριστώ.Χάρης Καψάλης Διαχειριστής.

Αδελφότητα Ζίτσας Ιωαννίνων

 

Αδελφ/τητας Λιγοψινών Ζίτσας

Αδελφ/τας Χαραυγής Πωγωνίου


Αδελφ/τας Καστάνιανης Πωγωνίου

Βήσσανη Πωγωνίου


Αδελφ/τας Κρυονερίου Πωγωνίου


Η Φωνή του Γεροπλάτανου


Ένωση Κεράσοβου Πωγωνίου