Παίζει μόνη της «μπάλα» στο οικόπεδο

6-1sait

Στα χέρια της Energean Oil, περνάει οριστικά το «οικόπεδο» στο Καλπάκι των Ιωαννίνων, καθώς εγκρίθηκε το Σάββατο από το ΥΠΕΚΑ η μεταβίβαση του ποσοστού του 20% που διέθετε η Petra Petroleum επί της άδειας έρευνας και εκμετάλλευσης.

Η πρόθεση αυτή, έγινε για πρώτη φορά γνωστή στην ελληνική κυβέρνηση, πριν από περίπου 1,5 μήνα όταν και εστάλη σχετική επιστολή στο ΥΠΕΚΑ. Στην ίδια επιστολή η Energean Oil & Gas αποδεχόταν την πρόταση της καναδικής πετρελαϊκής να εξαγοράσει το ποσοστό που η ίδια κατείχε.

Το SPA (Sale and Purchase Agreement) για τη μεταβίβαση εστάλη στο ΥΠΕΚΑ στις 18 Δεκεμβρίου και μία μέρα μετά η διεύθυνση υδρογονανθράκων του ΥΠΕΚΑ εισηγήθηκε να γίνει αποδεκτό το αίτημα των δύο εταιρειών.

Η αλλαγή στο καθεστώς της παραχώρησης για έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων στα Ιωάννινα ολοκληρώθηκε και τυπικά την παραμονή των Χριστουγέννων, όταν και υπεγράφη η σχετική απόφαση από τον αρμόδιο υπουργό Γιάννη Μανιάτη.

Η απόφαση της Petra να αποχωρήσει από την Ελλάδα πάντως, είναι ίσως η μόνη επιχειρηματική αποχώρηση που δε συνδέεται με το ρευστό πολιτικό σκηνικό και την αβεβαιότητα που επικρατεί σε άλλους κλάδους. Άλλωστε οι πετρελαϊκές εταιρείες έχουν συνηθίσει και εργάζονται ακόμη και σήμερα σε πολύ πιο αντίξοα περιβάλλοντα (πχ Αφρική).

Ωστόσο, εκείνο που οδήγησε την Petra στην πόρτα της εξόδου ήταν το γεγονός ότι η καναδική πετρελαϊκή πρόσφατα ολοκλήρωσε τη συναλλαγή συγχώνευσης με την ινδική εταιρεία Mitra Energy Ltd. Όπως μάλιστα ανακοίνωσε η ίδια η Petra επισήμως σχετικά με την πώληση του μεριδίου της στα Ιωάννινα «η απόφαση για την πώληση ελήφθη στο πλαίσιο του επανακαθορισμού των προτεραιοτήτων στις δραστηριότητες του ομίλου, μετά την Mitra».

Μέσα σε ένα τόσο αρνητικό περιβάλλον της πετρελαϊκής αγοράς, όλες οι εταιρείες περιορίζουν τις επενδυτικές τους δαπάνες και κάνουν επιλογή των έργων που θα προχωρήσουν. Έτσι και το νέο σχήμα που προκύπτει από τη συγχώνευση των Mitra & Petra, επέλεξε να επικεντρωθεί στην περιοχή της ΝΑ Ασίας, (όπου ήδη δραστηριοποιείται η Mitra) εγκαταλείποντας το ρίσκο μιας καινούριας και ανεξερεύνητης περιοχής όπως τα Ιωάννινα.

Σύμφωνα με την «Καθημερινή», στελέχη του ΥΠΕΚΑ εμφανίζονται ψύχραιμα με την εξέλιξη, καθώς την αποσυνδέουν από τις χαμηλές τιμές του πετρελαίου. Μάλιστα, τονίζεται πως οι συζητήσεις για την πώληση του ποσοστού της είχαν ξεκινήσει τον Οκτώβριο, όταν ακόμη δεν υπήρχαν ενδείξεις για τη ραγδαία πτώση των τιμών. Αντιθέτως, σύμφωνα πάντα με την «Καθημερινή», κύκλοι της Energean Oil κάνουν σαφή σύνδεση της εξέλιξης αυτής με τις τιμές του πετρελαίου και παραπέμπουν στις αποφάσεις αναστολής επενδυτικών προγραμμάτων στον κλάδο της έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων διεθνώς από μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες.

Έκθεση της Goldman Sachs εκτιμά ότι πετρελαϊκές επενδύσεις συνολικού ύψους 1 τρισ. δολ. βρίσκονται σε κίνδυνο λόγω της πτώσης των τιμών. Σύμφωνα με την Goldman, από 400 μεγάλα σχέδια στο πετρέλαιο και το αέριο, μόλις το ένα τρίτο είναι πλέον επικερδές με βάση τη σημερινή τιμή του αργού. Οι ειδήσεις προκαλούν εύλογες ανησυχίες για την εξέλιξη των διαγωνισμών για την παραχώρηση των 20 «οικοπέδων» σε Ιόνιο και Κρήτη, αλλά και των τριών χερσαίων οικοπέδων στη Δυτική Ελλάδα.
ΠΡΩΪΝΑ ΝΕΑ


  • Ιερά Μονή Πατέρων.Λίθινο Ζίτσας Ιωαννίνων.Βίντεο Αφιέρωμα.Δείτε το...

    Ιερά Μονή Πατέρων.Λίθινο Ζίτσας Ιωαννίνων.Βίντεο Αφιέρωμα.Δείτε το...

  • Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

    Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

  • Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

    Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

  • Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

    Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

  • βίντεο αφιέρωμα του Εκκλησιαστικού Μουσείου Χρυσόρραχης

    Εκκλησιαστικό Μουσείο Χρυσόρραχης.Βίντεο αφιέρωμα!!!

  • Λαογραφικό Μουσείο Καρίτσας Ζίτσας Ιωαννίνων

    Λαογραφικό Μουσείο Καρίτσας Ζίτσας.Δείτε το!!!

  • Ιερά Μονή Παναγίας Ραϊδιώτισσας Βροσίνα Ζίτσας.Βίντεο αφιέρωμα.Δείτε το...

    Ιερά Μονή Παναγίας Ραϊδιώτισσας Βροσίνα Ζίτσας.Βίντεο αφιέρωμα.Δείτε το...

 

 

 

Διαχειριστής Ιστοσελίδας


Καψάλης Χάρης

Facebook 

twitter

Οικονομική Ενίσχυση της Ιστοσελίδας

yes

Τηλ.Καταγγελιών:
Κιν.6973034101
email: tzourlakos@yahoo.gr

Το κανάλι μας στο YouTube.!!!

Πατήστε επάνω για να μεταφερθείτε στο κανάλι μας στο YouTube

Εάν είναι τής αρεσκείας σας κάντε εγγραφή και γίνεται μέλος του.

 

Το BLOGSPOT τής Ιστοσελίδας μας

 

ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΣΥΛΛΟΓΩΝ

(ΚΑΛΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗ)

Η Ιστοσελίδα δεν ευθύνεται για την επιμελή ενημέρωση των εφημερίδων των Συλλόγων.Ευθύνη μας είναι η άμεση ανάρτηση αυτών εφόσον ο εκάστοτε Σύλλογος στέλνει έγκαιρα τα σχετικά pdf στο email μας.Ευχαριστώ.Χάρης Καψάλης Διαχειριστής.

Αδελφότητα Ζίτσας Ιωαννίνων

 

Αδελφ/τητας Λιγοψινών Ζίτσας

Αδελφ/τας Χαραυγής Πωγωνίου


Αδελφ/τας Καστάνιανης Πωγωνίου

Βήσσανη Πωγωνίου


Αδελφ/τας Κρυονερίου Πωγωνίου


Η Φωνή του Γεροπλάτανου


Ένωση Κεράσοβου Πωγωνίου