Άγιο ανακήρυξε τον Παΐσιο το Οικουμενικό Πατριαρχείο
• Με τις καμπάνες να κτυπούν χαρμόσυνα επί πολύ ώρα, η ακριτική Κόνιτσα και οι κάτοικοί της υποδέχτηκαν χθες το απόγευμα την επίσημη ανακοίνωση του Οικουμενικού Πατριαρχείου για την ομόφωνη απόφαση της Ιεράς Συνόδου να προβεί στην αγιοκατάταξη του μοναχού Παΐσιου του Αγιορείτη.
Το χαρμόσυνο γεγονός διαδόθηκε από σπίτι σε σπίτι και αρκετός κόσμος έσπευσε στους Ιερούς Ναούς για να προσευχηθεί.
Με αισθήματα αγαλλίασης έγινε δεκτή η απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου- το οποίο είχε επικριθεί από αρκετούς για την καθυστέρηση λήψης της απόφασης- από το σύνολο των Ορθοδόξων Χριστιανών και ιδίως εκείνων που ζουν στα μέρη που έζησε ο μακαριστός Παϊσιος.
Ο νέος Άγιος της Ορθόδοξης Εκκλησίας- του οποίου το κατά κόσμο όνομα ήταν Αρσένιος Εζνεπίδης- γεννήθηκε το 1924 στα Φάρασα της Καππαδοκίας, αλλά λίγες εβδομάδες αργότερα οι Φαρασιώτες, έφυγαν για την Ελλάδα. Η οικογένειά του μετά από μεγάλες περιπέτειες – και μετά από σύντομη παραμονή στην Κέρκυρα- εγκαταστάθηκε τελικά στην Κόνιτσα, όπου ο ίδιος έζησε τα παιδικά του χρόνια, πριν αποσυρθεί στον Άγιο Όρος.
Για τέσσερα χρόνια (1958-1962) μόνασε στην Ιερά Μονή Στομίου, στην οποία πρόσφερε σημαντικό έργο στην ανακαίνισή της, η οποία συνεχίζεται μέχρι σήμερα από τον Αρχιμανδρίτη π. Κοσμά, ο οποίος μάλιστα κατά ευτυχή σύμπτωση, την ώρα που η Ιερά Σύνοδος του Οικ. Πατριαρχείου αποφάσιζε την αγιοκατάταξη του προκατόχου του, κρινόταν αθώος από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ιωαννίνων για εργασίες στη Μονή, μετά από μήνυση που του είχε υποβληθεί από το Δασαρχείο Κόνιτσας.
Στο Άγιο Όρος ο Παΐσιος για πρώτη φορά μετέβη το 1949, αμέσως μετά την απόλυσή του από το στρατό, στον οποίο υπηρέτησε ως ασυρματιστής και εξαιτίας αυτής της ειδικότητας χαρακτηρίστηκε στη συνέχεια για τις διδαχές του και ως «Ασυρματιστής του Θεού».
Μετά από ένα χρόνο επέστρεψε στην Κόνιτσα προκειμένου να αποκαταστήσει τις αδελφές του. Η πορεία που ακολούθησε στο μοναχικό του βίο, είναι εντυπωσιακή: Άγιο Όρος- Μονή Εσφιγμένου και Φιλοθέου, όπου πρωτοπήγε και πήρε την ρασοευχή και το Μικρό Σχήμα (και το όνομα Παϊσιος), Μονή Στομίου, το Όρος Σινά και ιδιαίτερα το ασκητήριο Γαλακτίωνος και Επιστήμης, ξανά στο Άγιο όρος- Ιβηρίτικη Σκήτη και καλύβη των Αρχαγγέλων, καλύβη του Τιμίου Σταυρού στην Καψάλα και τέλος η καλύβη Παναγούδα στις Καρυές, στην οποία συνέρρεε πλήθος πιστών για να ακούσουν το λόγο του και να λάβουν τις συμβουλές του.
Ο Γέροντας Παϊσιος, εκοιμήθη την Τρίτη 12 Ιουλίου 1994 και ενταφιάστηκε στο Ιερό Ησυχαστήριο του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου στη Σουρωτή Θεσσαλονίκης, όπου παρέμεινε αναγκαστικά το τελευταίο διάστημα της ζωής του, λόγω της ασθένειας του.
Έκτοτε, κάθε χρόνο στις 11 προς 12 Ιουλίου, στην επέτειο της κοίμησής του, τελείται αγρυπνία στο Ιερό Ησυχαστήριο, με συμμετοχή χιλιάδων πιστών.
Πολλές εκδόσεις
Ο ίδιος συνέγραψε τέσσερα βιβλία, τα οποία έχουν εκδοθεί από το Ιερόν Ησυχαστήριο «Ευαγγελιστής Ιωάννης ο Θεολόγος», τα οποία τιτλοφορούνται: «Ο Άγιος Αρσένιος ο Καππαδόκης» (πρόκειται για τον ιερέα ο οποίος τον εβάπτισε στα Φάρασα, του είχε δώσει το δικό του όνομα, ενώ στη συνέχεια ανακηρύχτηκε Άγιος), «Ο Γέρων Χατζή - Γεώργης ο Αθωνίτης», «Αγιορείται Πατέρες και Αγιορείτικα» και «Επιστολές» που είναι και το τελευταίο χρονικά έργο του, που εκδόθηκε το 1994, έτος της Κοίμησής του.
Για τον Αγιορείτη Παϊσιο, έχουν εκδοθεί βιβλία από αρκετούς συγγραφείς, με τα περισσότερα (έξι τον αριθμό), και ίσως τα πιο άμεσα λόγω και της κοινής Κονιτσιώτικης καταγωγής, να έχουν γραφεί από τον πρωτοπρεσβύτερο της Ι. Μ. Μητρόπολης Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης και συγγραφέα π. Διονύσιο Τάτση που περιλαμβάνουν βιογραφικά στοιχεία, επιστολές, παραινέσεις διηγήσεις κλπ. Ένα δε αφορά και το έργο του Παϊσιου στη Μονή Στομίου.
Αθώωση του Ηγούμενου Κοσμά
Χθες όπως προαναφέραμε έγινε η δίκη του Ηγουμένου της Μονής, Αρχιμανδρίτη π. Κοσμά, ο οποίος και αθωώθηκε- ελλείψει δόλου- της κατηγορίας για εκχέρσωση και επέκταση της κουζίνας για εξυπηρέτηση των πιστών. Η απόφαση θέτει τέρμα στην ταλαιπωρία και το προσωπικό δράμα του π. Κοσμά, αλλά και παράλληλα φέρνει στο προσκήνιο για μια ακόμη φορά το αίτημα των κατοίκων της Κόνιτσας προς την Πολιτεία, ώστε να δείξει κατανόηση ως προς το ιδιοκτησιακό της καθεστώς και τα δίκαια της Ι. Μονής Στομίου, η οποία από τούδε και στο εξής θα καταστεί προσκυνηματικός τόπος.
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι στη χθεσινή δίκη, υπέρ του π. Κοσμά κατέθεσαν ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Κόνιτσας κ. Βασίλης Αθανασόπουλος και ο πρώην Δήμαρχος κ. Χαράλαμπος Εξάρχου, ενώ ως τρίτος μάρτυρας υπεράσπισης στο ακροατήριο είχε προταθεί ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, που τελικά δεν χρειάστηκε να καταθέσει. Στο Δικαστήριο κατατέθηκαν μαρτυρίες υπερήλικων κατοίκων της Κόνιτσας, με τις οποίες βεβαιωνόταν ότι ο χώρος παρεμβάσεων ανήκε στην Ιερά Μονή και ότι σε αυτόν υπήρχαν υπολείμματα παλιών κτιρίων κ.α.
Από την πλευρά τους οι μάρτυρες- υπάλληλοι του Δασαρχείου Κόνιτσας, επέμειναν στα όσα περιλάμβανε το κατηγορητήριο, λέγοντας ότι η εντολή για έλεγχο δόθηκε από τον Δασάρχη. Αναφέρθηκαν με θετικά λόγια στον π. Κοσμά, ο οποίος όπως είπαν διευκόλυνε τον έλεγχο, με το Συνήγορο Υπεράσπισης κ. Κίτσιο να επισημαίνει ότι η στάση του, ήταν μια ακόμη απόδειξη ότι θεωρούσε ότι δεν πράττει κάτι παράνομο ή παράτυπο.
Αθωωτική ήταν και η πρόταση του Εισαγγελέα της έδρας, ο οποίος για το ζήτημα των εκχερσώσεων είπε ότι η πράξη έχει παραγραφεί.
ΠΡΩΪΝΟΣ ΛΟΓΟΣ