Banner Πανω
 
 
 

Στις φλόγες ένα ιστορικό σχολείο

SXOLEIO LAKKOMATA FOTIA

Ευτυχώς, δεν υπήρξαν θύματα από το χτεσινό περιστατικό στο 4ο δημοτικό σχολείο στα Λακκώματα. Λίγο πριν το πρώτο διάλειμμα, δηλαδή στις 9.40 περίπου, έγινε αντιληπτή η πυρκαγιά που ξέσπασε στη στέγη του κτιρίου, κατά πάσα πιθανότητα στην καμινάδα του λέβητα (με πάσα επιφύλαξη, η έρευνα της πυροσβεστικής συνεχίζεται) και εξαπλώθηκε πολύ γρήγορα.

Μαθητές και δάσκαλοι εφάρμοσαν άμεσα τα προβλεπόμενα σε αυτές τις περιπτώσεις και εκκένωσαν τις αίθουσες πολύ γρήγορα. Μέσα σε λίγη ώρα η πυρκαγιά είχε εξαπλωθεί σε όλο σχεδόν τον όροφο του σχολείου και τα πέντε πυροσβεστικά χρειάστηκαν περίπου 40 λεπτά για να τη σβήσουν. Τα παιδιά μεταφέρθηκαν στον απέναντι βρεφονηπιακό σταθμό, στην οδό Μολοσσών, ενώ φυσικά η οδός έκλεισε. «Πρώτα μύρισε ο καπνός και ακούσαμε ένα θόρυβο» λέγανε μικροί μαθητές που έκαναν εκείνη την ώρα μάθημα στις αίθουσες του ορόφου. Μαρτυρίες αναφέρουν ότι ακούστηκαν και άλλες μικρές εκρήξεις. Οι γονείς των παιδιών ειδοποιήθηκαν άμεσα, ενώ επί τόπου έσπευσαν αστυνομικοί για να ρυθμίσουν την κίνηση, καθώς και διάφοροι θεσμικοί φορείς. Ο διευθυντής του σχολείου, παρόντος του προέδρου της σχολικής επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Βασίλη Τσαμπαλά, αλλά και του διευθυντή της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Δημήτρη Μαυρογιώργου, επέβλεψε τη διαδικασία παραλαβής των παιδιών από τους γονείς τους που έφταναν με έκδηλη την αγωνία τους. Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι αποφεύχθηκαν σκηνές πανικού, όχι μόνο κατά τη διαδικασία εκκένωσης του κτιρίου, αλλά και μετά. Συνολικά, στο σχολείο βρίσκονταν 123 μαθητές και μαθήτριες, αλλά και 14 εκπαιδευτικοί.  Παρόντες ήταν επίσης ο δήμαρχος Θωμάς Μπέγκας, ο αντιδήμαρχος Υποδομών  Γιάννης Λιόντος, ο γενικός γραμματέας του Δήμου Κώστας Μπαμπασίκας, ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας Δημήτρης Κατηρτσίδης. Ο αντιδήμαρχος Παιδείας Παντελής Κολόκας βρέθηκε στο σχολείο και μπήκε στο κτίριο για να δει από κοντά τις ζημιές, μαζί με τους πυροσβέστες.

ΜΕΓΑΛΕΣ ΖΗΜΙΕΣ

Η εικόνα ήταν αποκαρδιωτική. Οι αίθουσες είχαν καταστραφεί σχεδόν ολοκληρωτικά, καθώς ένα τμήμα της οροφής από την πλευρά της Αγίου Κοσμά είχε καταπέσει μεταφέροντας τη φωτιά στους τοίχους και σε ό,τι υπήρχε μέσα στις αίθουσες.  «Θα περιμένουμε την έρευνα της πυροσβεστικής» τόνισε ο κ. Κολόκας μόλις βγήκε από το σχολείο, προσθέτοντας ότι δεν είχε εικόνα εάν όντως συνεργείο του δήμου είχε πάει προχτές για συντήρηση, χωρίς όμως να επέμβει λόγω του χιονιού. Πάντως,  οι πρώτες ενδείξεις ήταν ότι ο λέβητας δεν είχε υποστεί κάποια ζημιά και ότι η φωτιά ξεκίνησε από τον αμιαντοσωλήνα της καμινάδας. Αυτό, είναι ένα ζήτημα που ενδεχομένως θα απασχολήσει τους υπευθύνους. Όλα αυτά εννοείται, με την αναμονή του επίσημου πορίσματος.

ΜΕΤΑΣΤΕΓΑΣΗ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΗ

Μαθητές και μαθήτριες θα κάνουν μάθημα σύντομα στο νέο σχολικό κτίριο της Ανατολής. Ο δήμος Ιωαννιτών στην ανακοίνωσή του αναφέρει ότι θα χρειαστεί χρόνος για την επισκευή των ζημιών, καθώς είναι μεγάλες. Σκοπός του δήμου είναι να λειτουργήσει το νέο σχολείο μέχρι το τέλος της εβδομάδας.  Η ακριβής ημέρα θα γνωστοποιηθεί εγκαίρως στους γονείς. Χρειάζονται εργασίες και στην Ανατολή, καθώς το κτίριο δεν έχει λειτουργήσει μέχρι σήμερα. Επίσης, για τη μεταφορά των παιδιών ο κ. Κολόκας μίλησε με την αντιπεριφερειάρχη Τατιάνα Καλογιάννη και θα ισχύσει η πάγια διαδικασία που ακολουθεί η Περιφέρεια για τη μεταφορά των μαθητών. Η διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης σημειώνει με ανακοίνωσή της ότι ο διευθυντής και οι εκπαιδευτικοί του σχολείου εφάρμοσαν τον επικαιροποιημένο εσωτερικό κανονισμό σχολικής μονάδας και σχέδιο έκτακτης ανάγκης για σεισμό ή άλλο έκτακτο περιστατικό και τα προβλεπόμενα. Πρόσφατα είχε γίνει και άσκηση ετοιμότητας σε συνεργασία με την Πυροσβεστική. Η διεύθυνση θα επανέλθει με νεότερες ανακοινώσεις.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ

Οι γονείς και κηδεμόνες του σχολείου με ανακοίνωσή τους δίνουν συγχαρητήρια για τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκαν την κρίση ο διευθυντής Δημήτρης Τσώλης και οι δάσκαλοι και δασκάλες. Τους ευχαριστούν δημόσια και εκφράζουν τη λύπη τους για τις καταστροφές που υπέστη το κτίριο. Δηλώνουν ότι περιμένουν την άμεση κινητοποίηση όλων των εμπλεκόμενων φορέων τόσο για την επαναφορά της εύρυθμης και απρόσκοπτης λειτουργίας του σχολείου όσο και για την ταχύτατη αποκατάσταση των ζημιών, αλλά και το πόρισμα της  Πυροσβεστικής για τις αιτίες της φωτιάς.

 Το ιστορικό σχολείο «Βασίλειος Μελάς»

Το 4ο δημοτικό σχολείο είναι ένα από τα παλιότερα και ιστορικότερα της πόλης. Φέρει την ονομασία «Βασίλειος Μελάς» προς τιμή ενός από τους λιγότερο γνωστούς, με πολύ μεγάλο όμως έργο, ηπειρώτη ευεργέτη. Το σχολείο δημιουργήθηκε με έξοδα του Ιδρύματος Μελά, το οποίο συστάθηκε από τους κληρονόμους του Δημήτριο Βικέλα, Βίκτωρα και Γεώργιο Μελά που ήταν ανεψιοί του και πρώτοι διαχειριστές του κληροδοτήματος. Το «Νηπιακον Επιμελητήριον Μελά» όπως ήταν ο τίτλος του ιδρύματος φρόντισε για τη δημιουργία 200 και πλέον εκπαιδευτηρίων πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης σε όλη τη χώρα, αλλά και εκτός συνόρων. Ιδιαίτερη φροντίδα όμως υπήρξε για την Ήπειρο, τόπο καταγωγής του Βασιλείου Μελά. Το κτίριο του 4ου δημοτικού χτίστηκε το 1953 στη θέση του 3ουΕλισαβέτειου Παρθεναγωγείου και υπέστη αρκετές ανακατασκευές έκτοτε.
Εφημ.ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ

 


 • Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Πωγωνιανής

  Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Πωγωνιανής

 • Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Κεφαλόβρυσου

  Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Κεφαλόβρυσου

 • Λαογραφικό Μουσείο Καρίτσας Ζίτσας Ιωαννίνων

  Λαογραφικό Μουσείο Καρίτσας Ζίτσας.Δείτε το!!!

 • Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

  Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

 • Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

 • Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

 • Βίντεο αφιέρωμα: Μουσείο Ιερομάρτυς Πατροκοσμάς στο Βασιλικό Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Μουσείο Ιερομάρτυς Πατροκοσμάς στο Βασιλικό Πωγωνίου

 • Ιερά Μονή Πατέρων.Λίθινο Ζίτσας Ιωαννίνων.Βίντεο Αφιέρωμα.Δείτε το...

  Ιερά Μονή Πατέρων.Λίθινο Ζίτσας Ιωαννίνων.Βίντεο Αφιέρωμα.Δείτε το...

 • Ιερά Μονή Παναγίας Ραϊδιώτισσας Βροσίνα Ζίτσας.Βίντεο αφιέρωμα.Δείτε το...

  Ιερά Μονή Παναγίας Ραϊδιώτισσας Βροσίνα Ζίτσας.Βίντεο αφιέρωμα.Δείτε το...

 • βίντεο αφιέρωμα του Εκκλησιαστικού Μουσείου Χρυσόρραχης

  Εκκλησιαστικό Μουσείο Χρυσόρραχης.Βίντεο αφιέρωμα!!!

 

 

 

Το κανάλι μας στο YouTube.!!!

Πατήστε επάνω για να μεταφερθείτε στο κανάλι μας στο YouTube

Εάν είναι τής αρεσκείας σας κάντε εγγραφή και γίνεται μέλος του.

 

Το BLOGSPOT τής Ιστοσελίδας μας

 

Διαχειριστής Ιστοσελίδας


Καψάλης Χάρης

Facebook

Τηλ.Καταγγελιών:
Κιν.6973034101
email: tzourlakos@yahoo.gr

Συνταγή γνήσιας Πωγωνίσιας κουρκουτόπιτας

Αφιερωμένο στη ''ΜΑΝΑ ΜΟΥ''

Κύρκου Καψάλη Αγαθή

πού έφυγε από την ζωή 17-8-2020 από ανακοπή καρδιάς...

 

Φιλικά blogspot