Η Κόνιτσα παίρνει μέτρα σωτηρίας για το πέτρινο Γεφύρι της!..
• Το Γεφύρι της Πλάκας έπεσε και θα αποκατασταθεί εν καιρώ. Από την άλλη, το Γεφύρι της Κόνιτσας αντέχει ακόμα στα «χτυπήματα» των νερών του Αώου και σύντομα πρόκειται να ενισχυθεί για να μην έχει την τύχη του μεγαλύτερου «αδελφού» του.
Ήδη ο ακριτικός Δήμος Κόνιτσας προκήρυξε διαγωνισμό για έργο που αφορά παρεμβάσεις αποκατάστασης στο μνημείο, ενώ όπως τονίζει μιλώντας σχετικά στον «Π.Λ.» ο Δήμαρχος Ανδρέας Παπασπύρου (ένθετη φωτό), θα καταρτιστεί μελέτη στατικότητας τόσο για το ίδιο, όσο και για άλλα πέτρινα γεφύρια της περιοχής που αντιμετωπίζουν προβλήματα όπως αυτό της Κλειδωνιάς!
Έχει καταπονηθεί...
Μετά την πτώση του Γεφυριού της Πλάκας, εκείνο του Αώου ποταμού στην Κόνιτσα είναι σήμερα το μεγαλύτερο μονότοξο γεφύρι σ’ ολόκληρα τα Βαλκάνια, με 36 μέτρα άνοιγμα και 20 μέτρα ύψος. Δεν είναι όμως μόνο το μέγεθος που συνδέει τα δύο μνημεία, αλλά και τα τεχνικά τους δεδομένα που είναι σχεδόν τα ίδια.
Επίσης, όπως αυτό της Πλάκας, το πέτρινο Γεφύρι της Κόνιτσας, χτισμένο το 1870, έχει καταπονηθεί σημαντικά από τα φουσκωμένα νερά του Αώου κατά την τελευταία θεομηνία που τόσες ζημιές προκάλεσε στην Ήπειρο.
Ο Δήμαρχος Κόνιτσας
«Το Γεφύρι έχει υποστεί φθορά από την πρόσφατη θεομηνία που έπληξε την περιοχή μας κι αυτό είναι κάτι που το ανέφερα άμεσα με ειδικό έγγραφο προς την Περιφέρεια Ηπείρου, στο οποίο καταγράφονταν τα προβλήματα του Δήμου Κόνιτσας», αναφέρει ο Δήμαρχος.
Προς το παρόν έχουν δρομολογηθεί παρεμβάσεις στο μνημείο, προκειμένου να συντηρηθεί ο σκελετός του. Ο Δήμος Κόνιτσας προκήρυξε τον σχετικό διαγωνισμό, ο οποίος θα γίνει 31 Μαρτίου, στο Δημαρχείο της ακριτικής κωμόπολης και ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 131.301 ευρώ (με αναθεώρηση και ΦΠΑ).
Μελέτη στατικότητας
Ωστόσο, ο Δήμος προγραμματίζει και την εκπόνηση μελέτης για την στατικότητα του Γεφυριού, αφού τα βάθρα του καταπονήθηκαν ιδιαίτερα κατά την πρόσφατη κακοκαιρία, καθώς οι ποσότητες του νερού που έπεσαν πάνω του ήταν πολύ μεγάλες, όπως και η ορμή του, σύμφωνα με τον κ. Παπασπύρου. Με βάση τη μελέτη αυτή, θα αποφασιστεί το είδος των παρεμβάσεων που θα γίνουν για την στατική ενίσχυση του μνημείου ώστε να μην έχει κι αυτό την τύχη του Γεφυριού της Πλάκας. «Πρέπει να είμαστε προμηθείς όχι επιμηθείς, να προβλέπουμε κι όχι να κλαίμε επί των ερειπίων», τονίζει χαρακτηριστικά ο ίδιος!
Και για άλλα γεφύρια…
Ωστόσο, ο Δήμος Κόνιτσας έχει βάλει τον πήχη ακόμα πιο ψηλά, όπως λέει ο Δήμαρχος, σχεδιάζοντας να εκπονήσει αντίστοιχη μελέτη στατικότητας και για το πέτρινο γεφύρι στον ποταμό Βοϊδομάτη, ώστε κι αυτό να προστατευθεί, αφού αποτελεί σημαντικό μνημείο της περιοχής, ενώ παράλληλα σχεδόν θα γίνει μελέτη και για την ανάδειξη των υπολοίπων πέτρινων γεφυριών της περιοχής.
«Έχουμε πολλά γεφύρια στον Δήμο μας, τα οποία εξάλλου συνδυάζονται με τις ιστορικές διαδρομές της Κόνιτσας, που έχουν σχέση με τον πολιτισμό και την παράδοση. Είναι λοιπόν χρέος μας και προς όφελός μας να τα συντηρήσουμε και να τα αναδείξουμε κι αυτό θα κάνουμε», διαβεβαιώνει ο κ. Ανδρέας Παπασπύρου.
Εφημ.ΠΡΩΪΝΟΣ ΛΟΓΟΣ