- ΓΙΑΝΝΙΩΤΕΣ ΠΡΟΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ: Επιτέλους κυβερνήστε, πάρτε μέτρα στο σκορποχώρι του καταυλισμού που παραδόθηκε σε
«αλληλέγγυους» και σε κάποιες ΜΚΟ...
- Tέλος στον αποκλεισμό της Εγνατίας και στην ομηρία του Δημάρχου Θ. Μπέγκα
- Τι συζητήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο Ιωαννίνων
ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ ΣΕ ΚΤΙΡΙΑ ΟΧΙ ΣΕ ΣΚΗΝΕΣ!

• Εκτός ελέγχου έχει βγει πλέον η κατάσταση στον Κατσικά, μετά και τα τελευταία γεγονότα.
Ο αποκλεισμός της Εγνατίας Οδού από το απόγευμα της Τετάρτης έληξε χθες το μεσημέρι, με επέμβαση της Αστυνομίας, η οποία μάλιστα προχώρησε και σε 27 προσαγωγές, ενώ η ένταση και οι συγκρούσεις μεταφέρθηκαν στον καταυλισμό, όπου το μένος των διαδηλωτών εισέπραξαν οι αστυνομικοί και οι φαντάροι, που αναγκάστηκαν να βγουν έξω από το κέντρο, όπως και μέλη του Ερυθρού Σταυρού, μέχρι να εκτονωθεί η κατάσταση!
Οι εκκλήσεις των τοπικών φορέων προς την Κυβέρνηση για έλεγχο, κατανομή αρμοδιοτήτων από την αρχή και βασικές υποδομές υγιεινής έπεσαν στο κενό, με αποτέλεσμα σήμερα η κατάσταση καθημερινά να μυρίζει… μπαρούτι!
Χαρακτηριστική η δήλωση του Δημάρχου Θ. Μπέγκα κατά την συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, που καλεί επιτέλους την Κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της: «παρεμβαίνουμε επικουρικά και κάνουμε ότι μπορούμε. Ας αναλάβουν τις ευθύνες τους στην κυβέρνηση. Ο Δήμος και οι άλλοι φορείς της περιοχής επικουρούμε. Δεν μπορούμε όμως να αναλάβουμε όλο το βάρος του προσφυγικού. Είναι ευθύνη της κυβέρνησης»!
Κράτος εν κράτει!
Ο καταυλισμός έχει παραδοθεί στην κυριολεξία σε κάποιες ξένες ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται σχεδόν από την πρώτη στιγμή εκεί, προεξαρχούσης της ισπανικής, αλλά και τους αυτοαποκαλούμενους «αλληλέγγυους», οι οποίοι φαίνεται πως ξεσηκώνουν και τους πρόσφυγες για δημιουργία κλίματος έντασης. Μάλιστα χθες το μεσημέρι ομάδα «αλληλέγγυων» κατευθύνθηκε προς το Δημαρχείο Ιωαννίνων και προχώρησε σε κατάληψή του, ζητώντας να αφεθούν ελεύθεροι οι προσαχθέντες από τα επεισόδια στην Εγνατία νωρίτερα. Μέσα στο Δημαρχείο βρίσκονταν ο Δήμαρχος Θ. Μπέγκας και συνεργάτες του, ενώ αναβλήθηκε και η χθεσινή συνέχεια της συνεδρίασης του Δημοτ. Συμβουλίου.
Αργά το απόγευμα συνέβη και αυτό: για να «απελευθερωθεί» ο Δήμαρχος, έπρεπε πρώτα να αφεθούν ελεύθεροι οι 27 προσαχθέντες (πρόσφυγες, αλληλέγγυοι και μέλη ΜΚΟ), όπερ και τελικά εγένετο! Εκεί που έχουν φτάσει τα πράγματα είναι σχεδόν βέβαιο ότι παρόμοιες καταστάσεις θα καταγράφονται σε καθημερινό επίπεδο, γι’ αυτό και επείγει πλέον η μετεγκατάσταση των προσφύγων σε κλειστούς χώρους, κάτι που επιτακτικά ζητά και σύσσωμη η Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Αποκλεισμός της Εγνατίας
Τα θλιβερά γεγονότα που διαδραματίζονται τις τελευταίες ώρες στην περιοχή μας, είναι το αποτέλεσμα μια ανύπαρκτης πολιτικής από πλευράς της Κυβέρνησης στο προσφυγικό ζήτημα. Αποκορύφωμα την καθημερινής πλέον έντασης, ήταν ο αποκλεισμός της Εγνατίας Οδού, με αποτέλεσμα για σχεδόν ένα 24ωρο να δημιουργηθεί κυκλοφοριακό χάος και να προκληθεί έντονος εκνευρισμός στους οδηγούς. Χθες το μεσημέρι αφού προηγήθηκαν διαπραγματεύσεις του δημάρχου Ιωαννίνων Θωμά Μπέγκα και αξιωματικών της αστυνομίας με τους πρόσφυγες χωρίς αποτέλεσμα, τελικά μετά από εντολή Εισαγγελέα, επενέβη ισχυρή αστυνομική δύναμη. Κατά την επιχείρηση οι αστυνομικοί δέχθηκαν πέτρες και ξύλα, με αποτέλεσμα να γίνουν προσαγωγές.
Με αφορμή τον αποκλεισμό της Εγνατίας και τα επεισόδια μεταξύ προσφύγων στον καταυλισμό, ο Δήμαρχος Ιωαννίνων τόνισε πως «θα πρέπει και οι πρόσφυγες να επιδείξουν υπομονή. Ο Δήμος είναι στο πλευρό τους και αφενός βοηθάει όπως μπορεί και αφετέρου αναδεικνύει τα μείζονα ζητήματα προς την κυβέρνηση. Θα πρέπει να καταλάβουν και οι ίδιοι όμως, πως υπάρχουν πολλές δυσκολίες σε μια κατάσταση που είναι έκτακτης ανάγκης και να βοηθήσουν και οι ίδιοι στη διαχείρισή της».
Στο Δημοτ. Συμβούλιο
Το προσφυγικό ζήτημα και τα προβλήματα που έχουν προκύψει στην περιοχή μας μονοπώλησε σχεδόν την συνεδρίαση του προχθεσινοβραδινού Δημοτικού Συμβουλίου.
Ο Δήμαρχος Θ. Μπέγκας ενημέρωσε για τις εξελίξεις στον καταυλισμό του Κατσικά, θέτοντας για πολλοστή φορά ως κυρίαρχα τα θέματα της υγιεινής και της ασφάλειας, ενώ χαρακτήρισε «πολιτική ενέργεια» την αποχώρηση του Δήμου από το Τοπικό Συντονιστικό Όργανο, τονίζοντας πως «ανεξαρτήτως της αποχώρησής μας από το Συντονιστικό, εξακολουθούμε να είμαστε παρόντες στο χώρο, στο πλαίσιο της διάθεσης αλληλεγγύης που έχουμε για τους πρόσφυγες και της ευθύνης προστασίας των δημοτών μας».
Όπως είπε ο κ. Μπέγκας «σήμερα φτάσαμε σε μια κατάσταση όπου δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο αυτή η έλλειψη οργάνωσης στον καταυλισμό. Λέμε πως πρέπει να καταργηθεί ο καταυλισμός των σκηνών, να διερευνηθούν και να καταγραφούν όλοι οι κλειστοί χώροι. Οφείλει η κυβέρνηση να διασπείρει σε στεγασμένους χώρους τους πρόσφυγες και εμείς να δείξουμε μια ρεαλιστική λογική και να πούμε να μείνει ως εφεδρεία για έκτακτη ανάγκη ο Κατσικάς. Αλλά να μην ξεπερνάμε τα 200-300 άτομα που θα φιλοξενεί κάθε φορά και αυτούς με τη λογική της άμεσης μετεγκατάστασης σε στεγασμένους χώρους».
Ο Ν. Γκόντας
Δριμεία κριτική στους χειρισμούς της Δημοτ. Αρχής άσκησε ο επικεφαλής της «Ανεξάρτητης Δημοτικής πρωτοπορίας» Ν. Γκόντας, τονίζοντας ότι η παράταξή του είχε εγκαίρως επισημάνει τα προβλήματα που θα προέκυπταν, με την Δημοτική Αρχή όμως να κωφεύει. «Ο χώρος στην περιοχή Κατσικά είναι παντελώς ακατάλληλος και οι σκηνίτες, διότι περί τέτοιων πρόκειται, δεν μπορούν να αντέξουν να ζουν σε τέτοιες άθλιες συνθήκες. Να επισημανθεί επίσης η αταξία που επικρατεί στον καταυλισμό, όπου εκτός των άλλων, υπάρχει και μια απερίγραπτη κατάσταση, με όσους έχουν αναλάβει την διαχείριση, από τους αυτοπροσδιοριζόμενους Αλληλέγγυους (άλλους ειλικρινείς και άλλους υποκρυπτόμενους) ή τις ΜΚΟ και που ενδεχομένως να λειτουργούν εντελώς ανεξέλεγκτα. Πρέπει άμεσα να ληφθούν μέτρα ασφαλείας για την προστασία των φιλοξενούμενων, ακόμη και από την ενδεχομένη λειτουργία κυκλωμάτων που τους εκμεταλλεύονται, όπως παρακολουθήσαμε να γίνεται σε άλλες περιοχές της χώρας. Η όλη κατάσταση, έτσι όπως διαμορφώνεται στην περιοχή, τείνει να εξελιχθεί σε βραδυφλεγή υγειονομική βόμβα, αν δεν ληφθούν τα κατάλληλα προληπτικά μέτρα», τόνισε ο Ν. Γκόντας.
Επιστολή για υγειονομικό έλεγχο…
Κατά την διάρκεια της συνεδρίασης ο Δήμαρχος ενημέρωσε τους Δημοτικούς Συμβούλους πως απέστειλε επιστολές στον Περιφερειάρχη Ηπείρου, τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και την Πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου, ζητώντας να γίνει άμεσα έλεγχος στον καταυλισμό για τις συνθήκες υγιεινής, από τους αξιόπιστους δημόσιους φορείς, δηλαδή τη Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Ηπείρου, το Εργαστήριο Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και τον Ιατρικό Σύλλογο.
Επίσης απέστειλε επιστολή στο Τοπικό Συντονιστικό Όργανο, ζητώντας να αυξηθεί η φύλαξη των ΤΟΛ, καθώς ήδη έχουν σημειωθεί παραβιάσεις σε χώρους όπου φυλάσσεται κρίσιμο αρχειακό υλικό υπηρεσιών του Δήμου.
Παράλληλα, ο Δήμαρχος ευχαρίστησε για άλλη μία φορά από το βήμα του Δημοτικού Συμβουλίου όλους τους πολίτες των Ιωαννίνων και κυρίως τους κατοίκους του Κατσικά, που δείχνουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους.
Συνάντηση με Περιφερειάρχη
Παρά την αποχώρηση από το Συντονιστικό, κατά τον Θ. Μπέγκα, ο Δήμος είναι παρών στον καταυλισμό και συνεχίζει να βοηθάει. Στο πλαίσιο αυτό υπήρξε συνάντηση του Δημάρχου με τον Περιφερειάρχη Ηπείρου, στον οποίο ο κ. Μπέγκας παρέδωσε τη μελέτη που έχει εκπονήσει η ΔΕΥΑΙ για το αποχετευτικό του καταυλισμού και όπως είπε: «συμφωνήσαμε να βρούμε τον τρόπο να το κατασκευάσουμε. Θεωρούμε πως είναι το μοναδικό στο οποίο πρέπει να επενδύσουμε και δικούς μας πόρους, γιατί έχει σχέση και με την προστασία της υγείας των προσφύγων αλλά και των δημοτών μας».
Επίσης συμφωνήθηκε η Περιφέρεια να πάρει πρωτοβουλίες και ο Δήμος να συνδράμει, για να κατασκευαστούν ντουζιέρες και τουαλέτες στο χώρο.
Ας σημειωθεί ότι η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου ενέκρινε χθες την έγκριση πίστωσης 90.000 ευρώ για τη βελτίωση των συνθηκών υγιεινής στο χώρο φιλοξενίας προσφύγων στον Κατσικά. Με τη συγκεκριμένη πίστωση θα κατασκευαστούν μπάνια, δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης κλπ, που θα είναι ενταγμένα στη μελέτη που έχει εκπονήσει ο Δήμος Ιωαννιτών. Οι εργασίες θα εκτελεστούν δι’ αυτεπιστασίας της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών της Περιφέρειας Ηπείρου.
Εφημ.ΠΡΩΪΝΟΣ ΛΟΓΟΣ



























