Banner Πανω
 
 
 

Να διασωθεί ο πλούτος που κρύβουν οι σχολικές

βιβλιοθήκες στο Ζαγόρι

 

Ένας ολόκληρος πλούτος γνώσης φιλοξενείται σε σχολικές βιβλιοθήκες πολλών χωριών του Ζαγορίου, ο οποίος αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα φύλαξης, διάσωσης και ανάδειξης.
Προς την κατεύθυνση αυτή πρέπει να γίνουν προσπάθειες με συνεργασία φορέων, πολιτών και φυσικά του ίδιου του Δήμου Ζαγορίου, ο οποίος, όπως αναφέρει σε επιστολή του προς τον «Π.Λ.», με την οποία απαντάει σε πρόσφατη σχετική επιστολή της Ελένης Οικονομίδου – Δούβλη, στηρίζει δράσεις  και  προσπάθειες που συμβάλλουν στη διάσωση και ανάδειξη κάθε στοιχείου του πολιτισμού και της παράδοσης του τόπου.
Μια τέτοια δράση ήταν και η πρόσφατη ημερίδα που είχε θέμα της την ψηφιακή βιβλιοθήκη για το Ζαγόρι την οποία δημιουργεί ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Η απάντηση του Δήμου
Στην απαντητική επιστολή του Δήμου Ζαγορίου προς την Ελένη Οικονομίδου – Δούβλη σχετικά με την πρόσφατη ημερίδα στην «Πασχάλειο» Σχολή τονίζονται τα ακόλουθα:


«Στο φύλλο του Σαββατοκύριακου 20 και 21 Μαΐου και στη στήλη «Επιστολές» (9η σελίδα) της έγκριτης εφημερίδας σας, φιλοξενήσατε επιστολή της κυρίας Ελένης Οικονομίδου - Δούβλη με θέμα «Μια ψηφιακή βιβλιοθήκη στο Ζαγόρι κι ένα παράπονο».
Σε αυτήν την επιστολή η κ. Οικονομίδου - Δούβλη αναφέρεται στην προ μηνός (22 Απριλίου) ημερίδα στην «Πασχάλειο» Σχολή στο Καπέσοβο, στην οποία παρουσιάστηκε ερευνητική μελέτη που υλοποιήθηκε, μέσω της Επιτροπής Ερευνών, από επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με επικεφαλής τον Καθηγητή Γεώργιο Παπαγεωργίου και με χρηματοδότηση του Κοινωφελούς Ιδρύματος «Ιωάννη Σ. Λάτση».
Ως Δήμος Ζαγορίου θα τοποθετηθούμε στο σκέλος της επιστολής που μας αφορά και όχι στο σύνολό της για το οποίο είναι αρμόδιοι άλλοι να δώσουν απαντήσεις, εφόσον θεωρούν ότι πρέπει να το πράξουν.
Αντικείμενο της μελέτης, όπως αναφέρθηκε και στην ημερίδα, ήταν η καταγραφή και η ψηφιοποίηση (ενδεικτική ή πλήρης) των διδακτικών βιβλίων και των συλλογών που φιλοξενούνται σε βιβλιοθήκες εντός των σχολικών κτηρίων σε χωριά του Δήμου Ζαγορίου. Επίσης,  η ανάδειξη της φυσιογνωμίας των βιβλίων και των συλλογών μέσω της κατηγοριοποίησής τους ανά γνωστικό πεδίο καθώς και η δημιουργία ψηφιακής βιβλιοθήκης που, σύντομα,  θα φιλοξενείται στην ιστοσελίδα του Δήμου Ζαγορίου, ώστε το συγκεντρωθέν πλούσιο και ποικίλο υλικό να καταστεί προσβάσιμο μέσω των νέων τεχνολογιών στο φιλομαθές κοινό και την ακαδημαϊκή – ερευνητική κοινότητα.
Σε ότι αφορά το Δήμο Ζαγορίου και το «παράπονο» που εκφράζεται δια της επιστολής και προς αποφυγή παρερμηνειών ή εξαγωγή λανθασμένων συμπερασμάτων οφείλουμε να ξεκαθαρίσουμε τη θέση μας.
Η ημερίδα δεν οργανώθηκε από το Δήμο, αλλά από την Επιτροπή Ερευνών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και την επιστημονική ομάδα η οποία ανέλαβε το έργο της καταγραφής και ψηφιοποίησης. Ως  εκ τούτου ο Δήμος δεν είχε ούτε την δυνατότητα, ούτε και την αρμοδιότητα να προχωρήσει σε επιλογή χώρου και ευρύτερη δημοσιοποίηση για την πραγματοποίηση της.
Ωστόσο, ανήρτησε στις 19 Απριλίου στην επίσημη ιστοσελίδα του την σχετική πρόσκληση για την ημερίδα, με στόχο να ενημερωθούν όσοι Ζαγορίσιοι και μη θα ήθελαν να την παρακολουθήσουν.
Ο Δήμος εκπροσωπήθηκε στην ημερίδα δια του Δημάρχου Βασίλη Σπύρου, ο οποίος απηύθυνε χαιρετισμό, έχοντας προσκληθεί από τους διοργανωτές, ενώ παρόντες ήταν και ο πρώην Δήμαρχος Γαβριήλ Παπαναστασίου και ο δημοτικός σύμβουλος Ηλίας Ράπτης.
Για να δοθεί ακόμη μεγαλύτερη δημοσιότητα στα πορίσματα αυτής της μελέτης ο Δήμος  εξέδωσε αναλυτικό δελτίο Τύπου στις 24 Απριλίου το οποίο φιλοξενήθηκε σε όλα τα Μέσα Ενημέρωσης και φυσικά αναρτήθηκε και στην ιστοσελίδα του.
Από τα παραπάνω καθίσταται, νομίζουμε, σαφές ότι στο βαθμό που είχε τη δυνατότητα και την «αρμοδιότητα»  ο Δήμος έπραξε τα δέοντα.
Είναι σαφές ότι ο Δήμος Ζαγορίου οφείλει να στηρίζει και να προβάλλει δράσεις και προσπάθειες που συμβάλλουν στην διάσωση και ανάδειξη κάθε στοιχείου του πολιτισμού και της παράδοσης του Ζαγορίου και αυτό πράττει.  
Με γνώμονα αυτή την υποχρέωση συνεργάζεται ή ανταποκρίνεται σε διοργανώσεις και εκδηλώσεις που υπηρετούν αυτόν τον στόχο. Στη συγκεκριμένη περίπτωση επρόκειτο για το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και την Επιτροπή Ερευνών, φορείς με τους οποίους συνεργάζεται επί μακρόν ο Δήμος μας και οι πρώην Δήμοι στο Ζαγόρι με υλοποίηση διαφόρων δράσεων και προγραμμάτων.
Αναμφίβολα, όπως τόνισε και ο Δήμαρχος Ζαγορίου στην ημερίδα, υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με την φύλαξη, διάσωση και ανάδειξη αυτού του πλούτου που φιλοξενείται σε σχολικές βιβλιοθήκες πολλών χωριών του Ζαγορίου και προς την κατεύθυνση αυτή θα πρέπει να γίνουν προσπάθειες με συνεργασία φορέων, πολιτών και φυσικά του Δήμου».

πηγη.Εφημ.ΠΡΩΪΝΟΣ ΛΟΓΟΣ


Διαχειριστής Ιστοσελίδας


Καψάλης Χάρης

Facebook

Τηλ.Καταγγελιών:
Κιν.6973034101
email: kapsalisharis@yahoo.gr