Banner Πανω
 
 
 

Ο φόβος κλοπών οδηγεί σε «σφράγισμα»

 

Μέτρα για να πάψει να αποτελεί «ξέφραγο αμπέλι» ανακοίνωσε χθες η διοίκηση του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, τα οποία, μάλιστα, πρόκειται να τύχουν άμεσης εφαρμογής, κάτι, όμως, που μένει να αποδειχθεί στην πράξη, καθώς πρόκειται για ένα εγχείρημα με μεγάλο βαθμό δυσκολίας.

Αν και από τη διοίκηση επισημαίνεται πως στόχος της επιβολής κανόνων στο επισκεπτήριο των ασθενών και της λήψης πρόσθετων μέτρων περιορισμού των άσκοπα περιφερόμενων επισκεπτών εντός του χώρου του νοσοκομείου, είναι η καλύτερη εξυπηρέτηση των ασθενών, η διασφάλιση της ηρεμίας τους, ο περιορισμός των λοιμώξεων και η διασφάλιση της εργασιακής ειρήνης των προσωπικού (ιατρικού, νοσηλευτικού και διοικητικού), ο χρόνος ανακοίνωσής του και η προοπτική άμεσης εφαρμογής τους είναι σαφές ότι συνδέεται με τα περιστατικά κλοπής ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού από τον «Άγιο Σάββα», το νοσοκομείο Βόλου, το Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λάρισας. Γεγονός που παραδέχθηκε και ο διοικητής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων Βασίλης Τσίκαρης, λέγοντας πως τα περιστατικά αυτά ήταν η αφορμή, ωστόσο η νέα διοίκηση του νοσοκομείου θεωρεί απαραίτητο να επαναφέρει τα αυτονόητα.
Κάποια από τα μέτρα που ανακοινώθηκαν, όπως αυτά για το ωράριο στο επισκεπτήριο, ουσιαστικά δεν είναι καινούρια, ωστόσο πλην μεμονωμένων περιπτώσεων, ουδέποτε εφαρμόστηκαν. Ωστόσο, υπάρχουν και άλλα μέτρα, με στόχο να «θωρακιστεί» το νοσοκομείο από το ενδεχόμενο να μπει ο εξοπλισμός τους στο «μάτι» ενός κυκλώματος, που αναπτύσσει έντονη δράση το τελευταίο χρονικό διάστημα.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΗΡΙΟ ΜΕ ΚΑΡΤΑ
Στο νοσοκομείο ισχύει επισκεπτήριο ασθενών καθημερινά κατά τις ώρες 5-7 το απόγευμα για όλες τις κλινικές και το Σαββατοκύριακο επιπλέον ένα δίωρο 10-12 το πρωί. Για τη ΜΕΘ ισχύει ειδικό ωράριο επισκέψεων που είναι 14.30-15.00 και η ενημέρωση από τους ιατρούς στους συγγενείς γίνεται στις 10.30 το πρωί, καθώς και την ώρα του επισκεπτηρίου. Στις υπόλοιπες κλινικές, ενημέρωση των συγγενών από τους γιατρούς για την πορεία του ασθενούς, γίνεται συγκεκριμένη ώρα και μόνο και σύμφωνα με τον κανονισμό της κάθε κλινικής, που θα γνωστοποιείται στον ασθενή και το συνοδό του κατά την εισαγωγή του.
Για τον έλεγχο του επισκεπτηρίου, θα εκδίδεται και θα παραδίδεται σε κάθε εισαγωγή ασθενούς, μαζί με το εισιτήριο, μια κάρτα για χρήση του συνοδού του ασθενούς ή των επισκεπτών του. Τονίζεται ότι σε κάθε ασθενή δεν μπορεί ποτέ να παρευρίσκεται παραπάνω από ένα άτομο ως συνοδός και μόνο εάν τούτο κρίνεται αναγκαίο από τον θεράποντα ιατρό και χορηγείται βεβαίωση εγγράφως. Σε κάθε περίπτωση, κατά την ώρα του επισκεπτηρίου δεν μπορεί να παραβρίσκεται παραπάνω από ένα άτομο. Οι επισκέπτες θα πρέπει να εναλλάσσονται, διατηρώντας την ίδια κάρτα που χορηγήθηκε στον ασθενή με την εισαγωγή του, σύμφωνα με τις οδηγίες ειδικού εντύπου που θα διανέμεται και εκείνο μαζί με το εισιτήριο.
Όλοι οι εργαζόμενοι θα φέρουν την ειδική κάρτα που ήδη έχουν με τα στοιχεία τους (φωτογραφία, ονοματεπώνυμο, ειδικότητα) και όσοι δε διαθέτουν, θα πρέπει να μεριμνήσουν για την έκδοσή της από το αρμόδιο τμήμα του νοσοκομείου.
Οι επισκέψεις των ιατρικών επισκεπτών θα πραγματοποιούνται συγκεκριμένες ημέρες και ώρες σε προκαθορισμένες αίθουσες, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση που θα αναρτηθεί στους πίνακες ανακοινώσεων της κάθε κλινικής.
Επίσης, ανακοινώθηκε ότι απαγορεύεται ρητά η διακίνηση διαφημιστικού υλικού εντός των χώρων του νοσοκομείου από οποιαδήποτε επιχείρηση και για οποιαδήποτε υπηρεσία και προϊόν, καθώς και η παρουσία ατόμων που προωθούν αυτά, τυχόν παραβίαση του κανόνα αυτού θα συνιστά άμεσα νομικές κυρώσεις για τον επιχειρηματία.

ΚΛΕΙΣΤΕΣ ΘΥΡΕΣ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΣ ΟΧΗΜΑΤΩΝ
Ο κ. Τσίκαρης ανακοίνωσε, επίσης, πως από σήμερα οι ασθενείς, συνοδοί αλλά και το προσωπικό, θα κάνουν χρήση μόνο των τριών κεντρικών θυρών, ενώ οι περιμετρικές θύρες θα παραμένουν παντελώς κλειστές, καθώς από τη χρήση τους αφορούν μόνο έξοδο κινδύνου και απαγορεύεται χρήση τους για είσοδο-έξοδο. Η αλήθεια είναι πως μέχρι τώρα υπήρχε ένα κυριολεκτικά ανεξέλεγκτο καθεστώς, με την είσοδο να γίνεται μέχρι και από τα μπαλκόνια και τα μαγειρεία, κυρίως για λόγους ευκολίας.
Ανακοινώθηκε, ακόμη, ότι η είσοδος και η έξοδος των αυτοκινήτων από το νοσοκομείο θα είναι ελεγχόμενη και, για τον λόγο αυτό, οι εργαζόμενοι οφείλουν να έχουν τοποθετημένη στα αυτοκίνητά τους την ειδική κάρτα εισόδου και στάθμευσης στον χώρο του.
Τέλος, για να αποφεύγεται η άσκοπη μετακίνηση των ασθενών, του προσωπικού και των συνοδών, καθώς και για τη απρόσκοπτη εφαρμογή των παραπάνω, όλοι οι ασθενείς θα εξετάζονται στα τακτικά ιατρεία ή στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του νοσοκομείου και ποτέ στις κλινικές (ούτε στην πρωινή ούτε στην απογευματινή-ολοήμερη λειτουργία του). Η εφαρμογή και τήρηση αυτού του κανόνα θα διασφαλιστεί από τον διευθυντή του Τμήματος.

ΥΨΗΛΟΣ ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ
Όπως γίνεται κατανοητό, ο βαθμός δυσκολίας εφαρμογής των μέτρων είναι μεγάλος και ενδεχομένως να προκύψουν αντιδράσεις, κυρίως για το επισκεπτήριο. Ο διοικητής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Β. Τσίκαρης ζήτησε την κατανόηση ασθενών και συνοδών, απευθύνοντας έκκληση να συμβάλουν στην προσπάθεια για βελτίωση της παροχής των υπηρεσιών προς τους ίδιους.
Ζητούμενο αποτελεί και ο έλεγχος των όσων προβλέπονται, δεδομένων των ελλείψεων σε προσωπικό. Ο κ. Τσίκαρης τόνισε πως σε πρώτη φάση θα χρησιμοποιηθεί το προσωπικό του νοσοκομείου και ίσως ζητηθεί προσωπικό και από άλλες υπηρεσίες.

πηγη.Εφημ.ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ


Διαχειριστής Ιστοσελίδας


Καψάλης Χάρης

Facebook

Τηλ.Καταγγελιών:
Κιν.6973034101
email: kapsalisharis@yahoo.gr