Banner Πανω
 
 
 

Μια ευκαιρία που άργησε 15 χρόνια

 

Ως μια «χρυσή» ευκαιρία να αναβαθμιστούν οι κωπηλατικές εγκαταστάσεις των Ιωαννίνων και η πόλη να γίνει ξανά το κέντρο του αθλήματος όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για το εξωτερικό, προβάλλει η ανάληψη της διοργάνωσης του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος Νέων Ανδρών και Γυναικών του 2019.

Από το 1991, όταν και δημιουργήθηκαν ουσιαστικά οι ναυταθλητικές εγκαταστάσεις στην περιοχή της Λιμνοπούλας, επ’ ευκαιρία της διοργάνωσης των Μεσογειακών Αγώνων από τη χώρα μας, και το 1998 που φιλοξενήθηκε το Κύπελλο Εθνών, καμία άλλη διοργάνωση κωπηλασίας διεθνούς εμβέλειας δεν πραγματοποιήθηκε στην πόλη. Μάλιστα, η επιλογή της κατασκευής κωπηλατοδρομίου στον Σχινιά, για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, οδήγησε εκτός Ιωαννίνων και τις πανελλήνιες διοργανώσεις.
Οι εγκαταστάσεις της Λιμνοπούλας απαξιώθηκαν σταδιακά, ο χρόνος άρχισε να αφήνει τα σημάδια του στις υποδομές που δημιουργήθηκαν τις περασμένες δεκαετίες, ο πύργος κωπηλασίας λεηλατήθηκε, ενώ και το ΚΕΚΩΠ έχασε τον ρόλο τους ως ξενώνας φιλοξενίας αθλητικών αποστολών. Οι προσπάθειες για «λίφτινγκ» με αφορμή κυρίως τους αγώνες θαλασσίου σκι, αλλά και την περσινή φιλοξενία του πανελληνίου πρωταθλήματος κωπηλασίας, συνέβαλαν σε μια προσπάθεια διατήρησης του χώρου σε αξιοπρεπή κατάσταση, όχι, όμως, σε βαθμό να αποκτήσει την παλιά του αίγλη.
Κατά συνέπεια, η ομόφωνη απόφαση της Διεθνούς Ομοσπονδίας Κωπηλασίας να αναθέσει στη χώρα μας και ειδικότερα στα Γιάννενα τη διοργάνωση του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος Νέων Ανδρών και Γυναικών του 2019, αποκτά πολλαπλή σημασία. Αφενός, η φιλοξενία 500 αθλητών και αθλητριών από 30 και πλέον χώρες της Ευρώπης θα αποτελέσει μια γερή οικονομική ένεση για την περιοχή και θα συμβάλει στην προβολή της, αφετέρου δίνει την ευκαιρία στα Γιάννενα να ξαναμπούν στον διεθνή χάρτη της κωπηλασίας, αφήνοντας παρακαταθήκη αναβαθμισμένες εγκαταστάσεις, καθώς το επόμενο διάστημα θα διατεθούν κονδύλια για τη συντήρηση και ανακαίνισή τους.
Τα παραπάνω επισημαίνει και η Ελληνική Κωπηλατική Ομοσπονδία στο κείμενο που συνοδεύει την ανακοίνωση της ανάληψης των αγώνων, στο πλαίσιο της γενικής συνέλευσης των Ευρωπαϊκών Κωπηλατικών Ομοσπονδιών που πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος Ανδρών-Γυναικών στην Τσεχία, παρουσία του προέδρου της FISA Ζαν Κριστόφ Ρολάν , του Εκτελεστικού Διευθυντή της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ματ Σμίθ και του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ριζάρ Στάντιουκ, ενώ την ελληνική πλευρά εκπροσώπησε στο Ρατσίτσε ο πρόεδρος της Ελληνικής Κωπηλατικής Ομοσπονδίας Γιάννης Καρράς.
«Τον Σεπτέμβριο του 2019, η Ελλάδα και τα Γιάννενα θα φιλοξενήσουν μια μεγάλη διεθνή διοργάνωση όπου με την υποστήριξη της πολιτείας, της τοπικής αυτοδιοίκησης, της ομοσπονδίας, του κόσμου του αθλήματος, θα κερδίσουν ακόμη ένα στοίχημα και θα φέρουν εις πέρας με επιτυχία μια ακόμη δύσκολη αποστολή», αναφέρει στην ανακοίνωσή της η ΕΚΟΦΝΣ, εστιάζοντας στην υποστήριξη του όλου εγχειρήματος από τον υφυπουργό  Αθλητισμού Γιώργο Βασιλειάδη.
Την πίστη τους ότι τα Γιάννενα μπορούν να ξαναγίνουν «μητρόπολη» της κωπηλασίας, εκφράζουν οι άνθρωποι του Ναυτικού Ομίλου Ιωαννίνων, η διοίκησή του οποίου εργάστηκε για την ανάληψη της διοργάνωσης, σε συνεργασία με την Ελληνική Κωπηλατική Ομοσπονδία, την πολιτεία, τους βουλευτές των Ιωαννίνων και τους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Διαχρονικός στόχος και όραμα του Ν.Ο.Ι. είναι η αναβάθμιση και μόνιμη επαναλειτουργία των αθλητικών εγκαταστάσεων του ΕΑΝΚΙ που αφορούν την κωπηλασία, καθώς και η επαναλειτουργία του ξενοδοχείου ΚΕΚΩΠ ως αθλητικού ξενώνα, ο οποίος θα μπορεί να φιλοξενεί και την Εθνική Ομάδα Κωπηλασίας για προπονήσεις στην Παμβώτιδα.
 «Είναι μοναδική ευκαιρία να αναδειχθεί η πόλη και πάλι σε διεθνές κέντρο κωπηλασίας. Έχει προς τούτο όλες τις προϋποθέσεις. Άριστο φυσικό υγρό στίβο, τη λίμνη μας Παμβώτιδα, ευνοϊκές μετεωρολογικές συνθήκες, δυνατότητα παροχής υψηλών συνθηκών διαμονής και τέλος εύκολη και ασφαλή πρόσβαση», τονίζει σε δήλωσή του ο πρόεδρος του Ναυτικού Ομίλου Ιωαννίνων Χρήστος Αλεξίου, επισημαίνοντας πως πρέπει να ξεκινήσει άμεσα η προετοιμασία. «Ο χρόνος μπορεί να φαίνεται πολύς, αλλά δεν είναι. Ο Σεπτέμβριος του 2019 είναι πολύ κοντά και αυτά που πρέπει να γίνουν, ώστε τα Γιάννενα να διεξάγουν ένα άψογο Πρωτάθλημα, είναι πολλά. Είμαστε περισσότερο από βέβαιοι ότι στην προσπάθειά μας αυτή θα έχουμε κοντά μας την πολιτεία, την περιφέρεια Ηπείρου, τους δήμους της περιοχής και όλους τους φορείς της πόλης μας», σημειώνει ο κ. Αλεξίου.

πηγη.Εφημ.ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ


Διαχειριστής Ιστοσελίδας


Καψάλης Χάρης

Facebook

Τηλ.Καταγγελιών:
Κιν.6973034101
email: kapsalisharis@yahoo.gr