Εκπτώσεις… στον τζίρο και των

φετινών εκπτώσεων

 

υπερφορολόγηση αδειάζει τις τσέπες των καταναλωτών και οδηγεί σε «λουκέτο» τις επιχειρήσεις - Από 11 μέχρι και 20% , η μείωση της αγοραστικής κίνησης στην αγορά των Ιωαννίνων

Βίκυ Κώστα

Από 11 μέχρι και 20% περίπου ανέρχεται η μείωση της αγοραστικής κίνησης στον τζίρο των εμπορικών καταστημάτων των Ιωαννίνων, την περίοδο των καλοκαιρινών εκπτώσεων.

Την ίδια στιγμή, όπως και στις περισσότερες περιοχές της χώρας, τα καταστήματα παρέμειναν κλειστά τις Κυριακές, ενώ επανήλθε από τον Εμπορικό Σύλλογο Ιωαννίνων και το πενθήμερο, μιας και η αγορά εν μέσω καλοκαιρινής ραστώνης, ήταν «νεκρή».

Εξάλλου, από τα καταστήματα που άνοιξαν την Κυριακή 16 Ιουλίου το 48% των επιχειρηματιών πιστεύει ότι το άνοιγμα του καταστήματος την Κυριακή δεν επηρέασε τον συνολικό τζίρο της θερινής εκπτωτικής περιόδου, το 38% ότι τον επηρέασε αρνητικά και μόλις το 10% δηλώνει ότι συνέτεινε θετικά.

Το «κάθε πέρυσι και καλύτερα» φαίνεται ότι επιβεβαιώνεται και φέτος, τουλάχιστον από τα στοιχεία και τις εκτιμήσεις της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ), έστω και αν το «φέτος» ήταν πιο ευνοϊκό, λόγω της αυξημένης τουριστικής κίνησης ελέω Ιόνιας Οδού.

Τυπικά, οι εκπτώσεις έληξαν στις 31 Αυγούστου, ωστόσο για τους εμπόρους ο απολογισμός μιας ακόμη προβληματικής περιόδου, έχει ήδη γίνει εδώ και ημέρες και κατέγραφε μείωση.

Ειδικότερα, σε τοπικό επίπεδο, σύμφωνα με τα στοιχεία των Εμπορικών Συλλόγων, η πτώση του τζίρου στα Γιάννινα κυμάνθηκε από 11 μέχρι και 20%, ενώ στην Ηγουμενίτσα, όπου η αγορά είναι μικρότερη από 1 έως 10%. Για Άρτα και Πρέβεζα, δεν υπάρχουν στοιχεία, ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες, ο τζίρος στην πρώτη περίπτωση εμφανίζει πτώση, ενώ στη δεύτερη παρέμεινε στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, καθώς βοήθησε η αυξημένη τουριστική κίνηση, καθώς και η πρόσφατη «Λευκή Νύχτα».

Τα αυτοκόλλητα με φράσεις, όπως «έως -50%», «εκπτώσεις – σοκ» που διακοσμούν ακόμη τις βιτρίνες των καταστημάτων, φαίνεται πως δεν έφεραν τα επιθυμητά αποτελέσματα. Οι καταστηματάρχες έβαλαν τα δυνατά τους να κατεβάσουν όσο μπορούν τις τιμές, σε μια ύστατη προσπάθεια να προσελκύσουν το καταναλωτικό κοινό. Άλλωστε, έχουν ανάγκη από μερικά χρήματα στο ταμείο τους και περίμεναν «πως και πως» αυτή την περίοδο. Παρ’ όλα αυτά, ο κόσμος παρέμεινε συγκρατημένος και τα καταστήματα και στην Ήπειρο την περισσότερη ώρα της ημέρας μπορεί να ήταν γεμάτα από ντόπιους κι επισκέπτες, ωστόσο όσοι ψώνισαν, αρκέστηκαν σε προϊόντα απαραίτητα και μικρής αξίας, ενώ στους κερδισμένους για μία ακόμη φορά, συγκαταλέγονται τα καταστήματα των μεγάλων αλυσίδων καταστημάτων.

Περίπου μία στις δύο επιχειρήσεις, επέλεξε να διαμορφώσει το ποσοστό των εκπτώσεων μεταξύ 21% και 40%, μία στις πέντε πραγματοποίησε εκπτώσεις είτε της τάξης του 41%-50% είτε μεγαλύτερες του 50%. Να σημειωθεί ότι το ποσοστό των επιχειρήσεων που πραγματοποίησε εκπτώσεις άνω του 50% διπλασιάστηκε σε σύγκριση με την αντίστοιχη έρευνα για τις χειμερινές εκπτώσεις του 2017. Για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των ειδών ψυχαγωγίας και επιμορφωτικών ειδών παρατηρείται διαφοροποίηση στο ύψος των εκπτώσεων σε σύγκριση με τις υπόλοιπες επιχειρήσεις. Συγκεκριμένα, το ποσοστό των επιχειρήσεων που πραγματοποίησε εκπτώσεις μεταξύ 21% και 40% είναι μεγαλύτερο κατά 20 ποσοστιαίες μονάδες.

Τα αποτελέσματα

Η πλειονότητα των επιχειρηματιών, ποσοστό 65%, δήλωσε ότι οι πωλήσεις ήταν μικρότερες σε σύγκριση με το 2016 και το 28% ότι παρέμειναν στα ίδια επίπεδα. Καλύτερες πωλήσεις δήλωσε το 6% των επιχειρηματιών. Σε ό,τι αφορά τα ποσοστά εκπτώσεων, μία στις δύο επιχειρήσεις, έκανε μειώσεις μεταξύ 21% και 40%, ενώ μία στις πέντε πραγματοποίησε εκπτώσεις είτε της τάξης του 41%-50% είτε μεγαλύτερες του 50%. Σημειώνεται ότι το ποσοστό των επιχειρήσεων που πραγματοποίησε εκπτώσεις άνω του 50% διπλασιάστηκε σε σύγκριση με την αντίστοιχη έρευνα για τις χειμερινές εκπτώσεις του 2017.

Αναφορικά με τον τρόπο πληρωμής που επέλεξαν οι καταναλωτές, το 52% των επιχειρηματιών απάντησε ότι ήταν κυρίως πιστωτικές κάρτες, το 26% ότι χρησιμοποίησαν πιστωτικές κάρτες και μετρητά στον ίδιο βαθμό και το 22% κυρίως με μετρητά. Για πρώτη φορά στις επαναλαμβανόμενες έρευνες τα ποσοστά χρήσης πιστωτικών καρτών είναι αυξημένα, γεγονός που επιβεβαιώνει την ευρεία πλέον χρήση ηλεκτρονικών πληρωμών.

«Η φετινή θερινή εκπτωτική περίοδος, παρουσίασε σημαντικές αποκλίσεις μεταξύ των εμπορικών επιχειρήσεων ανάλογα με το εμπόρευμα στα ράφια τους και τη θέση τους. Για άλλη μια χρονιά επιβεβαιώνεται ότι ο αυξημένος τουρισμός σε επίπεδο αφίξεων δεν αντιστοιχεί απαραίτητα σε ενίσχυση του τζίρου των επιχειρήσεων - ιδίως των εμπορικών - ακόμα και στις απόλυτα τουριστικές περιοχές», επισημαίνει σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Βασίλης Κορκίδης και προσθέτει: "Η αυξημένη τουριστική κίνηση αν και βελτίωσε τις επιδόσεις ορισμένων εμπορικών επιχειρήσεων, δεν κατάφερε να αποφέρει τα αναμενόμενα έσοδα στον κλάδο αλλά απλά να τονώσει τον τζίρο στις περιοχές υψηλής επισκεψιμότητας. Τα αποτελέσματα της έρευνας του ΙΝΕΜΥ της ΕΣΕΕ, κατέγραψαν αυξομειώσεις του τζίρου και επιβεβαίωσαν ότι οι φετινές καλοκαιρινές εκπτώσεις μπορεί να βοήθησαν αλλά σίγουρα δεν έσωσαν τις μικρομεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις».

πηγη.Εφημ.ΠΡΩΊΝΑ ΝΕΑ


  • Ιερά Μονή Παναγίας Ραϊδιώτισσας Βροσίνα Ζίτσας.Βίντεο αφιέρωμα.Δείτε το...

    Ιερά Μονή Παναγίας Ραϊδιώτισσας Βροσίνα Ζίτσας.Βίντεο αφιέρωμα.Δείτε το...

  • Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

    Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

  • Λαογραφικό Μουσείο Καρίτσας Ζίτσας Ιωαννίνων

    Λαογραφικό Μουσείο Καρίτσας Ζίτσας.Δείτε το!!!

  • Ιερά Μονή Πατέρων.Λίθινο Ζίτσας Ιωαννίνων.Βίντεο Αφιέρωμα.Δείτε το...

    Ιερά Μονή Πατέρων.Λίθινο Ζίτσας Ιωαννίνων.Βίντεο Αφιέρωμα.Δείτε το...

  • Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

    Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

  • Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

    Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

  • βίντεο αφιέρωμα του Εκκλησιαστικού Μουσείου Χρυσόρραχης

    Εκκλησιαστικό Μουσείο Χρυσόρραχης.Βίντεο αφιέρωμα!!!

 

 

 

Διαχειριστής Ιστοσελίδας


Καψάλης Χάρης

Facebook 

twitter

Οικονομική Ενίσχυση της Ιστοσελίδας

yes

Τηλ.Καταγγελιών:
Κιν.6973034101
email: tzourlakos@yahoo.gr

Το κανάλι μας στο YouTube.!!!

Πατήστε επάνω για να μεταφερθείτε στο κανάλι μας στο YouTube

Εάν είναι τής αρεσκείας σας κάντε εγγραφή και γίνεται μέλος του.

 

Το BLOGSPOT τής Ιστοσελίδας μας

 

ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΣΥΛΛΟΓΩΝ

(ΚΑΛΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗ)

Η Ιστοσελίδα δεν ευθύνεται για την επιμελή ενημέρωση των εφημερίδων των Συλλόγων.Ευθύνη μας είναι η άμεση ανάρτηση αυτών εφόσον ο εκάστοτε Σύλλογος στέλνει έγκαιρα τα σχετικά pdf στο email μας.Ευχαριστώ.Χάρης Καψάλης Διαχειριστής.

Αδελφότητα Ζίτσας Ιωαννίνων

 

Αδελφ/τητας Λιγοψινών Ζίτσας

Αδελφ/τας Χαραυγής Πωγωνίου


Αδελφ/τας Καστάνιανης Πωγωνίου

Βήσσανη Πωγωνίου


Αδελφ/τας Κρυονερίου Πωγωνίου


Η Φωνή του Γεροπλάτανου


Ένωση Κεράσοβου Πωγωνίου