Banner Πανω
 
 
 

Φθορές στο γεφύρι του Καμπέρ Αγά

 

Οι θρύλοι που συνοδεύουν την ιστορική διαδρομή των πέτρινων γεφυριών της Ηπείρου, για τους αμύθητους θησαυρούς που κρύβονται στα βάθρα τους ή στα τόξα εξακολουθούν όπως φαίνεται να συγκινούν και σήμερα αρκετούς.

Αν βέβαια οι δράστες της φθοράς την οποία υπέστη το γεφύρι του Καμπέρ Αγά στους Μηλιωτάδες του Δήμου Ζαγορίου έψαχναν ή όχι κάποιον θησαυρό, προφανώς δεν θα το μάθουμε ποτέ, τουλάχιστον εάν δεν εντοπιστούν οι ίδιοι.

Μπορεί ο Δήμος Ζαγορίου να επισημαίνει σε ανακοίνωσή του πως οι δράστες της φθοράς δεν έψαχναν σίγουρα για λίρες και κρυμμένους θησαυρούς, ωστόσο κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο, αυτός να ήταν ο λόγος της φθοράς που εντοπίστηκε και διαπιστώθηκε από το δήμο Ζαγορίου και κλιμάκιο της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων.

Οι άγνωστοι δράστες τις προηγούμενες ημέρες, χωρίς να γίνουν αντιληπτοί, γκρέμισαν τμήμα του πέτρινου πεζουλιού σε μήκος περίπου ενός μέτρου επί του τόξου, προκαλώντας αισθητικά τουλάχιστον, αρνητικό θέαμα σε ένα γεφύρι που έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο μνημείο και κοσμεί την είσοδο στο Ανατολικό Ζαγόρι. Οι πέτρες που οι άγνωστοι γκρέμισαν από τη θέση τους κατέληξαν στην κοίτη του ποταμού.

Την ζημιά διαπίστωσε ο Δήμαρχος Ζαγορίου Βασίλης Σπύρου την ίδια μέρα  και ενημέρωσε, μαζί με την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου, τον προϊστάμενο της αρμόδιας Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Ηπείρου-Βορείου Ιονίου-Δυτ. Μακεδονίας Βασίλη Κασκάνη, προκειμένου να επιληφθεί. 

Τις επόμενες ημέρες σε συνεργασία Δήμου και Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων θα δρομολογηθεί η αποκατάσταση της ζημιάς στο γεφύρι στο οποίο τα προηγούμενα χρόνια εκτελέστηκαν εργασίες στερέωσης των βάθρων του, καθαρισμός και έλεγχος στατικότητας σε συνεργασία των δυο παραπάνω φορέων και τη συνδρομή της Περιφέρειας Ηπείρου.

Η διάσωση και ανάδειξη των πέτρινων τοξωτών γεφυριών στο Ζαγόρι αποτελεί βασική προτεραιότητα του Δήμου, κατοίκων και φορέων και σε πολλές περιπτώσεις έγιναν άμεσες παρεμβάσεις για να προληφθούν δυσάρεστες καταστάσεις και καταρρεύσεις και σίγουρα ενέργειες σαν την τωρινή δεν συνάδουν με τον πολιτισμό και την ιστορία της περιοχής.

Ο Δήμος Ζαγορίου κατέθεσε το 2018 πρόταση στο Υπουργείο Πολιτισμού για εφαρμογή συνολικού προγράμματος για τα γεφύρια (ξεπερνούν τα 100 σωζόμενα στο Ζαγόρι), διοργάνωσε σχετική ημερίδα στους Μηλιωτάδες, υπέδειξε στο ΙΓΜΕ ποια γεφύρια χρειάζονται άμεσων παρεμβάσεων στο πλαίσιο υλοποίησης σχετικού προγράμματος, συνεργάζεται για εκπόνηση μελετών με την  Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ για παρεμβάσεις στα μνημεία αυτά, ως μέλος του Δικτύου Πόλεων με Ποτάμια. 

Τέλος, ο Δήμος Ζαγορίου δεν σταματά τις προσπάθειες για αυτά τα μνημεία και σε συνεργασία με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο υπέβαλε πρόταση για χρηματοδότηση έργου στο Interreg Ελλάδα – Αλβανία 2014-2020 (4η Πρόσκληση), με τίτλο «Αξιολόγηση τρωτότητας, μετριασμός των επιπτώσεων και αποκατάσταση των Πέτρινων Τοξωτών Παραδοσιακών Γεφυρών στη διασυνοριακή περιοχή».. Επικεφαλής εταίρος είναι ο Δήμος Ζαγορίου. Η διάρκεια του έργου θα είναι 24 μήνες και ο προτεινόμενος προϋπολογισμός 800.000 ευρώ.

πηγη.Εφημ.ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ


Διαχειριστής Ιστοσελίδας


Καψάλης Χάρης

Facebook

Τηλ.Καταγγελιών:
Κιν.6973034101
email: kapsalisharis@yahoo.gr