Banner Πανω
 
 
 

«Πράσινο φως» για την πεζοδρόμηση της περιοχής Σιαράβα

 

Ένα ακόμη πεζοδρομημένο κομμάτι θα αποκτήσουν τα επόμενα χρόνια τα Γιάννενα, καθώς, με απόφαση που υπέγραψε ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, εντάσσεται στο επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ήπειρος 2014-2020» η πράξη «Διαμορφώσεις – πεζοδρομήσεις στην περιοχή Σιαράβα».

Το έργο, το οποίο εντάσσεται στο εγκεκριμένο «Στρατηγικό Σχέδιο για τη Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη του δήμου Ιωαννιτών», περιλαμβάνει εργασίες στους δρόμους που περιβάλλονται από τις οδούς Ι. Γερβασίου, Μητροπόλεως, Αβέρωφ, Εθνικής Αντιστάσεως, Γαριβάλδη και Μετσόβου, με εξαίρεση την οδό Γιοσέφ Ελιγιά, διαμορφώνοντας ένα δίκτυο πεζοδρόμων και δρόμων ήπιας κυκλοφορίας. Η παρέμβαση στοχεύει στην αναβάθμιση μιας ιστορικής περιοχής της πόλης και της ευρύτερης περιοχής της παραλιμνίου ζώνης, καθώς δημιουργείται ένα περιβάλλον ελκυστικό για πεζή μετακίνηση, συμβατό με την ανάπτυξη των δραστηριοτήτων την περιοχής για εμπόριο και αναψυχή και καθιστώντας την περισσότερο ελκυστική για τον επισκέπτη. Επιπλέον, αναβαθμίζεται η ποιότητα ζωής των κατοίκων της περιοχής, δημιουργώντας ιδανικές συνθήκες διαβίωσης σε ένα ασφαλές περιβάλλον.
Η πεζοδρόμηση της περιοχής είχε γίνει προσπάθεια να ενταχθεί και στο προηγούμενο ΕΣΠΑ, ωστόσο δεν είχε καταστεί δυνατή η έγκρισή της, παρά τον αγώνα δρόμου για να εξασφαλιστούν όλες οι εγκρίσεις από τις αρμόδιες υπηρεσίες και να υποβληθεί η πρόταση. Η επανυποβολή της πρότασης συνοδεύτηκε από δύο προσθήκες, αυξάνοντας τον προϋπολογισμό της από 2 εκατ. ευρώ σε 2,7 εκατ. ευρώ. Πέρα από τις πεζοδρομήσεις που προβλέπονταν στην προηγούμενη μελέτη, μετά την επικαιροποίησή της προστέθηκαν δύο υποέργα, που θα οδηγήσουν σε μια συνολικότερη παρέμβαση. Το πρώτο υποέργο αφορά την υπογειοποίηση των δικτύων της ΔΕΗ και το δεύτερο την προμήθεια συστημάτων υπόγειας αποθήκευσης απορριμμάτων.
Η συνολική δημόσια δαπάνη της πράξης ανέρχεται σε 2.724.175,07 ευρώ και φορέας υλοποίησης είναι ο δήμος Ιωαννιτών. Η πρόταση περιλαμβάνει τρία υποέργα: Το κύριο υποέργο έχει τίτλο «Διαμορφώσεις – Πεζοδρομήσεις στην Σιαράβα» με προϋπολογισμό 2,2 εκατ. ευρώ το υποέργο του ΔΕΔΔΗΕ με τίτλο «Υπογειοποίηση δικτύων ΔΕΗ Α.Ε. στην περιοχή Σιαράβα» με προϋπολογισμό 250.000 ευρώ και το υποέργο «Προμήθεια συστημάτων υπόγειας αποθήκευσης απορριμμάτων» με προϋπολογισμό 297.600 ευρώ.

«Αφήνουμε παρακαταθήκη»

«Είναι σημαντικό πως, μέσα από την οργανωμένη και συστηματική προσπάθεια της δημοτικής μας αρχής, αφήνουμε παρακαταθήκη ένα ακόμα σημαντικό έργο που χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ. Αυτό δείχνει την πρόοδο που έχουμε κάνει, βάσει του σχεδιασμού που εκπονήσαμε σε ό,τι αφορά την αξιοποίηση ευρωπαϊκών κονδυλίων. Μιλάμε για παρεμβάσεις που αλλάζουν όψη στον αστικό ιστό της πόλης με πολλαπλά οφέλη για ολόκληρο τον δήμο», δήλωσε ο δήμαρχος Θωμάς Μπέγκας.
«Μεθοδικά και στοχευμένα προχωράμε βήμα – βήμα στην ποιοτική αναβάθμιση ολόκληρου του δήμου. Το τελευταίο έργο που εγκρίθηκε για χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, στοχεύει στην αναβάθμιση μιας ιστορικής περιοχής της πόλης, τη βελτίωση της προσβασιμότητας των πεζών και τηνλειτουργική ένωσή της με τις επιβαρυμένες από έντονες χρήσεις παρυφές της, καθιστώντας της περισσότερο ελκυστική για τους πολίτες και τους επισκέπτες», ανέφερε από τη μεριά του ο αντιδήμαρχος Προγραμματισμού και Ανάπτυξης Θανάσης Μανταλόβας.

πηγη.Εφημ.ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ


Διαχειριστής Ιστοσελίδας


Καψάλης Χάρης

Facebook

Τηλ.Καταγγελιών:
Κιν.6973034101
email: kapsalisharis@yahoo.gr