ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΔΩΔΩΝΗΣ – Η απορρόφηση κονδυλίων θα κάνει «σύγχρονο» το αρχαίο θέατρο

 

Στην επαναφορά του αρχαίου θεάτρου της Δωδώνης σε μια μορφή που θα μοιάζει περισσότερο με εκείνη που είχε τις μέρες της δόξας του στοχεύουν οι εργασίες που γίνονται από τις αρχές της δεκαετίας του 2000.
Συνέχεια των παρεμβάσεων που ξεκίνησαν πάνω από δέκα χρόνια πριν αποτελεί το έργο «Συντήρηση, αποκατάσταση, ανάδειξη του θεάτρου και των άλλων μνημείων του Ιερού της Δωδώνης – Φάση Α’», το οποίο έχει ενταχθεί στο Ε.Π. Ήπειρος 2014-2020 με προϋπολογισμό ύψους 5 εκατομμυρίων ευρώ.
Κάποτε το θέατρο μπορούσε να φιλοξενήσει πάνω από 15.000 θεατές, αριθμός που απέχει πολύ από τις μερικές εκατοντάδες που μπορούν να καθίσουν σήμερα στις θέσεις του. Παρόλα αυτά όμως, τα πρώτα βήματα έχουν γίνει και το ενδιαφέρον του σύγχρονου κοινού να παρακολουθήσει κάποια τραγωδία να αναβιώνει σε ένα από τα μεγαλύτερα θέατρα της αρχαιότητας, είναι τόσο μεγάλο που τα εισιτήρια των παραστάσεων εξαντλούνται σε λίγες μέρες, ειδικά όταν πρόκειται για πανελλαδικές πρεμιέρες.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων πρόκειται για έργο, με ιδιαίτερες τεχνικές απαιτήσεις, στο οποίο εφαρμόζονται καινοτόμες πρακτικές, με υποδειγματική μεθοδολογία για τις οποίες έλαβε ιδιαίτερα θετικά σχόλια, από την Επιτροπή Παρακολούθησης του Ε.Π Ήπειρος 2014-2020, κατά την πρόσφατη συνεδρίασή της. Παράλληλα, για την υλοποίηση του παραπάνω έργου απασχολείται ομάδα σαράντα ατόμων εξειδικευμένου επιστημονικού και τεχνικού προσωπικού, όλων των ειδικοτήτων όπως είναι μηχανικοί, συντηρητές και εργατοτεχνίτες.
Μέχρι σήμερα, η απορρόφηση της πράξης ανέρχεται σε αρκετά χαμηλό ποσοστό, 19% επί του συνολικού προϋπολογισμού, αλλά αναμένεται η επιτάχυνση των ήδη εξελισσόμενων εργασιών, καθώς οι διαδικασίες προμήθειας υλικών και εγκατάστασης εξελιγμένων μηχανισμών μεταφοράς φορτίων (διεθνείς διαγωνισμοί), βρίσκονται στο στάδιο της ολοκλήρωσης.
Το φυσικό αντικείμενο του έργου περιλαμβάνει κυρίως εργασίες αποκατάστασης του αρχαίου θεάτρου αλλά του οπίσθιου τοίχου της δυτικής στοάς. Παράλληλα, έχουν προβλεφθεί και υλοποιούνται δράσεις βελτίωσης των υποδομών του αρχαιολογικού χώρου (έχει ήδη εγκατασταθεί σύστημα βιολογικού καθαρισμού και βρίσκεται σε εξέλιξη η μελέτη εγκατάστασης συστήματος αντικεραυνικής προστασίας). Επίσης, έχει υπογραφεί η σύμβαση του έργου επέκτασης του χώρου στάθμευσης του αρχαιολογικού χώρου, που υλοποιείται από την Περιφέρεια Ηπείρου, στο πλαίσιο της ίδιας πράξης. Τέλος προγραμματίζονται δράσεις ενίσχυσης της ενημέρωσης (ενημερωτικές πινακίδες, φυλλάδια κλπ).
Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων τα τελευταία χρόνια, καταβάλλει προσπάθειες να επιτύχει την ομαλή σύζευξη των επεμβάσεων που υλοποιούνται στα μνημεία του χώρου με τη συνέχεια της χρήσης τους (οργάνωση παραστάσεων – εκδηλώσεων), στη βάση της κατανόησης από το κοινό και του πνεύματος συνεργασίας με τους συνεργαζόμενους πολιτιστικούς φορείς.

Γράφει.Η ΕΛΕΝΗ ΜΑΚΡΟΓΙΑΝΝΗ

πηγη.Εφημ.ΠΡΩΪΝΑ ΝΕΑ


 
 
 

 

 

 

Διαχειριστής Ιστοσελίδας


Καψάλης Χάρης

Facebook 

Γίνε μέλος της Ομάδας μας στο FB

►Ή 'Ηπειρος στήν Καρδιά μας!!!Τζουρλάκος Ιστός.

twitter

►TikTok

Οικονομική Ενίσχυση της Ιστοσελίδας

yes

Τηλ.Καταγγελιών:
Κιν.6973034101
email: tzourlakos@yahoo.gr

Το κανάλι μας στο YouTube.!!!

Πατήστε επάνω για να μεταφερθείτε στο κανάλι μας στο YouTube

Εάν είναι τής αρεσκείας σας κάντε εγγραφή και γίνεται μέλος του.

 

Το BLOGSPOT τής Ιστοσελίδας μας

 

tzourlakosTikTok

 

ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΣΥΛΛΟΓΩΝ

(ΚΑΛΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗ)

Η Ιστοσελίδα δεν ευθύνεται για την επιμελή ενημέρωση των εφημερίδων των Συλλόγων.Ευθύνη μας είναι η άμεση ανάρτηση αυτών εφόσον ο εκάστοτε Σύλλογος στέλνει έγκαιρα τα σχετικά pdf στο email μας.Ευχαριστώ.Χάρης Καψάλης Διαχειριστής.

Αδελφότητα Ζίτσας Ιωαννίνων

 

Αδελφ/τητας Λιγοψινών Ζίτσας


 

Αδελφ/τας Καστάνιανης Πωγωνίου

Βήσσανη Πωγωνίου

 

Αδελφότητα Σελλαδιτών Άρτας