Banner Πανω
 
 
 

Μέλη της Ένωσης Στρατιωτικών Ηπείρου με τη μοναδική κάτοικο του Ορεινού Πωγωνίου!

 

Μπορεί η πόλη των Ιωαννίνων, όπως και τα… δημοφιλή ορεινά χωριά του Νομού (κυρίως Μέτσοβο και Ζαγόρι) αυτές τις μέρες να έχουν κατακλυστεί από χιλιάδες επισκέπτες, οι  οποίοι επέλεξαν την περιοχή μας για τις γιορτές των Χριστουγέννων, δεν ισχύει όμως το ίδιο για τα ακριτικά χωριά, σε πολλά από τα οποία οι κάτοικοι είναι μετρημένοι στα δάχτυλα του ενός χεριού!
Μήνυμα στην Πολιτεία
Χαρακτηριστική περίπτωση το Ορεινό Πωγωνίου, επί της Ελληνοαλβανικής μεθορίου,  με την κα Σοφία Δημητρίου, την οποία επισκέφθηκαν μέλη του Δ.Σ. της Ένωσης Στρατιωτικών Περιφέρειας Ηπείρου, θέλοντας έτσι να στείλουν μήνυμα στην Πολιτεία ότι τα σύνορα είναι εδώ και είναι επιτακτική η ανάγκη να ζωντανέψουν, επιτέλους ξανά, τα ακριτικά χωριά της Ηπείρου.
Στο μεταξύ αύριο, Πέμπτη ο Υπουργός Εσωτερικών Τ. Θεοδωρικάκος αναμένεται να επισκεφθεί το φυλάκιο Μολυβδοσκέπαστης Κόνιτσας, ενώ σήμερα ανήμερα Χριστουγέννων θα επισκεφθεί στην Πωγωνιανή τα παιδιά της «Κιβωτού του Κόσμου».
Άκουσαν τα προβλήματα 
Με την μοναδική κάτοικο του Ορεινού οι στρατιωτικοί αντάλλαξαν ευχές, συζήτησαν και γευμάτισαν  μαζί της, ενώ κατά παραμονή τους στο ακριτικό χωριό άκουσαν τα καθημερινά προβλήματα διαβίωσης που αντιμετωπίζει, αλλά κυρίως για τις έντονες ανησυχίες της που αφορούν την έλλειψη ασφάλειας που υπάρχει, όχι μόνο στο δικό της χωριό, αλλά και σε πολλά άλλα που βρίσκονται κοντά στα ελληνοαλβανικά σύνορα. Όπως χαρακτηριστικά τόνισε η κ. Σοφία όλα τα σπίτια του χωριού έχουν λεηλατηθεί από αγνώστους, στο δικό της έχουν γίνει δύο απόπειρες διάρρηξης, ενώ αρκετές φορές οι αποθήκες με τις τροφές του κοπαδιού της έχουν καεί ολοσχερώς. Η κα Δημητρίου ήδη κουβαλάει τραύμα ετών στο πόδι της από επίδοξο διαρρήκτη γειτονικής οικίας, κατά την προσπάθειά της να αποτρέψει την διάρρηξη αυτή.
Δίνει κίνητρο…
Η μοναχική κάτοικος του Ορεινού - όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Ε.Σ.ΠΕ.ΗΠ. (την υπογράφουν ο Πρόεδρος Γεώργιος Θεοδώρου και ο Γραμματέας Παναγιώτης Στρατσιάνης) - παρά τις δύσκολες καταστάσεις που έχει βιώσει στο χωριό, δεν σκέφθηκε ποτέ να φύγει από τον τόπο της. Η παρουσία της εκεί δίνει κίνητρο, έστω και ελάχιστες ημέρες τον χρόνο σε ορισμένους κατοίκους του χωριού, που έχουν φύγει, να επιστρέφουν για να περάσουν λίγες μέρες αναψυχής αλλά και για να συντηρήσουν τα σπίτια τους, με την ελπίδα ότι κάποια στιγμή «κάτι καλό θα γίνει» και θα επιστρέψουν με τα παιδιά τους στον τόπο που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν.
Αναχωρώντας από το χωριό προσκάλεσαν την κ. Σοφία να παρευρεθεί στην εκδήλωση κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίτας της Ένωσής τους στην οποία θα την τιμήσουν για την αγάπη της για τον τόπο, το σθένος της να παραμένει ολομόναχη, με την ελπίδα ότι εξαιτίας της θα ξαναζωντανέψει το χωριό της.

Εφημ.ΠΡΩΪΝΟΣ ΛΟΓΟΣ


 • Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Κεφαλόβρυσου

  Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Κεφαλόβρυσου

 • Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

 • Βίντεο αφιέρωμα: Μουσείο Ιερομάρτυς Πατροκοσμάς στο Βασιλικό Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Μουσείο Ιερομάρτυς Πατροκοσμάς στο Βασιλικό Πωγωνίου

 • Δείτε το βίντεο αφιέρωμα της Ιεράς Μονής Αβελ

  Δείτε το βίντεο αφιέρωμα της Ιεράς  Μονής Αβελ

 • Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Πωγωνιανής

  Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Πωγωνιανής

 • βίντεο αφιέρωμα του Εκκλησιαστικού Μουσείου Χρυσόρραχης

  Εκκλησιαστικό Μουσείο Χρυσόρραχης.Βίντεο αφιέρωμα!!!

 • Δείτε το βίντεο αφιέρωμα στην Μονή Σέλτσου
 • Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

  Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

 

 

 

Το κανάλι μας στο YouTube.

Πατήστε επάνω για να μεταφερθείτε στο κανάλι μας στο YouTube

Εάν είναι τής αρεσκείας σας κάντε εγγραφή και γίνεται μέλος του.

 

Το BLOGSPOT τής Ιστοσελίδας μας

 

Διαχειριστής Ιστοσελίδας


Καψάλης Χάρης

Facebook

Τηλ.Καταγγελιών:
Κιν.6973034101
email: tzourlakos@yahoo.gr

Συνταγή γνήσιας Πωγωνίσιας κουρκουτόπιτας

Αφιερωμένο στη ''ΜΑΝΑ ΜΟΥ''

Κύρκου Καψάλη Αγαθή

πού έφυγε από την ζωή 17-8-2020 από ανακοπή καρδιάς...