Banner Πανω
 
 
 

Επιχείρηση «ιδιώτες στην καθαριότητα» μέρος δεύτερο

 

Το καυτό θέμα «διαχείριση απορριμμάτων και ιδιώτες», προτίθεται να ανοίξει ξανά η δημοτική αρχή της πόλης των Ιωαννίνων, το επόμενο διάστημα.

Μια πρώτη ή σωστότερα πρωτόλεια συζήτηση έγινε στο πλαίσιο της δημοτικής αρχής, σε μια από τις τελευταίες συνεδριάσεις των εκλεγμένων δημοτικών συμβούλων της δημοτικής αρχής – των τριών παρατάξεων και των δύο ανεξαρτητοποιηθέντων δημοτικών συμβούλων – ενόψει της αποψινής συζήτησης του δημοτικού συμβουλίου για τον προϋπολογισμό του 2020.

Ο προβληματισμός για την εικόνα της πόλης, με τους ξεχειλισμένους κάδους σκουπιδιών είτε στις δημοφιλείς γειτονιές είτε στην περιφέρεια του Δήμου Ιωαννιτών, εκφράστηκε από τον πρώην Δήμαρχο Νίκο Γκόντα και βρήκε σύμφωνους πολλούς από τους δημοτικούς συμβούλους της διοίκησης του Δήμου. Η λειτουργία της υπηρεσίας καθαριότητας θεωρείται πλημμελής από τους περισσότερους όπως και από τον ίδιο το Δήμαρχο Μ. Ελισάφ και όλοι συμφωνούν ότι αυτή η απόδοση της δημοτικής αρχής στον κρίσιμο τομέα της καθημερινότητας, δεν είναι η επιδιωκόμενη.

 

Ποια είναι τα δεδομένα;

Τα δεδομένα σήμερα έχουν ως εξής:

- οι 20 διμηνίτες που προσέλαβε και πλήρωσε ο Δήμος Ιωαννιτών, προκειμένου να ανταποκριθεί η υπηρεσία καθαριότητας στο κρίσιμο διάστημα των εορτών, όταν υπήρξε και μεγάλος αριθμός επισκεπτών στην πόλη, αποτελούν πια παρελθόν, από τις αρχές του Ιανουαρίου.

- με την ίδια απόφαση του δημοτικού συμβουλίου στις 11 Οκτωβρίου, ο Δήμος ξεκίνησε τη διαδικασία για την πρόσληψη και 25 συμβασιούχων οχτάμηνης διάρκειας.

- υπάρχει η ενημέρωση πως επίκειται η προκήρυξη νέου προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας εντός του Φεβρουαρίου, από το οποίο ο Δήμος Ιωαννιτών θα διεκδικήσει περί τα 400 άτομα, για όλες τις υπηρεσίες του, νομικά πρόσωπα και δημοτικές επιχειρήσεις. Κάποιοι θα κατευθυνθούν στην υπηρεσία καθαριότητας και το εργοτάξιο.

Από την προκήρυξη για τους 8μηνίτες, οι αιτήσεις που κατατέθηκαν στο ΑΣΕΠ για το Δήμο Ιωαννιτών είναι 280 (!), θα προσληφθεί δηλαδή κάτι λιγότερο από ένας στους δέκα. Οι αιτήσεις εξετάζονται αυτό το διάστημα και αν δεν υπάρξει μεγάλη περίοδος για τις ενστάσεις που τυχόν υποβληθούν για τους προσωρινούς πίνακες, η δημοτική αρχή εκτιμά πως θα έχει τους 25 εργαζόμενους μέσα στον Φεβρουάριο, αφού έχει ήδη πιέσει με κάθε τρόπο το ΑΣΕΠ, να επιταχύνει όσο γίνεται τις διαδικασίες. Θέλει να προλάβει τις γιορτές της Αποκριάς κατά την οποία επίσης, η πόλη και η περιοχή δέχονται μεγάλο αριθμό επισκεπτών.

Η πρόταση κι ο προβληματισμός

Όλα τα παραπάνω δεδομένα διαμορφώνουν μια κατάσταση που θα πρέπει συν τω χρόνω, να εκτιμηθεί ξανά, κοινή πεποίθηση όμως, στο εσωτερικό της δημοτικής αρχής είναι πως μόνο με την ανάμειξη της ιδιωτικής πρωτοβουλίας στον κρίσιμο τομέα της καθαριότητας, θα μπορούσε να βελτιωθεί καθοριστικά η απόδοση της υπηρεσίας στην αποκομιδή των απορριμμάτων.

Ενώ παράλληλα, εξετάζεται από τη δημοτική αρχή, αυτό που η Τατιάνα Καλογιάννη ονομάζει «ολιστικό σχέδιο» για τη διαχείριση των απορριμμάτων, στο μυαλό της ηγεσίας του Δήμου είναι να επαναφέρει κάποιες εκ των προτάσεων που έχουν σχέση με τον ιδιωτικό τομέα και οι οποίες ήταν αντικείμενο της εισήγησης στην επεισοδιακή συνεδρίαση της 26ης Σεπτεμβρίου του 2019.

Οι οικονομικές δυνατότητες του Δήμου Ιωαννιτών για προσλήψεις προσωπικού είναι πεπερασμένες, οι δυνατότητες μόνιμων προσλήψεων μέσω του κεντρικού κράτους ελάχιστες έως ανύπαρκτες και ως εκ τούτου, κρίνεται πως αυτό που σε όλο τον κόσμο γίνεται με τη βοήθεια της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, θα μπορούσε να εφαρμοστεί και στα Γιάννενα.

Στόχος ωστόσο, της δημοτικής αρχής είναι ασφαλώς, να μη δώσει μια ακόμα «χαμένη μάχη» αλλά να προετοιμάσει όσο το δυνατόν πληρέστερα την πρότασή της, να διαβουλευτεί με τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης ώστε να εξασφαλίσει ει δυνατόν τη μέγιστη συναίνεση – κάτι που δε συνέβη στην πρώτη αποτυχημένη απόπειρα ανάθεσης σε ιδιώτες, κομματιών της αποκομιδής των απορριμμάτων στις δημοτικές ενότητες – και να παρέμβει καθοριστικά στο ευαίσθητο αυτό κομμάτι της καθημερινότητας του Δήμου.

«Όταν οι συσχετισμοί το επιτρέψουν...» είναι η απάντηση για το «πότε» θα εκδηλωθεί από τη δημοτική αρχή αυτή η πρωτοβουλία, ωστόσο στη στιγμή εκείνη προσδοκά να έχει μαζί της, τις δύο τουλάχιστον, μεγαλύτερες παρατάξεις της αντιπολίτευσης και ενδεχομένως και την πλειοψηφία των εργαζομένων στην καθαριότητα του Δήμου Ιωαννιτών, οι οποίοι για πρώτη φορά έμαθαν κατά που πέφτει η Κράψη και η Ανατολική...

πηγη.Εφημ.ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ


 • Βίντεο αφιέρωμα: Μουσείο Ιερομάρτυς Πατροκοσμάς στο Βασιλικό Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Μουσείο Ιερομάρτυς Πατροκοσμάς στο Βασιλικό Πωγωνίου

 • Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

  Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

 • Δείτε το βίντεο αφιέρωμα της Ιεράς Μονής Αβελ

  Δείτε το βίντεο αφιέρωμα της Ιεράς  Μονής Αβελ

 • Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Πωγωνιανής

  Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Πωγωνιανής

 • Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

 • βίντεο αφιέρωμα του Εκκλησιαστικού Μουσείου Χρυσόρραχης

  Εκκλησιαστικό Μουσείο Χρυσόρραχης.Βίντεο αφιέρωμα!!!

 • Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Κεφαλόβρυσου

  Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Κεφαλόβρυσου

 • Δείτε το βίντεο αφιέρωμα στην Μονή Σέλτσου

 

 

 

Το κανάλι μας στο YouTube.

Πατήστε επάνω για να μεταφερθείτε στο κανάλι μας στο YouTube

Εάν είναι τής αρεσκείας σας κάντε εγγραφή και γίνεται μέλος του.

 

Το BLOGSPOT τής Ιστοσελίδας μας

 

Διαχειριστής Ιστοσελίδας


Καψάλης Χάρης

Facebook

Τηλ.Καταγγελιών:
Κιν.6973034101
email: tzourlakos@yahoo.gr

Συνταγή γνήσιας Πωγωνίσιας κουρκουτόπιτας

Αφιερωμένο στη ''ΜΑΝΑ ΜΟΥ''

Κύρκου Καψάλη Αγαθή

πού έφυγε από την ζωή 17-8-2020 από ανακοπή καρδιάς...