Banner Πανω
 
 
 

 

 Παρέμβαση του κ.Ζάψα Γ. στη χθεσινή ανοιχτή συνέλευση με τον π. Πρωθυπουργό και Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ Αλέξη Τσίπρα, στο συνεδριακό κέντρο του ξενοδοχείου Du Lac, στα Γιάννενα.

 

Παρά το ενδιαφέρον και τις πολύ σημαντικές παρεμβάσεις της προηγούμενης κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ στην Ήπειρο η περιφέρεια μας εξακολουθεί να υστερεί σε υποδομές. Έργα όπως, η κατασκευή του αεροδρομίου Ιωαννίνων, της Ιόνιας οδού μέχρι τα Γιάννενα - κι όχι μέχρι την Κακαβιά, οι συμπληρωματικές εργασίες στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας και η αναστήλωση του «γεφυριού της Πλάκας» δημιουργούν μεν προϋποθέσεις μεγαλύτερης επισκεψιμότητας αλλά δεν αρκούν για να συγκριθεί πραγματικά η Ήπειρος με τις προηγμένες περιφέρειες της Χώρας και της Ευρώπης.

Χρειάζεται να αποκτήσει και η Ήπειρος αυτά που ήδη απολαμβάνει η ηπειρωτική Ελλάδα: Φθηνή ενέργεια (φυσικό αέριο) και σύνδεση με το εθνικό δίκτυο σταθερής τροχιάς (τρένο).

Υποστηρίζουμε ένα κίνημα διεκδίκησης «ενός δις για την Ήπειρο» με πρώτο αίτημα την σιδηροδρομική γραμμή ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ – ΓΙΑΝΝΕΝΑ – ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ και επόμενα την ολοκλήρωση των αυτοκινητοδρόμων που διατρέχουν την περιφέρεια μας όπως και την διάσωση ή την αποκατάσταση πολιτιστικών μνημείων της Ηπείρου.

 

Στο δρόμο για το συνέδριο να μας απασχολήσουν επίκαιρα ζητήματα όπως το κίνημα για την κλιματική αλλαγή. Μια «Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία» είναι πρόκληση για τον ΣΥΡΙΖΑ. Η επιστήμη είναι ξεκάθαρη – αυτή είναι η τελευταία μας ευκαιρία να αποτρέψουμε την κλιματική καταστροφή. Εφόσον η χώρα μας ενστερνίζεται την πολιτική των αγωγών μεταφοράς ενέργειας, όπως συμβαίνει με τον East Med, τον IGI Poseidon και τον TAP, θα πρέπει να εγκαταλείψει την πολιτική παραγωγής υδρογονανθράκων. Η θέση μας για τις συμβάσεις έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων πρέπει να επαναξιολογηθεί στη βάση των νέων δεδομένων που διαμορφώνονται παγκόσμια για την προστασία του περιβάλλοντος. Πέντε περιφέρειες της Ιταλίας το αποφάσισαν ήδη και το ίδιο κάνει η Κροατία για τις Δαλματικές ακτές στην Αδριατική. Ανάλογα να κινηθούμε και εμείς στο Ιόνιο και αλλού. Οποιαδήποτε άλλη επιλογή θα είναι καταστρεπτική για την αναπτυγμένη τουριστική δραστηριότητα στην παράκτια ζώνη αλλά και την ενδοχώρα.

Οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας είναι μια απάντηση για την «καθαρή ενέργεια» αλλά όχι η μοναδική. Στο κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ να συμπεριληφθεί η ανάγκη θέσπισης «ρήτρας υποχρεωτικότητας» της σύμφωνης γνώμης των τοπικών κοινωνιών και στις επενδύσεις των ΑΠΕ. Η διαβούλευση για το νέο (ειδικό) χωροταξικό των ΑΠΕ είναι σε εξέλιξη και θα βοηθήσει όλες τις πλευρές να υπάρξει πρόνοια για την οριοθέτηση «Περιοχών Αποκλεισμού» εγκατάστασης ανεμογεννητριών και φωτοβολταϊκών με καθεστώς προστασίας ή ειδικά χαρακτηριστικά πολιτιστικού και ιστορικού ενδιαφέροντος. Δεν γίνεται όλες οι βουνοκορφές να γεμίσουν αιολικά πάρκα. Να απαγορευτεί η χωροθέτηση βιομηχανικών αιολικών πάρκων στις περιοχές προστασίας NATURA, RAMSAR ή σε Τοπία Φυσικού Κάλους. Όμοια, να προστατευθεί η γη υψηλής παραγωγικότητας από την εγκατάσταση φ/β. Γενικά, χρειαζόμαστε κανόνες στην πολιτική της ενέργειας.

Η αντιπολίτευση είναι ευκαιρία για επανατοποθέτηση, επανασχεδιασμό και ανανέωση σε ιδέες και πολιτικές. Να αξιοποιηθεί η κυβερνητική εμπειρία και ο νέος ΣΥΡΙΖΑ να γίνει η ελπίδα για την επόμενη μέρα. Έχουμε τα ιδεολογικά εφόδια και την ιστορική εμπειρία. Στο συνέδριο του Μαΐου καλούμαστε να διαμορφώσουμε και να εγκρίνουμε ένα πρόγραμμα πολιτικών που θα απαντάει στις ανάγκες του καιρού μας με περισσότερη δημοκρατία.

 

Γιώργος Ζάψας
Περιφερειακός Σύμβουλος-
επικεφαλής περιφερειακής παράταξης «ΚΟΙΝΟ ΤΩΝ ΗΠΕΙΡΩΤΩΝ»
κ’ μέλος της ΚΕΑ ΣΥΡΙΖΑ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ


 • Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

 • Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Κεφαλόβρυσου

  Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Κεφαλόβρυσου

 • βίντεο αφιέρωμα του Εκκλησιαστικού Μουσείου Χρυσόρραχης

  Εκκλησιαστικό Μουσείο Χρυσόρραχης.Βίντεο αφιέρωμα!!!

 • Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Πωγωνιανής

  Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Πωγωνιανής

 • Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

  Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

 • Δείτε το βίντεο αφιέρωμα της Ιεράς Μονής Αβελ

  Δείτε το βίντεο αφιέρωμα της Ιεράς  Μονής Αβελ

 • Δείτε το βίντεο αφιέρωμα στην Μονή Σέλτσου
 • Βίντεο αφιέρωμα: Μουσείο Ιερομάρτυς Πατροκοσμάς στο Βασιλικό Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Μουσείο Ιερομάρτυς Πατροκοσμάς στο Βασιλικό Πωγωνίου

 

 

 

Το κανάλι μας στο YouTube.

Πατήστε επάνω για να μεταφερθείτε στο κανάλι μας στο YouTube

Εάν είναι τής αρεσκείας σας κάντε εγγραφή και γίνεται μέλος του.

 

Το BLOGSPOT τής Ιστοσελίδας μας

 

Διαχειριστής Ιστοσελίδας


Καψάλης Χάρης

Facebook

Τηλ.Καταγγελιών:
Κιν.6973034101
email: tzourlakos@yahoo.gr

Συνταγή γνήσιας Πωγωνίσιας κουρκουτόπιτας

Αφιερωμένο στη ''ΜΑΝΑ ΜΟΥ''

Κύρκου Καψάλη Αγαθή

πού έφυγε από την ζωή 17-8-2020 από ανακοπή καρδιάς...