Αντιδράσεις για τη δομή προσφυγόπουλων στους Ασπράγγελους

 

Ομόφωνα αρνητικό είναι το δημοτικό συμβούλιο Ζαγορίου στην εγκατάσταση δομής φιλοξενίας ανήλικων προσφύγων στις εγκαταστάσεις ιδιωτικού ξενοδοχείου στους Ασπράγγελους.

Σύμφωνα με απόφαση του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, χρηματοδοτείται ΜΚΟ με 1 εκ. ευρώ περίπου, για τη λειτουργία της δομής φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων στην Ήπειρο με παραπομπές από το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΚΑ), από την 1η Απριλίου 2020 έως και τις 30 Ιουλίου του 2021.

Το δημοτικό συμβούλιο, μετά την έκτακτη δια περιφοράς συνεδρίαση που συγκάλεσε ο δήμαρχος ΓιώργοςΣουκουβέλος, τάχθηκε κατηγορηματικά ενάντια στην προοπτική λειτουργίας της δομής, όπως και οποιασδήποτε άλλης, επικαιροποιώντας κατά κάποιον τρόπο και τη σχετική απόφαση που είχε ληφθεί από το 2017.

Ο κ. Σουκουβέλος σημείωσε πως για τον σχεδιασμό της δομής δεν υπήρξε καμία συζήτηση με τους τοπικούς φορείς και την τοπική κοινωνία, στην οποία επικρατεί αναστάτωση τις τελευταίες ημέρες.«Το μάθαμε εντελώς τυχαία», ανέφερε και έκανε σαφές πως η δράση δεν υλοποιείται με πρωτοβουλία ή συναίνεση του δήμου. «Οι επιχειρηματίες φυσικά έχουν δικαίωμα να μισθώνουν τις ιδιοκτησίες τους, όμως να αναλαμβάνουν και την ευθύνη των επιλογών τους. Δεν προηγήθηκε ποτέ διάλογος ούτε με την τοπική κοινωνία, ούτε με τον δήμο», τόνισε ο κ. Σουκουβέλος, με την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου να έχει ήδη αποσταλεί τόσο στο υπουργείο, ζητώντας επανεξέταση του ζητήματος, όσο και στους βουλευτές. Παράλληλα, αύριο ο κ. Σουκουβέλος θα έχει συνάντηση με τον περιφερειάρχη Αλ. Καχριμάνη.

Σε ό,τι αφορά τους λόγους που επικαλείται το δημοτικό συμβούλιο, σε αυτούς περιλαμβάνεται ο μικρός και γερασμένος πληθυσμός στην περιοχή, που στους Ασπράγγελους δεν ξεπερνά τους 30-35 μόνιμους κατοίκους, αλλά και η απουσία υποδομών. «Το πρόγραμμα κοινωνικής ένταξης δεν μπορεί να ευδοκιμήσει σε μια απομακρυσμένη περιοχή, όπου τα παιδιά θα είναι απομονωμένα», σημείωσε ο κ. Σουκουβέλος.

Η δομή

Σύμφωνα με την απόφαση του υπουργείου, η Δομή Φιλοξενίας «Άγιος Αθανάσιος» θα λειτουργήσει στις εγκαταστάσεις ξενοδοχείου, το οποίο θα μισθώσει ο φορέας και το οποίο αποτελείται από δύο ανεξάρτητα κτίρια, που απέχουν μερικά μέτρα μεταξύ τους, καθώς και περιβάλλοντα χώρο μερικών στρεμμάτων που θα χρησιμεύσει για εξωτερικές δραστηριότητες.

Η δομή θα έχει δυναμικότητα 40 ατόμων και θα φιλοξενεί ανήλικα αγόρια άνω των 12 ετών. Εκτός από τη στέγαση, στους ασυνόδευτους ανήλικους θα παρέχονται σίτιση, υπηρεσίες διερμηνείας, καθαριότητας και βασικών ειδών υγιεινής, ψυχο-κοινωνική υποστήριξη, νομική συνδρομή, ιατρική υποστήριξη μέσω παραπομπών, διανομή χρηματικού βοηθήματος. Επίσης, εκπαιδευτικές, αθλητικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες, που περιλαμβάνουν υποστηρικτική διδασκαλία εντός της δομής για την εκμάθηση της ελληνικής και αγγλικής γλώσσας, μαθηματικών και πληροφορικής, ομαδικά αθλήματα, ζωγραφική, χειροτεχνία, χορό, ψυχαγωγικές εκδρομές, με στόχο την ενίσχυση της προσωπικότητας των παιδιών και την καλλιέργεια των προσωπικών τους κλίσεων.

Ακόμη, θα παρέχονται σεμινάρια ευαισθητοποίησης και διοργάνωση εκδηλώσεων και δράσεων στην τοπική κοινότητα. «Βασικός σκοπός της λειτουργίας της Δομής Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων «Άγιος Αθανάσιος» είναι η διασφάλιση ενός επαρκούς πλαισίου προστασίας και φροντίδας και η ομαλή μετάβαση στην ενηλικίωση των ασυνόδευτων ανηλίκων», αναφέρει η απόφαση του υπουργείου.

Οι υπηρεσίες θα παρέχονται όλο το εικοσιτετράωρο και επτά ημέρες την εβδομάδα από την εξειδικευμένη και ειδικά εκπαιδευμένη ομάδα έργου συμπεριλαμβανομένων αργιών και Σαββατοκύριακων για 12 μήνες.

Την ευθύνη λειτουργίας της δομής έχει η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία Κέντρο Νέων Ηπείρου, που ζητά να προσλάβει κοινωνικούς λειτουργούς, ψυχολόγους, εκπαιδευτικούς, διερμηνείς αραβικών-φαρσί-νταρί-παστού-ουρντού, δικηγόρο, νοσηλευτή, προσωπικό γενικών καθηκόντων-φροντιστές, φύλακες, μάγειρα, βοηθό μάγειρα, προσωπικό καθαριότητας και υπεύθυνο υγιεινής.

πηγη.Εφημ.ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ


  • Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

    Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

  • Ιερά Μονή Πατέρων.Λίθινο Ζίτσας Ιωαννίνων.Βίντεο Αφιέρωμα.Δείτε το...

    Ιερά Μονή Πατέρων.Λίθινο Ζίτσας Ιωαννίνων.Βίντεο Αφιέρωμα.Δείτε το...

  • βίντεο αφιέρωμα του Εκκλησιαστικού Μουσείου Χρυσόρραχης

    Εκκλησιαστικό Μουσείο Χρυσόρραχης.Βίντεο αφιέρωμα!!!

  • Ιερά Μονή Παναγίας Ραϊδιώτισσας Βροσίνα Ζίτσας.Βίντεο αφιέρωμα.Δείτε το...

    Ιερά Μονή Παναγίας Ραϊδιώτισσας Βροσίνα Ζίτσας.Βίντεο αφιέρωμα.Δείτε το...

  • Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

    Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

  • Λαογραφικό Μουσείο Καρίτσας Ζίτσας Ιωαννίνων

    Λαογραφικό Μουσείο Καρίτσας Ζίτσας.Δείτε το!!!

  • Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

    Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

 

 

 

Διαχειριστής Ιστοσελίδας


Καψάλης Χάρης

Facebook 

twitter

Οικονομική Ενίσχυση της Ιστοσελίδας

yes

Τηλ.Καταγγελιών:
Κιν.6973034101
email: tzourlakos@yahoo.gr

Το κανάλι μας στο YouTube.!!!

Πατήστε επάνω για να μεταφερθείτε στο κανάλι μας στο YouTube

Εάν είναι τής αρεσκείας σας κάντε εγγραφή και γίνεται μέλος του.

 

Το BLOGSPOT τής Ιστοσελίδας μας

 

ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΣΥΛΛΟΓΩΝ

(ΚΑΛΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗ)

Η Ιστοσελίδα δεν ευθύνεται για την επιμελή ενημέρωση των εφημερίδων των Συλλόγων.Ευθύνη μας είναι η άμεση ανάρτηση αυτών εφόσον ο εκάστοτε Σύλλογος στέλνει έγκαιρα τα σχετικά pdf στο email μας.Ευχαριστώ.Χάρης Καψάλης Διαχειριστής.

Αδελφότητα Ζίτσας Ιωαννίνων

 

Αδελφ/τητας Λιγοψινών Ζίτσας

Αδελφ/τας Χαραυγής Πωγωνίου


Αδελφ/τας Καστάνιανης Πωγωνίου

Βήσσανη Πωγωνίου


Αδελφ/τας Κρυονερίου Πωγωνίου


Η Φωνή του Γεροπλάτανου


Ένωση Κεράσοβου Πωγωνίου