Banner Πανω
 
 
 

Αντιδράσεις για τη δομή προσφυγόπουλων στους Ασπράγγελους

 

Ομόφωνα αρνητικό είναι το δημοτικό συμβούλιο Ζαγορίου στην εγκατάσταση δομής φιλοξενίας ανήλικων προσφύγων στις εγκαταστάσεις ιδιωτικού ξενοδοχείου στους Ασπράγγελους.

Σύμφωνα με απόφαση του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, χρηματοδοτείται ΜΚΟ με 1 εκ. ευρώ περίπου, για τη λειτουργία της δομής φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων στην Ήπειρο με παραπομπές από το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΚΑ), από την 1η Απριλίου 2020 έως και τις 30 Ιουλίου του 2021.

Το δημοτικό συμβούλιο, μετά την έκτακτη δια περιφοράς συνεδρίαση που συγκάλεσε ο δήμαρχος ΓιώργοςΣουκουβέλος, τάχθηκε κατηγορηματικά ενάντια στην προοπτική λειτουργίας της δομής, όπως και οποιασδήποτε άλλης, επικαιροποιώντας κατά κάποιον τρόπο και τη σχετική απόφαση που είχε ληφθεί από το 2017.

Ο κ. Σουκουβέλος σημείωσε πως για τον σχεδιασμό της δομής δεν υπήρξε καμία συζήτηση με τους τοπικούς φορείς και την τοπική κοινωνία, στην οποία επικρατεί αναστάτωση τις τελευταίες ημέρες.«Το μάθαμε εντελώς τυχαία», ανέφερε και έκανε σαφές πως η δράση δεν υλοποιείται με πρωτοβουλία ή συναίνεση του δήμου. «Οι επιχειρηματίες φυσικά έχουν δικαίωμα να μισθώνουν τις ιδιοκτησίες τους, όμως να αναλαμβάνουν και την ευθύνη των επιλογών τους. Δεν προηγήθηκε ποτέ διάλογος ούτε με την τοπική κοινωνία, ούτε με τον δήμο», τόνισε ο κ. Σουκουβέλος, με την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου να έχει ήδη αποσταλεί τόσο στο υπουργείο, ζητώντας επανεξέταση του ζητήματος, όσο και στους βουλευτές. Παράλληλα, αύριο ο κ. Σουκουβέλος θα έχει συνάντηση με τον περιφερειάρχη Αλ. Καχριμάνη.

Σε ό,τι αφορά τους λόγους που επικαλείται το δημοτικό συμβούλιο, σε αυτούς περιλαμβάνεται ο μικρός και γερασμένος πληθυσμός στην περιοχή, που στους Ασπράγγελους δεν ξεπερνά τους 30-35 μόνιμους κατοίκους, αλλά και η απουσία υποδομών. «Το πρόγραμμα κοινωνικής ένταξης δεν μπορεί να ευδοκιμήσει σε μια απομακρυσμένη περιοχή, όπου τα παιδιά θα είναι απομονωμένα», σημείωσε ο κ. Σουκουβέλος.

Η δομή

Σύμφωνα με την απόφαση του υπουργείου, η Δομή Φιλοξενίας «Άγιος Αθανάσιος» θα λειτουργήσει στις εγκαταστάσεις ξενοδοχείου, το οποίο θα μισθώσει ο φορέας και το οποίο αποτελείται από δύο ανεξάρτητα κτίρια, που απέχουν μερικά μέτρα μεταξύ τους, καθώς και περιβάλλοντα χώρο μερικών στρεμμάτων που θα χρησιμεύσει για εξωτερικές δραστηριότητες.

Η δομή θα έχει δυναμικότητα 40 ατόμων και θα φιλοξενεί ανήλικα αγόρια άνω των 12 ετών. Εκτός από τη στέγαση, στους ασυνόδευτους ανήλικους θα παρέχονται σίτιση, υπηρεσίες διερμηνείας, καθαριότητας και βασικών ειδών υγιεινής, ψυχο-κοινωνική υποστήριξη, νομική συνδρομή, ιατρική υποστήριξη μέσω παραπομπών, διανομή χρηματικού βοηθήματος. Επίσης, εκπαιδευτικές, αθλητικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες, που περιλαμβάνουν υποστηρικτική διδασκαλία εντός της δομής για την εκμάθηση της ελληνικής και αγγλικής γλώσσας, μαθηματικών και πληροφορικής, ομαδικά αθλήματα, ζωγραφική, χειροτεχνία, χορό, ψυχαγωγικές εκδρομές, με στόχο την ενίσχυση της προσωπικότητας των παιδιών και την καλλιέργεια των προσωπικών τους κλίσεων.

Ακόμη, θα παρέχονται σεμινάρια ευαισθητοποίησης και διοργάνωση εκδηλώσεων και δράσεων στην τοπική κοινότητα. «Βασικός σκοπός της λειτουργίας της Δομής Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων «Άγιος Αθανάσιος» είναι η διασφάλιση ενός επαρκούς πλαισίου προστασίας και φροντίδας και η ομαλή μετάβαση στην ενηλικίωση των ασυνόδευτων ανηλίκων», αναφέρει η απόφαση του υπουργείου.

Οι υπηρεσίες θα παρέχονται όλο το εικοσιτετράωρο και επτά ημέρες την εβδομάδα από την εξειδικευμένη και ειδικά εκπαιδευμένη ομάδα έργου συμπεριλαμβανομένων αργιών και Σαββατοκύριακων για 12 μήνες.

Την ευθύνη λειτουργίας της δομής έχει η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία Κέντρο Νέων Ηπείρου, που ζητά να προσλάβει κοινωνικούς λειτουργούς, ψυχολόγους, εκπαιδευτικούς, διερμηνείς αραβικών-φαρσί-νταρί-παστού-ουρντού, δικηγόρο, νοσηλευτή, προσωπικό γενικών καθηκόντων-φροντιστές, φύλακες, μάγειρα, βοηθό μάγειρα, προσωπικό καθαριότητας και υπεύθυνο υγιεινής.

πηγη.Εφημ.ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ


Δωρεάν φιλική προβολή.

 • Δείτε το βίντεο αφιέρωμα της Ιεράς Μονής Αβελ

  Δείτε το βίντεο αφιέρωμα της Ιεράς  Μονής Αβελ

 • Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Πωγωνιανής

  Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Πωγωνιανής

 • βίντεο αφιέρωμα του Εκκλησιαστικού Μουσείου Χρυσόρραχης

  Εκκλησιαστικό Μουσείο Χρυσόρραχης.Βίντεο αφιέρωμα!!!

 • Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

 • Δείτε το βίντεο αφιέρωμα της Ιεράς Μονής Σωσσίνου

  Δείτε το βίντεο αφιέρωμα της Ιεράς Μονής Σωσσίνου

 • Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικό Μουσείο Μερόπης

  Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικό Μουσείο Μερόπης

 • Βίντεο αφιέρωμα: Μουσείο Ιερομάρτυς Πατροκοσμάς στο Βασιλικό Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Μουσείο Ιερομάρτυς Πατροκοσμάς στο Βασιλικό Πωγωνίου

 • Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

  Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

 

Blog: http://karagkiozis-ipirotis.blogspot.com

Facebook: Ηπειρώτης Θέατρο Σκιών

Youtube: https://www.youtube.com/watch?v=dBsa-lnTShY

Δωρεάν Πολιτιστική προβολή

 

Διαχειριστής Ιστοσελίδας


Καψάλης Χάρης

Facebook

Τηλ.Καταγγελιών:
Κιν.6973034101
email: tzourlakos@yahoo.gr