Banner Πανω
 
 
 

Πνευματικού Κέντρου το… ανάγνωσμα από την Πρωτοβουλία Καλλιτεχνών Ιωαννίνων

 

Για εμμονή της δημοτικής αρχής στο να τους απαξιώνει και να τους αγνοεί, κάνει λόγο η Πρωτοβουλία Καλλιτεχνών Ιωαννίνων, που το ίδιο… εμμονικά συνεχίζει τις ανακοινώσεις- καταγγελίες, τονίζοντας ότι οι αντιδράσεις δεν προκύπτουν από φαντασιώσεις και επ’ ουδενί από διάθεση αντιπολίτευσης, αλλά κυρίως από την ανοίκεια στάση του δήμου απέναντί τους.

Αυτή τη φορά το… ανάγνωσμα, όπως οι ίδιοι το χαρακτηρίζουν, αφορά το διοικητικό συμβούλιο του Πνευματικού Κέντρου και την πρόεδρό του Ελένη Ακονίδου, με την κριτική να αφορά όχι μόνο τις επιλογές, αλλά και την κατανομή των χρημάτων. Όπως καταγγέλλει η Πρωτοβουλία Καλλιτεχνών Ιωαννίνων, δεν έκανε ουδεμία απολύτως ανοιχτή πρόσκληση προτάσεων προς το καλλιτεχνικό δυναμικό της πόλης για τη συμμετοχή τους στο θερινό του πρόγραμμα εκδηλώσεων, κατηγορία που έχει διατυπωθεί και για το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων.
Αντ’ αυτού –σημειώνεται στην καταγγελία- αποφάσισε την αγορά έξι θεατρικών παραστάσεων από δύο ερασιτεχνικούς ομίλους της πόλης της αρεσκείας του, έναντι 900 ευρώ τη μία, χωρίς επίσης να κάνει καμιά ανοιχτή πρόσκληση προς τις υπόλοιπες ερασιτεχνικές ομάδες της πόλης. Μάλιστα, εκφράζεται η απορία για το ύψος του ποσού που διατίθεται, με δεδομένο ότι στους ερασιτεχνικού θιάσους τα μέλη τους δεν αμείβονται και, πέραν των εξόδων μεταφοράς και ηχοφωτιστικής κάλυψης των παραστάσεών τους, αυτό το ύψος της αμοιβής προσεγγίζει το αντίστοιχο επαγγελματικών παραστάσεων.
Την ίδια στιγμή, όπως καταγγέλλεται, εγκρίθηκε η αγορά τριών επαγγελματικών παραστάσεων από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ιωαννίνων έναντι 450 ευρώ η μία, τιμή που χαρακτηρίζεται παντελώς εξευτελιστική για το Δημοτικό Θέατρο, συν η κάλυψη εξόδων ενοικίασης χώρου μιας παράστασης επαγγελματικού θιάσου της πόλης ύψους 400 ευρώ. Επίσης, αναφορά κάνει και στην αγορά δύο παραστάσεων κουκλοθεάτρου από επαγγελματίες κουκλοπαίκτες της πόλης έναντι 300 ευρώ τη μία, αντιπαραβάλλοντας τη δαπάνη με το αντίτιμο των 1.200 ευρώ που διατέθηκε κατά την απελθούσα χειμερινή περίοδο από το Πνευματικό Κέντρο για την αγορά παραστάσεων κουκλοθεάτρου από την Αθήνα.
Τέλος, καταγγέλλεται η αγορά παραστάσεων και συναυλιών από μουσικά και θεατρικά σχήματα εξ Αθηνών έναντι 3.000, 4.000 ή και 6.500 ευρώ εκάστη, παρά τις έντονες αντιδράσεις των μελών της αντιπολίτευσης.
«Το Πνευματικό Κέντρο ακολουθεί πιστά τη γραμμή της δημοτικής αρχής για την καλλιτεχνική κοινότητα της πόλης και πασιφανώς δε στηρίζει τους καλλιτέχνες του τόπου που αγωνίζονται για να επιβιώσουν. Αν βασικός και κύριος στόχος του Πνευματικού Κέντρου του δήμου Ιωαννιτών δεν είναι η στήριξη των εδώ δημιουργών, τότε ποιος είναι ο πραγματικός λόγος της ύπαρξής του;», καταλήγει η ανακοίνωση- καταγγελία.

Περί «ανωνυμίας»

Στην αρχή της ανακοίνωσης, υπάρχει μια διασαφήνιση ως προς την «ανωνυμία» των μελών της Πρωτοβουλίας Καλλιτεχνών Ιωαννίνων.
«Εμείς οι “ανώνυμοι” καλλιτέχνες της πόλης, κατηγορούμενοι δημοσίως ότι εξαπολύουμε “ανυπόστατες” και “αβάσιμες” κατηγορίες κατά της δημοτικής αρχής και των πολιτιστικών δομών του δήμου, επιθυμούμε να πληροφορήσουμε κατ’ αρχάς τους συμπολίτες μας ότι όλοι έχουμε ονοματεπώνυμο, ιδιότητα, αριθμούς τηλεφώνου και ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, Α.Φ.Μ. (φορολογούμαστε και ασφαλιζόμαστε ως καλλιτέχνες) και κυρίως έχουμε έργο πίσω μας· ζούμε δε στην περιοχή, δημιουργούμε και εν ολίγοις βιοποριζόμαστε από την Τέχνη μας», σημειώνουν, χωρίς βέβαια και αυτή τη φορά η ανακοίνωση να υπογράφεται ονομαστικά, αν και η αλήθεια είναι πως τουλάχιστον κάποια από τα μέλη που συγκροτούν την πρωτοβουλία, είναι γνωστά είτε μέσα από δημόσιες τοποθετήσεις τους, είτε εμφανιζόμενα σε φωτογραφίες κατά τις επαφές τους με τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης.
Διασαφήνιση υπάρχει και ως προς την κριτική σε βάρος τους ότι διεκδικούν αποκλειστικό κριτήριο εντοπιότητας. «Έχουμε εργαστεί στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, την Κρήτη, τη Ρούμελη και τον Μωριά και σε καμία των περιπτώσεων δε θεωρούμε πως πρέπει να δραστηριοποιούνται καλλιτεχνικά στα Γιάννενα αποκλειστικά εντόπιοι καλλιτέχνες, αφού κι εμείς οι ίδιοι πολλάκις έχουμε καλέσει συνεργάτες από άλλες περιοχές της Ελλάδας και του κόσμου να έρθουν εδώ για να δημιουργήσουμε», αναφέρεται.

Γράφει: Ο Αποστόλης Τζελέτας

πηγη.Εφημ.ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ


 • Δείτε το βίντεο αφιέρωμα στην Μονή Σέλτσου
 • Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

  Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

 • Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Πωγωνιανής

  Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Πωγωνιανής

 • Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Κεφαλόβρυσου

  Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Κεφαλόβρυσου

 • Δείτε το βίντεο αφιέρωμα της Ιεράς Μονής Αβελ

  Δείτε το βίντεο αφιέρωμα της Ιεράς  Μονής Αβελ

 • Βίντεο αφιέρωμα: Μουσείο Ιερομάρτυς Πατροκοσμάς στο Βασιλικό Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Μουσείο Ιερομάρτυς Πατροκοσμάς στο Βασιλικό Πωγωνίου

 • βίντεο αφιέρωμα του Εκκλησιαστικού Μουσείου Χρυσόρραχης

  Εκκλησιαστικό Μουσείο Χρυσόρραχης.Βίντεο αφιέρωμα!!!

 • Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

 

 

 

Το κανάλι μας στο YouTube.

Πατήστε επάνω για να μεταφερθείτε στο κανάλι μας στο YouTube

Εάν είναι τής αρεσκείας σας κάντε εγγραφή και γίνεται μέλος του.

 

Το BLOGSPOT τής Ιστοσελίδας μας

 

Διαχειριστής Ιστοσελίδας


Καψάλης Χάρης

Facebook

Τηλ.Καταγγελιών:
Κιν.6973034101
email: tzourlakos@yahoo.gr

Συνταγή γνήσιας Πωγωνίσιας κουρκουτόπιτας

Αφιερωμένο στη ''ΜΑΝΑ ΜΟΥ''

Κύρκου Καψάλη Αγαθή

πού έφυγε από την ζωή 17-8-2020 από ανακοπή καρδιάς...