Banner Πανω
 
 
 

Κινδυνεύει να χαθεί η τσίμα απ’ τα νερά της Παμβώτιδας!

 

Φημισμένες πανελληνίως ήταν κάποτε οι τσίμες που ψάρευαν οι Γιαννιώτες στα νερά της Παμβώτιδας, οι οποίες επί δεκαετίες υπήρξαν ένα από τα βασικότερα αλιεύσιμα είδη στη λίμνη μας, το οποίο δεν συναντάται πουθενά  αλλού.
Σήμερα, ωστόσο, η κατάσταση έχει αλλάξει πολύ κι αυτό χάρη στην ανθρώπινη παρέμβαση, εξαιτίας της οποίας η τσίμα κινδυνεύει να εξαφανιστεί από το λιμναίο οικοσύστημα όπως και άλλα είδη της ιχθυοπανίδας που κάποτε τα συναντούσε κανείς σε αφθονία μέσα σ’ αυτό. Με το θέμα θα ασχοληθεί ημερίδα που θα πραγματοποιήσουν αύριο, Τετάρτη ο Φορέας Διαχείρισης Παμβώτιδας, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου.

Ενδημικό είδος
Η Ηπειρώτικη τσίμα (Pelasgus epiroticus, όπως είναι το επιστημονικό της όνομα) αποτελεί ενδημικό είδος της Παμβώτιδας, δηλαδή συναντάται μόνο σε αυτήν και πουθενά αλλού στον κόσμο! Γι’ αυτό εξάλλου, λόγω της σπάνιας και ιδιαίτερης βιοποικιλότητας της περιοχής, η λίμνη μας μαζί με την ευρύτερη περιοχή του λεκανοπεδίου των Ιωαννίνων, έχουν ενταχθεί στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Προστατευόμενων Περιοχών «NATURA 2000».

Μείωση πληθυσμού
Ωστόσο, όπως αναφέρει σε χθεσινή του ανακοίνωση ο Φορέας Διαχείρισης Λίμνης, στις μέρες μας, η Παμβώτιδα, δέχεται έντονες πιέσεις από τις διάφορες ανθρωπογενείς δραστηριότητες, οι επιπτώσεις των οποίων αφορούν άμεσα την ιχθυοπανίδα της λίμνης αλλά και ολόκληρο το οικοσύστημά της.
Προσθέτει δε με έμφαση πως για τα υδάτινα οικοσυστήματα όπως αυτό της Παμβώτιδας, η ιχθυοπανίδα αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους κρίκους στην τροφική αλυσίδα, προσδίδοντας έτσι μεγάλη οικολογική και εμπορική αξία σε μια περιοχή.
Όπως επισημαίνει ο Φορέας, η τσίμα αποτέλεσε για δεκαετίες ένα από τα βασικά αλιεύσιμα είδη της λίμνης μας. Πλέον, όμως, παρατηρείται δραματική μείωση στους πληθυσμούς της, γεγονός που την αξιολογεί ως Κρισίμως Κινδυνεύον είδος στο Κόκκινο Βιβλίο των απειλούμενων ειδών της Διεθνής Ένωσης Προστασίας της Φύσης (IUCN). Κύριες απειλές για το είδος θεωρούνται η υποβάθμιση του φυσικού της ενδιαιτήματος, η εισαγωγή ξενικών ψαριών στη λίμνη και η αύξηση των πληθυσμών των φυσικών θηρευτών της.
Ημερίδα αύριο
Όλα τα παραπάνω θα τεθούν επί τάπητος σε ημερίδα με θέμα «Ενίσχυση του ενδημικού είδους Pelasgus epiroticus και διαχείριση των ιχθυοπληθυσμών της Λίμνης Παμβώτιδας», η οποία θα λάβει χώρα αύριο, Τετάρτη και ώρα 19:30 στον Πολιτιστικό χώρο «Δημήτρης Χατζής» (αύλειος χώρος).
Την ημερίδα διοργανώνει ο Φορέας Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας σε συνεργασία με το Εργαστήριο Ζωολογίας (Τ.Β.Ε.Τ./Παν. Ιωαννίνων) και το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών.
Η ημερίδα αποσκοπεί στην ενημέρωση τόσο των τοπικών αρχών και φορέων της περιοχής όσο και στην ευαισθητοποίηση του ευρύ κοινού, σχετικά με τη σημερινή κατάσταση των ιχθυοπληθυσμών της Παμβώτιδας και ειδικότερα του ενδημικού είδους της τσίμας, τις απειλές τις οποίες αυτό δέχεται, καθώς και τις πιθανές προοπτικές προστασίας του, όπως αυτά προέκυψαν μέσα από τις δράσεις του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος.

πηγη.Εφημ.ΠΡΩΪΝΟΣ ΛΟΓΟΣ


 • Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

  Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

 • Ιερά Μονή Παναγίας Ραϊδιώτισσας Βροσίνα Ζίτσας.Βίντεο αφιέρωμα.Δείτε το...

  Ιερά Μονή Παναγίας Ραϊδιώτισσας Βροσίνα Ζίτσας.Βίντεο αφιέρωμα.Δείτε το...

 • Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Κεφαλόβρυσου

  Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Κεφαλόβρυσου

 • Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

 • Βίντεο αφιέρωμα: Μουσείο Ιερομάρτυς Πατροκοσμάς στο Βασιλικό Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Μουσείο Ιερομάρτυς Πατροκοσμάς στο Βασιλικό Πωγωνίου

 • βίντεο αφιέρωμα του Εκκλησιαστικού Μουσείου Χρυσόρραχης

  Εκκλησιαστικό Μουσείο Χρυσόρραχης.Βίντεο αφιέρωμα!!!

 • Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Πωγωνιανής

  Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Πωγωνιανής

 • Ιερά Μονή Πατέρων.Λίθινο Ζίτσας Ιωαννίνων.Βίντεο Αφιέρωμα.Δείτε το...

  Ιερά Μονή Πατέρων.Λίθινο Ζίτσας Ιωαννίνων.Βίντεο Αφιέρωμα.Δείτε το...

 • Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

 

 

 

Το κανάλι μας στο YouTube.!!!

Πατήστε επάνω για να μεταφερθείτε στο κανάλι μας στο YouTube

Εάν είναι τής αρεσκείας σας κάντε εγγραφή και γίνεται μέλος του.

 

Το BLOGSPOT τής Ιστοσελίδας μας

 

Διαχειριστής Ιστοσελίδας


Καψάλης Χάρης

Facebook

Τηλ.Καταγγελιών:
Κιν.6973034101
email: tzourlakos@yahoo.gr

Συνταγή γνήσιας Πωγωνίσιας κουρκουτόπιτας

Αφιερωμένο στη ''ΜΑΝΑ ΜΟΥ''

Κύρκου Καψάλη Αγαθή

πού έφυγε από την ζωή 17-8-2020 από ανακοπή καρδιάς...