Banner Πανω
 
 
 

Πυρά για εγκληματική αδράνεια και αυταρχική διακυβέρνηση

 

 

Για διαχείριση κρίσιμων ζητημάτων, όπως αυτά της δημόσιας υγείας και παιδείας, με τρόπο που συντείνει σε μια αυταρχική διακυβέρνηση, κατηγόρησε από τα Γιάννενα τον πρωθυπουργό ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Αλέξης Τσίπρας, λίγα 24ωρα πριν την αναμενόμενη «σύγκρουση» στην Βουλή, καθώς την Πέμπτη ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ενημερώσει τους βουλευτές για τις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.

Ο κ. Τσίπρας, που επισκέφθηκε το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο των Ιωαννίνων και είχε συναντήσεις διαδοχικά με τη διοίκηση, αλλά και εργαζόμενους, εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση και προσωπικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη για τον τρόπο που αντιμετωπίζει εν μέσω καραντίνας τη δημόσια υγεία και παιδεία.
«Η πανδημία δε σημαίνει κατάλυση της Δημοκρατίας. Δεν πρόκειται στο όνομα της πανδημίας να συναινέσουμε σε μια αυταρχική διακυβέρνηση, γιατί σε αυταρχική διακυβέρνηση συντείνει ο τρόπος με τον οποίο ο κ. Μητσοτάκης και οι υπουργοί του διαχειρίζονται κρίσιμα ζητήματα και για τη δημόσια Υγεία και για τη δημόσια Παιδεία. Η δημοκρατία δεν μπαίνει σε καραντίνα. Θα υπάρξει λογοδοσία από δω και στο εξής», κατέληξε στις δηλώσεις του.
Προηγουμένως, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αντιμετώπισε την πανδημία με εγκληματική ολιγωρία και αδράνεια, επισημαίνοντας πως έπρεπε να αδράξει την ευκαιρία για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας. «Δυστυχώς, το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων έχει κι αυτό μετατραπεί σε νοσοκομείο μίας νόσου, παρά το γεγονός ότι ευτυχώς ακόμη η πληρότητα στη Μονάδα covid δεν είναι στο 100%, όπως σε άλλα νοσοκομεία στη χώρα μας. Εντούτοις και εδώ το 80% των τακτικών περιστατικών μη covid δεν αντιμετωπίζονται. Υπάρχει αναστολή όλων των χειρουργικών επεμβάσεων και αντιλαμβάνεστε τι σημαίνει αυτό. Σημαίνει ότι οι γιατροί και εδώ βρίσκονται στην πολύ δυσάρεστη κατάσταση να επιλέγουν ποιοι θα είναι αυτοί οι τυχεροί στο 20% που θα αντιμετωπίσουν τα μεγάλα και οξυμένα προβλήματα που χρήζουν νοσηλείας, χρήζουν χειρουργικών επεμβάσεων. Θέλω να εκφράσω την συμπαράσταση και την ευγνωμοσύνη μου σε αυτούς τους ανθρώπους, που δίνουν καθημερινά τη μάχη. Αναφέρομαι στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο των Ιωαννίνων δεν έγινε ούτε μία πρόσληψη μόνιμου γιατρού κατά τη διάρκεια της πανδημίας, από το ξέσπασμα της πανδημίας και μετά. Ούτε σε ό,τι αφορά το νοσηλευτικό προσωπικό υπήρξε καμία προκήρυξη. Είχαμε μονάχα την ενίσχυση σε ό,τι αφορά σε επικουρικούς γιατρούς και προσωπικό. Δεν μπορεί το σημερινό στελεχιακό δυναμικό να ανταπεξέλθει στις πολύ αυξημένες ανάγκες. Πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουμε ότι η κρίση αυτή πρέπει να αντιμετωπιστεί όχι με εγκληματική ολιγωρία και αδράνεια, όπως την αντιμετώπισε η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη, αλλά ως μία ευκαιρία να ενισχύσουμε το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Τώρα που δεν έχουμε την τρόικα πάνω από το κεφάλι μας να μας λέει πόσους θα προσλάβουμε και πόσους θα απολύσουμε. Τώρα που δεν υπάρχουν περιορισμοί στις δημόσιες δαπάνες για την υγεία, αλλά αντιθέτως και η Ευρωπαϊκή Ένωση μας δίνει το “πράσινο” φως να δαπανήσουμε, οφείλουμε να αλλάξουμε στρατηγική», σημείωσε.
Απέδωσε μάλιστα τη στάση της κυβέρνησης στη θέση της για αναγκαίες συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στην Υγεία. «Ο κ. Μητσοτάκης δεν έκανε ούτε μία πρόσληψη, διότι έχει στο μυαλό του τις συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού και στην υγεία. Ήταν στο πρόγραμμά του. Προεκλογικά μιλούσε για τα δημόσια νοσοκομεία, τα οποία είναι άχρηστα και πρέπει μέσα από τη συνεργασία με ιδιώτες να γίνουν πιο αποτελεσματικά. Ελπίζω να συνειδητοποίησε πόσο άστοχες είναι αυτές οι σκέψεις, πόσο άδικο είχε, τώρα που όλοι αντιλαμβανόμαστε την αξία του Εθνικού Συστήματος Υγείας», τόνισε.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόσο στη συνομιλία του νωρίτερα με εργαζόμενους, όσο και στις δηλώσεις του, στάθηκε συμπαραστάτης του αιτήματός τους για μόνιμες προσλήψεις και ένταξή τους στα βαρέα και ανθυγιεινά. Μάλιστα, μιλώντας με τους εργαζόμενους, όταν ρωτήθηκε γιατί ως κυβέρνηση δεν προχώρησε στην ένταξή τους στα ΒΑΕ, αναφέρθηκε στους δημοσιονομικούς περιορισμούς που τότε υπήρχαν. Ζήτησε από την πολιτεία να αντιμετωπίσει το αίτημα με απόλυτη κατανόηση. «Αλλιώς δεν έχει νόημα να χειροκροτούμε τους ήρωες, όταν τους σκεφτόμαστε μονάχα την κρίσιμη στιγμή. Οι νοσηλευτές κάνουν υπερωρίες, εργάζονται την νύχτα για 8 ευρώ για να αντιμετωπίσουν τον ανθρώπινοι πόνο και την αγωνία όλων όσοι έρχονται εδώ για να νοσηλευτούν με κορωνοϊό», επισήμανε.
Ταυτόχρονα ανέφερε ότι πρέπει να υπάρξει επέκταση των συμβάσεων επικουρικών γιατρών και εργαζόμενων, και ειδικά κίνητρα σε όλους όσοι σήμερα είναι επικουρικοί εργαζόμενοι, γιατροί και νοσηλευτές, στις προσλήψεις που πρέπει να προκηρυχθούν για να ενταχθούν στο Ε.Σ.Υ.
«Είναι αδιανόητο την ώρα της κρίσης να φεύγει προσωπικό από τα νοσοκομεία. Στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης μίλησα για την ανάγκη 15.000 μόνιμων προσλήψεων στο Ε.Σ.Υ. όταν ο κ. Μητσοτάκης είχε πάει μας είχε πει ότι στο δεύτερο κύμα της πανδημίας τα καταφέρνει καλύτερα από το πρώτο και ότι δε θα έχουμε lockdown και ανακοίνωσε 15.000 προσλήψεις στον στρατό και όχι στα δημόσια νοσοκομεία. Δεν αντιλέγω για τις ανάγκες που μπορεί να υπάρχουν στο στράτευμα, όμως η έλλειψη προσωπικού στο στράτευμα δεν είναι αυτή που αναγκάζει την κυβέρνηση να κρατά αυτή την παθητική στάση στις προκλήσεις της Τουρκίας. Όταν, όμως, λες ότι έχεις πόλεμο στη δημόσια υγεία, τότε πρέπει να ενισχύσεις το στράτευμα και όχι να αδιαφορείς γι’ αυτό», τόνισε.
Τέλος, κάλεσε την κυβέρνηση να σχεδιάσει, με την βοήθεια όλων των πολιτικών δυνάμεων, την ενίσχυση του ΕΣΥ. «Έστω και στο και πέντε η κυβέρνηση οφείλει να συνειδητοποιήσει ότι δεν μπορεί να συνεχίσει να αυτοαποθεώνεται και να αυτοθαυμάζεται. Μας οδήγησε εδώ που μας οδήγησε με την ολιγωρία της, ας έρθει εδώ να ζητήσει την βοήθεια όλων μας να καταστρώσουμε ένα σχέδιο ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος υγείας», υπογράμμισε.
Τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ συνόδευσαν στο ΠΓΝΙ, μαζί με άλλα στελέχη του κόμματος, ο πρώην υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός και η βουλευτής Ιωαννίνων Μερόπη Τζούφη.

Ζητά τη σύμβαση με τη Cisco

Με αφορμή τα προβλήματα που για δεύτερη ημέρα παρουσιάστηκαν στην τηλεκπαίδευση των μαθητών, ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση ότι ψεύδονται για τους λόγους που κατέρρευσε το σύστημα, και κάλεσε την κυβέρνηση να φέρει στη Βουλή τη σύμβαση με την εταιρεία που παρέχει το σύστημα τηλεκπαίδευσης.
Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα η κυβέρνηση ψεύδεται όταν ισχυρίζεται ότι το πρόβλημα είναι πανευρωπαϊκό, ενώ άφησε αιχμές για τους όρους της σύμβασης με τον συγκεκριμένο πάροχο.
«Πράγματι, η εταιρεία με την οποία συμφώνησε να δώσει το 100% της διαδικασίας της τηλεκπαίδευσης, είχε προβλήματα με τον server της στο Λονδίνο, και πράγματι σε όλη την Ευρώπη υπήρξαν προβλήματα με αυτή τη συγκεκριμένη εταιρεία, αλλά καμία άλλη χώρα στην Ευρώπη δεν έδωσε όλη την εκπαιδευτική διαδικασία σε έναν μόνο πάροχο. Οι περισσότερες χώρες αξιοποίησαν τις δημόσιες πλατφόρμες. Εδώ υπάρχει το πανελλήνιο σχολικό δίκτυο. Δεν το αξιοποίησε η κυβέρνηση το δημόσιο σύστημα και έδωσε την τηλεκπαίδευση σε έναν μόνο πάροχο. Ζητούμε, λοιπόν, το ζητούμε εδώ και μήνες, έστω και τώρα οφείλει ο κ. Μητσοτάκης, όχι η κα Κεραμέως -δεν υπάρχουν οι ευθύνες στους υπουργούς, ο πρωθυπουργός έχει την ευθύνη- να φέρει στη Βουλή τη σύμβαση του υπουργείου Παιδείας με τον πάροχο, ο οποίος ευθύνεται για την κατάρρευση του συστήματος, με αποτέλεσμα να μη γίνει η τηλεκπαίδευση στη χώρα μας. Γιατί δε φέρνει τη σύμβαση; Μήπως γιατί αν φέρει τη σύμβαση, θα δούμε ότι υπάρχουν όροι που αφορούν τη δυνατότητα του παρόχου να κάνει χρήση προσωπικών δεδομένων όσων συμμετέχουν στην τηλεκπαίδευση και μάλιστα για πολλά χρόνια; Λέω, μήπως; Σε κάθε περίπτωση οφείλει να έρθει η σύμβαση στη Βουλή», τόνισε.

Γράφει: Η Γεωργία Χαλάτση

πηγη.Εφημ. ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ


 • Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

 • Βίντεο αφιέρωμα: Μουσείο Ιερομάρτυς Πατροκοσμάς στο Βασιλικό Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Μουσείο Ιερομάρτυς Πατροκοσμάς στο Βασιλικό Πωγωνίου

 • Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Κεφαλόβρυσου

  Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Κεφαλόβρυσου

 • Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

 • Ιερά Μονή Πατέρων.Λίθινο Ζίτσας Ιωαννίνων.Βίντεο Αφιέρωμα.Δείτε το...

  Ιερά Μονή Πατέρων.Λίθινο Ζίτσας Ιωαννίνων.Βίντεο Αφιέρωμα.Δείτε το...

 • Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

  Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

 • Ιερά Μονή Παναγίας Ραϊδιώτισσας Βροσίνα Ζίτσας.Βίντεο αφιέρωμα.Δείτε το...

  Ιερά Μονή Παναγίας Ραϊδιώτισσας Βροσίνα Ζίτσας.Βίντεο αφιέρωμα.Δείτε το...

 • βίντεο αφιέρωμα του Εκκλησιαστικού Μουσείου Χρυσόρραχης

  Εκκλησιαστικό Μουσείο Χρυσόρραχης.Βίντεο αφιέρωμα!!!

 • Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Πωγωνιανής

  Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Πωγωνιανής

 

 

 

Το κανάλι μας στο YouTube.!!!

Πατήστε επάνω για να μεταφερθείτε στο κανάλι μας στο YouTube

Εάν είναι τής αρεσκείας σας κάντε εγγραφή και γίνεται μέλος του.

 

Το BLOGSPOT τής Ιστοσελίδας μας

 

Διαχειριστής Ιστοσελίδας


Καψάλης Χάρης

Facebook

Τηλ.Καταγγελιών:
Κιν.6973034101
email: tzourlakos@yahoo.gr

Συνταγή γνήσιας Πωγωνίσιας κουρκουτόπιτας

Αφιερωμένο στη ''ΜΑΝΑ ΜΟΥ''

Κύρκου Καψάλη Αγαθή

πού έφυγε από την ζωή 17-8-2020 από ανακοπή καρδιάς...