Έρχονται μειώσεις τελών, για κατοικίες της πόλης

 

Σε παλαιότερες περιόδους, η αντιπαράθεση στα δημοτικά συμβούλια στις συνεδριάσεις για τον καθoρισμό των ανταποδοτικών τελών, επικεντρωνόταν είτε στις αυξήσεις είτε στις ανεπαίσθητες μειώσεις των τελών. 

Αυτή τη φορά στο δημοτικό συμβούλιο της πόλης, η αντιπαράθεση δημοτικής αρχής και αντιπολίτευσης είχε ως επίκεντρο το ποσοστό της μείωσης που ανακοίνωσε ότι θα ισχύσει οριζόντια για το σύνολο των δημοτών, σε κατοικίες και επιχειρήσεις, η δημοτική αρχή.  Μία πρόταση που υπερψηφίστηκε και από τις παρατάξεις Μπέγκα και Καλογιάννη αντίστοιχα, που άσκησαν όμως σφοδρή κριτική κατηγορώντας τη δημ. αρχή, αφενός για πολιτική εξαπάτηση και επικοινωνιακή διαχείριση και αφετέρου για επίδειξη λαϊκισμού.

 

Γενναία μείωση

Η κεντρική εισήγηση από τον αντιδήμαρχο Φ. Βάββα, επικεντρώθηκε στη φιλοσοφία της δημοτικής αρχής να εξορθολογίσει τα τέλη σε όλη την έκταση του δήμου. 

Όπως είπε, είναι η πρώτη φορά από το 2015 που επέρχονται μειώσεις των τελών για τα νοικοκυριά στην πόλη των Ιωαννίνων, ενώ πρόσθεσε, ότι οι μειώσεις θα μπορούσαν να είναι μεγαλύτερες εάν δεν υπήρχε το αυξημένο κόστος στη διαχείριση των απορριμμάτων, λόγω του υψηλού τιμολογίου του ΦΟΔΣΑ.

Με τις μειώσεις αυτές, ο δήμος «επιστρέφει» στους δημότες ποσό 1,3 εκ. ευρώ, ενώ ο δήμος Ιωαννιτών είναι ο μοναδικός στην Ελλάδα που προχώρησε σε δεύτερη δέσμη μέτρων ενίσχυσης στην περίοδο της πανδημίας, αναγνωρίζοντας τις δυσκολίες των επαγγελματιών και των επιχειρηματιών από τα απαγορευτικά μέτρα. 

«Η δημοτική αρχή υιοθέτησε όσες προτάσεις κατατέθηκαν από δημοτικούς συμβούλους της αντιπολίτευσης και κρίθηκαν ρεαλιστικές. Έτσι προχωράμε σε μία γενναία μείωση μέσα σε πρωτόγνωρες συνθήκες που βιώνουμε», τόνισε ο κ. Βάββας ενώ πρόσθεσε, ότι τον Μάρτιο θα υπάρχει σαφής εικόνα για το ύψος των δαπανών που πρέπει να καταβάλλει ο δήμος στον ΦΟΔΣΑ. 

Οι μειώσεις τελών αφορούν σε ολόκληρο τον δήμο, ενώ την επόμενη χρονιά διευρύνεται και το κοινωνικό τιμολόγιο.

 

Η αντιπολίτευση

Μεγάλο μέρος της συζήτησης αφιερώθηκε στο επιπλέον ποσό που προέκυψε για τα ταμεία του δήμου Ιωαννιτών, από τις δηλώσεις των «αδήλωτων» τετραγωνικών, με ποσό που υπερκαλύπτει τις δαπάνες για τη διαχείριση των απορριμμάτων, κάτι που δίνει τη δυνατότητα για μεγαλύτερες μειώσεις τελών, από αυτές που πρότεινε τελικά η δημ. αρχή.

Ο Θ. Γιωτίτσας υποστήριξε, ότι η πολυδιαφημιζόμενη μείωση για τις κατοικίες, δεν υπερβαίνει το ένα ευρώ το μήνα, τη στιγμή που η στόχευση θα έπρεπε να είναι διαφορετική και να απευθύνεται κυρίως προς τις επιχειρήσεις.  

Ταυτόχρονα, ανέπτυξε την πρόταση της παράταξης που αφορούσε στην οριζόντια γενναία μείωση των δημοτικών τελών για όλες τις επιχειρήσεις χωρίς την υποχρέωση αιτήσεων.

Εξήγησε δε, ότι η μείωση των τελών στις επιχειρήσεις, με βάση την εισήγηση της δημοτικής αρχής, δεν γίνεται αυτόματα, αλλά μετά από αίτηση που πρέπει να καταθέσουν οι ίδιες, κάτι που οδηγεί σε μια χρονοβόρα γραφειοκρατική διαδικασία που προφανώς θα μειώσει τον αριθμό των ωφελούμενων.

Αναρωτήθηκε δε, αν η υπηρεσία είναι σε θέση να επεξεργαστεί τον όγκο των αιτήσεων που πιθανά θα προκύψουν όταν οι επιχειρήσεις που δυνητικά μπορούν να επωφεληθούν από τη μείωση των τελών είναι χιλιάδες.

Στη συνέχεια κατέδειξε την αγωνιώδη αλλά αποτυχημένη όπως είπε, προσπάθεια της δημοτικής αρχής να συνδέσει τις μικρές μειώσεις των δημοτικών τελών με την τιμολογιακή πολιτική του ΦΟΔΣΑ, λέγοντας ότι το ύψος του κόστους αυτού η δημοτική αρχή το παρουσιάζει όπως τη συμφέρει, αφού επισημάνει αρχικά πως τα αυξημένα έσοδα από την αύξηση των δηλωμένων τετραγωνικών υπερκαλύπτουν το όποιο κόστος υπάρχει από την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων.

Στη δευτερολογία του ο Θ. Μπέγκας, στάθηκε κριτικά απέναντι στον λαϊκισμό της δημοτικής αρχής ότι δήθεν μειώνει τα τέλη, λέγοντας ότι οι πολίτες δεν θα δουν καμία ουσιαστική μείωση στις τσέπες τους.

Υπογράμμισε ότι αν η σημερινή δημοτική αρχή δεν είχε προχωρήσει στην ακύρωση του διαγωνισμού για την αντικατάσταση των λαμπτήρων με νέους τεχνολογίας led που είχε βρει έτοιμη, σήμερα ο δήμος θα είχε ήδη οικονομικό όφελος που θα μπορούσε να μεταφραστεί σε μειώσεις στα δημοτικά τέλη και επέκρινε την προσπάθεια να κατηγορηθεί ο ΦΟΔΣΑ για το αυξημένο κόστος της διαχείρισης των απορριμμάτων, κάτι που άλλωστε ήταν γνωστό εδώ και χρόνια ότι θα συμβεί.

 

Η παράταξη «Ιωάννινα 2023»

Ο Β. Κοσμάς από την παράταξη της Τατ. Καλογιάννη υποστήριξε, ότι τα επιπλέον ποσά από τα αδήλωτα τετραγωνικά υπερκαλύπτουν τις όποιες απώλειες και δίνουν την ευχέρεια στον δήμο να προχωρήσει σε μεγαλύτερες μειώσεις και για τις επιχειρήσεις και για τις οικίες. Περισσότερο «σκληρή» στην τοποθέτησή της κατά του κ. Βάββα ήταν η Τατ. Καλογιάννη, αποδίδοντας άκρατο λαϊκισμό στον αντιδήμαρχο όταν υποστηρίζει, πως αν δεν υπήρχαν τα έξοδα του ΦΟΔΣΑ θα ήταν μεγαλύτερες οι μειώσεις των τελών.

 

Οι άλλες παρατάξεις

«Ανεπαίσθητη» χαρακτήρισε τη μείωση των τελών ο Βλ. Παπαχρήστος, εισηγητής της παράταξης «Πολίτες για την Ανατροπή».

Την εισήγηση καταψήφισαν η Όλυ Τσουμάνη και ο Χρ. Πατσούρας.

«Η δημοτική αρχή φορτώνει στις πλάτες του λαού τα κέρδη του ομίλου που εκμεταλλεύεται το εργοστάσιο επεξεργασίας απορριμμάτων και τα κέρδη των εργολάβων που θα αναλάβουν τη λειτουργία στους ΣΜΑ. Επιπλέον, πετσοκόβει δαπάνες για θέματα που αφορούν την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων, κάνοντας ένα βήμα ακόμα στη πορεία υποβάθμισης της υπηρεσίας καθαριότητας», τόνισε, μεταξύ άλλων, η κα Τσουμάνη.

 

Επιτυγχάνεται η σύγκλιση

Ο Άρης Μπαρτζώκας για την παράταξη «Γιάννενα Τώρα» εξέφρασε την ικανοποίηση για την μείωση των τελών, υπενθυμίζοντας πως η συμφωνία σύμπραξης με τη δημ. αρχή περιελάμβανε συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις, όπως η σύγκλιση της τιμολογιακής πολιτικής των ΔΕ.

«Αισθανόμαστε ικανοποιημένοι που η σύμπραξή μας στη δημοτική αρχή συμβάλλει στη χάραξη πολιτικών με κοινωνικό πρόσημο, επιτρέποντας στις προγραμματικές μας δεσμεύσεις να γίνονται πράξη. Ταυτόχρονα, βέβαια, αισθανόμαστε και υπερήφανοι που αγωνιστήκαμε ως συμπράττουσα παράταξη για να προχωρήσει η δημοτική αρχή σε μια γενναία μείωση των δημοτικών τελών, παρά το δύσκολο οικονομικό περιβάλλον στο οποίο καλείται σήμερα να λειτουργήσει ο δήμος», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η παράταξη.

 

Βήμα ανακούφισης

«Είμαστε συνεπείς στις δεσμεύσεις μας χωρίς κανένα ίχνος λαϊκισμού. 

Η πρότασή μας λαμβάνει υπόψιν τις ανάγκες της κοινωνίας αλλά και τις δυνατότητες του δήμου. Μέριμνά μας είναι να ανακουφίσουμε τα νοικοκυριά, αλλά και τις επιχειρήσεις που πλήττονται από την κρίση, η οποία δεν τελείωσε. Οι μειώσεις μπορεί να μην είναι αυτές που θέλαμε, όμως αποτελούν ένα βήμα ανακούφισης για τα νοικοκυριά και ένα βήμα εξορθολογισμού», τόνισε στην τοποθέτησή, με την οποία ολοκληρώθηκε η συζήτηση, ο δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

πηγη.Εφημ.ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ


  • Ιερά Μονή Παναγίας Ραϊδιώτισσας Βροσίνα Ζίτσας.Βίντεο αφιέρωμα.Δείτε το...

    Ιερά Μονή Παναγίας Ραϊδιώτισσας Βροσίνα Ζίτσας.Βίντεο αφιέρωμα.Δείτε το...

  • Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

    Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

  • βίντεο αφιέρωμα του Εκκλησιαστικού Μουσείου Χρυσόρραχης

    Εκκλησιαστικό Μουσείο Χρυσόρραχης.Βίντεο αφιέρωμα!!!

  • Ιερά Μονή Πατέρων.Λίθινο Ζίτσας Ιωαννίνων.Βίντεο Αφιέρωμα.Δείτε το...

    Ιερά Μονή Πατέρων.Λίθινο Ζίτσας Ιωαννίνων.Βίντεο Αφιέρωμα.Δείτε το...

  • Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

    Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

  • Λαογραφικό Μουσείο Καρίτσας Ζίτσας Ιωαννίνων

    Λαογραφικό Μουσείο Καρίτσας Ζίτσας.Δείτε το!!!

  • Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

    Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

 

 

 

Διαχειριστής Ιστοσελίδας


Καψάλης Χάρης

Facebook 

twitter

Οικονομική Ενίσχυση της Ιστοσελίδας

yes

Τηλ.Καταγγελιών:
Κιν.6973034101
email: tzourlakos@yahoo.gr

Το κανάλι μας στο YouTube.!!!

Πατήστε επάνω για να μεταφερθείτε στο κανάλι μας στο YouTube

Εάν είναι τής αρεσκείας σας κάντε εγγραφή και γίνεται μέλος του.

 

Το BLOGSPOT τής Ιστοσελίδας μας

 

ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΣΥΛΛΟΓΩΝ

(ΚΑΛΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗ)

Η Ιστοσελίδα δεν ευθύνεται για την επιμελή ενημέρωση των εφημερίδων των Συλλόγων.Ευθύνη μας είναι η άμεση ανάρτηση αυτών εφόσον ο εκάστοτε Σύλλογος στέλνει έγκαιρα τα σχετικά pdf στο email μας.Ευχαριστώ.Χάρης Καψάλης Διαχειριστής.

Αδελφότητα Ζίτσας Ιωαννίνων

 

Αδελφ/τητας Λιγοψινών Ζίτσας

Αδελφ/τας Χαραυγής Πωγωνίου


Αδελφ/τας Καστάνιανης Πωγωνίου

Βήσσανη Πωγωνίου


Αδελφ/τας Κρυονερίου Πωγωνίου


Η Φωνή του Γεροπλάτανου


Ένωση Κεράσοβου Πωγωνίου