Χτύπησε «κόκκινο» η αιθαλομίχλη στην πόλη

 

Ακόμη χειρότερη από τον περσινό χειμώνα, τότε που οι μελέτες που είχαν γίνει σε εθνικό επίπεδο είχαν αναδείξει την πόλη των Ιωαννίνων και γενικότερα το λεκανοπέδιο ως την πλέον επιβαρυμένη περιοχή της χώρας, αναφορικά με τη συγκέντρωση αιωρούμενων μικροσωματιδίων, είναι η κατάσταση το φετινό χειμώνα. 

Αυτό που έγινε ιδιαίτερα αντιληπτό και αισθητό τις τελευταίες ημέρες λόγω της πλήρους άπνοιας σε συνδυασμό με την ομίχλη, αποτυπώνεται πλήρως και με τον πλέον ανησυχητικό τρόπο στα επίσημα στοιχεία που καταγράφουν οι περιβαλλοντικοί σταθμοί που λειτουργούν στην πόλη, όπως αυτός στην αυλή του Λυκείου της Ζωσιμαίας Σχολής. 

Με την Ε.Ε να ακολουθεί και να εφαρμόζει τις Οδηγίες του ΠΟΥ, που αναφέρουν, ότι δεν πρέπει να υπάρχει υπέρβαση συνολικά στη διάρκεια του έτους, του ανώτατου επιτρεπόμενου ορίου των μικροσωματιδίων για 35 ημέρες ετησίως, η πόλη των Ιωαννίνων έχει ξεπεράσει το όριο αυτό για διπλάσιο αριθμό ημερών, που έφτασε μέχρι χθες το πρωί, τις 60, θέτοντας εκ νέου σε συναγερμό τις αρμόδιες αρχές.

Το ποσοστό υγρασίας τις τελευταίες ημέρες στο λεκανοπέδιο βρίσκεται σχεδόν μόνιμα στο 100%, με τις τελευταίες ημέρες να ξεπερνούν κάθε ανεκτό και επιτρεπτό όριο.

Το απόγευμα της Κυριακής ήταν η χειρότερη ημέρα στην οποία καταγράφηκε μία μέση ημερήσια τιμή 140mg ανά κυβικό μέτρο, με την ανώτατη τιμή στη διάρκεια της ημέρας να φτάνει τα 340mg.

Συνολικά, όπως ανέφερε ο αναπλ. Καθηγητής Μετεωρολογίας Άρης Μπαρτζώκας, για το 2020 το όριο μέχρι πριν την περασμένη εβδομάδα, ξεπεράστηκε 25 φορές τον Ιανουάριο, 5 το Φεβρουάριο, 3 το Μάιο (λόγω μεταφοράς σκόνης από την Αφρική), ένα τον Οκτώβριο, 14 το Νοέμβριο και για τον τρέχοντα Δεκέμβριο 8 από τις 19 πρώτες ημέρες. 

Τις τελευταίες ημέρες οι μέσες ημερήσιες συγκεντρώσεις ήταν: την Τετάρτη 16/12: 83 μg/m3, την Πέμπτη 17/12: 110 μg/m3, την Παρασκευή 18/12: 106 μg/m3 και Σάββατο 19/12: 137 μg/m3. 

Είναι χαρακτηριστικό, ότι το πρωί της Δευτέρας, πριν καν αυξηθεί η κίνηση των οχημάτων στους δρόμους της πόλης, η συγκέντρωση μικροσωματιδίων είχε φτάσει τα 70mg ανά κυβικό μέτρο.

 

Θέλει προσοχή

Ο κ. Μπαρτζώκας σε δηλώσεις του τόνισε, ότι τις επόμενες δύο ημέρες η κατάσταση θα αρχίσει να βελτιώνεται σταδιακά, ωστόσο σε κάθε περίπτωση πρόσθεσε, ότι θα πρέπει όλοι να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις μετακινήσεις τους, ειδικά εκείνοι που επιλέγουν κάποια στιγμή της ημέρας για τη σωματική τους άσκηση. «Τουλάχιστον να αποφεύγουν το τρέξιμο και το ποδήλατο, γιατί είναι εξαιρετικά επικίνδυνο σε αυτές τις συνθήκες, τα μικροσωματίδια να περάσουν πολύ πιο εύκολα στους πνεύμονες», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Επίσης, πρόσθεσε, ότι όσοι χρησιμοποιούν τζάκια ή σόμπες, για θέρμανση, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στην επιλογή της καύσιμης ύλης, που πρέπει να είναι ποιοτική.

 

Ανακοίνωση και συστάσεις  από την περιφέρεια

Στο ίδιο θέμα αναφέρεται και η περιφέρεια Ηπείρου με ανακοίνωσή της, επισημαίνοντας, ότι από τις μετρήσεις στον σταθμό ατμοσφαιρικής ρύπανσης της πόλης των Ιωαννίνων, τις προηγούμενες  ημέρες  οι συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων (ΑΣ10), ξεπέρασαν, σε μέση ημερήσια τιμή, τα 100 μg/m3  στις 17, 18 και κυρίως Σάββατο και Κυριακή  19 και 20/12, ενώ για πέντε συνεχείς ημέρες καταγράφονται μέσες ημερήσιες τιμές πάνω από το επιτρεπτό όριο (50 μg/m3) με ιδιαίτερα υψηλές συγκεντρώσεις τις βραδινές ώρες.  

Με δεδομένο, ότι οι μετεωρολογικές συνθήκες που θα επικρατήσουν τις επόμενες ημέρες, δεν αναμένεται να διαφοροποιηθούν ιδιαίτερα ισχύουν ως αύριο Τετάρτη 23/12 και ώρα 10:00 π.μ στην περιοχή του δήμου Ιωαννιτών οι παρακάτω συστάσεις:

Α. Συστάσεις σε άτομα αυξημένου κινδύνου:

Άτομα με αναπνευστικό πρόβλημα ή καρδιοπαθείς καθώς και τα παιδιά και τα άτομα άνω των 65 ετών θα πρέπει να περιορίσουν τη σωματική άσκηση-δραστηριότητα και το χρόνο παραμονής τους σε εξωτερικούς χώρους. 

Β. Συστάσεις στο γενικό πληθυσμό:

Κάθε άτομο θα πρέπει να περιορίσει  τη σωματική άσκηση ιδιαίτερα αν αισθάνεται ενόχληση στα μάτια ή εμφανίζει βήχα, ρινική συμφόρηση ή ενόχληση στο λαιμό. 

Οι αρμόδιες υπηρεσίες της περιφέρειας παρακολουθούν τις μετρήσεις του σταθμού ατμοσφαιρικής ρύπανσης και τις μετεωρολογικές συνθήκες στην περιοχή του δήμου Ιωαννιτών και εφόσον απαιτηθεί θα εκδοθεί νέα ανακοίνωση για την ενημέρωση του κοινού από την περιφέρεια Ηπείρου.

 

Χωρίς βροχές τα Χριστούγεννα

 

Οι καιρικές συνθήκες στο μεταξύ δεν αναμένεται να μεταβληθούν δραματικά την περίοδο των Χριστουγέννων, αφού η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο, θα υπάρχουν μόνο νεφώσεις και όχι βροχές, κάτι που αναμένεται όμως να αλλάξει από την επόμενη εβδομάδα, όταν και οι πρώτες ενδείξεις δείχνουν βροχοπτώσεις την εβδομάδα της Πρωτοχρονιάς για την περιοχή.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

πηγη.Εφημ.ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ


 • Ιερά Μονή Πατέρων.Λίθινο Ζίτσας Ιωαννίνων.Βίντεο Αφιέρωμα.Δείτε το...

  Ιερά Μονή Πατέρων.Λίθινο Ζίτσας Ιωαννίνων.Βίντεο Αφιέρωμα.Δείτε το...

 • Λαογραφικό Μουσείο Καρίτσας Ζίτσας Ιωαννίνων

  Λαογραφικό Μουσείο Καρίτσας Ζίτσας.Δείτε το!!!

 • Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

 • Ιερά Μονή Παναγίας Ραϊδιώτισσας Βροσίνα Ζίτσας.Βίντεο αφιέρωμα.Δείτε το...

  Ιερά Μονή Παναγίας Ραϊδιώτισσας Βροσίνα Ζίτσας.Βίντεο αφιέρωμα.Δείτε το...

 • Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

 • Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

  Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

 • βίντεο αφιέρωμα του Εκκλησιαστικού Μουσείου Χρυσόρραχης

  Εκκλησιαστικό Μουσείο Χρυσόρραχης.Βίντεο αφιέρωμα!!!

 

 

 

Διαχειριστής Ιστοσελίδας


Καψάλης Χάρης

Facebook 

twitter

Οικονομική Ενίσχυση της Ιστοσελίδας

yes

Τηλ.Καταγγελιών:
Κιν.6973034101
email: tzourlakos@yahoo.gr

Το κανάλι μας στο YouTube.!!!

Πατήστε επάνω για να μεταφερθείτε στο κανάλι μας στο YouTube

Εάν είναι τής αρεσκείας σας κάντε εγγραφή και γίνεται μέλος του.

 

Το BLOGSPOT τής Ιστοσελίδας μας

 

ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΣΥΛΛΟΓΩΝ

(ΚΑΛΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗ)

Η Ιστοσελίδα δεν ευθύνεται για την επιμελή ενημέρωση των εφημερίδων των Συλλόγων.Ευθύνη μας είναι η άμεση ανάρτηση αυτών εφόσον ο εκάστοτε Σύλλογος στέλνει έγκαιρα τα σχετικά pdf στο email μας.Ευχαριστώ.Χάρης Καψάλης Διαχειριστής.

Αδελφότητα Ζίτσας Ιωαννίνων

 

Αδελφ/τητας Λιγοψινών Ζίτσας

Αδελφ/τας Χαραυγής Πωγωνίου


Αδελφ/τας Καστάνιανης Πωγωνίου

Βήσσανη Πωγωνίου


Αδελφ/τας Κρυονερίου Πωγωνίου


Η Φωνή του Γεροπλάτανου


Ένωση Κεράσοβου Πωγωνίου