Σε δεινή κατάσταση έχει περιέλθει ο κλάδος της εστίασης πανελλαδικά λόγω των «lockdown» που έχουν αναγκάσει πολλές επιχειρήσεις να παραμένουν κλειστές, ενώ άλλες δουλεύουν μεν, όμως αντιμετωπίζουν σημαντική πτώση του τζίρου τους.
 
Υπάρχουν βέβαια και καταστήματα που πηγαίνουν καλά μέσα στην πανδημία, αυτά όμως είναι η μειοψηφία!
Χθες λοιπόν έγινε και στα Γιάννενα μία συμβολική κινητοποίηση από το Σωματείο Καφέ - Μπαρ, Κέντρων Διασκέδασης και Συναφών Επαγγελμάτων του Νομού, δεκάδες μέλη του οποίου έσπευσαν στην Κεντρική Πλατεία για να παραδώσουν τα κλειδιά τους, προκειμένου αυτά να... αποσταλούν στην Κυβέρνηση! Στόχος της δράσης να διαμαρτυρηθούν για τα ελλιπή μέτρα στήριξης του κλάδου.
Πάντως, ο αναπλ. Υπουργός Οικονομικών Θοδ. Σκυλακάκης, ανέφερε χθες ότι τα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι στιγμής για την εστίαση ανέρχονται σε 1,9 δισ. ευρώ!
 «Στο απροχώρητο...»
Με μελανά χρώματα περιέγραψε ο Πρόεδρος του Σωματείου «Παμβώτις» Χρήστος Τάτσης την εικόνα που παρουσιάζει ο κλάδος της εστίασης σήμερα και στα Γιάννενα. Όπως είπε, «η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο, τα μέτρα που έλαβε η Πολιτεία δεν ήταν επαρκή. Περιμένουμε νέα στήριξη». Παράλληλα, σημείωσε πως για τους μεν υπαλλήλους του κλάδου υπάρχει ασφαλιστική κάλυψη και ένα επίδομα, όχι όμως και για τους επιχειρηματίες για τους οποίους, ως φυσικά πρόσωπα, δεν υπάρχει καμία μέριμνα και κάλυψη, υπενθυμίζοντας ότι ένα κατάστημα, ακόμα και κλειστό, δημιουργεί τεράστια έξοδα με ρεύμα, νερό, συνδρομητικά κανάλια, ΕΝΦΙΑ, λογιστές και ότι υπάρχει πίσω από τη λειτουργία του. Έξοδα που συσσωρεύονται και δύσκολα θα μπορέσει η επιχείρηση να ανταποκριθεί σ’ αυτά όταν φτάσει το πλήρωμα του χρόνου. 
Ο κ. Τάτσης εκτίμησε, επικαλούμενος σχετική έρευνα του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ, ότι με το τέλος της πανδημίας τέσσερα στα 10 καταστήματα δεν θα ανοίξουν ή, αν θα ανοίξουν, θα κλείσουν μέσα στο πρώτο τρίμηνο. «Ελπίζουμε η πρόβλεψη αυτή να μη βγει αληθινή, αλλά με τη στήριξη του Κράτους να σωθούν όλες οι επιχειρήσεις», σημείωσε.
 
Οι λογαριασμοί
Όσον αφορά στην κινητοποίηση, ο Πρόεδρος του Σωματείου Καφέ - Μπαρ, Κέντρων Διασκέδασης και Συναφών Επαγγελμάτων Νομού Ιωαννίνων, είπε ότι «βρήκαμε έναν τρόπο να διαμαρτυρηθούμε χωρίς να προκαλέσουμε. Δεν θέλουμε να συγκεντρώσουμε κόσμο, αλλά κλειδιά και επιχειρήσεις για να δείξουμε με αυτό τον τρόπο τη δυσφορία μας». Ερωτηθείς δε αν μαζί με τα κλειδιά στέλνουν και τους... λογαριασμούς των καταστημάτων τους στην Κυβέρνηση, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «τους λογαριασμούς που είναι πολλοί, τους έχουμε αφήσει πίσω από την πόρτα»!
 
Στήριξη 1,9 δισ. ευρώ
Στα 1,9 δισ. ευρώ ανέρχεται το πακέτο των μέτρων που έχει λάβει μέχρι σήμερα η κυβέρνηση προκειμένου να στηρίξει τον κλάδο της εστίασης, ο οποίος έχει δεχθεί σφοδρό κλίμα από την πανδημία και τα lockdowns, σύμφωνα με τον αναπλ. Υπουργό Οικονομικών, Θοδ. Σκυλακάκη.
Όπως υποστήριξε χθες, «η πολυπλοκότητα διάρθρωσης του κλάδου της εστίασης, καθώς και το μεγάλο διάστημα που δεν λειτουργεί αποτελούν στοιχεία που δυσκολεύουν την εξίσωση επίλυσης των προβλημάτων του». Ο κ. Σκυλακάκης υποστήριξε πως η εστίαση παρουσιάζει δύο σημαντικές αντικειμενικές δυσκολίες. Η πρώτη έχει να κάνει με το γεγονός ότι είναι ως κλάδος άνισος, δεδομένου ότι υπάρχουν επιχειρήσεις που πήγαν καλά μέσα στην πανδημία και πάρα πολλές που δεν πήγαν καθόλου καλά, ανάλογα με τη μορφή που είχαν. Η δεύτερη δυσκολία, σύμφωνα με τον αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών, είναι το γεγονός ότι ο κλάδος περιλαμβάνει και ένα μη δηλωμένο κομμάτι, το οποίο δημιουργεί όντως πραγματικό πρόβλημα στο υποσύνολο επιχειρήσεων που αφορά. Γι’ αυτό και υπάρχουν και μέτρα, όπως π.χ. η μείωση ή ο μηδενισμός των ενοικίων, τα οποία δεν συνδέονται με τη μείωση του τζίρου.
Καταλήγοντας, τόνισε πως δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις, θα πρέπει όλοι να κινηθούν προσεκτικά, δεδομένου ότι τα χρήματα που τώρα δίνονται προέρχονται από δημόσιο δανεισμό, από το εξωτερικό, τα οποία το κράτος θα πρέπει στο μέλλον να τα αποπληρώσει.

πηγη.Εφημ.ΠΡΩΪΝΟΣ ΛΟΓΟΣ


 • Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

 • Βίντεο αφιέρωμα: Ιερά Μονή Αγ.Ιωάννου Προδρόμου.Κάτω Μερόπη Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Ιερά Μονή Αγ.Ιωάννου Προδρόμου.Κάτω Μερόπη Πωγωνίου

 • Ιερά Μονή Παναγίας Ραϊδιώτισσας Βροσίνα Ζίτσας.Βίντεο αφιέρωμα.Δείτε το...

  Ιερά Μονή Παναγίας Ραϊδιώτισσας Βροσίνα Ζίτσας.Βίντεο αφιέρωμα.Δείτε το...

 • Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

  Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

 • Ιερά Μονή Πατέρων.Λίθινο Ζίτσας Ιωαννίνων.Βίντεο Αφιέρωμα.Δείτε το...

  Ιερά Μονή Πατέρων.Λίθινο Ζίτσας Ιωαννίνων.Βίντεο Αφιέρωμα.Δείτε το...

 • Λαογραφικό Μουσείο Καρίτσας Ζίτσας Ιωαννίνων

  Λαογραφικό Μουσείο Καρίτσας Ζίτσας.Δείτε το!!!

 

 

 

Διαχειριστής Ιστοσελίδας


Καψάλης Χάρης

Facebook 

twitter

Οικονομική Ενίσχυση της Ιστοσελίδας

yes

Τηλ.Καταγγελιών:
Κιν.6973034101
email: tzourlakos@yahoo.gr

Το κανάλι μας στο YouTube.!!!

Πατήστε επάνω για να μεταφερθείτε στο κανάλι μας στο YouTube

Εάν είναι τής αρεσκείας σας κάντε εγγραφή και γίνεται μέλος του.

 

Το BLOGSPOT τής Ιστοσελίδας μας

 

ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΣΥΛΛΟΓΩΝ

(ΚΑΛΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗ)

Η Ιστοσελίδα δεν ευθύνεται για την επιμελή ενημέρωση των εφημερίδων των Συλλόγων.Ευθύνη μας είναι η άμεση ανάρτηση αυτών εφόσον ο εκάστοτε Σύλλογος στέλνει έγκαιρα τα σχετικά pdf στο email μας.Ευχαριστώ.Χάρης Καψάλης Διαχειριστής.

Αδελφότητα Ζίτσας Ιωαννίνων

 

Αδελφ/τητας Λιγοψινών Ζίτσας

Αδελφ/τας Χαραυγής Πωγωνίου


Αδελφ/τας Καστάνιανης Πωγωνίου

Βήσσανη Πωγωνίου


Αδελφ/τας Κρυονερίου Πωγωνίου


Η Φωνή του Γεροπλάτανου


Ένωση Κεράσοβου Πωγωνίου