Banner Πανω
 
 
 

 

Δύο παρεμφερή είδη σφενδάμου που προσομοιάζουν στα πλατάνια, καθώς

και η φυλλοβόλος «λικιδάμβαρη» επιλέχθηκαν για να αντικαταστήσουν τα πλατάνια που κόπηκαν, αφού διαπιστώθηκε ότι είχαν νοσήσει από την ασθένεια του μεταχρωματικού έλκους. 

 

Η υπηρεσία Πρασίνου του δήμου Ιωαννιτών, μετά από αλλεπάλληλες συσκέψεις με γεωπόνους και γεωτεχνικούς, που ανέλυσαν τις εναλλακτικές επιλογές για την φύτευση νέων δένδρων, που θα αντικαταστήσουν σε αυτή τη φάση τα πλατάνια που κόπηκαν στο παραλίμνιο και στο Κάστρο, κατέληξε στην απόφασή της. 

Αυτή προβλέπει την φύτευση στις επίμαχες περιοχές δύο ειδών σφενδάμου, που μοιάζουν πολύ με τον πλάτανο για την εξωτερική σειρά των πλατάνων που βλέπει προς τη λίμνη και στην λικιδάμβαρη, για τα σημεία που είναι στην πλευρά των τειχών του Κάστρου και στο εσωτερικό του.

Αυτή την περίοδο βρίσκεται σε εξέλιξη η έρευνα αγοράς καθώς αναζητούνται δένδρα σε φυτώρια που να είναι σε μεγάλο ύψος, ώστε να μεγαλώσουν ακόμη γρηγορότερα φτάνοντας στο επιθυμητό ύψος, προσφέροντας τη σκιά τους.

Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί, ότι πρόκειται για αρκετά κοστοβόρες επιλογές, αφού ανάλογα με την ηλικία του κάθε δένδρου που θα αγοραστεί από φυτώριο, μεγαλώνει και η τιμή, που μπορεί να φτάσει ή και να ξεπεράσει τα 300 ευρώ για το καθένα.

Στη συζήτηση των τελευταίων μηνών αναλύθηκε και το ενδεχόμενο να φυτευτούν κάποια είδη πλατάνου, τα οποία δεν εκδηλώνουν τον ιό και φαίνεται πως δεν προσβάλλονται από την ασθένεια του μεταχρωματικού έλκους. Η λύση αυτή απορρίφθηκε καθώς από το Ινστιτούτο Δασικών και Μεσογειακών Οικοσυστημάτων έχει επισημανθεί σαφώς, ότι τουλάχιστον για μία δεκαετία δε θα πρέπει να φυτευτεί στις επίμαχες περιοχές κανένα άλλο είδος πλατάνου. Για τα συγκεκριμένα είδη μάλιστα τονίζεται, πως δεν εκδηλώνουν τον ιό, αλλά είναι φορείς του, χωρίς κανείς να γνωρίζει εάν μπορούν να τον μεταδώσουν και με ποιον τρόπο σε γειτονικά πλατάνια

Όπως ανέφερε ο αντιδήμαρχος αρμόδιος για θέματα Πρασίνου, Αρ. Παππάς, η υπηρεσία κατέληξε στις επιλογές της, και σύντομα θα γίνουν οι φυτεύσεις των νέων δένδρων, σε σημεία, δίπλα από τα πλατάνια που κόπηκαν. Η αρχική πρόθεση της υπηρεσίας να προχωρήσει σε εκρίζωση των πλατάνων που κόπηκαν κρίθηκε ανεφάρμοστη λόγω του κόστους και της τεράστιας ζημιάς που θα προκαλούνταν στα πεζοδρόμια και τα κράσπεδα, με το ριζικό σύστημα των δένδρων να εκτείνεται σε μία διάμετρο πολλών δεκάδων μέτρων. Έτσι, αποφασίστηκε να απομακρυνθούν οι βάσεις των κορμών μέχρι το έδαφος και η φύτευση των νέων δένδρων να γίνει σε κοντινά σημεία.

 

Τα χαρακτηριστικά των νέων δένδρων

Ο σφένδαμος ψευδοπλάτανος είναι ένα επιβλητικό δένδρο, γρήγορης ανάπτυξης, που φτάνει τα 30-35 μέτρα ύψος, με πυκνό φύλλωμα που θυμίζει πολύ τον πλάτανο. Είναι δένδρο ανθεκτικό στο κρύο, με πολύ ισχυρό ριζικό σύστημα, ενώ το φύλλωμά του γίνεται κίτρινο το Φθινόπωρο Το πλατανοειδές σφενδάμι είναι επίσης δένδρο γρήγορης ανάπτυξης, που φτάνει τα 20 μέτρα ύψος με τα φύλλα του να παίρνουν το Φθινόπωρο αποχρώσεις του κόκκινου, του ροζ – πράσινου ή του κιτρινοπράσινου. Χρησιμοποιείται για σκίαση και καλλωπιστικούς σκοπούς σε πλατείες, πάρκα και πεζοδρόμους. Τέλος, η λικιδάμβαρη είναι ένα δένδρο μέτριας έως ταχείας ανάπτυξης, που φτάνει σε ύψος τα 25 μέτρα, με τη μέση διάρκεια ζωής του να κυμαίνεται στα 400 χρόνια. Παρουσιάζει επίσης μεγάλη αντοχή στο κρύο και αναπτύσσεται πιο γρήγορα σε υγρά εδάφη. Σημαντικό χαρακτηριστικό του γνώρισμα όμως, το ότι δεν προσβάλλεται από ασθένειες.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

πηγη.Εφημ.ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ


 • Ιερά Μονή Παναγίας Ραϊδιώτισσας Βροσίνα Ζίτσας.Βίντεο αφιέρωμα.Δείτε το...

  Ιερά Μονή Παναγίας Ραϊδιώτισσας Βροσίνα Ζίτσας.Βίντεο αφιέρωμα.Δείτε το...

 • Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

 • Βίντεο αφιέρωμα: Μουσείο Ιερομάρτυς Πατροκοσμάς στο Βασιλικό Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Μουσείο Ιερομάρτυς Πατροκοσμάς στο Βασιλικό Πωγωνίου

 • Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Κεφαλόβρυσου

  Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Κεφαλόβρυσου

 • Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

 • βίντεο αφιέρωμα του Εκκλησιαστικού Μουσείου Χρυσόρραχης

  Εκκλησιαστικό Μουσείο Χρυσόρραχης.Βίντεο αφιέρωμα!!!

 • Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Πωγωνιανής

  Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Πωγωνιανής

 • Ιερά Μονή Πατέρων.Λίθινο Ζίτσας Ιωαννίνων.Βίντεο Αφιέρωμα.Δείτε το...

  Ιερά Μονή Πατέρων.Λίθινο Ζίτσας Ιωαννίνων.Βίντεο Αφιέρωμα.Δείτε το...

 • Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

  Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

 

 

 

Το κανάλι μας στο YouTube.

Πατήστε επάνω για να μεταφερθείτε στο κανάλι μας στο YouTube

Εάν είναι τής αρεσκείας σας κάντε εγγραφή και γίνεται μέλος του.

 

Το BLOGSPOT τής Ιστοσελίδας μας

 

Διαχειριστής Ιστοσελίδας


Καψάλης Χάρης

Facebook

Τηλ.Καταγγελιών:
Κιν.6973034101
email: tzourlakos@yahoo.gr

Συνταγή γνήσιας Πωγωνίσιας κουρκουτόπιτας

Αφιερωμένο στη ''ΜΑΝΑ ΜΟΥ''

Κύρκου Καψάλη Αγαθή

πού έφυγε από την ζωή 17-8-2020 από ανακοπή καρδιάς...