Banner Πανω
 
 
 

Χάπι εντ για την ανακύκλωση

 

Χάπι εντ για την ανακύκλωση

Μια πονεμένη ιστορία για την πόλη, αυτή της ανακύκλωσης, οδεύει προς το χάπι εντ. Η πρόταση του δήμου Ιωαννιτών για εξοπλισμό καθαριότητας και ανακύκλωσης με προϋπολογισμό 3.052.860 ευρώ εντάχθηκε επιτέλους στο επιχειρησιακό πρόγραμμα Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας και Ηπείρου.

Τη σχετική απόφαση υπέγραψε ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης, ο οποίος δημοσιοποίησε το ευτυχές τέλος της πρότασης του Δήμου μόλις χτες, κάνοντας στην πόλη ένα χριστουγεννιάτικο δώρο που το περίμενε εδώ και μια δεκαετία.
Με την εξασφάλιση της χρηματοδότησης, είναι πια θέμα χρόνου τα Γιάννενα να αποκτήσουν ένα σύστημα ανακύκλωσης διαφόρων σκουπιδιών. Ευχή όλων βέβαια το όλο σύστημα να λειτουργήσει αποτελεσματικά και συνειδητοποιημένα τόσο από τη δημοτική αρχή όσο και από τους πολίτες. Η εξέλιξη αυτή θα έχει θετικές συνέπειες όχι μόνο στο περιβάλλον και στην τσέπη των πολιτών, καθώς λιγότερα σκουπίδια θα καταλήγουν στον ΧΥΤΑ Ελληνικού (ή στο μέλλον στο εργοστάσιο επεξεργασίας απορριμμάτων) και κατά συνέπεια θα καταβάλλονται λιγότερα τέλη.
Με τα τρία αυτά εκατομμύρια του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (ΕΣΠΑ) θα γίνει η προμήθεια δέκα απορριμματοφόρων διαφόρων τύπων και χωρητικότητας, ενός φορτηγού αυτοκινήτου κατάλληλου για φόρτωση και αποκομιδή ογκωδών αντικειμένων που δεν μπαίνουν στους συμβατικούς κάδους, 2300 κάδων, διαφόρων μεγεθών, δέκα ανοικτών μεταλλικών κοντέινερ, πέντε κλειστών κοντέινερ με συμπιεστή και 800 πλαστικών κάδων οικιακής κομποστοποίησης.
Τη σχετική απόφαση για την υποβολή της πρότασης για την ανακύκλωση στο ΕΣΠΑ την είχε πάρει το Δημοτικό Συμβούλιο τον περασμένο Ιούνιο, αφού οι υπηρεσίες του Δήμου και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Θωμάς Μπέγκας είχαν καταφέρει να ξεπεράσουν αρκετά εμπόδια, όπως την έλλειψη άδειας αποκομιδής απορριμμάτων –απαραίτητη προϋπόθεση για την ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ.
Η δημοτική αρχή είχε στραφεί στη λύση του ΕΣΠΑ καθώς η Ελληνική Εταιρία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ), το γνωστό διαπιστευμένο από το υπουργείο Περιβάλλοντος σύστημα με τους μπλε κάδους, αδυνατούσε να αναλάβει νέες υποχρεώσεις με άλλους Δήμους, πέραν την ήδη συμβαλλόμενων.
Πριν από δύο μήνες όμως, στα τέλη Οκτωβρίου, η ΕΑΑΑ έκανε μια αρκετά σημαντική στροφή και αποφάσισε να αλλάξει πολιτική υπό την πίεση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (η οποία συμμετέχει στην ΕΕΑΑ) και του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης που είναι η εποπτεύουσα αρχή. Στο πλαίσιο της αλλαγής της πολιτικής, η ΕΕΑΑ αποφάσισε να παραχωρήσει ένα απορριμματοφόρο και 300 κάδους στον δήμο Ιωαννιτών
Αυτή η αλλαγή πλεύσης λοιπόν, συνίσταται στο γεγονός ότι εδώ και δέκα μέρες περίπου η ΕΕΑΑ παραχωρεί απορριμματοφόρα και μπλέ κάδους ανακύκλωσης σε δήμους. Πρώτος, ήταν ο δήμος Βόλου που πήρε την περασμένη εβδομάδα ένα όχημα δεκαέξι τόνων και τετρακόσιους κάδους και δεύτερος, ο δήμος Ιωαννιτών που θα παραλάβει ένα όχημα και τριακόσιους κάδους. Ο εξοπλισμός αυτός βρίσκεται καθ’ οδόν και αναμένεται από βδομάδα σε βδομάδα να βρίσκεται όλος στα χέρια του Δήμου. Η συγκυρία αυτή μόνο ευτυχής μπορεί να χαρακτηριστεί. Κι αυτό επειδή ο δήμος Ιωαννιτών μπορεί να ξεκινήσει άμεσα με τον εξοπλισμό της ΕΕΑΑ ένα μικρό σύστημα ανακύκλωσης, δίνοντας την ευκαιρία στον εαυτό του να εντοπίσει τις όποιες αδυναμίες του και να τις διορθώσει μέχρι την άφιξη του ολοκληρωμένου συστήματος ανακύκλωσης. Παράλληλα, στο μεσοδιάστημα αυτό, θα έχει την ευκαιρία να κάνει μια σωστή και αποτελεσματική καμπάνια για τη σημασία της ανακύκλωσης στους πολίτες, οι οποίοι την τελευταία δεκαετία έζησαν δύο-τρεις προσπάθειες των εκάστοτε δημοτικών αρχών «δήθεν ανακύκλωσης».

Πηγή ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ


 • Βίντεο αφιέρωμα: Ιερά Μονή Αγ.Ιωάννου Προδρόμου.Κάτω Μερόπη Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Ιερά Μονή Αγ.Ιωάννου Προδρόμου.Κάτω Μερόπη Πωγωνίου

 • Δείτε το βίντεο αφιέρωμα της Ιεράς Μονής Αβελ

  Δείτε το βίντεο αφιέρωμα της Ιεράς  Μονής Αβελ

 • Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

 • Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

 • Βίντεο αφιέρωμα: Μουσείο Ιερομάρτυς Πατροκοσμάς στο Βασιλικό Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Μουσείο Ιερομάρτυς Πατροκοσμάς στο Βασιλικό Πωγωνίου

 • Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

  Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

 

 

 

Το κανάλι μας στο YouTube.

Πατήστε επάνω για να μεταφερθείτε στο κανάλι μας στο YouTube

Εάν είναι τής αρεσκείας σας κάντε εγγραφή και γίνεται μέλος του.

 

Το BLOGSPOT τής Ιστοσελίδας μας

 

Διαχειριστής Ιστοσελίδας


Καψάλης Χάρης

Facebook

Τηλ.Καταγγελιών:
Κιν.6973034101
email: tzourlakos@yahoo.gr

Συνταγή γνήσιας Πωγωνίσιας κουρκουτόπιτας

Αφιερωμένο στη ''ΜΑΝΑ ΜΟΥ''

Κύρκου Καψάλη Αγαθή

πού έφυγε από την ζωή 17-8-2020 από ανακοπή καρδιάς...