Banner Πανω
 
 
 

Λιτό και με πολλά μηνύματα το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι

 

Δεν υπάρχουν φέτος περιθώρια για υπερβολές

Λιτό και με πολλά μηνύματα το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι

- Τα ψώνια της τελευταίας στιγμής «ζέσταναν» την αγορά
- Λιγότεροι οι επισκέπτες φέτος στην Ήπειρο…

Πιο λιτό σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές είναι το φετινό Χριστουγεννιάτικο τραπέζι για όλους μας, αφού η οικονομική κρίση είναι σαφές ότι δεν αφήνει περιθώρια για υπερβολές ή και τις σπατάλες ακόμα που χαρακτήριζαν περασμένες εορταστικές περιόδους.

Οι σφιχτοί οικογενειακοί προϋπολογισμοί επιτάσσουν πλέον ιδιαίτερη σύνεση στα έξοδα, τη στιγμή μάλιστα που υπάρχουν στις μέρες μας πολίτες οι οποίοι στην κυριολεξία πεινάνε! Ωστόσο, οι θετικές ειδήσεις των δύο τελευταίων εβδομάδων που αφορούν την πορεία της ελληνικής οικονομίας αφήνουν μια… χαραμάδα αισιοδοξίας που φτάνει ως τους πολίτες.

Ο αντίκτυπός της έγινε αισθητός τις τελευταίες τρεις ημέρες και στα Γιάννινα, όπου ο κόσμος βγήκε τελικά στα μαγαζιά για να κάνει τα ψώνια του, «ζεσταίνοντας» κάπως την… παγωμένη μέχρι πρόσφατα αγορά της πόλης μας.

Πτώση στον τουρισμό

Στον αντίποδα, πάντως, βρίσκεται ο τουρισμός στην Ήπειρο, καθώς τα μηνύματα από τις κρατήσεις δωματίων είναι ιδιαίτερα αποθαρρυντικά, τουλάχιστον για τους περισσότερους ξενοδόχους. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι η έξοδος εκδρομέων από την Αθήνα για τις γιορτές είναι φέτος κατά 50%  περίπου μεγαλύτερη σε σχέση με πέρυσι. Φαίνεται αυτοί που άφησαν την πρωτεύουσα δεν πήγαν και πολύ μακριά, προφανώς λόγω του αυξημένου κόστους του ταξιδιού (διόδια, γέφυρα Ρίου, ακριβά καύσιμα κ.λ.π.). Έτσι, το κύμα των εξοδούχων δεν είχε τελικά ιδιαίτερα θετικό τουριστικό αντίκτυπο στην Ήπειρο.  Η πτώση λοιπόν στις κρατήσεις τόσο στα Γιάννινα όσο και στα ορεινά τουριστικά χωριά του Νομού μας είναι εντυπωσιακή, παρά τις μεγάλες μειώσεις που έχουν γίνει στις τιμές των δωματίων.

Στα Γιάννινα γεμάτα είναι για τα Χριστούγεννα τα μεγάλα πολυτελή ξενοδοχεία που φιλοξενούν γκρουπ επισκεπτών, τα οποία πληρώνουν ειδικές τιμές και απολαμβάνουν εορταστικών προσφορών. Στα υπόλοιπα καταλύματα η πληρότητα φτάνει στην καλύτερη περίπτωση το 50%, όπως ανέφερε χθες στον «Π.Λ.» ο Πρόεδρος των Γιαννιωτών Ξενοδόχων Κώστας Βλάχος.

Στα ορεινά του Νομού

Αντίστοιχη είναι η εικόνα και στα ορεινά του Νομού. Όπως είπε στον «Π.Λ.» ο ξενοδόχος απ’ το Μπουραζάνι και μέλος της Ένωσης Ξενοδόχων Ιωαννίνων Γιώργος Τάσσος, οι τιμές στα καταλύματα έχουν πέσει σημαντικά (δωμάτιο που στις καλές εποχές κόστιζε 70 έως 90 ευρώ το δίνουν σήμερα ακόμα και έναντι 35 ευρώ), όμως οι κρατήσεις είναι ιδιαίτερα χαμηλές και δεν ξεπερνούν το 40%!

Άλλαξε η εικόνα

Το Σαββατοκύριακο που πέρασε σηματοδότησε με αρκετή καθυστέρηση, την έναρξη της φετινής επίσημης Χριστουγεννιάτικης περιόδου, αφού όλο το προηγούμενο διάστημα ελάχιστα πράγματα, τόσο στην αγορά όσο και γενικότερα στην πόλη έδειχναν ότι πλησιάζουν γιορτές.

Τα καλά νέα με την εκταμίευση της δόσης των κάτι παραπάνω από 34 δις ευρώ που έφτασε ήδη στη χώρα μας, οι επιδοτήσεις που άρχισαν να δίνονται στους αγρότες, μαζί με τα χρωστούμενα εφάπαξ σε χιλιάδες συνταξιούχους του δημοσίου και διάφορα άλλες θετικές ειδήσεις (έναρξη καταβολής επιδόματος θέρμανσης κ.λπ.) , βοηθούν ήδη στο να αλλάζει σιγά – σιγά προς το καλύτερο η ψυχολογία των καταναλωτών και των επαγγελματιών.

Έτσι, λοιπόν, τα τελευταία εικοσιτετράωρα και μέχρι χθες το μεσημέρι η κίνηση στα μαγαζιά υπήρξε αισθητά βελτιωμένη,  αφού οι Γιαννιώτες βγήκαν επιτέλους απ’ το σπίτι και έκαναν τα αναγκαία ψώνια για τις ημέρες των γιορτών! Αγόρασαν κυρίως δώρα, ρούχα, παπούτσια, αξεσουάρ, γλυκά, ποτά και τρόφιμα. Η άνοδος του τζίρου τις τελευταίες ημέρες, όσο εντυπωσιακή κι αν είναι, δεν μοιάζει ικανή να καλύψει τις ζημιές που υπέστησαν οι έμποροι από την αναδουλειά όλη την προηγούμενη χρονιά. Ωστόσο, τους δίνει τη δυνατότητα να κλείσουν κάποιες «τρύπες» και να ανταποκριθούν στις αυξημένες οικονομικές υποχρεώσεις που έχουν παραδοσιακά τέτοια εποχή, καθώς ο χρόνος φτάνει στο τέλος του.

 Πιο… συνετό το τραπέζι!

Ο Χριστουγεννιάτικος οικογενειακός προϋπολογισμός είναι σφιχτός φέτος σε σχέση με προηγούμενες αντίστοιχες περιόδους, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι ο Έλληνας δεν θα γιορτάσει τα Χριστούγεννα όπως αυτός ξέρει. Το γιορτινό τραπέζι δεν θα χαρακτηρίζεται απ’ τις υπερβολές του παρελθόντος, που είχαν ως αποτέλεσμα το 30% περίπου των εδεσμάτων των γιορτών να καταλήγουν στα σκουπίδια, ωστόσο θα διαθέτει όλα τα αναγκαία, σε μικρότερες όμως ποσότητες! Εξάλλου, η σπατάλη τροφίμων σε μια εποχή που κάποιοι άλλοι δίπλα μας πεινάνε είναι ανεπίτρεπτη!

Οι τιμές στα κρέατα, βασικό είδος του Χριστουγεννιάτικου τραπεζιού,  είναι ίδιες με πέρυσι ή και λίγο πιο χαμηλές σε κάποιες περιπτώσεις και οι καταναλωτές έδειξαν και πάλι την προτίμησή τους στο αρνί και το κατσίκι, μόνο που αυτή τη φορά προμηθεύτηκαν απ’ το χασάπη λιγότερα κιλά!

Προσέχουν τι ψωνίζουν

Παρά τον σφιχτό προϋπολογισμό, τα παιδιά θα πάρουν και σ’ αυτές τις γιορτές, με μέτρο όμως, τα καθιερωμένα δώρα και άλλα είδη που παραδοσιακά τους ψωνίζουν οι γονείς τους τέτοια εποχή, όπως ρούχα και παπούτσια. Ωστόσο, είναι γεγονός ότι οι πολίτες ψάχνουν φέτος καλύτερες τιμές, κάνουν σύγκριση και έπειτα από αρκετή σκέψη αγοράζουν τα είδη που χρειάζονται, ενώ εκμεταλλεύονται τις προσφορές που πολλά καταστήματα και στην πόλη μας κάνουν αυτή την περίοδο.

Έντονη η αλληλεγγύη

Μέσα σ’ όλα αυτά συγκινητική είναι η κοινωνική αλληλεγγύη που επιδεικνύουν ενόψει των γιορτών φορείς, σύλλογοι, επαγγελματικές ομάδες, σχολεία, αλλά και μεμονωμένοι πολίτες. Πολλές είναι οι εορταγορές που γίνονται τις τελευταίες ημέρες στην πόλη μας, τα έσοδα των οποίων θα διατεθούν σε ιδρύματα και ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, ενώ είδη πρώτης ανάγκης, όπως ρούχα, τρόφιμα, χαρτικά κ.λπ. συλλέγουν φορείς όπως η Περιφέρεια και ο Ερυθρός Σταυρός.

Θα πρέπει, πάντως, να υπάρξει ένας ευρύτερος συντονισμός των φιλανθρωπικών αυτών δράσεων ώστε να γίνεται μία δίκαιη κατανομή των «καρπών» τους κι εδώ σημαντικό ρόλο μπορεί να παίξει η Περιφέρεια Ηπείρου, η οποία ήδη κινείται προς αυτή την κατεύθυνση.

Πηγή: ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ


 • Δείτε το βίντεο αφιέρωμα της Ιεράς Μονής Αβελ

  Δείτε το βίντεο αφιέρωμα της Ιεράς  Μονής Αβελ

 • Βίντεο αφιέρωμα: Ιερά Μονή Αγ.Ιωάννου Προδρόμου.Κάτω Μερόπη Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Ιερά Μονή Αγ.Ιωάννου Προδρόμου.Κάτω Μερόπη Πωγωνίου

 • Βίντεο αφιέρωμα: Μουσείο Ιερομάρτυς Πατροκοσμάς στο Βασιλικό Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Μουσείο Ιερομάρτυς Πατροκοσμάς στο Βασιλικό Πωγωνίου

 • Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

  Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

 • Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

 • Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

 

 

 

Το κανάλι μας στο YouTube.

Πατήστε επάνω για να μεταφερθείτε στο κανάλι μας στο YouTube

Εάν είναι τής αρεσκείας σας κάντε εγγραφή και γίνεται μέλος του.

 

Το BLOGSPOT τής Ιστοσελίδας μας

 

Διαχειριστής Ιστοσελίδας


Καψάλης Χάρης

Facebook

Τηλ.Καταγγελιών:
Κιν.6973034101
email: tzourlakos@yahoo.gr

Συνταγή γνήσιας Πωγωνίσιας κουρκουτόπιτας

Αφιερωμένο στη ''ΜΑΝΑ ΜΟΥ''

Κύρκου Καψάλη Αγαθή

πού έφυγε από την ζωή 17-8-2020 από ανακοπή καρδιάς...