Banner Πανω
 
 
 

Μόνον εμείς γνωρίζουμε

 

Μόνον εμείς γνωρίζουμε

Τα «πέτρινα» χρόνια της Ελλάδας έφτασαν στις σημερινές γενιές ως απόηχος από τις αναμνήσεις άλλων γενεών. Ήταν εκείνοι που μπορούσαν να ανακαλέσουν την κατοχή και τον εμφύλιο ως κομμάτι της ενήλικης ζωής τους, και να τροφοδοτήσουν τα παιδιά τους με ιστορίες που συνέκριναν τη σύγχρονη Ελλάδα με το άγριο και δύσκολο χθες. Πλέον όμως οι περισσότεροι από τους σημερινούς 70άρηδες για παράδειγμα, (εικοσάχρονοι τη δεκαετία του ΄60) δεν μπορούν να αναπολήσουν μία χειρότερη περίοδο από την τωρινή. Είναι μία ακόμη απόδειξη της ιστορικής δυσκολίας που βιώνουν οι σύγχρονες γενιές των Ελλήνων.

Μόνο εμείς γνωρίζουμε πώς θα είναι το 2013. Αυτό που φανερώνουν οι δείκτες της ελληνικής οικονομίας είναι οι προσωπικές δυσβάσταχτες ιστορίες της καθημερινότητας μας. Οι άνθρωποι που παραμένουν άνεργοι, οι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων που είδαν τα μαγαζιά τους να μεταμορφώνονται με πρωτοφανώς συρρικνωμένο τον τζίρο τους, οι οικογένειες που βλέπουν αγαπημένα πρόσωπα να φεύγουν για το εξωτερικό με την ελπίδα ενός καλύτερου μέλλοντος. 

Παγιδευμένοι ανάμεσα σε μία ειδυλλιακή πρότερη κατάσταση (λες και τότε η οικονομία μας δεν πάλευε, λες και δεν είχαμε πάλι ανεργία, και το κράτος δεν μας ταλαιπωρούσε) και σε ένα ασαφές και διαρκώς υποσχόμενο μέλλον. Και εμείς στο σήμερα με όλες τις δυσκολίες μέσα στο σπίτι μας, ενώ μάλιστα η συζήτηση γύρω μας για τη διαφθορά του πολιτικού συστήματος (σημαδεμένου επιπλέον με το στίγμα της ακροδεξιάς) φουντώνει ξανά με νέα, χειροπιαστά κρούσματα.

Για τους οικονομικούς και πολιτικούς αναλυτές το 2013 θα μπορούσε να είναι η αρχή του τέλους, μία «τελευταία» κακή χρονιά. Αυτό δεν ακούμε πλέον διαρκώς; Ότι αφήσαμε τα δύσκολα πίσω μας, και αφού πλέον περάσουν μερικοί ακόμη μήνες «δυσκολίας», η ελληνική οικονομία θα πετύχει την επανεκκίνησή της. Αλλά πώς αλήθεια να υποδεχθείς έναν χρόνο αναγνωρίζοντας ως μοναδικό του πλεονέκτημα ότι θα είναι ο τελευταίος σκοτεινός;

 Παρ' όλα αυτά στα σπίτια μας και σε αυτές τις γιορτές, τα δένδρα θα ανάψουν, οι κουβέντες μας θα ζωντανέψουν, θα φιληθούμε και θα ευχηθούμε ελπίζοντας. Γιατί πάλι μόνο εμείς γνωρίζουμε πώς είναι να είσαι μέσα στην κρίση και να επιβιώνεις πηγαίνοντας παρακάτω. Βρίσκουμε τα αποθέματα δύναμης, προχωράμε, και ήδη μέσα στο 2012 (μετά από τρία σχεδόν χρόνια κρίσης) μπορούμε να δούμε τα πρώτα δείγματα μίας συλλογικής συμπεριφοράς που αλλάζει. Σε πολιτικό επίπεδο με ομάδες πολιτών που αυτο-οργανώνονται και προτάσσουν οι ίδιοι το αίτημα της μεταρρύθμισης του κράτους και του πολιτικού μας συστήματος. Έτσι το αίτημα για αλλαγή, εκσυγχρονισμό και επανίδρυση του ελληνικού μοντέλου δεν έρχεται απλώς «από πάνω» ως υπόσχεση της πολιτικής ηγεσίας, αλλά «από τα κάτω» ως αίτημα της κοινωνίας. Παρατηρούμε επίσης την αλλαγή στους νέους επιχειρηματίες που αναζητούν πιο ορθολογικές λύσεις για να κάνουν το ξεκίνημά τους σε ένα περιβάλλον που γνωρίζουν ότι θα είναι εξαιρετικά δύσκολο και απαιτητικό. Το βλέπουμε τέλος με το κράτος που παλεύει να εκσυγχρονιστεί για να συναντήσει τις απαιτήσεις μας. Όλα αυτά χρειάζονται χρόνο ασφαλώς, αλλά φαίνεται πως το αντίστοιχο αίτημα μας εισακούεται στην Ευρώπη.

Η ιστορία μας από την αρχή του ελληνικού κράτους είναι μία ιστορία αγωνίας για συμπόρευση με τα σύγχρονα ευρωπαϊκά κράτη. Αυτός υπήρξε ο στόχος μας στις αρχές του περασμένου αιώνα με το κίνημα του Βενιζέλου, αυτός ο στόχος της Ελλάδας του '60 που πάλευε να αφήσει πίσω της τον εμφύλιο, αυτό το όραμα της μεταπολίτευσης με την ένταξη μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αυτός και ο στόχος στις αρχές του 21ου αιώνα με τη συμμετοχή μας στο ευρώ. Σε βάθος χρόνου τα έχουμε καταφέρει με όλες τις αγκυλώσεις, τους παραλογισμούς και τα πισωγυρίσματα. Έτσι και τώρα ελπίζουμε ότι θα βγούμε και πάλι νικητές. Το παρελθόν μας δεν είναι μόνο οι αποτυχίες που μας έφτασαν εδώ, αλλά και τα μεγάλα επιτεύγματά μας. Ας το θυμόμαστε, ενώ παλεύουμε μέσα στο 2013 για ένα καλύτερο αύριο.

Πηγή: ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ


 • Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

 • Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Πωγωνιανής

  Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Πωγωνιανής

 • Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

  Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

 • βίντεο αφιέρωμα του Εκκλησιαστικού Μουσείου Χρυσόρραχης

  Εκκλησιαστικό Μουσείο Χρυσόρραχης.Βίντεο αφιέρωμα!!!

 • Βίντεο αφιέρωμα: Μουσείο Ιερομάρτυς Πατροκοσμάς στο Βασιλικό Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Μουσείο Ιερομάρτυς Πατροκοσμάς στο Βασιλικό Πωγωνίου

 • Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Κεφαλόβρυσου

  Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Κεφαλόβρυσου

 • Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

 • Ιερά Μονή Πατέρων.Λίθινο Ζίτσας Ιωαννίνων.Βίντεο Αφιέρωμα.Δείτε το...

  Ιερά Μονή Πατέρων.Λίθινο Ζίτσας Ιωαννίνων.Βίντεο Αφιέρωμα.Δείτε το...

 • Ιερά Μονή Παναγίας Ραϊδιώτισσας Βροσίνα Ζίτσας.Βίντεο αφιέρωμα.Δείτε το...

  Ιερά Μονή Παναγίας Ραϊδιώτισσας Βροσίνα Ζίτσας.Βίντεο αφιέρωμα.Δείτε το...

 

 

 

Το κανάλι μας στο YouTube.!!!

Πατήστε επάνω για να μεταφερθείτε στο κανάλι μας στο YouTube

Εάν είναι τής αρεσκείας σας κάντε εγγραφή και γίνεται μέλος του.

 

Το BLOGSPOT τής Ιστοσελίδας μας

 

Διαχειριστής Ιστοσελίδας


Καψάλης Χάρης

Facebook

Τηλ.Καταγγελιών:
Κιν.6973034101
email: tzourlakos@yahoo.gr

Συνταγή γνήσιας Πωγωνίσιας κουρκουτόπιτας

Αφιερωμένο στη ''ΜΑΝΑ ΜΟΥ''

Κύρκου Καψάλη Αγαθή

πού έφυγε από την ζωή 17-8-2020 από ανακοπή καρδιάς...