Banner Πανω
 
 
 

Ιωάννινα: Άνοιξαν, αλλά δεν… πούλησαν τα μαγαζιά την Κυριακή

 Άνοιξαν, αλλά δεν… πούλησαν τα μαγαζιά την Κυριακή

-Ανοικτά παρέμειναν την τελευταία Κυριακή της χρονιάς τα εμπορικά καταστήματα της πόλης, παρά την απεργία των εμποροϋπαλλήλων
-Μειωμένος ο τζίρος σε σχέση με την προηγούμενη Κυριακή
Ανοικτά από τις 10 το πρωί έως αργά το μεσημέρι παρέμειναν την τελευταία Κυριακή της χρονιάς τα εμπορικά καταστήματα της πόλης, αρκετά όμως λειτούργησαν με λίγους υπαλλήλους λόγω της 24ωρης απεργίας που είχε κηρύξει η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων (ΟΙΥΕ), αντιδρώντας στην επιχειρούμενη κατάργηση της αργίας της Κυριακής.
Τα ανοικτά καταστήματα την Κυριακή πριν από τα Χριστούγεννα, δεν «ζέσταναν» το καταναλωτικό κοινό, με αποτέλεσμα οι τζίροι να κινηθούν σε χαμηλά επίπεδα, με τους εμπόρους να ελπίζουν ότι οι καταναλωτές, έστω και την τελευταία στιγμή θα σπεύσουν να αγοράσουν τα απαραίτητα δώρα, κυρίως για τα μικρά παιδιά, αφού χρήματα για περιττές αγορές δεν υπάρχουν, και οι γονείς θα δώσουν για ακόμη μία φορά προτεραιότητα στην κάλυψη των αναγκών του Πρωτοχρονιάτικου τραπεζιού, αλλά και των παιδιών τους.
Δυστυχώς, όμως διαψεύστηκαν, καθώς μπορεί η κίνηση στην αγορά των Ιωαννίνων να ήταν αυξημένη, ωστόσο λίγοι καταναλωτές έκαναν τις αγορές τους, όχι τόσο λόγω της απεργίας των εμποροϋπαλλήλων, όσο λόγω της κρίσης.
Σύμφωνα με την Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), η αγορά κινήθηκε σε ρυθμούς πολύ χαμηλότερους της προηγούμενης Κυριακής, που επίσης ήταν ανοικτά τα καταστήματα.
Ωστόσο, η γενικότερη αίσθηση που αποκόμισαν οι έμποροι, σύμφωνα με τους ίδιους, είναι ότι η ψυχολογία των καταναλωτών έχει αλλάξει προς το καλύτερο, και σε αυτό βοήθησαν τόσο το γιορτινό κλίμα, όσο και οι προσφορές των καταστημάτων.
Άρα, σε σχέση με όλη τη χρονιά, η αγορά κινήθηκε καλύτερα τις γιορτινές αυτές ημέρες, παρόλο που η σύγκριση με τις προηγούμενες χρονιές είναι απογοητευτική…
Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης, η μείωση της κίνησης στα εμπορικά καταστήματα κατά την περίοδο των Χριστουγέννων διαμορφώθηκε γύρω στο 15% με 20% χαμηλότερα από πέρυσι, σε όλη τη χώρα.
Σε σχέση με την κυριακάτικη λειτουργία της αγοράς, η ΕΣΕΕ έχει τοποθετήσει συνεργεία σε εμπορικούς δρόμους, προκειμένου να συγκεντρώσει στοιχεία για το πώς κινήθηκε ο τζίρος όλες τις ημέρες των εορτών και ποιες ήταν οι μέρες εκείνες που διάλεξαν οι καταναλωτές για τις αγορές τους.
Τα στοιχεία αυτά, μετά την επεξεργασία τους, θα αποσταλούν στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, στο πλαίσιο του διαλόγου που έχει ανοίξει για την κυριακάτικη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων.

Η απεργία
Στην απεργία της Κυριακής συμμετείχε και το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και λοιπών Ιδιωτικών Υπαλλήλων του Νομού, αλλά και η Τοπική Γραμματεία της ΠΑΣΕΒΕ, οι οποίοι πραγματοποίησαν συγκέντρωση στις 9:30 το πρωί στη γωνία Χαριλάου Τρικούπη και Μιχαήλ Αγγέλου με σύνθημα ότι «Δεν λείπουν οι μέρες από τον λαό για να ψωνίσει, αλλά τα χρήματα».
Σύμφωνα με την πρόεδρο του Σωματείου Χριστίνα Τουλκερίδου, το μέτρο αυτό προστίθεται στα χαράτσια τα τιμολόγια, τους λογαριασμούς, τις μειώσεις μισθών και τις απολύσεις, μέτρα που δε μπορούν να αντέξουν οι μικρομεσαίοι και οι υπάλληλοι.
Σύμφωνα με την ίδια, στόχος της κυβέρνησης είναι η πλήρης απελευθέρωση του ωραρίου, ώστε να ωφεληθούν οικονομικά τα πολυκαταστήματα και όχι τα μικρά καταστήματα.
Από την πλευρά του, ο Γραμματέας της ΠΑΣΕΒΕ Ιωαννίνων Γιώργος Ευθυμίου έκανε λόγω για σχέδιο εξόντωσης των αυτοαπασχολούμενων, ενώ αναφέρθηκε και στις επιπτώσεις που θα έχει η κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας και σε οικογενειακό και επαγγελματικό επίπεδο.
Να σημειωθεί ότι σήμερα, Πρωτοχρονιά, καθώς και αύριο, τα καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά, ενώ από την Πέμπτη 3 Ιανουαρίου στα εμπορικά καταστήματα των Ιωαννίνων επανέρχεται το κανονικό ωράριο.

Αγορά δύο όψεων το 2013
Στο μεταξύ, στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του, ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ αναφέρει ότι «Το 2013 η ελληνική αγορά θα έχει δύο όψεις, την σκοτεινή που άφησε το 2012 και τη φωτεινή της προσδοκίας που φέρνει κάθε καινούργιος χρόνος».
Ο κ. Κορκίδης εκτιμά ότι «παρά την ύφεση, η χρεοκοπία θα απομακρυνθεί ακόμα περισσότερο, ενώ δεν αποκλείεται το νέο έτος να αποτελέσει τη χρονιά - έκπληξη για την Ελλάδα».
Σημειώνει ακόμη ότι «το ελληνικό εμπόριο αν και δοκιμάζεται σκληρά, είναι έτοιμο να στηρίξει την αναπτυξιακή διαδικασία της χώρας και να διασώσει τη χειμαζόμενη ελληνική αγορά» και προσθέτει ότι οι Έλληνες έμποροι προσπαθούν να είναι αισιόδοξοι και πιστεύουν ότι «το 2013 θα είναι η χρονιά λήξης του οικονομικού πολέμου και τερματισμού των πολιτικών λιτότητας που τροφοδοτούν εντάσεις στην αγορά».
Αναφερόμενος στην χρονιά που φεύγει ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ τονίζει ότι δυστυχώς, το 2012 αφήνει τη χώρα και τον εμπορικό κόσμο λαβωμένο. «Η χρονιά που πέρασε σηματοδότησε την είσοδο της ελληνικής Μμε επιχειρηματικότητας σε συνθήκες βαθιάς ύφεσης. Ταυτόχρονα όμως, φανέρωσε την αποφασιστικότητα των Ελλήνων εμπόρων να διεκδικήσουν ένα καλύτερο μέλλον για τις επιχειρήσεις τους και το αίσθημα αλληλεγγύης που είναι γερά εδραιωμένο στην ελληνική κοινωνία. Το σκοτεινό νέφος από τα καυσόξυλα μπορεί να καταδεικνύει την οικονομική μας κατάσταση, ωστόσο ελπίζουμε ότι η νέα χρονιά θα φέρει... το αεράκι που θα το διαλύσει άπαξ και δια παντός», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Πηγή: ΠΡΩΙΝΑ ΝΕΑ


 • Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

 • Ιερά Μονή Πατέρων.Λίθινο Ζίτσας Ιωαννίνων.Βίντεο Αφιέρωμα.Δείτε το...

  Ιερά Μονή Πατέρων.Λίθινο Ζίτσας Ιωαννίνων.Βίντεο Αφιέρωμα.Δείτε το...

 • Ιερά Μονή Παναγίας Ραϊδιώτισσας Βροσίνα Ζίτσας.Βίντεο αφιέρωμα.Δείτε το...

  Ιερά Μονή Παναγίας Ραϊδιώτισσας Βροσίνα Ζίτσας.Βίντεο αφιέρωμα.Δείτε το...

 • Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Πωγωνιανής

  Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Πωγωνιανής

 • Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

 • Βίντεο αφιέρωμα: Μουσείο Ιερομάρτυς Πατροκοσμάς στο Βασιλικό Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Μουσείο Ιερομάρτυς Πατροκοσμάς στο Βασιλικό Πωγωνίου

 • βίντεο αφιέρωμα του Εκκλησιαστικού Μουσείου Χρυσόρραχης

  Εκκλησιαστικό Μουσείο Χρυσόρραχης.Βίντεο αφιέρωμα!!!

 • Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Κεφαλόβρυσου

  Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Κεφαλόβρυσου

 • Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

  Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

 

 

 

Το κανάλι μας στο YouTube.!!!

Πατήστε επάνω για να μεταφερθείτε στο κανάλι μας στο YouTube

Εάν είναι τής αρεσκείας σας κάντε εγγραφή και γίνεται μέλος του.

 

Το BLOGSPOT τής Ιστοσελίδας μας

 

Διαχειριστής Ιστοσελίδας


Καψάλης Χάρης

Facebook

Τηλ.Καταγγελιών:
Κιν.6973034101
email: tzourlakos@yahoo.gr

Συνταγή γνήσιας Πωγωνίσιας κουρκουτόπιτας

Αφιερωμένο στη ''ΜΑΝΑ ΜΟΥ''

Κύρκου Καψάλη Αγαθή

πού έφυγε από την ζωή 17-8-2020 από ανακοπή καρδιάς...