Banner Πανω
 
 
 

Κατά 15% αυξημένοι οι ρύποι από τα τζάκια στα Γιάννινα

 

Π. ΚΑΣΣΩΜΕΝΟΣ, αναπλ. Καθηγητής Φυσικής στον «Π.Λ.»:

Κατά 15% αυξημένοι οι ρύποι από τα τζάκια στα Γιάννινα

Σύσκεψη χθες στο Υπουργείο Περιβάλλοντος

• «Πονοκέφαλο» διαρκείας έχει προκαλέσει στο Υπουργείο Περιβάλλοντος το καυτό θέμα των ημερών, που δεν είναι άλλο από την  ατμοσφαιρική ρύπανση την οποία προκαλούν, στις πόλεις κυρίως, τζάκια και σόμπες, που καίνε νυχθημερόν, καταναλώνοντας συχνά καύσιμη ύλη αμφίβολης ποιότητας.
Το φαινόμενο της αιθαλομίχλης που δημιουργείται από την ανεξέλεγκτη αυτή καύση, έχει κάνει την εμφάνισή του και στα Γιάννινα. Εδώ βέβαια δεν είναι τόσο έντονο όσο στις μεγαλύτερες πόλεις, όπως διαβεβαίωσε χθες τον «Π.Λ.» ο αναπλ. Καθηγητής Φυσικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Παύλος Κασσωμένος, όμως οι ρύποι στην ατμόσφαιρα των Ιωαννίνων είναι ήδη αυξημένοι φέτος κατά 15%, ως αποτέλεσμα της αιθαλομίχλης που καθημερινά σχεδόν «πέφτει» στο Λεκανοπέδιο!
Σύσκεψη στο ΥΠΕΚΑ
Χθες λοιπόν έγινε στο Υπ. Περιβάλλοντος ευρεία σύσκεψη υπηρεσιακών παραγόντων, στην οποία εξετάστηκαν τρόποι αντιμετώπισης του φαινομένου, το οποίο σύμφωνα με τους ειδικούς εγκυμονεί κινδύνους για την δημόσια υγεία. Η σύσκεψη, ωστόσο, ουσιαστικά δεν κατέληξε σε κάτι «χειροπιαστό», αφού η αιτία που οδήγησε τους πολίτες στο να στραφούν στη χρήση τζακιών και σομπών δεν αντιμετωπίζεται εύκολα. Πρόκειται φυσικά για τον ειδικό φόρο κατανάλωσης που επιβλήθηκε στο πετρέλαιο θέρμανσης, εξισώνοντας την τιμή του με αυτό της κίνησης και οδηγώντας χιλιάδες νοικοκυριά στο να σφραγίσουν τα καλοριφέρ τους.  Φόρος μέσω του οποίου η κυβέρνηση υπολογίζει ότι θα εισπραχθούν συγκεκριμένα έσοδα, τα οποία έχει ήδη εντάξει στον κρατικό προϋπολογισμό!
Δηλώσεις Φ. Σκοπούλη
Παρόλα αυτά, χθες η Γιαννιώτισσα υφυπουργός Υγείας Φωτεινή Σκοπούλη σε δηλώσεις της προς δημοσιογράφους ζήτησε από το οικονομικό επιτελείο ως κατασταλτικό μέτρο για τον περιορισμό της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, μείωση του ειδικού φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης, προκειμένου να ξαναπάρουν μπρος οι καυστήρες ντίζελ! Όπως τόνισε χαρακτηριστικά, η υγεία είναι πάνω απ’ όλα. Πρότεινε επίσης την χρήση φυσικού αερίου και την αποφυγή καύσης βιομάζας.
Μέτρα που δεν αρκούν…
Κατά τα άλλα, η Γενική Γραμματέας Περιβάλλοντος Μάρω Ευαγγελίδου, που εκπροσώπησε το Υπουργείο ΠΕΚΑ στη χθεσινή σύσκεψη, πέρα από ενημερωτικές καμπάνιες, πρότεινε την θέσπιση κινήτρων για την μετατροπή των συμβατικών τζακιών σε ενεργειακά, με πόρους που θα εξευρεθούν από το πρόγραμμα «Εξοικονομώ Κατ’ Οίκον» του Υπουργείου. Μέτρο όμως που δεν πρόκειται να επιφέρει άμεσα αποτελέσματα όσον αφορά την μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης από την λειτουργία των τζακιών.
Στην σύσκεψη, στην οποία συμμετείχαν επιστήμονες και γιατροί, συζητήθηκε επίσης ο καθορισμός ορίων συναγερμού για τα αιωρούμενα σωματίδια με σκοπό τη λήψη μέτρων όταν οι ρύποι υπερβαίνουν τις οριακές τιμές. Ταυτόχρονα τονίστηκε ότι  εξετάζεται η δυνατότητα τυποποίησης της βιομάζας, με σκοπό να μπουν προδιαγραφές στα υλικά καύσης (pellets) που διακινούνται στο εμπόριο.
Οι ρύποι στα Γιάννινα
Υπαρκτή αλλά σχετικά μικρή ακόμα είναι στα Γιάννινα η αύξηση των αιωρούμενων σωματιδίων που απελευθερώνει η καύση ξύλου και πέλετ. Όπως ανέφερε ο κ. Παύλος Κασσωμένος, αυτή φτάνει το 15% περίπου σε σχέση με το παρελθόν. Εξάλλου, σύμφωνα με τον αναπλ. Καθηγητή Φυσικής, στην περιοχή μας, σε αντίθεση με την Αθήνα ή τη Θεσσαλονίκη, οι πολίτες συνήθιζαν να ανάβουν τα τζάκια τους τέτοια εποχή.
Ενδέχεται, ωστόσο, να αυξηθεί το ποσοστό των ρύπων στην ατμόσφαιρα της πόλης μας κι αυτό εξαρτάται από την εξέλιξη του καιρού κατά τους βασικούς χειμερινούς μήνες που είναι ο Ιανουάριος, ο Φεβρουάριος και ο Μάρτιος! Αν κάνει πολύ κρύο, θα ενταθεί η λειτουργία τζακιών και καυστήρων πέλετ και θα αυξηθούν τα σωματίδια στην ατμόσφαιρα, όπως τόνισε ο κ. Κασσωμένος.
Η ομίχλη «παγιδεύει»!
Πάντως, η ομίχλη που το χειμώνα είναι ένα καθημερινό σχεδόν φαινόμενο για την περιοχή μας, αποτελεί επιβαρυντικό παράγοντα όσον αφορά τους ρύπους από την καύση ξύλου και πέλετ. Κι αυτό γιατί τους «παγιδεύει» και τους κρατάει χαμηλά, εμποδίζοντάς τους να φύγουν προς την ελεύθερη ατμόσφαιρα και να απομακρυνθούν.

Πηγή: ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ


 • Ιερά Μονή Παναγίας Ραϊδιώτισσας Βροσίνα Ζίτσας.Βίντεο αφιέρωμα.Δείτε το...

  Ιερά Μονή Παναγίας Ραϊδιώτισσας Βροσίνα Ζίτσας.Βίντεο αφιέρωμα.Δείτε το...

 • Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Κεφαλόβρυσου

  Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Κεφαλόβρυσου

 • βίντεο αφιέρωμα του Εκκλησιαστικού Μουσείου Χρυσόρραχης

  Εκκλησιαστικό Μουσείο Χρυσόρραχης.Βίντεο αφιέρωμα!!!

 • Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

 • Βίντεο αφιέρωμα: Μουσείο Ιερομάρτυς Πατροκοσμάς στο Βασιλικό Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Μουσείο Ιερομάρτυς Πατροκοσμάς στο Βασιλικό Πωγωνίου

 • Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Πωγωνιανής

  Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Πωγωνιανής

 • Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

  Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

 • Ιερά Μονή Πατέρων.Λίθινο Ζίτσας Ιωαννίνων.Βίντεο Αφιέρωμα.Δείτε το...

  Ιερά Μονή Πατέρων.Λίθινο Ζίτσας Ιωαννίνων.Βίντεο Αφιέρωμα.Δείτε το...

 • Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

 

 

 

Το κανάλι μας στο YouTube.!!!

Πατήστε επάνω για να μεταφερθείτε στο κανάλι μας στο YouTube

Εάν είναι τής αρεσκείας σας κάντε εγγραφή και γίνεται μέλος του.

 

Το BLOGSPOT τής Ιστοσελίδας μας

 

Διαχειριστής Ιστοσελίδας


Καψάλης Χάρης

Facebook

Τηλ.Καταγγελιών:
Κιν.6973034101
email: tzourlakos@yahoo.gr

Συνταγή γνήσιας Πωγωνίσιας κουρκουτόπιτας

Αφιερωμένο στη ''ΜΑΝΑ ΜΟΥ''

Κύρκου Καψάλη Αγαθή

πού έφυγε από την ζωή 17-8-2020 από ανακοπή καρδιάς...