Με λαμπρότητα, επί ένα τριήμερο, 10-12 Ιουλίου, και με τη συμμετοχή πλήθους πιστών από διάφορες περιοχές της Ελλάδας,

η δεύτερη (μετά τον ξεριζωμό από την Μικρά Ασία) πατρίδα του, η Κόνιτσα, τίμησε τη μνήμη του Οσίου Παϊσίου του Αγιορείτου, του οποίου η ζωή δεν ήταν ένα καράβι αταξίδευτο, είχε προορισμό, είχε κατεύθυνση, τη θέωση.

Ο Μητροπολίτη Κονίτσης κ. Ανδρέας, ευλαβείται τον Όσιο Παΐσιο και με τις ταπεινές του δυνάμεις κάνει ό,τι μπορεί για να εκφράσει την καρδιακή ανταπόδοση εκ μέρους του ποιμνίου του για το έργο της εξύψωσης και της σωτηρίας, που επιτέλεσε και επιτελεί ο άγιος.

Αρχιερατικό Συλλείτουργο

Οι εκδηλώσεις κορυφώθηκαν χθες με πανηγυρικό αρχιερατικό συλλείτουργο, προεξάρχοντος του Μητροπολίτη Σισανίου και Σιατίστης Αθανασίου και συλλειτουργούντων των Μητροπολιτών Καστορίας Κυρίλλου, ενώ ο  Κονίτσης Ανδρέας ήταν συμπροσευχόμενος στο Άγιο Βήμα. Στο κήρυγμά του ο κ. Αθανάσιος αναφέρθηκε στα χαρίσματα του αγίου Παϊσίου, που τον οδήγησαν στην αγιότητα. Παρέστη ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και βουλευτής Ιωαννίνων Γιώργος Αμυράς. 

Πολυαρχιερατικός εσπερινός 

Κατά τον εσπερινό, παραμονή της εορτής λιτανεύτηκε η εικόνα του Αγίου Παΐσίου προς το πατρικό σπίτι του Αγίου και αντίστροφα. Την ώρα της λιτανείας, και καθώς η στρατιωτική μπάντα παιάνιζε, η σκέψη των προσκυνητών στράφηκε στη μορφή του οσίου Παϊσίου, αλλά κυρίως στον ταπεινό τρόπο, που έζησε. Και συλλογίστηκαν ότι τίποτα δεν έχει μεγαλύτερη αξία από την καθαρή καρδιά, όπως ήταν η δική του, που έγινε θρόνος του Θεού. 

Στην εσπερινή ακολουθία χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Καστορίας Καλλίνικος, που μεταξύ άλλων, έκανε λόγο, απλά και κατανοητά, για την αγιασμένη βιοτή του γέροντα Παϊσίου, και συγχοροστάτησαν οι Μητροπολίτες Σισανίου και Σιατίστης Αθανάσιος και Κονίτσης Ανδρέας.  

Έκθεση αγιογραφίας 

Στο δημαρχείο της πόλης, μετά τη θεία λειτουργία, ανήμερα του εορτασμού, πραγματοποιήθηκε έκθεση αγιογραφίας, στο ισόγειο του Δημαρχείου, με θέμα «Άγιος Παΐσιος». Ήταν εξαιρετικά  τα έργα από το Τμήμα Αγιογραφίας του Δήμου Κόνιτσας. 

Και στην Ι. Μ. Σωσίνου

Η μνήμη του Αγίου Παϊσίου τιμήθηκε όπως κάθε χρόνο με σεμνότητα και στο παρεκκλήσι του Αγίου στην Ιερά Μονή Σωσίνου, με εσπερινό τη Δευτέρα και θεία λειτουργία χθες. Λειτούργησαν ο π. Διονύσιος Τάτσης, (συγγραφέας πολλών βιβλίων του Αγίου, με προσωπικές εμπειρίες από την πολύχρονη γνωριμία μαζί του)  και οι πατέρες Χριστόδουλος Δεληγιάννης (πρώην πρωτοσύγκελος της Ι. Μητρόπολης) και Μιχαήλ Μπράχος. 

Συνοδοιπόρος ο Θεός…

Ο Άγιος Παΐσιος έδειξε και δείχνει ότι ο Θεός είναι ο συνοδοιπόρος του ανθρώπου. Έστω και αν ο άνθρωπος είναι θηρευτής λαχανιασμένος των κοσμικών επιδιώξεων, με ατελέσφορες τις προσπάθειές του, γι' αυτό και απογοητευμένος. Έστω και αν ο άνθρωπος έχει τσακισμένα τα όνειρά του από τη φρικτή διάψευση της στυγνής πραγματικότητας. Έστω και αν ο άνθρωπος έχει μουσκεμένο το πρόσωπό του από τον αγώνα του σήμερα και την αγωνία του αύριο και την ύπαρξή του σκονισμένη από την ευτέλεια.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες ο όσιο Παΐσιος φωνάζει: Σήκωσε το κεφάλι σου. Μπορείς. Σήκωσέ το με τέλεια ελπίδα προς το Θεό. Ο όσιος από το ύψος της μεγαλοσύνης του σκύβει, όπως το έπραττε και στη γη, μέχρι κάτω στο χώμα για τους ανθρώπους. Κάμπτει τα φιλάνθρωπα σπλάγχνα του πάνω στις χωματένιες υπάρξεις. Συγκαταβαίνει στους κόπους τους καθημερινούς, στον πόνο, στον ιδρώτα, στον καημό, στον στεναγμό, στη λάσπη των ψυχών.

π. ΗΛΙΑΣ ΜΑΚΟΣ

πηγη.Εφημ.ΠΡΩΪΝΟΣ ΛΟΓΟΣ


 • Ιερά Μονή Πατέρων.Λίθινο Ζίτσας Ιωαννίνων.Βίντεο Αφιέρωμα.Δείτε το...

  Ιερά Μονή Πατέρων.Λίθινο Ζίτσας Ιωαννίνων.Βίντεο Αφιέρωμα.Δείτε το...

 • Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

  Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

 • Ιερά Μονή Παναγίας Ραϊδιώτισσας Βροσίνα Ζίτσας.Βίντεο αφιέρωμα.Δείτε το...

  Ιερά Μονή Παναγίας Ραϊδιώτισσας Βροσίνα Ζίτσας.Βίντεο αφιέρωμα.Δείτε το...

 • Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

 • Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

 • Λαογραφικό Μουσείο Καρίτσας Ζίτσας Ιωαννίνων

  Λαογραφικό Μουσείο Καρίτσας Ζίτσας.Δείτε το!!!

 • βίντεο αφιέρωμα του Εκκλησιαστικού Μουσείου Χρυσόρραχης

  Εκκλησιαστικό Μουσείο Χρυσόρραχης.Βίντεο αφιέρωμα!!!

 

 

 

Διαχειριστής Ιστοσελίδας


Καψάλης Χάρης

Facebook 

twitter

Οικονομική Ενίσχυση της Ιστοσελίδας

yes

Τηλ.Καταγγελιών:
Κιν.6973034101
email: tzourlakos@yahoo.gr

Το κανάλι μας στο YouTube.!!!

Πατήστε επάνω για να μεταφερθείτε στο κανάλι μας στο YouTube

Εάν είναι τής αρεσκείας σας κάντε εγγραφή και γίνεται μέλος του.

 

Το BLOGSPOT τής Ιστοσελίδας μας

 

ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΣΥΛΛΟΓΩΝ

(ΚΑΛΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗ)

Η Ιστοσελίδα δεν ευθύνεται για την επιμελή ενημέρωση των εφημερίδων των Συλλόγων.Ευθύνη μας είναι η άμεση ανάρτηση αυτών εφόσον ο εκάστοτε Σύλλογος στέλνει έγκαιρα τα σχετικά pdf στο email μας.Ευχαριστώ.Χάρης Καψάλης Διαχειριστής.

Αδελφότητα Ζίτσας Ιωαννίνων

 

Αδελφ/τητας Λιγοψινών Ζίτσας

Αδελφ/τας Χαραυγής Πωγωνίου


Αδελφ/τας Καστάνιανης Πωγωνίου

Βήσσανη Πωγωνίου


Αδελφ/τας Κρυονερίου Πωγωνίου


Η Φωνή του Γεροπλάτανου


Ένωση Κεράσοβου Πωγωνίου