Έντονες είναι οι αντιδράσεις για τη μείωση του αριθμού των σχολικών καθαριστριών τη νέα χρόνια σε σχέση με την προηγούμενη, με το Εργατικό Κέντρο, τον Σύλλογο Εργαζομένων ΟΤΑ Ν. Ιωαννίνων

και τις σχολικές καθαρίστριες να διοργανώνουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 10 το πρωί της Πέμπτης στο δημαρχείο, ενώ «απέναντι» στη δημοτική αρχή για το θέμα αυτό βρίσκονται και οι παρατάξεις «Ενότητα Πολιτών Νέα Γιάννενα» και «Λαϊκή Συσπείρωση».

Τη νέα χρονιά πρόκειται να εργαστούν 126 σχολικές καθαρίστριες, από 166 την προηγούμενη, 25 εκ των οποίων με τετράωρη απασχόληση. Ο αριθμός αυτός, αν και χαμηλότερος από πέρυσι, είναι υψηλότερος από τις 92 σχολικές καθαρίστριες που χρηματοδοτεί το αρμόδιο Υπουργείο και από αυτές που ζητήθηκαν από τις Σχολικές Επιτροπές, ενώ, προκειμένου να μπορέσουν να πληρωθούν, ο δήμος θα καταβάλει 300.000 ευρώ από ίδιους πόρους, όπως ανέφερε ο δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ, απαντώντας στις πρώτες αντιδράσεις. Πέρυσι και εξ αιτίας της αβεβαιότητας που προκαλούσε η πανδημία είχαν προσληφθεί περισσότερες, γεγονός για το οποίο ο δήμος είχε διαθέσει από τον προϋπολογισμό του ποσό ενός εκατομμυρίου ευρώ.
«Η δημοτική αρχή Ιωαννίνων στέκεται με απόλυτη ευθύνη απέναντι στην εκπαιδευτική κοινότητα. Με την ίδια ευθύνη και με ευαισθησία λειτούργησε στα δυόμισι χρόνια της πανδημίας», ανέφερε ο δήμαρχος και σημείωσε ότι η σημερινή δημοτική αρχή είναι αυτή που διασφάλισε 4,5 εκατομμύρια για έργα αναβάθμισης στις σχολικές μονάδες.
Η απόφαση ελήφθη στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής το μεσημέρι της Τρίτης και εισήχθη ως θέμα εκτός ημερήσιας διάταξης, με την εισήγηση να κατατίθεται λίγη ώρα πριν τη συνεδρίαση, αιφνιδιάζοντας τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης, όπως κατήγγειλε με ανακοίνωσή της η «Ενότητα Πολιτών Νέα Γιάννενα», καλώντας τη δημοτική αρχή να ανακαλέσει την απόφαση, όπως έκανε σε δηλώσεις της και η επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Όλυ Τσουμάνη.
Σε μια ανακοίνωση με την οποία κατηγορεί την δημοτική αρχή ότι έχει λάβει «διαζύγιο» με τη θεσμικότητα και την κοινωνία, η παράταξη «Ενότητα Πολιτών Νέα Γιάννενα» διερωτάται πώς είναι δυνατόν να μειωθεί ο αριθμός των σχολικών καθαριστριών σε μια χρονιά που επεκτείνεται το ωράριο λειτουργίας των ολοήμερων σχολείων και παραμένουν οι αυξημένες ανάγκες λόγω covid-19. «Χωρίς κανένα ίχνος ντροπής, το επιχείρημα που ακούστηκε από τον αντιδήμαρχο Οικονομικών στη συνεδρίαση, είναι πως δεν υπάρχουν τα απαραίτητα κονδύλια για τη μισθοδοσία των καθαριστριών. Κονδύλια για στρατιές συμβούλων και απ’ ευθείας αναθέσεις σε ημετέρους υπάρχουν όμως και με το παραπάνω για τη δημοτική αρχή», σημειώνεται στην ανακοίνωση.
Το ίδιο επιχείρημα, για κονδύλια που διατίθενται σε έργα, μελέτες και αναθέσεις, αντί για να καλυφθούν οι κοινωνικές ανάγκες, χρησιμοποίησε και η επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης». «Είναι απαράδεκτο την ίδια ώρα που δίνονται εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ για ειδικούς συμβούλους για να ωριμάσουν υποτιθέμενα έργα, την ίδια ώρα που δίνονται 5 εκατομμύρια ευρώ για να δούμε άλλη μια πλατεία, με άλλο χρωματιστό πλακάκι, την ίδια ώρα που μοστράρουν τους κόμβους και την ανάπτυξη, την ίδια ώρα η δημοτική αρχή να μη θέλει –γιατί είναι πολιτική στάση και επιλογή- να κάνει κουμάντο και να διεκδικήσει χρήματα, ώστε οι καθαρίστριες να συνεχίζουν να εργάζονται», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Στο ίδιο μήκος κινήθηκε και η πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ του Νομού Ιωαννίνων Τίνα Ζέκα, χαρακτηρίζοντας πρόκληση και δείγμα εντατικοποίησης της εργασίας τη χρηματοδότηση από το Υπουργείο Εσωτερικών μόνο 92 εργαζομένων με πλήρες ωράριο για 138 σχολικές μονάδες, ενώ πρόσθεσε πως ούτε πέρυσι οι 166 σχολικές καθαρίστριες ήταν αρκετές για να καλύψουν τις ανάγκες. «Εμείς δε θα συγκρίνουμε τον αριθμό των εργαζόμενων παρελθόντων ετών με τον σημερινό. Πριν τρία χρόνια υπήρχαν και μόνιμοι υπάλληλοι σχολικές καθαρίστριες, που έφυγε το 50% με σύνταξη. Πριν τρία χρόνια δεν υπήρχε πανδημία. Μετά από τρία χρόνια οι εργαζόμενες που έμειναν είναι ακόμα πιο σακαταμένες. Και για να τα βάλουμε και ολοκληρωμένα, το Γενάρη του 2019, εξαιτίας του μειωμένου προσωπικού καθαριότητας, είχαν κλείσει για πρώτη φορά όλα τα σχολεία εξαιτίας των διαφόρων ιώσεων που είχε η μαθητική κοινότητα. Σε αυτά θέλει να επιστρέψουμε η δημοτική αρχή; Από τις σχολικές καθαρίστριες επιβαρύνεται ο προϋπολογισμός του Δήμου; Πόσα χρήματα δαπανώνται για την τουριστική προβολή της πόλης; Πόσα χρήματα δαπανώνται την έξυπνη πόλη και τις δήθεν καινοτομίες με τα έξυπνα φανάρια; Για να μη βάλουμε τις μελέτες για την ελεγχόμενη στάθμευση που πληρώνουν οι Γιαννιώτες για να αποφασίσει η δημοτική αρχή πώς θα πληρώνουν ακόμα περισσότερους φόρους! Δεν έχει τελειωμό ο κατάλογος», σημείωσε.
Κάλεσμα στην κινητοποίηση απεύθυνε και το μέλος της διοίκησης ενός εκ των δύο Σωματείων Σχολικών Καθαριστριών του νομού Δήμητρα Ηλία, ζητώντας να ανακληθούν οι απολύσεις.

Καταδίκη από Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ.

Την απόφαση της δημοτικής αρχής καταδικάζει με κατηγορηματικό τρόπο, με ανακοίνωσή της, η Νομαρχιακή Επιτροπή Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία. «Στα μέσα του καλοκαιριού, χωρίς καμία προειδοποίηση και για να προλάβει τις αντιδράσεις των εργαζόμενων, η δημοτική αρχή του κ. Ελισάφ και των συνεργαζόμενων παρατάξεων των κ.κ. Μπαρτζώκα και Γκόντα στέλνει στην ανεργία 40 εργαζόμενες και περικόπτει το εισόδημα σε άλλες 25. Εντελώς αυθαίρετα και ανεύθυνα, στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής που συστάθηκε με τις αντιδημοκρατικές τροπολογίες Θεοδωρικάκου, επιλέγει τις απολύσεις και την ελλιπή εξυπηρέτηση των αναγκών των σχολείων στην καθαριότητα. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είναι υπόλογη για την αδιαφορία στο συγκεκριμένο ζήτημα και τη γενικότερη υποχρηματοδότηση των δήμων», σημειώνει.
Καλεί, επίσης, τη δημοτική αρχή να ανακαλέσει την απόφασή της, το δημοτικό συμβούλιο να σταθεί απέναντι στις άδικες απολύσεις των εργαζομένων και όλους τους πολίτες να στηρίξουν τον αγώνα των καθαριστριών.

πηγη.Εφημ.ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ


 • Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

 • Λαογραφικό Μουσείο Καρίτσας Ζίτσας Ιωαννίνων

  Λαογραφικό Μουσείο Καρίτσας Ζίτσας.Δείτε το!!!

 • Ιερά Μονή Παναγίας Ραϊδιώτισσας Βροσίνα Ζίτσας.Βίντεο αφιέρωμα.Δείτε το...

  Ιερά Μονή Παναγίας Ραϊδιώτισσας Βροσίνα Ζίτσας.Βίντεο αφιέρωμα.Δείτε το...

 • Βίντεο αφιέρωμα: Ιερά Μονή Αγ.Ιωάννου Προδρόμου.Κάτω Μερόπη Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Ιερά Μονή Αγ.Ιωάννου Προδρόμου.Κάτω Μερόπη Πωγωνίου

 • Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

  Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

 • Ιερά Μονή Πατέρων.Λίθινο Ζίτσας Ιωαννίνων.Βίντεο Αφιέρωμα.Δείτε το...

  Ιερά Μονή Πατέρων.Λίθινο Ζίτσας Ιωαννίνων.Βίντεο Αφιέρωμα.Δείτε το...

 

 

 

Διαχειριστής Ιστοσελίδας


Καψάλης Χάρης

Facebook 

twitter

Οικονομική Ενίσχυση της Ιστοσελίδας

yes

Τηλ.Καταγγελιών:
Κιν.6973034101
email: tzourlakos@yahoo.gr

Το κανάλι μας στο YouTube.!!!

Πατήστε επάνω για να μεταφερθείτε στο κανάλι μας στο YouTube

Εάν είναι τής αρεσκείας σας κάντε εγγραφή και γίνεται μέλος του.

 

Το BLOGSPOT τής Ιστοσελίδας μας

 

ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΣΥΛΛΟΓΩΝ

(ΚΑΛΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗ)

Η Ιστοσελίδα δεν ευθύνεται για την επιμελή ενημέρωση των εφημερίδων των Συλλόγων.Ευθύνη μας είναι η άμεση ανάρτηση αυτών εφόσον ο εκάστοτε Σύλλογος στέλνει έγκαιρα τα σχετικά pdf στο email μας.Ευχαριστώ.Χάρης Καψάλης Διαχειριστής.

Αδελφότητα Ζίτσας Ιωαννίνων

 

Αδελφ/τητας Λιγοψινών Ζίτσας

Αδελφ/τας Χαραυγής Πωγωνίου


Αδελφ/τας Καστάνιανης Πωγωνίου

Βήσσανη Πωγωνίου


Αδελφ/τας Κρυονερίου Πωγωνίου


Η Φωνή του Γεροπλάτανου


Ένωση Κεράσοβου Πωγωνίου