Banner Πανω
 
 
 

Αγέλες αγριόχοιρων «σαρώνουν» τις καλλιέργειες σε Κρύα – Λαψίστα

 

Η  επέλαση των αγριόχοιρων στον κάμπο του λεκανοπεδίου Ιωαννίνων δεν πρόκειται να αφήσει καμία καλλιέργεια όρθια! 

Η κατάσταση που διαμορφώνεται για τους αγρότες είναι αποκαρδιωτική καθώς βλέπουν τους κόπους τους να πηγαίνουν χαμένοι, η προσδοκώμενη σοδειά να κάνει ήδη «φτερά» και να είναι αναγκασμένοι - όσοι την  ιδιοχρησιμοποιούν-   σε αναζήτηση ζωοτροφών από άλλες περιοχές. Πρόκειται για ένα επαναλαμβανόμενο φαινόμενο τα τελευταία χρόνια εξαιτίας του υπερπληθυσμού των αγριόχοιρων. Πρόσφατα υπήρξε διαμαρτυρία - έκκληση του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ιωαννίνων «Η Ένωση» και χθες το ίδιο ζήτημα αναδεικνύει με επιστολή του προς τον Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξανδρου Καχριμάνη ο Τοπικός Οργανισμός Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ) Κρύας  - Λαψίστας, ο οποίος κάνει λόγος για μεγάλες καταστροφές στα καλαμπόκια, επισημαίνοντας ότι μέχρι την περίοδο της συγκομιδής δεν θα αφήσουν τίποτε όρθιο. Ανάλογη είναι η κατάσταση και στους κάμπους Παρακαλάμου - Βελλάς και Κόνιτσας, σε μικρότερο ίσως βαθμό και στις  λιγοστές εκτάσεις που καλλιεργούνται σε άλλες περιοχές του νομού Ιωαννίνων. 

Η επέλαση των αγριόχοιρων αποτελεί και πολύ μεγάλο κίνδυνο για τους οδηγούς στο Εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο όπως κατ’ επανάληψη έχει αναδείξει ο «Πρωινός Λόγος». Οι κίνδυνοι αυτοί είναι πολύ μεγάλοι και στο τμήμα της Εθνικής οδού Ιωαννίνων - Κόνιτσας, από το Λυκόστομο μέχρι και τη Μεταμόρφωση καθώς κάθε βράδυ  το  διασχίζουν οι αγριόχοιροι προκειμένου να κατέβουν  από τις παρυφές  του Μιτσικελίου, όπου κρύβονται την ημέρα για να φτάσουν στον κάμπο και στις καλλιέργειες καλαμποκιού κυρίως. Μέχρι τώρα έχουν συμβεί αρκετά ατυχήματα, ενώ πολλά έχουν αποτραπεί την τελευταία στιγμή. 

Αναρίθμητες οι αγέλες 

Ο ΤΟΕΒ στην επιστολή του, την οποία κοινοποιεί στους βουλευτές του νομού και στους δήμους Ιωαννιτών και Ζίτσας, τονίζει ότι υπάρχουν πλέον αναρίθμητες αγέλες από αγριογούρουνα, τα οποία είναι ανεξέλεγκτα, πεινασμένα και αδηφάγα και τα οποία δεν πρόκειται να αφήσουν τίποτε όρθιο μέχρι την εποχή της συγκομιδής, «αφού κάθε βράδυ αλωνίζουν στην κυριολεξία τον κάμπο, σπάνε τα φυτά στο πέρασμά τους και τρώνε τα στάχυα που δεν έχουν ακόμη φτάσει στην ώρα της συγκομιδής τους». Συνεχίζοντας ο ΤΟΕΒ επισημαίνει ότι οι αγρότες και κτηνοτρόφοι παραγωγοί βρίσκονται σε απελπιστική κατάσταση, χωρίς να μπορούν να κάνουν κάτι για την αποτροπή της σύγχρονης αυτής μάστιγας και θέτει το θέμα της έλλειψης ζωοτροφών τον επικείμενο χειμώνα. 

Προσθέτει ότι ακόμη και οι χερσαίες και άγονες εκτάσεις - βοσκότοποι έχουν ανασκαφεί από τους αγριόχοιρους και τείνουν να εξαφανιστούν βασικά είδη της εγχώριας χλωρίδας (όπως τα ραδίκια) καθώς τρώνε τους υπόγειους βλαστούς, αλλοιώνοντας τελείως το οικοσύστημα της περιοχής. Ένα άλλο ζήτημα που επισημαίνει, είναι ότι εξαιτίας του μεγάλου αριθμού των αγριογούρουνων έχει αλλοιωθεί και η πανίδα καθώς αυτά υπερισχύουν κατά πολύ των άλλων άγριων ζώων. 

Άμεσα μέτρα 

Ο ΤΟΕΒ προσθέτει επίσης και το θέμα της πρόκλησης των τροχαίων ατυχημάτων και καταλήγοντας ζητά από τους αρμόδιους (και επί του προκειμένου από το Υπουργείο Περιβάλλοντος) να επιτραπεί η άμεση έναρξη της κυνηγετικής περιόδου, να επικηρυχθούν τα αγριογούρουνα και να υπάρξει άμεση αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ για τις καταστροφής στην παραγωγή, εντάσσοντας και αυτά στα άγρια ζώα, όπως η αρκούδα και ο λύκος. 

«Κάποτε πρέπει να απαλλαγούμε από την πληγή αυτή, διαφορετικά οι καλλιέργειες θα είναι πλέον ασύμφορες και οι αγρότες κτηνοτρόφοι της περιοχής θα πρέπει να εγκαταλείψουν τις δραστηριότητές τους», καταλήγει ο ΤΟΕΒ Κρύας – Λαψίστας. 

πηγη.Εφημ.ΠΡΩΪΝΟΣ ΛΟΓΟΣ


 • Βίντεο αφιέρωμα: Μουσείο Ιερομάρτυς Πατροκοσμάς στο Βασιλικό Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Μουσείο Ιερομάρτυς Πατροκοσμάς στο Βασιλικό Πωγωνίου

 • Ιερά Μονή Πατέρων.Λίθινο Ζίτσας Ιωαννίνων.Βίντεο Αφιέρωμα.Δείτε το...

  Ιερά Μονή Πατέρων.Λίθινο Ζίτσας Ιωαννίνων.Βίντεο Αφιέρωμα.Δείτε το...

 • Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Πωγωνιανής

  Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Πωγωνιανής

 • Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Κεφαλόβρυσου

  Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Κεφαλόβρυσου

 • Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

 • Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

 • βίντεο αφιέρωμα του Εκκλησιαστικού Μουσείου Χρυσόρραχης

  Εκκλησιαστικό Μουσείο Χρυσόρραχης.Βίντεο αφιέρωμα!!!

 • Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

  Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

 • Ιερά Μονή Παναγίας Ραϊδιώτισσας Βροσίνα Ζίτσας.Βίντεο αφιέρωμα.Δείτε το...

  Ιερά Μονή Παναγίας Ραϊδιώτισσας Βροσίνα Ζίτσας.Βίντεο αφιέρωμα.Δείτε το...

 

 

 

Το κανάλι μας στο YouTube.!!!

Πατήστε επάνω για να μεταφερθείτε στο κανάλι μας στο YouTube

Εάν είναι τής αρεσκείας σας κάντε εγγραφή και γίνεται μέλος του.

 

Το BLOGSPOT τής Ιστοσελίδας μας

 

Διαχειριστής Ιστοσελίδας


Καψάλης Χάρης

Facebook

Τηλ.Καταγγελιών:
Κιν.6973034101
email: tzourlakos@yahoo.gr

Συνταγή γνήσιας Πωγωνίσιας κουρκουτόπιτας

Αφιερωμένο στη ''ΜΑΝΑ ΜΟΥ''

Κύρκου Καψάλη Αγαθή

πού έφυγε από την ζωή 17-8-2020 από ανακοπή καρδιάς...