Ιωάννινα: Γυναικοκρατούμενο και αναπτυσσόμενο ίδρυμα
Γυναικοκρατούμενο και αναπτυσσόμενο ίδρυμα

Φέτος, για το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων εγκρίθηκαν 2.595 θέσεις συνολικά, 105 λιγότερες σε σχέση με πέρυσι, αλλά πάντα υπολογίζεται και ένας αριθμός που δεν εμφανίζεται ή δεν εγγράφεται καν. Σε σχέση με τους αριθμούς της έρευνας, τα δύο τελευταία ακαδημαϊκά έτη έχουν προστεθεί περίπου 5.000 φοιτητές.Το εντυπωσιακό είναι ότι το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων εμφάνισε μείωση κατά 10,7% του αριθμού του πέρυσι, σε σχέση με το 2009, καθώς ανάμεσα στους 1.109 φοιτητές που «έχασε» είναι και εκείνοι των τμημάτων του Αγρινίου. Δεν θα είναι διόλου παράξενο πάντως αν το πανεπιστήμιο… ξαναπάρει αυτούς τους φοιτητές, ανάλογα πάντα με την έκβαση του σχεδίου συγχωνεύσεων τμημάτων με την ονομασία «Αθηνά». Κατά τα λοιπά, τους 6.232 φτάνουν οι φοιτητές επί πτυχίω, δηλαδή σε εξάμηνο πέραν των οκτώ για τις περισσότερες σχολές του ιδρύματος, των δέκα για τις σχολές πενταετούς φοίτησης και των δώδεκα για την ιατρική. Φυσικά, δεν πρόκειται για συλλήβδην «αιώνιους» όπως χαρακτηρίζονται, καθώς ο μέσος όρος αποφοίτησης ποικίλλει από σχολή σε σχολή και από τμήμα σε τμήμα. Η φυσικομαθηματική έχει σαφώς μεγαλύτερο μέσο όρο φοίτησης από τα 4 έτη σπουδών, όπως επίσης και η Πληροφορική. Αυτό δεν σημαίνει ωστόσο ότι οι φοιτητές και φοιτήτριες έχουν εγκαταλείψει τις σπουδές τους, καθώς μέχρι προ κρίσης, ήταν άνθρωποι που βρίσκονταν καθημερινά σχεδόν στην πανεπιστημιούπολη. Τα τελευταία δύο χρόνια πάντως, είναι εκείνοι που εγκαταλείπουν την πόλη προκειμένου να μειώσουν τα κόστη της οικογένειάς τους και έρχονται μόνο για τις εξεταστικές. Συνολικά, ο καταγεγραμμένος πληθυσμός του ιδρύματος αγγίζει πλέον τα 18.000 άτομα, αν και ο πραγματικός αριθμός δεν ξεπερνάει τις 15.000.
Διπλάσιες οι φοιτήτριες
Η «φυλετική γεωγραφία» του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, δείχνει ότι το ίδρυμα γυναικοκρατείται… κατά κράτος μάλιστα. Οι φοιτήτριες επί πτυχίω είναι 6.901 και οι φοιτητές 3.147. Επίσης, επιβεβαιώνεται και το στερεότυπο ότι «τα κορίτσια διαβάζουν περισσότερο», μια και οι φοιτητές επί πτυχίω είναι 3.366, ενώ οι φοιτήτριες 2.823, σε πλήρη σχεδόν αντιστροφή της εικόνας της συνολικής φυλετικής κατανομής. Ένα ποιοτικό στοιχείο της καταγραφής της ΕΛΣΤΑΤ, είναι ότι το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, παρότι περιφερειακό ίδρυμα, «ανταγωνίζεται» σε αριθμούς πτυχιούχων άλλα ιδρύματα, κάποια εκ των οποίων κεντρικότερα και μεγαλύτερα, ενίοτε. Το 2011 αποφοίτησαν 1.662 φοιτητές, εκ των οποίων 1.235 φοιτήτριες και μόλις 425 φοιτητές. Τα στερεότυπα ξαναχτυπούν δηλαδή και μάλιστα με επιτυχία…
Λιγότεροι εκπαιδευτικοί
Τέλος, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων είναι από τα ιδρύματα που δικαιούται να παραπονιέται για τη μείωση του προσωπικού του. Μέσα σε ένα ακαδημαϊκό έτος, το εκπαιδευτικό προσωπικό του μειώθηκε κατά 87 άτομα ήτοι 12,7%, ένα από τα μεσαία ποσοστά που παρουσιάζουν τα πανεπιστήμια όλης της χώρας, αλλά ιδιαίτερα βαρύνουν για τον αριθμό του ιδρύματος.
ΑΠΟ 0,80 ΣΕ 0,60 ΕΥΡΩ
Φθηνότερο φοιτητικό εισιτήριο
Στα προ διετίας επίπεδα επιστρέφει η τιμή του φοιτητικού εισιτηρίου στα Γιάννενα, αφού μειώνεται από τα 80 στα 60 λεπτά. Έτσι, το φοιτητικό εισιτήριο είναι και το πρώτο και μοναδικό είδος του οποίου η τιμή μειώνεται επίσημα από το ξεκίνημα (αν μπορεί να οριοθετηθεί χρονικά) της κρίσης, στην Ελλάδα. Η μείωση του φοιτητικού εισιτηρίου είναι ταυτόχρονη σε αρκετές φοιτητουπόλεις της Ελλάδας, όπως στο Ηράκλειο, μετά τις παρεμβάσεις των αστικών ΚΤΕΛ και των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων στο υπουργείο Παιδείας. Στα Γιάννενα, τη μείωση του εισιτηρίου την ανακοίνωσε το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, τονίζοντας την ικανοποίησή του για τη μείωση της τιμής που αποτελεί εδώ και καιρό πάγιο αίτημα των φοιτητών. «Με ιδιαίτερη ικανοποίηση ανακοινώνουμε ότι, ύστερα από συντονισμένες ενέργειες της Πρυτανείας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων προς το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, το φοιτητικό εισιτήριο διαμορφώνεται από σήμερα στα 0,60 λεπτά από τα 0,80 λεπτά που ήταν έως τώρα» αναφέρει το πανεπιστήμιο.
Πηγή: ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ