Banner Πανω
 
 
 

Κομβικό έτος το 2013 για την επανεκκίνηση των μεγάλων έργων

 

Κομβικό έτος το 2013 για την επανεκκίνηση των μεγάλων έργων


Τον Απρίλιο ξεκινούν τα οδικά έργα, τον Δεκέμβριο ολοκληρώνεται η β’ φάση των έργων στο λιμάνι Ηγουμενίτσας

Τον προγραμματισμό του υπουργείου Ανάπτυξης για το 2013 παρουσίασε χθες ο υπουργός Κωστής Χατζηδάκης, με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά να βρίσκεται στο πλευρό του, και να τονίζει, ότι η κυβέρνηση προχωρά στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων της ελληνικής οικονομίας, που γίνεται συνεχώς πιο ανταγωνιστική.

Σε ό,τι αφορά στον προγραμματισμό του υπ. Ανάπτυξης το ενδιαφέρον που υπάρχει για έργα, και παρεμβάσεις που αναφέρονται και στην Ήπειρο, εντοπίζεται σε τέσσερα σημεία.
Πρώτα στους αυτοκινητόδρομους με την εκτίμηση να αναφέρει πως μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου θα υπάρξει συμφωνία με τις τράπεζες, έτσι ώστε να ακολουθήσει η κύρωση από τη Βουλή και οι εργασίες να ξεκινήσουν ξανά τον Απρίλιο. Η β’ φάση των εργασιών στο λιμένα της Ηγουμενίτσας θα ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο του 2013, ενώ ο διαγωνισμός για την αξιοποίηση των περιφερειακών αεροδρομίων της χώρας, μεταξύ αυτών και των Ιωαννίνων, θα προχωρήσει μετά την ανακοίνωση της οριστικής λύσης για τους αυτοκινητόδρομους και δεύτερον, μετά τη συγκατάθεση της ΕΤΕπ για τη χρηματοοικονομική στήριξη του έργου.
Τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης θα φανούν στο τέλος του 2013, εκτίμησε ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης, παρουσιάζοντας τον προγραμματισμό του υπουργείου για την τρέχουσα χρονιά, ενώ ανέφερε ότι, εντός του πρώτου τριμήνου του 2013, θα ολοκληρωθούν οι αποκρατικοποιήσεις και οι απελευθερώσεις και όλες οι διαδικασίες, που σχετίζονται με τις αρμοδιότητες του υπουργείου Ανάπτυξης.
Ο πρωθυπουργός
Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, μιλώντας στην παρουσίαση του προγραμματισμού από τον κ. Χατζηδάκη, υπογράμμισε: «Μπαίνουμε σε ένα σύγχρονο σύστημα λειτουργίας της οικονομίας, με μια νοοτροπία συνέπειας και συνέχειας, ανεξάρτητα ποιος διοικεί τη χώρα. Φεύγουμε από τις αγκυλώσεις και επιτυγχάνεται ο στόχος της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας. Το στοίχημα είναι να αξιοποιήσουμε το κλίμα που έχει δημιουργηθεί για τη χώρα μας, μετά από τις προσπάθειες που έχει καταβάλει ο λαός και τις μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές που έχουν ξεκινήσει, ώστε να προσελκύσουμε επενδύσεις, με συγκεκριμένα στοχοδιαγράμματα. Προχωράμε ακόμη περισσότερο, προκειμένου να γίνει η ελληνική οικονομία πιο ανταγωνιστική, με την προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων, των μεγάλων έργων και της αξιοποίησης δημόσιας περιουσίας».
Το σχέδιο βήμα - βήμα
Σε ό,τι αφορά τον προγραμματισμό του υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, ανακοινώθηκε ότι προωθείται η δημιουργία λιμανιού κρουαζιέρας στην περιοχή του Πειραιά, συγχωνεύεται το Invest in Greece με τον Οργανισμό Προώθησης Εξαγωγών (ΟΠΕ), μεταφέρονται διοικητικά οι υπάλληλοι Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων (ΟΕΥ) από το υπουργείο Εξωτερικών στο Ανάπτυξης. Το υπουργείο εμμένει στη θέση του για τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές. Παράλληλα, επιχειρείται ταχεία προώθηση των μεγάλων επενδυτικών σχεδίων μέσω του Fast Track. Από τα 11 επενδυτικά σχέδια συνολικού προϋπολογισμού 7 δισ. ευρώ, τα 4 βρίσκονται στη διαδικασία αδειοδότησης. Για να σταματήσουν τα προβλήματα, δημιουργείται Ειδική Υπηρεσία Αδειοδότησης.
Ειδικότερα, ανακοινώθηκε:
Ενίσχυση της ρευστότητας σε πέντε βήματα.
1. Εντός του 2013, υλοποιείται η συμφωνία με Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) για μικρομεσαίες επιχειρήσεις και συμβασιοποιούνται ακόμη 400 εκατ. ευρώ από τα 1,44 δισ. ευρώ. Επίσης, τον Απρίλιο θα τεθεί σε εφαρμογή το πρόγραμμα παροχής εγγυήσεων διευκόλυνσης εισαγωγών και εξαγωγών, με το συνολικό ύψος να αναμένεται να φθάσει το 1,5 δισ. ευρώ.
2. ΕΣΠΑ: Στόχος η απορρόφηση κονδυλίων ύψους 3,89 δισ. ευρώ. Από τις 14 Ιανουαρίου προκηρύσσεται και υλοποιείται πρόγραμμα ενίσχυσης των ΜμΕ, ύψους 456 εκατ. ευρώ. Υποστηρίζονται, με project managers, τα έργα προτεραιότητας που έχουν ανάγκη επιτάχυνσης και ειδικότερα αυτά που αποτελούν τις μνημονιακές υποχρεώσεις όπως είναι το Elenxis, το εθνικό Ληξιαρχείο, οι υποδομές για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων. Επίσης, συνεχίζεται η διαπραγμάτευση για το νέο ΕΣΠΑ 2014- 2020 για να αποφευχθεί ενδεχόμενη μείωση των πόρων κατά 40%, ενώ στο τέλος της χρονιάς θα είναι έτοιμο το νομοσχέδιο για το νέο ΕΣΠΑ.
3. ΕΤΕΑΝ: Ξεκινά εντός του μήνα το πρόγραμμα χαμηλότοκων δανείων για επενδύσεις και κεφάλαια κίνησης ύψους 680 εκατ. ευρώ, με επιδότηση επιτοκίου 50%. Επίσης, απλοποιείται το πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον», σε συνεργασία με το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) για να παρασχεθεί επιπλέον ρευστότητα ύψους 450 εκατ. ευρώ.
4. Επενδυτικός Νόμος: Χρησιμοποίησή του, για την ενίσχυση της ρευστότητας με πληρωμές ύψους 620 εκατ. ευρώ, από τα οποία 250 εκατ. ευρώ εκτιμάται πως δύναται να συγχρηματοδοτηθούν από το ΕΣΠΑ.
5. Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο: Επιχειρείται η δημιουργία του Ταμείου, το οποίο εκτιμάται ότι θα μπορούσε να συντελέσει ως ένα βαθμό στην προσπάθεια ενίσχυσης της ρευστότητας.
Η προώθηση διαθρωτικών αλλαγών και
μεταρρυθμίσεων
- Τον επόμενο μήνα θα κατατεθεί προς ψήφιση ο νέος Αγορανομικός Κώδικας.
- Έως το τέλος Ιουνίου, για διευκόλυνση της επιχειρηματικότητας, θα ληφθούν μέτρα για μείωση κατά 50% του κόστους ίδρυσης επιχειρήσεων. Παράλληλα, προωθείται η απλοποίηση των αδειοδοτικών διαδικασιών και σε ότι αφορά στην ίδρυση και λειτουργία επιχειρηματικών πάρκων.
- Αξιοποίηση της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ για την ενίσχυση του ανταγωνισμού σε τέσσερις τομείς της οικονομίας (τουρισμός, τρόφιμα, οικοδομικά υλικά και λιανεμπόριο).
- Συνεργασία με την Παγκόσμια Τράπεζα, προκειμένου να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας.
- Έμφαση στην Εθνική Στρατηγική για τις Εξαγωγές. Στόχος, το 2013 οι εξαγωγές να φθάσουν το 13% επί του ΑΕΠ, διεύρυνση της εξαγωγικής βάσης, και πρόγραμμα του ΕΣΠΑ για τους εξαγωγείς. Επίσης, προωθείται η δημιουργία ενός νέου ενιαίου φορέα με τη συγχώνευση του Οργανισμού Προώθησης Εξαγωγών (ΟΠΕ) και του Invest in Greece, που αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του πρώτου εξαμήνου του έτους.
- Εντός του έτους, αναμορφώνεται το πλαίσιο των Δημοσίων Συμβάσεων, ενώ μέσα στο μήνα θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή ο νόμος για το Εθνικό Σύστημα Δημόσιων Συμβάσεων. Στόχος, η Κεντρική Κυβέρνηση να προμηθεύεται τουλάχιστον το 25% των αναγκών της, σε προμήθειες και υπηρεσίες έως τον Δεκέμβριο.
- Νέο πλαίσιο για τους δανειολήπτες (νοικοκυριά και ΜμΕ). Έως το τέλος Μαρτίου, η κυβέρνηση θα αναμορφώσει το πλαίσιο για τα φυσικά πρόσωπα, ώστε να αντιμετωπιστεί η μακροχρόνια εκκρεμοδικία.

Πηγή: ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ ΤΥΠΟΣ ΤΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ


 • Ιερά Μονή Πατέρων.Λίθινο Ζίτσας Ιωαννίνων.Βίντεο Αφιέρωμα.Δείτε το...

  Ιερά Μονή Πατέρων.Λίθινο Ζίτσας Ιωαννίνων.Βίντεο Αφιέρωμα.Δείτε το...

 • Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

 • Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Πωγωνιανής

  Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Πωγωνιανής

 • Ιερά Μονή Παναγίας Ραϊδιώτισσας Βροσίνα Ζίτσας.Βίντεο αφιέρωμα.Δείτε το...

  Ιερά Μονή Παναγίας Ραϊδιώτισσας Βροσίνα Ζίτσας.Βίντεο αφιέρωμα.Δείτε το...

 • Βίντεο αφιέρωμα: Μουσείο Ιερομάρτυς Πατροκοσμάς στο Βασιλικό Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Μουσείο Ιερομάρτυς Πατροκοσμάς στο Βασιλικό Πωγωνίου

 • βίντεο αφιέρωμα του Εκκλησιαστικού Μουσείου Χρυσόρραχης

  Εκκλησιαστικό Μουσείο Χρυσόρραχης.Βίντεο αφιέρωμα!!!

 • Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

 • Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Κεφαλόβρυσου

  Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Κεφαλόβρυσου

 • Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

  Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

 

 

 

Το κανάλι μας στο YouTube.!!!

Πατήστε επάνω για να μεταφερθείτε στο κανάλι μας στο YouTube

Εάν είναι τής αρεσκείας σας κάντε εγγραφή και γίνεται μέλος του.

 

Το BLOGSPOT τής Ιστοσελίδας μας

 

Διαχειριστής Ιστοσελίδας


Καψάλης Χάρης

Facebook

Τηλ.Καταγγελιών:
Κιν.6973034101
email: tzourlakos@yahoo.gr

Συνταγή γνήσιας Πωγωνίσιας κουρκουτόπιτας

Αφιερωμένο στη ''ΜΑΝΑ ΜΟΥ''

Κύρκου Καψάλη Αγαθή

πού έφυγε από την ζωή 17-8-2020 από ανακοπή καρδιάς...