Banner Πανω
 
 
 

Στην αντεπίθεση οι έμποροι για το «δεν πληρώνω χωρίς απόδειξη»

 

Στην αντεπίθεση οι έμποροι για το «δεν πληρώνω χωρίς απόδειξη

ΑΓΟΡΑ
Στην αντεπίθεση οι έμποροι για το «δεν πληρώνω χωρίς απόδειξη»

Σε ισχύ βρίσκεται από τις 12 Ιανουαρίου η αγορανομική διάταξη σύμφωνα με την οποία οι καταναλωτές μπορούν να μην πληρώνουν το κόστος των προϊόντων και των υπηρεσιών που αγοράζουν, εάν δεν πάρουν απόδειξη λιανικής ή τιμολόγιο, όπως αναγράφεται πλέον σε ειδικές πινακίδες που έχει αναρτήσει το σύνολο των καταστημάτων.
Τα καταστήματα υποχρεούνται να αναρτούν σε εμφανές σημείο του καταστήματος πινακίδα στα ελληνικά και τα αγγλικά που θα αναγράφει «Ο καταναλωτής δεν έχει υποχρέωση να πληρώσει αν δεν λάβει το νόμιμο παραστατικό στοιχείο» (απόδειξη - τιμολόγιο), ενώ όσοι δεν το έχουν κάνει κινδυνεύουν με διοικητικό πρόστιμο 1.000 ευρώ.
Από την άλλη πλευρά, κορυφώνονται οι αντιδράσεις για το μέτρο, με την Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου να επαναλαμβάνει ότι πρόκειται για επικοινωνιακό μέτρο, καθώς τα οργανωμένα εμπορικά καταστήματα είναι στη συντριπτική τους πλειοψηφία νομότυπα και εκδίδουν την προβλεπόμενη απόδειξη αγορών στους πελάτες τους.
Επιπλέον, όπως τόνισε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ιωαννίνων Γ. Νταλαμάγκας, εάν ο πελάτης ζητήσει την απόδειξή του και ο καταστηματάρχης αρνηθεί να την εκδώσει, μπορεί να καταγγείλει το γεγονός στις αρμόδιες Αρχές και φυσικά μπορεί να αρνηθεί την αγορά, να αφήσει τα προϊόντα και να αποχωρήσει, όχι όμως να τα πάρει και να φύγει χωρίς να πληρώσει.
Για το λόγο αυτό η ΕΣΕΕ πέρασε στην «αντεπίθεση», προτείνοντας στα μέλη της, Εμπορικούς Συλλόγους, την παράλληλη χρήση πινακίδας στα ελληνικά και αγγλικά η οποία θα αναγράφει: «Αγαπητέ πελάτη, η έξοδος προϊόντος από το κατάστημα χωρίς πληρωμή μπορεί να επισύρει το ποινικό αδίκημα της κλοπής».
Στόχος αυτής της πινακίδας είναι να αποφευχθούν εκείνοι που θα θελήσουν να εκμεταλλευτούν την νέα νομοθεσία για να ιδιοποιηθούν προϊόντα από τα καταστήματά παράνομα και να αποθαρρύνονται φαινόμενα καταχρηστικής άσκησης των δικαιωμάτων των καταναλωτών.
Το περιεχόμενο της συμπληρωματικής πινακίδας σύμφωνα και με τη νομική υπηρεσία της ΕΣΕΕ δεν αντιτίθεται προς την υποχρεωτικά αναρτώμενη πινακίδα της ΑΔ 4/2012, ενώ θεωρεί ότι «θα συνεισφέρει στη διατήρηση της ομαλότητας και νομιμότητας των καθημερινών συναλλαγών, θα προστατεύσει από παρερμηνείες και παρεξηγήσεις που δημιουργεί η ασαφής διατύπωση της αγορανομικής διάταξης για τα εμπορικά καταστήματα και θα αποφύγουμε έμποροι και καταναλωτές άσκοπα δικαστήρια και έξοδα».
Η ΕΣΕΕ, όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή της, θα συνεχίσει να επιμένει στο θετικό μήνυμά της «ταμειακές παντού, αποδείξεις από όλους και για όλα» ενώ καλεί όλους τους καταναλωτές τις επόμενες έξι εβδομάδες να δώσουν σημασία μόνο στις «πινακίδες των εκπτώσεων» με τα ελκυστικά ποσοστά.
Από σήμερα έως 28 Φεβρουαρίου
οι εκπτώσεις
Ξεκινούν σήμερα οι χειμερινές εκπτώσεις για την αγορά της χώρα που αναμένονται να είναι ιδιαίτερα υψηλές κυρίως στα είδη ένδυσης και υπόδησης και τα ποσοστά εκκίνησης θα είναι υψηλότερα του 50%. Αυτό, σύμφωνα με τον κ. Νταλαμάγκα, οφείλεται στη δυσκολία των επιχειρήσεων να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, που αναγκάζει τους επιχειρηματίες να ρευστοποιήσουν τα προϊόντα, ακόμη και σε πολύ χαμηλές τιμές, με μειωμένο κέρδος.
Πάντως, σημείωσε, πως οι καταναλωτές δεν θα πρέπει να παρασύρονται από τα μεγάλα ποσοστά εκπτώσεων αλλά και προσέχουν την τελική τιμή. «Μπορεί κάποιος συνάδελφος ήδη να έχει χαμηλές τιμές και να μην μπορεί να κάνει μεγάλα ποσοστά έκπτωσης», σημείωσε ο κ. Νταλαμάγκας.

Πηγή: ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ ΤΥΠΟΣ ΤΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ


 • Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

 • Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

 • Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Πωγωνιανής

  Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Πωγωνιανής

 • βίντεο αφιέρωμα του Εκκλησιαστικού Μουσείου Χρυσόρραχης

  Εκκλησιαστικό Μουσείο Χρυσόρραχης.Βίντεο αφιέρωμα!!!

 • Ιερά Μονή Παναγίας Ραϊδιώτισσας Βροσίνα Ζίτσας.Βίντεο αφιέρωμα.Δείτε το...

  Ιερά Μονή Παναγίας Ραϊδιώτισσας Βροσίνα Ζίτσας.Βίντεο αφιέρωμα.Δείτε το...

 • Ιερά Μονή Πατέρων.Λίθινο Ζίτσας Ιωαννίνων.Βίντεο Αφιέρωμα.Δείτε το...

  Ιερά Μονή Πατέρων.Λίθινο Ζίτσας Ιωαννίνων.Βίντεο Αφιέρωμα.Δείτε το...

 • Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

  Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

 • Βίντεο αφιέρωμα: Μουσείο Ιερομάρτυς Πατροκοσμάς στο Βασιλικό Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Μουσείο Ιερομάρτυς Πατροκοσμάς στο Βασιλικό Πωγωνίου

 • Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Κεφαλόβρυσου

  Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Κεφαλόβρυσου

 

 

 

Το κανάλι μας στο YouTube.!!!

Πατήστε επάνω για να μεταφερθείτε στο κανάλι μας στο YouTube

Εάν είναι τής αρεσκείας σας κάντε εγγραφή και γίνεται μέλος του.

 

Το BLOGSPOT τής Ιστοσελίδας μας

 

Διαχειριστής Ιστοσελίδας


Καψάλης Χάρης

Facebook

Τηλ.Καταγγελιών:
Κιν.6973034101
email: tzourlakos@yahoo.gr

Συνταγή γνήσιας Πωγωνίσιας κουρκουτόπιτας

Αφιερωμένο στη ''ΜΑΝΑ ΜΟΥ''

Κύρκου Καψάλη Αγαθή

πού έφυγε από την ζωή 17-8-2020 από ανακοπή καρδιάς...