11 ενεργές φωλιές πελαργών στο Λεκανοπέδιο Ιωαννίνων!
H έλευσή τους σηματοδοτεί τον ερχομό της άνοιξης και ειδικά για τα Γιάννενα, είναι από εκείνους τους «επισκέπτες» που η πόλη υποδέχεται πάντα με την καλύτερη διάθεση για φιλοξενία. Ο λόγος για τους λευκούς πελαργούς που ήδη έκαναν την εμφάνισή τους σε όλη την Ήπειρο, ενώ ενδέχεται να έρθουν και μερικοί ακόμα.
Ήδη, μάλιστα, η Μονάδα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Ηπείρου του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής φρόντισε να τοποθετήσει ειδικές φωλιές στη θέση παλιών για να τις βρουν έτοιμες τα εντυπωσιακά πουλιά αλλά και να κατασκευάσει και μερικές καινούριες για να τους ενθαρρύνει να φωλιάσουν.
Στα Γιάννενα
Στο Λεκανοπέδιο Ιωαννίνων υπάρχουν 11 ενεργές φωλιές λευκού πελαργού, διάσπαρτες σε οικισμούς της περιοχής και μία εντός της πόλης, ενώ όλες οι υγροτοπικές και αγροτικές εκτάσεις γύρω από τα Γιάννενα αποτελούν περιοχές τροφοληψίας του είδους και είναι σημαντικές για τη διατήρησή του όπως κάνει γνωστό η Μονάδα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Ηπείρου.
Λίγο πριν τα τέλη Μαρτίου σε επιλεγμένες θέσεις, όπου είτε έχει γίνει προσπάθεια φωλεοποίησης, είτε υπήρχε παλαιότερα φυσική φωλιά, δηλαδή σε Αμπελιά, Νεοκαισάρεια, Λυκόστομο, Περίβλεπτο και Κάτω Λαψίστα τοποθετήθηκαν και έξι νέες τεχνητές φωλιές. Σ’ αυτές τοποθετήθηκαν λεπτά ξύλα και άχυρο, για να δημιουργηθούν φιλικές συνθήκες για τους πελαργούς και να τους προσελκύσουν. Στην Κάτω Λαψίστα τοποθετήθηκε υλικό και ενισχύθηκε παλιά τεχνητή φωλιά, ενώ έγινε καθαρισμός της φυσικής φωλιάς στο Ροδοτόπι.
Στον Δήμο Σουλίου
Αντίστοιχες παρεμβάσεις έγιναν και στον Δήμο Σουλίου όπου η Μονάδα του ΟΦΥΠΕΚΑ προχώρησε στην τοποθέτηση πέντε νέων, τεχνητών φωλιών πελαργών στα Δημοτικά Διαμερίσματα Προδρόμι, Καρβουνάρι, Ξηρόλοφο, Ραχούλι και Κρυσταλλοπηγή. Οι φωλιές τοποθετήθηκαν στις ίδιες θέσεις όπου υπήρχαν οι παλιές, οι οποίες έχρηζαν αντικατάστασης είτε λόγω φθορών από τις έκτακτες καιρικές συνθήκες είτε λόγω πρόκλησης προβλημάτων στο δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ.
Σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση της Μονάδας Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Ηπείρου, οι λευκοί πελαργοί έρχονται στα τέλη Μαρτίου - αρχές Απριλίου και αναχωρούν συνήθως στα μέσα Αυγούστου. Με βάση τις τελευταίες καταγραφές που πραγματοποιήθηκαν στη Θεσπρωτία, οι ενεργές φωλιές του είδους αριθμούν περί τις 54, οι οποίες «έδωσαν» τελικά 163 νεοσσούς στο σύνολό τους. Οι υγρότοποι στους οποίους βρίσκει την τροφή του ο Πελαργός, από βορειοδυτικά προς νοτιοδυτικά είναι το δέλτα Καλαμά και οι πλημμυρισμένες υγροτοπικές του εκτάσεις, ο κάμπος Φιλιατών, η λίμνη Λιμνοπούλα, η λίμνη Προντάνη, το έλος Καλοδικίου και το δέλτα Αχέροντα. «Η προστασία αυτών των υγροτοπικών εκτάσεων αποτελεί μέγιστη προτεραιότητα για την παροχή άφθονης τροφής στους πελαργούς που προτιμούν την περιοχή μας κάθε χρόνο», αναφέρει χαρακτηριστικά
Παράλληλα, απευθύνει θερμές ευχαριστίες προς τον ΔΕΔΔΗΕ Ιωαννίνων, τη Διευθύντρια Βασιλική Γνωστοπούλου, τον τομεάρχη εκμετάλλευσης Γεώργιο Λιόλιο και το τεχνικό προσωπικό Φερεντίνο Γεώργιο, Βεζύρη Κοσμά, Κυριάκο Μανώλη και Λιόντο Ευάγγελο για την παραχώρηση ειδικού καλαθοφόρου οχήματος και τη συνεχή συνεργασία με τη Μονάδα. Παράλληλα, ευχαριστεί τον ΔΕΔΔΗΕ Ηγουμενίτσας, τον υπεύθυνο υπηρεσίας Καλιαμούρη Θωμά, τον Δήμο Σουλίου, για τη συνεργασία και την κατασκευή τεσσάρων φωλιών και ιδιαίτερα τον Δήμαρχο, Καραγιάννη Ιωάννη, καθώς και το προσωπικό του Δήμου που συμμετείχε ενεργά στη δράση.
πηγη.Εφημ.ΠΡΩΪΝΟΣ ΛΟΓΟΣ