Banner Πανω
 
 
 

Ναι μεν αλλά για το εργοστάσιο επεξεργασίας απορριμμάτων

 Ναι μεν αλλά για το εργοστάσιο επεξεργασίας απορριμμάτων

Διασφάλιση ότι αυτός θα έχει τον τελευταίο λόγο θέλει ο ΦΟΔΣΑ

ergostasio anakykloshsΤο θέμα της κατασκευής του εργοστασίου επεξεργασίας απορριμμάτων και κατά κύριο λόγο ο τρόπος με τον οποίο αυτό θα χρηματοδοτηθεί απασχόλησε την συνεδρίαση του ΦΟΔΣΑ Ιωαννίνων το απόγευμα της Τετάρτης.

Όπως προέκυψε από τη συζήτηση, το Δ.Σ. παρά τις πιέσεις εκ μέρους της Περιφέρειας Ηπείρου για άμεσες αποφάσεις ώστε να προχωρήσει η κατασκευή πιθανότητα μέσω ΣΔΙΤ, αποφάσισε να ζητήσει τη γνώμη νομικού συμβούλου πριν πάρει θέση για το ζήτημα, ενώ αναμένει να δει και τη στάση που θα κρατήσουν και οι υπόλοιποι ΦΟΔΣΑ της Ηπείρου μιας και το εργοστάσιο προβλέπεται να είναι ένα για όλη την Περιφέρεια.

Όπως έχουμε ξαναγράψει το υψηλό κόστος, όπως αυτό προκύπτει από τις πρώτες εκτιμήσεις, αλλά και από τα παραδείγματα που υπάρχουν σε άλλες περιοχές όπου λειτουργούν οι ΧΥΤΥ είναι αυτό που προβληματίζει τους αιρετούς της Ηπείρου προκείμενου να ανάψουν το πράσινο φως στην Περιφέρεια ώστε αυτή με τη σειρά της να προχωρήσει με ΣΔΙΤ την κατασκευή του εργοστασίου επεξεργασίας απορριμμάτων.

Έτσι οι δήμαρχοι ζητούν τη γνώμη και νομικών στο λεπτό ζήτημα του ποιος θα έχει την τελική απόφαση, αν το κόστος που θα προκύψει για τη λειτουργία του εργοστασίου μέσω ΣΔΙΤ κριθεί απαγορευτικό.

Θέλουν με άλλα λόγια να διασφαλίσουν ότι οι ΦΟΔΣΑ και όχι η Περιφέρεια θα είναι αυτή που θα μπορεί να βάλει φρένο στην ολοκλήρωση της σύμβασης με τον ιδιώτη, αν το κόστος λειτουργίας κριθεί ασύμφορο.

Ο μεγαλύτερος προβληματισμός που προκύπτει από τη υλοποίηση με ΣΔΙΤ του εργοστασίου επεξεργασίας απορριμμάτων είναι το κόστος εισόδου των οχημάτων σε αυτό το οποίο μπορεί να διαμορφωθεί, ανάλογα με την μέθοδο που θα επιλεχτεί για την επεξεργασία τους, από 80 ως και 150 ευρώ ανά τόνο, τη στιγμή μάλιστα που τώρα με τον ΧΥΤΑ το αντίστοιχο κόστος φτάνει μόλις στα 27 ευρώ.

Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό δηλαδή η μετάβαση από τους ΧΥΤΑ στους ΧΥΤΥ θα κοστίσει πολύ στους δήμους οι οποίοι με τη σειρά τους θα αναγκαστούν να μετακυλήσουν το βάρος στους δημότες τους, σε μια περίοδο μάλιστα πολύ δύσκολη οικονομικά για όλους.

Από την άλλη πλευρά βέβαια η κατάργηση των ΧΥΤΑ και η χρήση των ΧΥΤΥ είναι επιβεβλημένη από την Ε.Ε. αφού η επιβάρυνση για όσους δε συμμορφωθούν είναι περίπου 35 ευρώ ανά τόνο σκουπιδιών, σε μορφή προστίμου.

Για το λόγο αυτό οι αιρετοί αναζητούν λύσεις για το θέμα και σίγουρα δε συμμερίζονται την βιασύνη της Περιφέρειας καθώς μια τέτοια απόφαση δεν είναι καθόλου εύκολη.

Από την άλλη μεριά η Περιφέρεια δείχνει πλέον να πιέζεται ασφυκτικά από τους χρόνους.

Αυτό έγινε σαφές κι από τις δηλώσεις της αρμόδιας αντιπεριφερειάρχη Τατιάνας Καλογιάννη, οι οποίες έγιναν μετά τη νέα σύσκεψη με τους Προέδρους των ΦΟΔΣΑ πριν από περίπου ένα μήνα.

Για να προχωρήσει η διαδικασία απαραίτητη είναι η υπογραφή προγραμματικής σύμβασης με τους Φορείς Διαχείρισης Απορριμμάτων. Αμέσως μετά, και σε χρόνο που από την Περιφέρεια τοποθετείται πολύ σύντομα, θα πρέπει να κατατεθεί η πρόταση στην Ειδική Γραμματεία ΣΔΙΤ ώστε να συμπεριληφθεί στον σχετικό κατάλογο.

Σύμφωνα με το αρχικό χρονοδιάγραμμα εντός του Ιανουαρίου πρέπει να έχουν συνταχθεί τα τεύχη δημοπράτησης του διαγωνισμού και μέχρι τον Μάρτιο να έχει γίνει η πρώτη επιλογή κάτι που όμως μοιάζει ουτοπικό, αφού ακόμα δεν υπάρχουν οριστικές αποφάσεις από του ΦΟΔΣΑ. Οι τελικές προσφορές μπορούν να κατατεθούν μέχρι τον Ιούλιο ώστε τον Ιανουάριο του 2014 να έχει υπογραφεί η σύμβαση του έργου.

Το εργοστάσιο προβλέπεται να γίνει κοντά στο Ελευθεροχώρι του Δήμου Δωδώνης. Η επένδυση εκτιμάται στα 55 εκατομμύρια ευρώ και αν ολοκληρωθεί με ΣΔΙΤ ο ιδιώτης θα αναλάβει το 60% των υποχρεώσεων.

Αυτό που ψάχνει όμως ο Φορέας κυρίως αλλά και η Περιφέρεια είναι να βρεθούν ευρωπαϊκά προγράμματα που να καλύπτουν μεγαλύτερο μέρος από το 40% του έργου ώστε το ποσοστό του ιδιώτη να πέσει κι άρα η λειτουργία του εργοστασίου να είναι φθηνότερη.

Πηγή¨ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ


 • Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

  Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

 • Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Κεφαλόβρυσου

  Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Κεφαλόβρυσου

 • βίντεο αφιέρωμα του Εκκλησιαστικού Μουσείου Χρυσόρραχης

  Εκκλησιαστικό Μουσείο Χρυσόρραχης.Βίντεο αφιέρωμα!!!

 • Βίντεο αφιέρωμα: Μουσείο Ιερομάρτυς Πατροκοσμάς στο Βασιλικό Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Μουσείο Ιερομάρτυς Πατροκοσμάς στο Βασιλικό Πωγωνίου

 • Ιερά Μονή Πατέρων.Λίθινο Ζίτσας Ιωαννίνων.Βίντεο Αφιέρωμα.Δείτε το...

  Ιερά Μονή Πατέρων.Λίθινο Ζίτσας Ιωαννίνων.Βίντεο Αφιέρωμα.Δείτε το...

 • Ιερά Μονή Παναγίας Ραϊδιώτισσας Βροσίνα Ζίτσας.Βίντεο αφιέρωμα.Δείτε το...

  Ιερά Μονή Παναγίας Ραϊδιώτισσας Βροσίνα Ζίτσας.Βίντεο αφιέρωμα.Δείτε το...

 • Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

 • Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

 • Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Πωγωνιανής

  Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Πωγωνιανής

 

 

 

Το κανάλι μας στο YouTube.!!!

Πατήστε επάνω για να μεταφερθείτε στο κανάλι μας στο YouTube

Εάν είναι τής αρεσκείας σας κάντε εγγραφή και γίνεται μέλος του.

 

Το BLOGSPOT τής Ιστοσελίδας μας

 

Διαχειριστής Ιστοσελίδας


Καψάλης Χάρης

Facebook

Τηλ.Καταγγελιών:
Κιν.6973034101
email: tzourlakos@yahoo.gr

Συνταγή γνήσιας Πωγωνίσιας κουρκουτόπιτας

Αφιερωμένο στη ''ΜΑΝΑ ΜΟΥ''

Κύρκου Καψάλη Αγαθή

πού έφυγε από την ζωή 17-8-2020 από ανακοπή καρδιάς...